Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zoidberg Tak na poloostrově Hel není žádný aquapark, celý poloostrov je spíše zaměřený na cykloturistiku a hlavně na kajtery, pro které jsou na Baltu výborné podmínky.
Za zábavou s menšími většími dětmi bych zajela více na pevninu (je to fakt jen kousek) do Wladyslawowo, kde najdete mimo jiné:
Lunapark Sowiński
Ocean park - http://www.oceanpark.pl/
Muzeum motýlů - http://www.muzeummotyli.pl/
Koupání bych se nebála, jezdíme už několik let před začátem sezóny v červnu a do moře se dá pohodlně vlézt, jemný písek, voda studenější, ale parádní.
Cenově vše velmi dostupné, nakoupit možno v místním pobočce Lidlu nebo ještě lépe cenově v Biedronce. Pohonné hmoty tam vychází cenově také o něco lépe než u nás. Nás nadchnul vždy velký výběr zeleniny na trhu od místních pěstitelů, dostupný v podstatě každý den, stejně tak ryby a mořské plody.
Taky pojedeme v podobnem terminu (od 14.7.) do Jastrzebnej Gory (ubytko kousek od majaku Rozewie). Jeste jsme u Baltu nebyli, tak z toho mam smisene pocity. Snad bude vse OK ![]()
Ted uz jen naplanovat vylety ![]()
Tak jsem se také nadchla pro Hel a zvažuji první dovču u moře tam. Procetla jsem už spousty diskuzí, nicméně prosím ještě o rady. Jel by i skoro tříletý syn, je pro tak malé dítě voda příliš studená? Říkala jsem si, že by si jen hrál u břehu. A co písek, když tam tak fouká? Vzít i čepici? Není to moc nepříjemné do očí, když ležíte na pláži? A můžete doporučit nějaké ubytování, ideálně penzion nebo hotel? Je lepší reserve dopředu přes booking nebo jet na blind? A co jídlo, Poláci povahově, a srovnání s jižními destinacemi typu Itálie, Chorvatsko, a spol?
Jaké jsou pro vás výhody a nevýhody dovolené v okolí Helu?
Vaše rady, tipy, postřehy… Děkuji ![]()
@Romilda Z mé zkušenosti jsou dosud samostatně neplavající děti nejvíc nadšené právě z obřího pískoviště. Jim stačí si na břehu nabírat vodu a dělat stavby z písku, lít tam neomezené množství vody (doma do pískoviště většinou rodiče vystaví stopku, na pláži můžou pořád a pořád nosit a lít a lít a lít
). Můj čtyřletý do vody celý nevlezl, ale dvouletá se normálně se mnou potopila až po krk a vydržela by tam až až. Určitě doporučuju větrolam (látkovou zástěnu), plážový stan (s kolíky nebo zatížit, fouká fakt hodně), dětem sluneční brýle (aby jim písek nefoukal do očí). Pokud chcete ležet na pláži opravdu dlouho, někteří lidé si nosili vodu do malého nafukovacího bazénku a malé děti se koupali v něm (podle mého zbytečné, ale možnost to je). Čepici beru u dětí jako samozřejmost. Jídlo v Polsku dobré a levné, dáváme si tam vždycky rybu a saláty (do těch dávají dost kopr, to někomu může vadit), mají výborné sladké pečivo (obří koblihy apod.) - oproti Chorvatsku velmi levné, i v centru Gdaňsku (nádherné město, určitě stojí za návštěvu) se dá najíst za rozumné peníze. Povahově Poláci výborní hostitelé, Čechy mají rádi, žádnou averzi jsem nikdy nezaznamenala. Ubytování na místě určitě seženete, ale já radši rezervovala vždy dopředu (chceme vždy minimálně 2+1, ideálně 3kk/3+1, aby se všichni pohodlně vyspali, a tam není taková nabídka).
Výhoda na Helu je, že to máš pár metrů na otevřené moře, a pár metrů do uzavřené zátoky (s klidnou vodou a teplejší vodou), můžeš lodí do trojměstí (Gdaňsk, Gdyně, Sopoty), kde je spousta vyžití. Ale není to tam na pohyb autem (v sezóně je ta jediná silnice fakt zacpaná). Takže pokud se chcete nějak výrazně přemisťovat (jezdit na výlety) a využívat auto, volila bych jinou lokalitu (třeba Karwia nebo Vladyslawovo) a na Hel se jela jen podívat. Jestli máte rádi rušnější večerní život a víc turistických atrakcí, byla by pro vás dobrá i Leba (na mě už je tam málo klidu) - tam je obří dinopark, nádherné duny (na ty bych se fakt jela podívat i z toho Helu), jezdí tam pirátská loď apod.
@cecetka píše:
@zrcadlo Ty jo, to je vycerpavajici prispevek
No, chvilku jsem váhala, jestli napsat, protože polský Balt je naše oáza klidu, a moc věčně nespokojených Čechů tam potkávat nechceme
, ale můj vrozený altruismus zvítězil.
@zrcadlo Chystame se tam uz 3 roky a vzdycky nakonec skoncili ve Slovinsku
Letos poprve konecne Polsko ![]()
@zrcadlo a kde rezervuješ ubytování? Na booking? Jsem o Polsku nikdy neuvažovala ale jak vás tady tak čtu… ![]()
@Šáruší píše:
@zrcadlo a kde rezervuješ ubytování? Na booking? Jsem o Polsku nikdy neuvažovala ale jak vás tady tak čtu…
Jo, když něco nového, tak přes booking, ale už jsme se i vraceli (a to jsem psala přímo majitelům). Jsou i přímo polské rezervační stránky, ale booking poskytuje určité záruky, které mám vyzkoušené, tak ho využívám (hlavně využíváme se známými i ty doporučující odkazy, kdy máš přes odkaz 10% slevu a ten, od koho je ten odkaz, dostane pár dolarů. Kdybys náhodou nikoho okolo zaregistrovaného neměla, tak ti ten odkaz klidně pošlu, ale sem nepíšu, aby to nebylo bráno jako reklama).
@zrcadlo děkuju, já to nějak prostuduju, booking moc nepoužívám, Polsko neznám
ale zní to zajímavě.
@Romilda @Šáruší @cecetka Ještě doplním jednu věc. Když vybírám lokalitu, tak kromě prozkoumání fotomap zadávám to místo i na youtube, většinou mi vyjedou různá prázdninová videa rodinek apod., a z těch jde dost poznat, jak to tam v sezóně a mimo sezónu vypadá (protože ty často naaranžované fotky ne vždy odpovídají realitě).
@zrcadlo Moc moc děkuji
Opravdu jsi mi moc pomohla. Podívám se i na videa, to je super nápad
Když si ještě na něco vzpomenu, dovolím si obtěžovat otázkou. Je vidět, že to tam máte zmaklé ![]()
@Romilda tak koukám že se nás letos sejde v polsku nějak hodně a hlavně těch co jedou poprvé. My též vyrážíme 20.7. na 3 týdny a strašně se tam těším.
@cecetka @jopo Teda upřímně taky nevím, co bych tam 3 týdny dělala…Co se týče výletů, tak ti je tak maximálně na dva dny, pokud se nepřesouváte jinam a válení na větrné pláži by mě taky déle než týden asi nebavilo. Každopádně přeji všem krásné zážitky, my možná taky vyjedeme v srpnu, spíš opět nějakou formou road tripu s kitesurfingovou vložkou ![]()