Pomožte porovnat

My
93
7.7.06 21:45

Pomožte porovnat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2114
7.7.06 22:02

Malá v 11m chodila a uměla nějaké říkanky samozřejmě že u paci paci jen tleskala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
7.7.06 22:08

Ahoj My, já mám dcerku roční. Naše umělecké kousky jsou pouze paci, jak je veliká a mňam mňam u jídla. Samozřejmě je snad jinak v pořádku, ale prostě asi trošku línější. Měla jsem z toho depku, ale každý dítě je jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
7.7.06 22:31

Ahoj,
asi tady bude každý opakovat, že je každé dítko jiné a bude to pravda. Jen je pro rodiče (nebo aspoň pro mě :oops: ) hrozně těžké nesrovnávat a nechtít, aby zrovna to moje dítě nebylo nej nebo alespoň průměrné. Krásně je to znát třeba u nás v Květňátkách: můj Pepi říká stěží 3 slova a jedna holčička už umí skoro 50 slov 8O
Ale mám pocit, že moc možností jak dítě něco naučit, když nechce nebo na to prostě ještě nemá, není. Někdy mě příjde, že jsme postižení tím, jak děti tlačíme na výkon i když je to úplný nesmysl.
Jinak paci paci udělal Pepi poprve těsně před 11 měsíci, pápá dělá doteď jen když chce, rozhodně ne když někdo odchází. Přednedávnem se k tomu naučil vařila myšička tzn. čťourá se prstíkem v dlani. Toť ze známých hříček vše. Ale jinak je šikovný, zajímá se o okolí, snaží se po mě opakovat různé činnosti, předpisově se vzteká, takže jsem v klidu 8)
Mějte se krásně,
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
7.7.06 22:42

My,

prosím, nedělej to!!! Nepodlehni syndromu „matek na pískovišti“ a nechtěj srovnávat své dítě… Ona na všechno přijde, dostatečně se jí věnujete, má spoustu lásky a je to osobnost a originál, jako každé dítě.

Taky jsem srovnávala a teď se snažím ze všech sil tomu nepropadat…

• Citovat
  • Upravit
6545
7.7.06 22:49

Souhlasím, hlavně nesrovnávat. Váš přístup je fajn. Mluvení se dá podpořit jen tím, že s prckem budete vy sami mluvit a věnovat se, což přdpokládám děláte:)
Mmch, na roce malá řekla sotva pár slov typu máma, brm, táta, bába a teprv začala ochotně mlátit do vody na plavču. O tleskání, paci, natož říkankách jsme si mohli nechat zdát.
Kolem 15-18měs se začala rozjíždět (a to rozhodně v 18měs, jak se ptal doktor na poradně, nespojovala slova).
Každé dítě je jiné, tabulky by se měly brát silně s rezervou.
 G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
7.7.06 22:52

Ahojky,

taky pořád srovnávám … a je to děs :twisted: … by na to měly snad být nějaké prášky nebo co :lol: :lol: :lol:

Taky Pavlíka do ničeho nenutíme, momentálně chodí s aktivním chodítkem - občas … a občas taky za ruce :wink: Umí vylézt na pohovku, židli, křeslo… a taky slézt dolů. Totéž schody - pouze nahoru :lol:

Říkanky : paci paci - plácá ručkama, dál umí tak jsem velikej (ruce nahoru), vařila myšička (šimrá se na dlani), tak tak všelijak (dřív to bylo lepší)

Slov zná pár : máma, táta, děda (nejoblíbenější a vztahuje se na babičky i dědy), brm brm - když chce jít pryč, mlaská - když chce jíst, dělá „aaaaaach“ - na pití… jo a pak taky kravička - bú a na koníka frká, a dnes taky ba ba - jakože pes… no a pápá - klasika :lol:

Poslední týden začal docela žvatlat - povídá si …

Jinak jsem si ale stoprocentně jistá, že Vaše princezna umí minimálně dvacet věcí, které náš Pavlík neovládá … :wink: A to si buď jistý… Takže čekám, že nás stejně nakonec ohromíš jejími dovednostmi :wink:

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
602
7.7.06 23:03

Ahoj Martine,

ono je to fakt individuální. Jsem ze skupiny Květňátek 2005, tzn. máme cca 13-14měsíční prcky a zrovna nedávno jsme v deníčku porovnávali jejich dovednosti. Ať už motorické a pohybové či mluvící a dovednostní. Některé děti již přes 2 měsíce chodily, jiné třeba sotva stály, některé dítko bravurně říká, používá a opakuje 20 slov jiné si vystačí s ukazováním prstem beze zvuku. Stejně tak v dovednostech, někoho říkánky typu paci paci a vařila myšička kašičku nezajímají, nehodlá ani ukazovat jak jsi veliká… Někdo naopak má chuť se nové věci nejen učit, ale i předvádět… Nevěš hlavu, Lucinka Vám všechno ukáže až se jí bude chtít, uvidíš. Nemá cenu ji nutit, ukazujte, předvádějte, povídejte, ale nenuťte.

Měj se fajn

Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
8.7.06 00:36

Ahoj,

tohle je opravdu neporovnatelné.
Moje první dvě dcerky byly moc šikovné. Lezly od 9 měsíce, chůze kolem 10 - 11 měsíce, v roce napodobovaly zvířátka, reagovaly na členy rodiny (bába, děda, táta, máma), předváděli paci paci, jak je veliká, pá pá a pár dalších věcí. Teď máme ještě chlapečka, za čtyři dny bude mít rok - nechodí, dokonce ani neleze. Říká jen táta a potom takový univerzální zvuk, který je podle situace haf nebo baf. Zatleskat nebo zamávat umí, ale na pokyn to zá:,–(ně nedělá. A i tak je zcela v normě.

Hlavně buďte v klidu, neporovnávejte a užívejte si to krásné období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
8.7.06 08:07

Ahojky

tak náš břečťan (mometnální pracovní název) umí chodit od 13,5 měsíce… pár dní po roce se konečně ve stoje pustil a pak to trvalo ještě dlouho k samostatným krokům, ale od krůčků k běhu to už byl jen měsíc:o) ted bys nepoznal rozdíl mezi Michalem a sousedovic dcerkou, která chodí od 7!!!!!!!!!!! měsíců - a bez pomoci. Kolem toho jedenáctýho měsíce uměl pápá - to se mu moc líbilo, paci paci jsem dělala jen já..... ale já si myslím že už to prostě uměl dřív, jen nechápal proč by to měl dělat… vždyť to není cvičený křeček ale osobnost, tak si to prostě dělá, když mu to přijde zábavný… ze slov taky nic moc… jen táta a pápá… ted to není o nic moc lepší:o)))))

Každopádně srovnávat se opravdu nevyplácí. Známá má holčičku, která v 18-ti měsících recitovala krátký básničky, nám bude 18 měsíců za chvilku a na básně se teda rozhodně nectíme:o))))

PS: chodili jsme na neurologii na roční prohlídce nám dr. říkala že má ještě s chozením minimálně 3 měsíce čas:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
8.7.06 08:22

Martine, urcite delate dobre, kdyz nechavate vyvoji volny prubeh. Charlie se sama naucila chodit az v 15 mesicich a za tyden uz rovnou behala.
A rikanky? Neboj, ona to vnima, akorat ji to asi moc nebavi. Charlie ve cviceni absolutne nespolupracovala a potom vse zacala delat sama. Proste chce vsechno delat sama, az kdyz si je jista, ze to umi…

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
8.7.06 19:21

Ahoj..

Jak psala Missorka, nesrovnávejte, Vaše dítko je jedinečný človíček a nebojte určo se všechno naučí a bez jakýchkoliv problémů.. Je fakt super, že všechnu necháváte volný průběh, my jsme taky nechávali volný průběh, teď je malému 13. měsíců, chodí, sedí, leze, zlejzá vylejzá, pořád něco breptá, dělá paci paci, vařila myšička kašičku, mydli mydli, tak je velkej dělat prostě nechce, ukazuje.. V dětech jsou velké rozdíly, třebas my máme tři zoubky a jiná dítka už mají zoubků plnou pusu, jiné nechodí, začínají zrovna lézt, jedno hodně papká, druhé málo, jedno hodně přibejvá, druhé málo.. a tabulky, jak co mají děti dělat a jak mají být velcí - no tak na tu není třeba se ohlížet.. My jsme měli třebas problém s váhou, nejdřív jsem z toho byla dost špatná, ale pak jsem tabulku zahrabala, nekoukala na ostatní, vždyť malý byl a je spokojené dítě, nic mu nechybí, je zdráv.. Např. moje neteř začla sama chodit až nějak v 15. měsíci a náš malý začal chodit sám v 11. měsíci, takže rozdíly jsou mezi dětma… Takže nechejte tomu pořád volný průběh a nebojte všechno se naučí.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí