Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terez001 píše:
@Cuddy máš pravdu, jenže on ví, že to za něj vždy udělám a nenutí ho nic. Když ho nechám, dobehne, že má špatně trenýrky a když odmítnu mu pomoct, natahuje
Jinak si uklízí po sobě taky, po WC si umyva ruce automaticky atd. Musíme pilovat. Je to moje chyba, uznávám.. Ale na něj neplatí ani úplatky
jinak to je docela děs, že nechají děti třeba jak se tu psalo bosky do snehuli, nebo dvoje tepláky, to mu nebylo vedro?
přece ta učitelka, pokud ty děti sleduje, si tphjo musí všimnout. Vždyť na zahradě ty učitelky u nás stojí v hloucku a sleduji děti, nebo sedí na lavce. Aspon by to mohla domu dítěti říct, že má dvoje tepláky, ať si je vysvlece
asi dělala, že o tom neví a to mi přijde hrozne
Me se taky stalo, ze mel na sobe dvoje teplaky…neresim to…ucitelky to pri tom. poctu deti nemuzou uhlidat… ![]()
To se fakt uhlídat nedá, já si šla vyzvednout malého akorát v době kdy se děti chystaly na zahradu a upřímně sem té učitelky litovala. Takovej zmatek, jedno dítě křičelo přes druhé s čím potřebuje pomoct, učitelka tam na ně byla sama protože druhá už byla venku s těma rychlejsima. Takže se vůbec nedivím že nemá čas kontrolovat kdo má kolik teplaků na sobě, jestli mají zahrnuta trička nebo něco naruby…
Jinak já to taky neřeším. Vysvětlila jsem synovi, že to je jeho problém a má si na to myslet sám. Ony ty děti se musí naučit jisté samostatnosti a zodpovědnosti. SPíš si zapamatuje, že mu bylo vedro a příště si dá pozor.
@Terez001 Jsem původně učitelka ze školky. Vždycky jsem byla ta, která aspoň na částečnou sebeobsluhu dětí byla ta přísnější. Tebe ale mohu ubezpečit, že podle mého toho tvůj syn umí dost. A hodně pozitivní je, že ty máš sama evidentně snahu ho věci učit dál. Pokud vyloženě nepospícháš, vydrž a nech ho doma snažit se oblékat samotného. Do září je ještě hodně času a děti dělají v tomto věku pokroky rychle.
S pitím neměj nejmenší obavy, bude chtít ostatní děti napodobit. Když si nechá trenky nevytažené, budou ho tlačit a uvidíš, že si je velmi brzy začne natahovat sám.
Jak bude organizačně umožněna adaptace, to má nastavené každá školka individuálně. Zeptej se v konkrétní školce, jak jsou zvyklí.
Kdyby každá máma měla snahu připravit svoje dítě na začátek školky jako ty, to by měly učitelky v září daleko jednodušší práci.
@sloninka moc děkuji
Zrovna od učitelky mě to moc potěšilo
Já si právě myslela, že tu dostanu vynadáno, že syn by toho měl umět vic a že ho k tomu nevedu (viz pití z hrnečku, mohla bych mu láhev s brčkem sebrat, ale zas by malo pil a to nechci) Ano děti dělají pokroky, vidím to na něm každou chvíli umí něco nového. Já jsem trošku stresar, nechci aby měl problémy v Re školce a pak tam nechtěl chodit ![]()
@Terez001 Já teď učím na základce. Ale moje kamarádka je pořád ve školce. A to bys viděla, když mi vypráví, jaké doslova a do písmene „miminka“ bez základních mantinelů přivedou ve 3 letech rodiče do školky. A jsou dotčení, když učitelka řekne, že např. opravdu nemá čas na to, aby děti krmila apod. (tím nemyslím běžné dokrmování a pomoc při jídle).
@sloninka mně tam je těch učitelek líto. Učím ve škole. Dávala jsem tam naprosto nezralého syna a ony mi ho ještě chválili, že je lepší jak mnozí o rok starší.
U nás to je diagnózou.
A nevím, jakou máš zkušenost, ale i do školy chodí často nesamostatné děti. Na mě ječela jedna maminka, že dětem nepomáhám v šatně s oblékáním. Kolegyně dostala vyhubovano, že neutrela zadek…
@Terez001 píše:
@Cuddy máš pravdu, jenže on ví, že to za něj vždy udělám a nenutí ho nic. Když ho nechám, dobehne, že má špatně trenýrky a když odmítnu mu pomoct, natahuje
Jinak si uklízí po sobě taky, po WC si umyva ruce automaticky atd. Musíme pilovat. Je to moje chyba, uznávám.. Ale na něj neplatí ani úplatky
jinak to je docela děs, že nechají děti třeba jak se tu psalo bosky do snehuli, nebo dvoje tepláky, to mu nebylo vedro?
přece ta učitelka, pokud ty děti sleduje, si tphjo musí všimnout. Vždyť na zahradě ty učitelky u nás stojí v hloucku a sleduji děti, nebo sedí na lavce. Aspon by to mohla domu dítěti říct, že má dvoje tepláky, ať si je vysvlece
asi dělala, že o tom neví a to mi přijde hrozne
Ja bych vám mohla vykládat jaké jsou učitelky…moje dcera nosí bryle a nálepku, a pokaždé když si pro ni přijdu má ty brýle úplně zapatlany, že pres to nemůže vidět…uz sem je prosila x-krát dala jsem jim i hadricku kterou mají údajně v supliku..dále dcera je líná na jezeni sama a když, tak to brynda když to neni něco,,tuhého"(jsou ji čerstvé tři) a p. učitelky to vyřešili tak, že ji davaji jen polívku, kdy ji nakrmi a druhý prý nikdy nechce, coz tomu nevěřím, doma ji krásně a po školce má vždy hrozný hlad… dále jsem zazila jak na ni křičeli protože ji spadla svacina (no řešili jsme to s mou mámou, protože mě to dostalo docela…), od začátku školky má boty, které má když jdou s detima ven a teď dostala k narozeninam krásný niky a úplně zablaceny!..podle mě to udělali naschvál..
Naštěstí od září jde do jiné školky a přes prázdniny, tam mají zavřeno, takže si ji ted beru po obědě, aby byla aspoň chvíli mezi dětma..ale opravdu hrůza…
@nestarejtese ty myslíš, že dceři vyzuly boty, které si obula a daly ji ty pekne? Nemohlo to být tak, že se dceři líbilo a tak si je vzala sama? Nebo ty jsi učitelky prosila, ať na ní dohlédnou a tyto si nevezme?
@nestarejtese a nějak nerozumím tomu je líná na jezení sama a doma ji krasne. Tak ji nebo její sama? Jedno jídlo ji nakrmí, druhé si evidentně sama nevezme. To by ji také měly krmit? A kolik tam těch dětí a učitelek je a jaký na to mají čas?
@Cuddy ano prosila jsem je
a jde o celý jejich přístup, nebudu vám to tady vysvětlovat ani se obhajovat, prostě ano udělali to schválně a na dceru záměrně kaslou, protože jsou líný, a nejradši si sedi u kaficka, jsou to ucitelky 50+ a když to nezvládají, tak maji delat něco jiného a ano tohle všechno vím, protože dcera nastoupila v p ulce roku a ja tam tak měsíc a půl musela chodit s ní aby si zvykla, takže jsem trochu vyppzorovala jak se chovaji..navic jsem se skamaradila s uklizeckou a ta mi řekla co jsou zač.
@nestarejtese jediné, co by mne vadilo by byly ty brýle a to bych řešila na nejvyšší úrovni. Vše ostatní se dá ovlivnit tím, že vychovam dítě. A pokud je line samo jíst, tak má smůlu a je hlady. I když proč by jedlo, když ho vzapeti matka dokrmi. Stejně s botami, prostě dítě musí vědět, že si je nesmí vzít a pokud mám dítě, kterému se ještě nedá věřit, tak boty zastrčil v tašce do skříňky či je vezmu sebou. Ty učitelky toho nemají malo. A ty učitelky sedící na lavičce dráždí všechny kolemdouci, ale při volné hře to špatně není. To nevytváří program, jen dozorující chování a bezpečnost dětí. Ale neochotu s pomocí při údržbě brýlí bych řešila.
@Cuddy píše:
@nestarejtese jediné, co by mne vadilo by byly ty brýle a to bych řešila na nejvyšší úrovni. Vše ostatní se dá ovlivnit tím, že vychovam dítě. A pokud je line samo jíst, tak má smůlu a je hlady. I když proč by jedlo, když ho vzapeti matka dokrmi. Stejně s botami, prostě dítě musí vědět, že si je nesmí vzít a pokud mám dítě, kterému se ještě nedá věřit, tak boty zastrčil v tašce do skříňky či je vezmu sebou. Ty učitelky toho nemají malo. A ty učitelky sedící na lavičce dráždí všechny kolemdouci, ale při volné hře to špatně není. To nevytváří program, jen dozorující chování a bezpečnost dětí. Ale neochotu s pomocí při údržbě brýlí bych řešila.
No právě těma brýlema to začalo a asi jim malá vadí, a ty boty, malá vi že na ven má jiný tak nevím, ale udělala jsem ji menší kázání a dnes jsem učitelky znovu poprosila a boty dala úplně dozadu a dopředu ty na ven, tak snad už se to nestane…
No ještě že malou přijali do školky k nám to je sto a jedna i v přístupu k samotným dětem ![]()
@nestarejtese píše:
Ja bych vám mohla vykládat jaké jsou učitelky…moje dcera nosí bryle a nálepku, a pokaždé když si pro ni přijdu má ty brýle úplně zapatlany, že pres to nemůže vidět…uz sem je prosila x-krát dala jsem jim i hadricku kterou mají údajně v supliku..dále dcera je líná na jezeni sama a když, tak to brynda když to neni něco,,tuhého"(jsou ji čerstvé tři) a p. učitelky to vyřešili tak, že ji davaji jen polívku, kdy ji nakrmi a druhý prý nikdy nechce, coz tomu nevěřím, doma ji krásně a po školce má vždy hrozný hlad… dále jsem zazila jak na ni křičeli protože ji spadla svacina (no řešili jsme to s mou mámou, protože mě to dostalo docela…), od začátku školky má boty, které má když jdou s detima ven a teď dostala k narozeninam krásný niky a úplně zablaceny!..podle mě to udělali naschvál..
Naštěstí od září jde do jiné školky a přes prázdniny, tam mají zavřeno, takže si ji ted beru po obědě, aby byla aspoň chvíli mezi dětma..ale opravdu hrůza…
Tak kdyby meli vsechny deti krmit, tak by se z toho zblaznili…pokud se nenaji sama, ma smulu a bude mit hlad…a pokud nechci, aby dite neco uspinilo nebo znicilo, nebudu mu to davat do skolky ![]()
@Babs18 píše:
Tak kdyby meli vsechny deti krmit, tak by se z toho zblaznili…pokud se nenaji sama, ma smulu a bude mit hlad…a pokud nechci, aby dite neco uspinilo nebo znicilo, nebudu mu to davat do skolky
Tak dcera přišla v půlce roku a nebyli ji ani tři, je o rok mladší než nejmladší dítě, takže tam s ostatnima práci nemají…a ty boty sem ji nedala do školky ale pouze na cestu ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.