Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, poraďte! 🧠 Mám delší, ale relativně pravidelný cyklus (posledních 9 měsíců délka: 31, 30, 31, 29, 33, 30, 33, 30 a 30 dní) a měli jsme nechráněný sex v plodných dnech (které vím jen plus mínus, protože nemám, jak vidno, cyklus pokaždý na den stejně dlouhý). Poprvé v životě mám tak citlivá prsa, že se mi i blbě leží, je mi nepříjemné dát ruce k tělu nebo si prsa i jen velmi jemně prohmatat. 🧐 To trvá už třetí-čtvrtý den a nikdy předtím se mi to nestalo. Je mi 32 let a mám relativně malá prsa, běžně spím na břiše a ani při PMS jsem je nikdy nijak zvlášť necítila. Teď mám pocit, jak kdyby byla oteklá, jak kdyby tkáň uvnitř snad rostla, ale na vývoj jsem trochu stará, haha.
Zároveň bradavky jsou velmi citlivé a velmi často stojí, což u mě je úplně mimo mísu. Mívám je urputně „zalezlé“, dokud není fakt kosa nebo super vzrůšo. Tak moc mě ta bolest v první chvíli překvapila, že jsem se šla prohmatat k zrcadlu, jestli nenajdu nějaké bouličky. Ale pak jsem si všimla, že bolí obě a žádné bouličky nemám, takže jsem se uklidnila. Nicméně je jasné, že to pro mě je totálně nezvyklý stav. Poslední dva dny navíc výkyvy nálady - několikrát pláč, dokonce i křik ze vzteku kvůli blbosti. Poslední menstruace byla 17.1. Dělala jsem si test 14. a 15. ráno, ale negativní. 😟 Jak moc je možné, že byly negativní falešně? AI mi tvrdí, že test je dost vypovídající a mám prostě jen horší PMS. Už si připadám jako blázen, jestli si to nesugeruji, ale říkám si, že psychosomatika spíš připadá na ty nálady, max nějaké vyčerpání, ale oteklá prsa, která doposud nikdy PMS nějak neregistrovala? 🤯Co myslíte?
@HisQueen píše: Více
V tuhle chvíli je možné leccos, i to těhotenství. Zatím v podstatě nemáš možná ani zpoždění, takže počkej, až uběhne i ten 33. den a pak otestuj znovu.
Falešně negativní test je hodně nepravděpodobný. Bílý test spíš znamená, že těhotná nejsi, nebo se ještě do moči nezačalo vylučovat dostatečné množství hCG na to, aby to zbarvilo test. Jasně, mohl by to být vadný kus, ale těhotenské testy, když už vyhodí nějaký falešný výsledek, bývá to falešná pozitivita.
Kdo se začne snažit, často začne mít příznaky, jaké absolutně nikdy neměl. Psychika a mnohem větší pozorování sebe sama dělá divy.
Psychosomatika ze samotneho vyznamu slova znamena, dusevne-telesne, tedy muzes mit telesne priznaky diky psychickemu vlivu…(moje velice laicka definice
)
Nicmene tezko rict, myslim, ze predchazejici prispevek to uz shrnuje hezky. Take je mozne, ze to je nejaky hormonalni vykyv z jineho duvodu a proto je cyklus ne uplne typicky. Pockej nekolik dni, klidne do tech 33 jak mivas nejdelsi cyklus, a pokud se ms nerozjede, test zopakuj…stejne nic moc jinehl nevymyslis. Jeste je moznost dojit na krev, ale ja osobne bych pockala.
Normální PMS. Nálady tomu odpovídají. A prsa někdy nebolí vůbec a někdy se jich nemůžu sni dotknout a bolí i v prádle. Testy bych brala jako vypovídající, pokud jsi měla poslední MS 17.1., tak po 14 dnech od sexu už by tam něco bylo.
Spis psychosomatika, mela jsem to taky tak. Pri tehotenstvu me prsa bolely az pozdeji.
Já měla největší těhotenský příznaky v době, kdy jsem těhotná nebyla a moc jsem si přála být. Pak, když jsem opravdu těhotná byla, tak takové příznaky jsem neměla, až nějaké později.
Ale možné je všechno - těhotenství i jen vsugerování těhotenství
Tak holky, zatím menstruace nikde, jsem 32 DC a přidal se průhledný vodový výtok ve větším množství, na který nejsem před menstruací vůbec zvyklá. Tak uvidíme… ![]()
Tehotna byt muzes a nemusis. Me ted taky hrozne bolely prsa pred menstruaci, ale fest. Vubec jsem nechapala, z ceho. O dite se nesnazime. Muzou to byt jen splasene hormony.