Poprvé ve školce a čůrání - katasrofa
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Poprvé ve školce a čůrání - katasrofa
Milé maminky, zakládala jsem tu už několik diskuzí na téma nočník. Nakonec jsme to nějak dali, ze začátku si vzorně sám chodil, pak to začal trochu flákat, začal učůrávat. Pokud mu to ale připomínám, řeknu, že se prostě teď jde na záchod, zvládáme.
Dnes šel poprvé do školky. Předtím chodil do miniškolky na dvě dopoledne v týdnu a tam, i co se čůrání týče, dobrý. Nestalo se dlouho, že by se tam počůral, max trochu přičůrnul. Chodil tam normálně na ten malý záchod, jaký mají i ve státní školce.
Ve školce jsem upozornila na to, ať s ním raději chodí, třeba když půjde někdo jiný, ať ho vezmou taky.
A dnes ve školce? Katastofa! I když prý skoro nepil, 3× se jim venku na zahradě počůral, do záchodu se nevyčůral ani jednou… Prostě nechtěl.
Je mi jasné, že to může být změnou prostředí. Ráno plakal a když jsem si pro něj po obědě přišla, byl takový děsně rozjívený, vůbec nespolupracoval.
Bylo mi před učitelkou děsně trapně, dokonce mi říkala, jestli mu nechci na zahradu přinést plínku. Fakt jsem se styděla
S tou plínkou se mi do toho moc nechce, přece jen je to krok zpět a když už teď začal učůrávat, bojím se, aby to nebyl úplný návrat k plínkám. Navíc do plínky, kterou má na spaní po obědě, kaká (toto zatím neřeším a ani nevím jak, protože on s tím kakáním má nějaký blok, do nočníku nechce), tak mám strach, aby se jim tam taky nepokakal.
Potřebuji hlavně povzbuzení, že to bylo jen tím prvním dnem. Máte některá takové zkušenosti? A jak dlouho to trvalo? Taky mě napadlo, syn je drobek a na ten jejich záchod se ani sám nedostane, takže když na něm sedí, asi to není moc pohodlné, v miniškolce měli před záchodem postavené stupátko. Myslíte, že by to pomohlo, kdyby to ve školce dovolili? Nebo mu dát do školky redukci? Máme hrací nočník FP, tak to prkénko bych mu mohla dát ![]()
Omlouvám se za možná zmatený popis, jsem z toho dost špatná… Synovi je 32 měsíců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zkusennost nemam sice stejnou, ale citim s tebou. Maly byl take dnes poprve ve skolce a ja cely dopoledne trnula, o se pri vyzvedavani dozvim - zvladl to. A tu plinku bych nezavrhovala, je to nej reseni - ucitelkam odbude starost, kterou by ani nemeli mit, a malej se bude za plinku stydet, takze se rychle srovna. To zas pisu proto, ze kdyz decka byli o prazdninach na par dni u nasich, tak se tam maly prvni den dopo pocuraval. Mamka mu dala plinku a druhy den uz byl ok.
K tomu kakani - to take prijde samo - to mela dcera - do nejakych 38 mesicu kakala zasadne do plinky - chodila si o nii rict, pak si zalezla nekam do koutku a vykonala potrebu. Odmitat ji plinku nemelo smysl - zadrzovat dokazala i nekolik dni a pak se pokakala do kalhotek. Pritom curat chodila od dvou let na zachod bez problemu. A proti stupatku by ve skolce nemeli nic namitat, kdyz si tam teda doneses vlastni a poneses si (byt minimalni) riziko, ze se muze ztratit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No když šel můj nejstarší poprvé do školky, bylo to úplně to stejné. On byl teda šikovný a až na občasnou nehodu (v tomto věku pochopitelnou) chození na záchod zvládal na jedničku. Ale ten první den ve školce - děs, běs. Ještě schválně jsem mu dala do skříňky dvoje náhradní tepláčky a slipy, kdyby něco. Přišla jsem pro něj, zrovna vycházel s učitelkou za ruku ze záchoda, oblečenej v erárním (vše co měl ve skříňce počůral), a učitelka na mě hned ve dveřích: „Vůbec neumí.“
Prostě ani jednou se nešel vyčůrat na záchod, vše do gatí. Ale jemu to stačilo doma důrazně vysvětlit, a pak několik dalších dní připomínat a hned po příchodu do školky posílat na záchod, a od té doby téměř bez nehody. Učitelky se na něj pouze zaměřily a chodily s ním pravidelně, pak už ani nemusely. S dalším synem je to horší, fláká to jako ten tvůj. To čůrání už ani nevím jak zvládl, ale dnes už pohoda. Ale s kaděním bojujeme dodnes, ze školky si občas nosím pokakané věci, no uvidíme jak letos. Ale mu už budou čtyři roky, takže to už je fakt blbé. Tvůj malý je ale ještě fakt malý, má na to nárok, v tomto věku mi to přijde normální, že to chození na záchod ještě nemá stoprocentně zmáknuté. A co se týče toho prvního dne ve školce, tak tam hraje roli ten stres z nového prostředí, takže z toho bych žádné závěry nedělala, žádné stupátko ani redukci bych do školky netahala, doma bych mu to vysvětlila, učitelky ať si ho pohlídají a uvidíš za pár dní. Podle mě se to určitě srovná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, a kdyby se to nesrovnalo, tak pak teprve bych uvažovala o té plínce třeba na tu zahradu. Mě se jeden kluk počůrává ve spánku, a v předchozí školce (teď už chodíme do jiné) jsme se normálně dohodly s učitelkou a na spaní dostával plínu. Teď už ne, takže si co druhý den nosím domů mokré pyžamko
Ale to je ještě dobré, v předchozí školce jsem vždycky vyfasovala i to prostěradlo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AliTad
Drobek je v normální školce? Vždyť mu ještě nejsou ani tři roky, tak ta adaptace asi bude trošku těžší. Upřímně, moc nechápu, jak paní učitelky můžou hned první den vzít prťátka ven
.
Nevím, jak to chodí v jiných školkách, ale u nás je adaptační program a to takový, že první den je dítko samotné ve školce jen hodinu, potom do konce týdne max. do deseti hodin dopoledne - čas tráví hraním si ve školce (samozřejmě ty časy platí pro maličké, nově příchozí děti, ty otrkanější jsou tam do oběda a déle). Právě kvůli adaptaci se první týden chodí ven až po odchodu malých dětí. Druhý týden se chodí po obědě a až od třetího týdne se může i spinkat. Pokud máš možnost, dohodni se s paní učitelkou na nějakém podobném programu, prcek si zvykne a bude lépe. Co se týče těch plínek na ven, asi bych na to zkusila přistoupit. Třeba se malý „zastydí“ a o to více se bude snažit, aby je nosit nemusel ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak to řešit nevím, je to ješté mrňous… ![]()
@tterka u nás byly děti dneska normálně na zahradě… Sice jsem teda vyzvedávala prcka v teplákách na zahradu (tak jsem se lekla, źe se počůral, ale asi se jen nepřevlíkl), boty měl úplně u jiné skříňky,… ![]()
Je fakt, že v první chvilce jsem se lekla, že se počůral, když měl ty „venkovní“ tepláky, ale fakt nebyl jen převlíknutej…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jakkoli Díky a gratuluji, že to syn zvládl tak pěkně
Já právě měla děsné nervy, jak to bude, tak nevím, jestli jsem tu nervozitu nemohla přenést i na něj. Já mám právě strach, že syn se za plínku nijak stydět nebude a naopak ji bude hojně využívat, je celkem pohodlný. Ale zase lepší, než aby si pak udělal nějaký totální blok z nočníku i školky. Přinejhorším mu dám takovou tu natahovací a řeknu mu, že to jsou slipy
Na spaní ji má taky (i odpolední) a rozlišovat mezi ní a spodním prádlem nemá problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sao Díky. Až tam bude zůstávat i na spaní, taky dostane plínku, o tom už jsme se s učitelkou bavily. Já mám jen strach, že se do ní i vykaká, případně, pokud ne do ní, že pak pustí bobek někdy odpoledne. Srovnalo se mu to teď totiž tak, že kadí zásadně do odpolední spací plíny (do nočníku se mu to povedlo 2×, když to viděl, byl úplně konsternovaný, plakal a chtěl, abych to dala pryč, od té doby zásadně jen do plínky, včera jsem ho po obědě výjimečně nedala spát, najednou pláč, v trenýrkách bobek, odmítal se pohnout, do nočníku neudělal už nic, přitom bylo vidět, že se mu ještě chce, jen plakal - dostal plínku, zavřeli jsem ho v pokojíčku do postýlky a za chvíli byl pořádně vykakaný).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tterka Byli jen na zahradě. On tu miniškolku zvládal úplně v pohodě, a to i v době, kdy jsem ho tam musela z důvodu nemoci nechat celý den. Žádný pláč, nic
Maximálně ze začátku minutové divadýlko pro maminku, jakmile přišel do herny, po pláči ani památka
Ale možná tohle pro něj opravdu bylo moc - 26 dětí ve třídě, na nějaké individuální požadavky jako v soukromé se samozřejmě nehraje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kate02 To já jsem se zase v prvním okamžiku zaradovala, protože měl to samé, co ráno - počůrával se jen venku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AliTad Hm, tak to je psychický blok. To má ten můj taky. Někdy se vykaká na záchod (nebo na nočník) v pohodě, jindy se jakoby bojí, ukakává bobky v průběhu celého dne, a na nočníku nebo záchodě může sedět jak dlouho chce, nic tam neudělá - zadržuje to a tvrdí že to nejde. Tohle se ale nedá uspíšit, jakýmkoliv nátlakem způsobíš ještě větší problémy. Možná časem konzultovat s doktorkou, nebo psycholožkou. Ale ještě mu dej čas. Pokud je takhle zvyklý, počítej s tím, že při odpoledním spánku ve školce to nebude jiné a bobek tam bude. Je to blbé no, znám to. Sama jsem zvědavá, co čeká nás…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AliTad píše:
@tterka Byli jen na zahradě. On tu miniškolku zvládal úplně v pohodě, a to i v době, kdy jsem ho tam musela z důvodu nemoci nechat celý den. Žádný pláč, nicMaximálně ze začátku minutové divadýlko pro maminku, jakmile přišel do herny, po pláči ani památka
Ale možná tohle pro něj opravdu bylo moc - 26 dětí ve třídě, na nějaké individuální požadavky jako v soukromé se samozřejmě nehraje.
Hele, ono je po prázdninách, byl dlouho doma, bude se to muset srovnat. U nás je školka státní, takže žádné extra požadavky nejsou. Ten adaptační plán je daný školkou a rodiče si ho v prvních týdnech mohou poupravit. Ono je to lepší, protože je to tak, že první tři měsíce jsou taková zkušební doba. Kdyby k nám chodilo dítě, které se bude počůrávat, tak ho bohužel po třech měsících vrátí zpět domů k mamince
. Takže si myslím, že by nebylo od věci se na ten adaptační plán ve školce zeptat. My měli ve třídě 28 dětí a dohodnout se dalo vždycky prakticky všechno. Záleží jen na lidech
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tterka Do soukromé chodil i o prázdninách, naposledy byl v pátek
Je ale pravda, že je to úplně o něčem jiném, nastupoval tam před rokem, kdy byl ve věku, že to odloučení, myslím, snášel líp jak teď, a když přišel do toho kritického věku, už tam byl zvyklý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj jsem učitelka ve školce. U nás děti chodí hned na celý den podle potřeby rodičů ne každý kdo nastupuje do práce si dítko může vyzvednout po hodině. Podle mě je prcek moc malý chápu dítě před třetím rokem ve školce pokud oba rodiče musí z důvodu přežití rodiny do práce, ale pokud jste doma tak si myslím že má lepší jít na hřiště nebo do mateřského centra s maminkou a jako kontakt s dětmi to stačí. Za rok by s počůraváním už třeba problém nebyl moje děti se počůravaly oba skoro do tří let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak dneska řeším úplně to samé
malý po nástupu do školky začal čůrat do postýlky, tak jsme se domluvili s paní učeïtelkou, že bude chodit po obědě. Doma bylo vše v pořádku a tak od ledna začal zase spinkat, na vlastní žádost, ve školce. Bylo to tak, že týden bez nehody, pak šup čůrek do postýlky, pak třeba 1× týdně a dneska mě paní učitelka oprosila jestli by nemohl zase chodit po obědě, zase se počůral
v červnu mu budou 4 roky a na noc má ještě plínu, zkoušeli jsme vše možné i nemožné, slibovali, domlouvali, vyhrožovali- NIC
paní učitelka říkala, že je línej zajít si na záchod. Samozřejmě má radost že bude chodit po obědě domů ale ať si nemyslí, že bude mít nějaký úlevy - bude chodit spát hned jak přijdeme a přemýšlím, že nasadím látkovky - mám je doma - myslím, že to pro něj nebude tak pohodlný když se počůrá jako papírovky. Měly jste to taky tak??? a kdy to přestalo???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit