Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já tu zkušenost nemám, holku jsem odstavila relativně bez problémů k jednomu roku, ale zkus zahledat ve starších diskusích
Taky neporadim, taky budu cekat na reakce ostatnich. Ale ja sama uz zacinam mit pocit, ze pro mou Anie bude nejjednodussi, kdyz ji na par dni predam babicce. Kdyz me totiz ANie nevidi, tak ji prso nechybi. ALe jak jsem s ni a nebavim ji v jednom kuse neustalyma hrama, tak chodi i co 10 minut… a to uz me vazne obtezuje. A kdyz ji nedam, tak porad jenom knika, fnuka, … je to docela o nervy. Sice je takove nahle odstaveni asi drasticke, ale mozna ze to pujde lepe, nez kdybych ji u toho mucila svou pritomnosti…
Pa
Hromix
My takovyhle problem nemame, ale pokud bych ho resila, videla bych to asi tak: Za prve musim byt hlavne ja sama 100% presvedcena, ze CHCI PRESTAT kojit, at se deje, co se deje. Mlicko proste neni a hotovo. A budu to male/malemu opakovat do te doby, nez to proste prijme.. Dat misto toho hrnecek s mlickem nebo cajem.
Ja vim, lehko se mi to pise a asi horsi by byla realita, ale to mi momentalne radi zdravy selsky rozum.
Proste neni a hotovo. Prvnich par dni se asi bez breku neobejde, ale kdyz „nepovolim“ a budu trvat na tom, ze mlicko neni, myslim, ze i mimi to brzy prijme.
Ma kamaradka takovymto zpusobem prestala kojit ze dne na den. Strasne se toho bala a pripravovala se na nejhorsi, ale mala to nakonec zvladla uplne v klidku.
Hodne stesti a zdaru!! ![]()
Ahojky ,naše závislačka-násoska se kojila do tří a pak (byla už větší) jsem ji vysvětlila ,že mlíčko není dobré a už tam není,že mi paní doktorka napsala tabletky a mlíčko už není dobré,zkazilo se a bylo by jí moc špatně. No a Elinka do té doby kojila i svoje panenky a pak jsem ji přistihla,jak říká panence ,že už mlíčko nemá a tu samou báchorku jak já jí. Sama jsem to těžce nesla,protože jsem věděla ,že je to kojení poslední. Ale druhá stránka věci a velký problém je ten,že od ukončení koja Eli mléko téměř nepije-nebyla zvyklá na láhev a ani jogurty ji moc nejedou.Takže to chce asi přestat brzo,anebo počkat a řešit to rozumem.
Ahojky,
já musela přestat kojit ze zdrav důvodů a to ze dne na den.Strašně jsem se bála že to prcek nezvládne.Přes den jsem kojila jen jednou ale v noci 2-3krát.Přes den se mě to povedlo tak že jsem dělala vše proto aby si nevzpoměl byli jsme pořád venku a hodně sjme blbli aby se nenudil anevzpoměl si a v noci jsem mu dávala sunar.Naštěstí spolupracoval na výbornou.
Kamarádka kojila do 3let a pak když chtěla přestat tak si vzala obvaz obvázala si prsa a říkala že má bebíčko trvalo to necelý týden a malej byl v pohodě.
Držím palečky aby jsi to také měla bez problému.
Ahoj babula, ja to zatial neriesim syn ma 13m, ale sestra malej vecer citala donekonecna rozpravky namiesto koja. Cez den jej vysvetlila, ze v noci mliecko nie je (skus napr. ze prsicka spinkaju, ze su bolave a musia si oddychnut ako ocko, mamicka …) no a ked v noci bude pytat (ak v noci kojis) tak daj prso a kym sa spusti mliecko tak chvilku nechaj a potom zober s tym, ze no vidis, vravela som ze v noci mliecko nie je.
Ja som takto odburavala cicanie bez sania. Maly sa napil a ked som mu zobrala prso tak rev. Silno som si ho pritulila, hladkala po chrbatiku a drzala za rucku. Plakal, ale nie moc dlho a potom sa otocil zacal lozit a zaspal. Ale je pravda, ze musis byt odhodlana a nesmies ustupit, mne sa osvedcila za:,–(ovost. takze v noci sice kojim ale nerobim cumel.
Cez den, na toto non-stop cicanie kazdych 10 minut, som si povedala dost. Vzdy, ked pytal, ponukla som vodicku, jedlo, ked nezabralo tak dudel (ktory od 4m nechcel) Ked plakal, tak som si ho pritulila a pohupovala som sa na fit-lopte. Toto trvalo nejaku dobu a bolo to fakt troska bolestne. Ale bohuzial syn nejedol, v roku mal 8,5kg a aj to bol jeden z dovodov, druhym bol ze mu sli zuby a kusal ma do krvi ![]()
V dnesnej dobe mozem povedat, ze to mame relativne ustalene na 4 kojeniach cez den (v noci netusim, spim pri kojeni akurat ked uz moc dudle tak mu ho zoberiem), maly si po case na to, ze sa koji len 4× denne zvykol a uz to ani nevyzaduje, dudel a flasku sme tiez uplne odburali, prestal ich vyzadovat tiez. Takto nejako sa chystam postupovat pri odstavovani. UM odmieta, takze sme na jogurtoch a mliecnych kasiach.
kazdopadne u nas pomohla doslednost v jedle. kedysi som bola benevolentna a ked nechcel jest, tak nejedol, nahanala som ho s lyzickou, ale nikam to neviedlo, hladoval, hra bola aktraktivnejsia. Dnes jeme za:,–(ne len v stolicke, sice nevychovne pred Tv ale inak by tu pusu proste neotvoril. Ma na pultiku hracky, ktore nema inde, cize mi hned nevyleza. Ak sa nenaje, tak kojo nedostane ked sa pekne napapa tak ak to chce, tak ho aj dokojim. Uz vie, ze proste jest bude, inak ho nevyberiem. Vzdy som bola skor za benevolentnu vychovu a nazor, ze do jedla sa dieta nutit nema, aj ja sa snazim mu davat to co ma rad, netrvam aby zjedol vsetko, ale aspon nieco proste musi. Lebo u nas to uz vyzeralo dost biedne, zelene hnacky, cicat chcel stale, lebo mal hlad, bol podrazdeny, nemohol spat. teraz spi cez den 3h, je zivy aktivny a spokojny. Takze je fakt, ze na kazde dieta plati asi nieco ine, podla mna je zaklad, aby bol najedeny a napity, ked je unaveny tak sa mu skus venovat, pritulit si ho, precitat rozpravku a vela vela sa ho dotykaj a hladkaj ho. Kojenie je pre dieta vyrazne slastna cinost a ked mu ju chces zobrat, tak ju musis aj niecim rovnako hodnotnym nahradit. Skus ho naucit zaspavat tak, ze ho drzis za rucku a hladkas po hlavicke u nas to prekvapivo zabralo.
Drzim palce aby to u vas prebehlo co najmenej bolestne, daj vediet ako to dopadlo!!
Ahojky Zdeňko,
kamarádka taky odstavovala na dvou letech (další těhu) a protože si to malý nechtěl nechat vysvětlit, tak si přelepila prsa náplastí s obrázky. Vždycky Daníkovi ukázala že má „bebí“, malej jí záviděl náplasti, ale pofoukal, pohladil a do týdne si už ani nevzpomněl. Začal jí konečně spát celou noc! Jinak kojili po hodině…
Tak ať se brzo a hlavně bezbolestně zadaří.
Katka
Akurat nedavno som odporucala tento clanok. Mozno vam pomoze: http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?…
A tu je este jeden mily sposob… z tohto clanku /> S dojčením to bolo obdobné. Keďže materské mlieko považujem naozaj za najlepšiu stravu pre dieťatko, povedala som si, že vydržím aj nočné prebúdzanie kvôli smädu. Dieťatko si zvyklo na prsník. Už som si vravela, že je čas prestať, pretože naša dáma si spokojne vypýtala prsník aj v saune a na kúpalisku, pričom zreteľne nahlas prednášala svoju prosbu. Vysvetľovala som, že už by mliečko nemusela z prsníka mať, ale v dvoch rokoch ešte nechápala, a tak som čakala, až rozumovo vyzrie natoľko, že pochopí. Mesiac pred tretím rokom som si ju vzala na kolienka a vysvetľovala som, že také malé dieťatká, ako sme videli dnes na prechádzke v kočíku, musia piť mamičkine mliečko, aby narástli a boli zdravé. Vysvetlila som jej, že ona je už dosť veľká, ukázala som jej fotografie, ako od narodenia už narástla a onedlho bude mať na torte už tri sviečky a teda je veľká, lebo ich vie sfúknuť. To malé deti, ktoré pijú mliečko z prsníčka, nedokážu. A po prvý raz od pôrodu som si ľahla do samostatnej izby a dcéra spala iba pri ocinovi.
Drzim palce, aby ste to polahky zvladli! ![]()
Gothic - Valerik je uplne ako Danko!!! Ja som maleho tiez nahanala s lyzickou po byte, aby aspon nieco zjedol. V roku sme vazili ako vy… no, bola som z toho na prasky! Ale nejako z toho „vyrastol“, zacali sme obedovat v stolicke a teraz sa tam uz aj sam pyta. Nechavam jest sameho, to ho bavi… aj ked mna to upratovanie potom zase nebavi
Zdravim vas a posielam Valerikovi pusu!!! ![]()
Schamka tak som rada, ze nie sme sami
u vas v dennicku je viac takych nie moc oplacanych deticiek
tak sa tam vzdy ukludnujem ![]()
Inak na inych diskusiach kam chodim, tak nas uz predbehli aj dievcatka
a to mal porodnu hmotnost 3660gr! No ale uz to neriesim on je celkovo malicky ma 73cm, tak dufam ze mu to nezostane, lebo ho baby nebudu chciet
. Ale on nema kedy priberat od 9m nie ze chodi, ale lieta neobsedi ani minutu
a faldikaty vcelku je, asi ma lahke kosti ![]()
Pozdravujem Daninka!!
Gothic, neboj, že baby nebudou Valu chtít. Můj manža je asi o deset čísel menší než já. Když jsem byla těhotná, tak jsem vážila o 20 kilo víc. Museli jsme vedle sebe vypadat komicky. Ale máme se moooc rádi. Moje mamka na poznáky známejch říká: K čemu by jí byl golem, kdyby si nerozuměli
(nebo kdyby jí mlátil apod.)
To je mimo téma, omlouvám se
![]()
Kuřátko
Ahoj, jedna moje kamarádka přestala holčičku kojit na dovolené u moře, po koupání ve slané vodě si neumývala prsa a malé to pak nechutnalo. My jsme si vyměnili s manželem místo na spaní v ložnici, vstával on a bylo to v klidu. Já teď zas řeším, jak to udělat, aby nám jako poslední kojení nezústalo to noční jako u staršího syna, už jsem se konečně chtěla v noci vyspat (kojila jsem několikrát za noc), tak jsem ho odstavila v 1,5 roce, teď bych chtěla kojit do dvou.
Ahoj,
my jsme přestali kojit v roce a půl. Postupně během tří, čtyř měsíců.
Ke konci zbývalo už jenom kojení k ránu. Vždycky jsem mu nabídla před kojením piškoty namáčené v mlíce nebo čaji, zasytil se, pak se jenom přicucnul a spal. No a pak se postupně zapomínal dožadovat kojení, až na to zapoměl úplně. Teď už spí celou noc až do 6ti-7mi (což jsem nikdy nedoufala) ![]()
Bohudík řeším opačný problém než některé z Vás. Vítkovi budou v lednu 2 roky a ráda bych ho přestal kojit. On se ale nedá. Přijde vyhrne mi tričko, začne své ňam, ňam cecí a je vykukáno. Máte některá nějaký fígl, který zabere? Děkuji. Zdenka