Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, syn má 15 měsíců. Je zdravý, čiperný…ALE…Nedokáže se zabavit na chvilku sám. Jdu na záchod, jde semnou, vařím mám ho u pr.ele, jdu si na chvilku vypít kafčo k pc stojí u mě a „hučí“. Tohle je celý den. Potřebuji uvařit, umýt nádobí…Hraji si s ním přes den, ale opravdu nemůžu si s ním hrát celý den. Hraček má plno, ale nezajímá ho to, leží to na tom samém místě. Taky je dost uvztekaný, když mu něco nejde, hned se vzteká a řve. Odpledne ho chci dát spikat, řev…Večer ho uložím s kaší, v postýlce „hučí a řve“…
No tak má takové období, může se jednat o separační úzkost, tak chce být s vámi, vím, že to leze na nervy, ale tak, co když by s občas postaral i taťka? Nebo potřebuje upoutat vaši pozornost…Je jedináček?
@dlouha píše:
No tak má takové období, může se jednat o separační úzkost, tak chce být s vámi, vím, že to leze na nervy, ale tak, co když by s občas postaral i taťka? Nebo potřebuje upoutat vaši pozornost…Je jedináček?
Tak to si opravdu nemyslím, že důvodem je to, že je v 15m jedináček ![]()
V 15 měsících chceš mít samostatné dítě…???
Má na to nárok…dej mu čas…a uklidni se…i to kafe (raději s mlíkem nebo vychladlé) se dá pít s prckem…sedni si k němu na koberec a hrajte si spolu a můžeš pít…co vařit večer, až usne,…vždy na druhý den a pak jen ohřívat…???
Vařit ve velkém a zamrazit hotové omáčky s masem…pak už jen přílohy…
Mám pocit jako bys psala o mé dceři(12 měs)… taky se nedokáže sama zabavit a neustále mně visí na noze. Už jsem se s tím smířila a veškeré domácí práce dělám, až když jde spinkat a čekám, kdy ji to přejde ![]()
@babynka píše:
Mám pocit jako bys psala o mé dceři(12 měs)… taky se nedokáže sama zabavit a neustále mně visí na noze. Už jsem se s tím smířila a veškeré domácí práce dělám, až když jde spinkat a čekám, kdy ji to přejde
a to je chyba! domácí práce máš dělat s malou, i za cenu toho že budeš loupat tři brambory půl hodiny. Ono se to časem zlepší, uvidíš.
Když dcerka spí, věnuj se sobě, ne honit resty. Děti mají vědět že oběd se musí uvařit, nádobí umýt, prádlo vyprat, drobečky vyluxovat. jinak si zaděláváš na velký problémy, nikdy si neodpočneš. Nech ji placatit se ti u noh, a normálně si vař, věř mi ![]()
Holky, ale ty děcka jsou malý na to, aby se sami zabavily, neudrží dlouho pozornost, a prostě chtějí být s maminkou, protože ta je prostě teď středobod vesmíru. Já tohle řešila třeba postýlkou v kuchyni, tam jsem jim naházela kde co, hrnce, misky, vařečky, oni mě pozorovali a byl klid…co se týká spaní, já od narození měla svoje děti naučené v postýlce…takže jsem u nich nic neřešila, ale syn od manžela byl naučený jinak a ten co vyváděl? ŘEV, ŘEV, ŘEV…až se pozvracel, jak se zajíkal, ale byla jsem nekompromisní a nakonec to přešlo… Teď na to vzpomínám s úsměvem ![]()
Ja jsem dceri v tomhle obdobi maximalne vyhovela. Je fakt, ze doma byl bordel, ale ona se domazlila, ujistila ze u me najde vzdy otevrenou naruc a byl klid. Ted ma 14mesicu a hraje si pekne sama. Obcas se chodi tulit vic, obcas si hraje i dve hodky sama
@K-Black naprosto s tebou souhlasím, já to tak dělala, dcera má dnes rok a třičtvrtě a už sama,,zametá´´, utírá prach, pomáhá mi s vařením míchy mícha
v uvozovkách protože to dělá jako malé dítě samozřejmě, ale hrozně se snaží a chce to dělat, od mala jsem dělala vše s ní, teď se z ní stává samostatná holčička, sama si obuje už jednu botičku
papá prostě pomáhá. Jinak ještě před čtyřmi měsíci byla přesně taková jako píše zakladatelka diskuze, zakladatelko to přejde neboj ale jak psala k-black zapojuj, zapojuj do všeho. Mi čekáme v únoru příchod sourozence tak se mi ta pomoc dcerky bude hodit.
Hele, to je dobrý s tou postýlkou v kuchyni…můžeš vařit a prcek bude u tebe…dát mu tam hrnečky a vařečku a vaří s mámou…a nebude se plést pod nohama…to bych zkusila… @dlouha
Zakladatelko, přejde to, věř mi…Dcerka měla taky takový období, v podstatě od doby, kdy přestala být ležícím miminkem, jsem se od ní nemohla vzdálit. Trvalo to celkem dlouho…Teď je jí 21.měsíců a už je to paráda
Pohraje si sama, miluje Krtečka, takže jí ho občas pouštím..Hodně chodíme ven..Už si vše v poho udělám, dost toho namluví a je to zkrátka už parťačka, je neskutečně roztomilá, tak se snažím si to užívat, než z tý roztomilosti vyroste
Měla období, kdy se hodně vztekala, dělala si vše zásadně po svym, teď už se s ní často dá i domluvit a musím říct, že zažívám momentálně snad nejhezčí období…
@dlouha moje děti, měli vždycky v kuchyni vyhrazený dva šuplíky s poklady, vařečky, hrníčky, papíry, hračky no bordel šílenej
do ostatních skřínek mi nelezli, neměla jsem ani žádný zábrany, jo milionkrát jsem to opakovala že tam teda ne
taky bylo bezva, když se uvelebili mezi mojima nohama a já baletila s kastrolama
![]()
@nela232 to je šikulka, že už si obuje botičku ![]()