Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Menton píše: Více
No, takže druhostupnovy by tyto příklady měl dát.
@Sára 1 píše: Více
Zrovna jsem chtěla napsat, že tohle z velké části není o schopnosti počítat, ale je to hodně o tom, zda umím pracovat s textem, vytáhnout si z toho, co potřebuju a udělat z toho matematický zápis. Každopádně na tom je postavena značná část různých přijímaček/srovnávaček, takže je určitě čas na tom začít pracovat, pokud to dítě nezvládá, ani u takto jednoduchých úloh.
@Sára 1 píše: Více
Já se také nepodivuju nad tím, že to neumí ten kluk, říkám, ten se to zatím učí. Zaráží mě, že to neví dospělá osoba.
S tím obrazem, že tvůj známý namaloval obraz a je talentovaný, to je hezké, ale toto bych přirovnala k tomu, že on umí namalovat čtvereček, tím pádem je nadaný
.
Toto opravdu nejsou příklady dokazující talent na matiku, toto je spíš úplný základ… Ale je fakt, že když se to člověk nenaučí na té základce, těžko už to dožene asi, no…
@Fazulina píše: Více
Já jsem se svého času dostala do úplně jiné sociální bubliny - několik let jsem pracovala s lidma, kteří museli v rámci pracovního procesu něco počítat a zapisovat. Šlo o to, že jedna věc ubyla a jiná zase přibyla, no a oni museli mít v sešitě poznačeno u kolonky plus a mínus, aby věděli, co mají zmáčknout na kalkulačce
proto jsem psala, že lidi, co jim to moc nejde, by se měli naučit, jak si postup a výsledek zjistit a to je podle mě pro ně to nejdůležitější. Dnes už na to je opravdu kupa nástrojů.
@Catalina123 píše: Více
No, tohle je spíš o tom, že když musíš zapsat znaménko u každého čísla, tak minimalizujes chybu, že zapomeneš u některého z cisel minus.
@Catalina123 píše: Více
Chápu, nemám tu zkušenost, asi bych se divila, že? ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
Nene, tam se psal jen výsledek. Oni nebyli schopni pochopit, jestli a kdy mají odčítat nebo sčítat a dělali chyby, takže měli tuto pomůcku. Třeba jedna paní počítala úplně bez problémů, ale když něco napsala, tak musel být člověk skoro kryptolog.
Desetinna cisla videla dcera poprve v 6. tride, takze driv jak na druhem stupni by nevedela, co je 0.8
. Slovni ulohy skoro nedelali/nedelaji na ZS dcera ani syn. Za nas to byla sama slovni uloha, dcera v pate nasobila cely rok ctyrciferne cislo peticifernym, scitali desitky milionu… ja z toho kvetla, mne to neprislo jako matika. Mam chytre deti, celkem i nadane na matiku, ale ta absence slovnich uloh je na nich znat - spatne si pak ze zadani umi vybrat podstatne informace. ![]()
@Fazulina píše: Více
Určitě, já jsem taky hleděla
ale zase mě to dost ponaučilo, že nikdy nemám soudit člověka podle toho, jak je nebo není sečtělý. Já si dřív myslela, že jsou ti lidi lempli, že se jim nechtělo učit atd., prostě podřadné existence. Dost rychle jsem to přehodnotila. Radši budu spolupracovat (když to řeknu expresivně) s blbem, který je hodný a slušný člověk, než s chytrolínem, který je haj.zl.
Dnešní zásadní problém číslo jedna je čtení s porozuměnim - tj. převést slovní úlohu na příklad.
Tohle je fakt spíš do 6. třídy, ale každá škola jede trošku jinak.
Furt lepší mamina, co hůledá na emiminu výsledky z matiky, než ta, která se nestará vůbec. Já matiku snad od druháku neviděla a spoustu základních věcí nevím. Matiku málo kdy využije člověk v životě.
Nákup nikdy nepočítám, až u kasy mě zajímá finální částku. U nás se vaří a peče od oka. Vypočet kvůi koupení nového koberce jsem využila jednou
. V práci zadám vzorce do excelu
@BananovaSusenka píše: Více
Takže kdyby ti prodavačka u kasy řekla 2× tolik, tak to ani nepoznáš? ![]()
Jinak jo, spoustu věcí, co se člověk v matice učí, se v životě nevyužije… Ale základ by měl mít každý, už jen proto, aby v životě nebyl za blbce, určitá finanční gramotnost je taky fajn, asi by nebylo dobre, kdyby člověk měl v ruce 5000 a kupoval věc za 10000, protože to nepozná, že jo… v hospodě ti bude jedno, když ti půl litru piva dají do dvoudecky, protože to nepoznáš a pak tě zkásnou místo za jedno pivo 3×, protože tebe zajímá jenom výsledná částka…
Myslím, že základní matiku člověk používá denně… ani o tom neví. Zkus si představit, že by se matika úplně zrušila. Ani bys nevěděla, do kterého patra vyjet výtahem ![]()
Já dělam nakupy za 5.000 tak určitě mi už někdy nenamarkovali slevu, pípli jogurt dvakrát apod.
Jinak ne s tím pivem nepoznám.
Koupila jsem 330ml ( drazší) lahev a kamaradka 500ml ( levnejsi). Přišli mi stejné, až popodrobném zkoumání mi přišla moje menší.
Zmáčknout na výtahu 1 nebo 10 asi není uplně o matice a počítání
@šklíbakočka Děti s Hejného matematikou si s takovými příklady bez problému poradí, pokud znají desetinná čísla. Moje dítě prošlo na prvním stupni Hejného matematikou a je to výborná metoda, v páté třídě mi tedy přišlo, že se trochu zasekla, ale do čtvrté třídy super. Mne matika vždy bavila a překvapilo mne, jaké jsem já, jedničkářka, měla v matice díry. Najednou jsem začala chápat a vidět věci, které jsem dřív měla jen našprtané. Za mne naprosto super metoda. Naopak na druhé stupni mne pak běžná matika dost zklamala - třeba šestá třída je jen o počítaní příkladů, které lze bez problémů vypočítat na kalkulačce, slovních úloh nebo úloh na přemýšlení minimálně. Nahlédla jsem i do učebnic od Hejného a tam se dál jel „přemýšlecí“ postup.
@ally123 píše: Více
Jaké díry jsi měla? Mě nic nepřekvapilo, nic mi nedošlo. Dítě má i na druhém stupni Hejného matematiku.