Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holčiny,
mám k vám prosbu a ve stručnosti popíšu můj problém - plně kojím, cca před 3 týdny se mi udělal na bradavce puchýřek. Za dva dny prasknul, teklo mi z něj trochu hnisu a krve a při kojení to dost bolelo. Dva dny jsem z něj jen odsávala, zlepšilo se to ale před týdnem to zase začalo. Na bradavce se mi vždycky udělá taková bílá skvrnka, zkoušela jsem to několikrát opatrně propíchnout, vymačkala jsem z toho max.pár kapek mléka, to je vše. V neděli k večeru mi část toho prsa dost ztvrdla, naštěstí prcek mi to rozpil, v pondělí to samý, v úterý navečer mi zatvrdla skoro půlka prsu, zkoušela jsem to rozmasírovat pod horkou vodou, částečně jsem odstříkala a naštěstí to malý zase vypil, takže mi prso změklo. Dva dny nic a včera večer mě začalo v místech, kde jsem měla ty zatvrdlinky, při zmáčknutí trochu bolet, v noci jsem se probudila, měla jsem teplotu 37,5 a prso docela dost bolí. Nevím, co s tím, moje gyn dr dneska neordinuje, praktický dr má až odpoledne, samo, že k němu skočím, ale chci na to být připravená - bojím se, že se může jednat o zánět? Jak se to dá poznat? Hrozně se bojím, že mi dají antibiotika a nebudu moc kojit…
prosím prosím o radu nebo vaše zkušenosti, jsem vám moc vděčná.
Ahoj Gino,
měla jsem podobný problém,v místě, kde mě to v prsu bolelo, tak byl zarudlý flek a měla jsem taky teplotu. Určitě si to nahřívej a odstříkej nebo přikládej mimi. Ještě doporučují vzít si tabletku Paralenu. Kdyby se jednalo o zánět, tak by byly vysoké horečky nad 39°C. Zkusto to takhle praktikovat, mně to vždycky pomohlo, vzala jsem si Paralen a často přikládala k bolavému prsu. Kdyby se to spíše zhoršovala, zajdi k lékaři.
Ale ani vysoké teploty nemusí znamenat zánět. Když jsem kojila staršího syna, dostala jsem vysoké horečky a taky jsem neměla antibiotika, pouze paralen a kojila jsem. Tak uvidíš, jak se to bude vyvíjet. Třeba to bude dobré. Jana.
Ještě jsem si vzpomněla, neboj se, i při antibiotikách se může kojit. Předepsali by Ti ty vhodné.
Moje sestra měla po roce! kojení stejný problém. Jednu noc vynechala kojení kvůli oslavě a dostala teplotu, prso nalité, bolelo. Vzala si paralen, odstříkávala a přešlo to. Zachovej klid, budeš dál kojit. Jana.
Ahoj Gino, dojdi si co nejdřív k doktorce nebo na pohotovost. Já jsem měla stejný problém a dost jsem to zanedbala. Masáže ani antibiotika mi nepomohly. Udělal se mi absces a museli mi to řezat. Nebylo to nic příjemného a ještě teď, 6 týdnů po zákroku mám na prsu dvě jizvy, kudy mi odsávali hnis. Doktorka mi pak řekla, že mám štěstí, že vůbec můžu dál kojit, protože se někdy prý tvorba mléka zastaví. Jo a antibiotik se neboj, já jsem s nima kojila normálně.
Potvrzuju dobrou zkušenost s Paralenem. Hlavně se šetři a zůstaň v posteli. Samozřejmě masáž prsu v teplé vodě a studený obklad mezi kojením pomůže. A taky kojit i když to bolí. Ten vřídek bych pak vyřešila na gyndě, pro jistotu.
Jinak tady v diskuzích se toto téma často vyskytuje, když se mrkneš do archívu určitě si počteš.
Ahoj, Marki
Ginna neboj, ako pisala Jana, mne sa kazdy zapal podarilo rozohnat a keby aj nie, tak mi predpisali Zinnat a ten sa moze pri kojeni.
Mne zabrali tvarohove obklady, tvaroh sa zmiesa z vodou, napatle na prso, najlepsie je omotat to igelitom a nechat posobit.
Alebo kapustove listy, dat do chladnicky a potom prilozit na prso. Pred kojenim nahriat, rozmasirovat a co najviac prikladat a odstriekavat. A hlavne vela pit.
Ked mas vysoku teplotu tak mozes Paralen.
Ja som to mala viac krat a vzdy mi to tymto sposobom preslo a antibiotika zostali v sufliku ![]()
Prajem ti, aby ti to preslo, skus to zdolat a ked sa nepodari, tak chod k dr, nech ti napise nejake vhodne antibiotika.
Drzim palce.
ahojky
párkrát jsem to tu už psala a pár holkám to pomohlo… ale nevím jestli to bude tvůj případ…
no každpoádně — mě se to stalo ve 4 5 a 7 měsíci kojení… prostě se ucpal mlékovod, horečky jsem nenměla, jen když jsem to měla poprvý tak jsem to nechala být dlouho takže jsem měla 37,1 takže nic hroznýho.. pak mi tu poradili že můžje jít o ucpaný mlékovod - šla jsem do sprchy a pod teplou vodou se snažila odstříkat , nešlo to, bulka a tak 1/4 prsa horká a tvrdá a bolavá… druhý den nic moc a na bradavce jsem konečně objevila takovej puchýřek… jak beďar to vypadalo,… propíchla jsem to jehlou… musel a jsem několikrát a okamžitě z toho začlo stříkat mlíko a docela dost… úleva okamžitá… opakovalo se to ještě tak 4×… ted už nekojím…
ale ty píšeš že jsi to zkusila propíchnout a tekl hnis????? no já původně taky myslela že je to hnis… ale bylo to mlíko… zkusila jsi potom pořádně to prso zmáčknout a rukou odstříkat… někdy to chce trošku ještě pomoct… krev mi tekla taky, ale spíš jak jsem do té bradavky furt píchala … byla jsem nervozní poprvý jsem nad tím strávila asi půl hodiny než se to uvolnilo…
jak říkám nemusí jít o tvůj případ…
tak ať se ti co nejdřív uleví