Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Bohužel nepíšeš podstatné informace.
1. kolik měříš a kolik vážíš. Byla si někde na analýze těla - tedy kolik procent je tuk, kolik svalová hmota, kolik voda a kolik kosti?
2. jaký máš energetický příjem a výdej, jak máš rozdělené bílkoviny, sacharidy a tuky.
3. jak dlouho už jdeš v hubnoucím režimu
4. jak spíš a jaký máš pohybový režim?
Základ je vědět, jaký máš příjem a jaký výdej ![]()
Ty totiž jíš zdravě a to je super, ale je dost možné že ke svému výdeji máš příjem veliký.
Náš výdeje se skládá z takových třech částí, první je bazal, ten se spočítá dle vzorečku vcelku kdekoliv - je třeba váha, věk a výška tuším.. druhá část výdeje je ta cílená tzn - běh a sport, cílená chůze v tempu a třetí část výdeje je ta běžná, jdu na nákup, vencim psa, chodím po bytě a uklízím..
Je dost zajímavé, že ta třetí část hraje velkou roli, protože hodinový cílený pohyb nesežere zase tolik kcal pokud jinak celý den sedíš u PC a pracuješ.
Pokud chceš vše brát super vážně, najdi si v okolí měření inbody, protože když se to za další měsíc nehne, můžeš u dalšího měření zjistit, že tuky šly dolů a máš v těle třeba ve svalech více vody. 2. Změř si partie a sleduj cm, ne jen váhu. 3. Stáhni si kalorické tabulky, výplň základní údaje, vyhodí ti právě bazal, zadej tam svoji přibližnou aktivitu.. chvíli se s tím morduj, pak popros na fb ať ti poradí s nastavením
(uved věk, váhu, výšku a aktivitu) nastaví se to správně a pak zapisuj co jsi snědla.
Tehdy uvidíš jaký máš příjem vůči svému výdeji a máš na čem stavět a od čeho se odpichnout.
S těmi kalorickymi tabulkami jsem to už zkoušela, ale mě to proste nejde. Například, udělám si palačinku, a vůbec netuším, jak to zapsat. Udělám prostě těsto pro všechny, z toho sním jednu a netuším, kolik jsem čeho snědla. To samé oběd, když si nandám porci, kterou jsem navařila pro rodinu na 2 dny, tak proste nevím. Takové počítání by mě asi položilo ![]()
Jinak ještě k otázce, mám 168cm a 74kg. Je mi přes 30. Spánek pokulhává, malé děti. S tím moc neudělám ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, můžete mi poradit prosím? Snažím se zhubnout, ale nějak se mi nedaří. Ani kilo, ani cm. Mívám hlad, a to se zas tak nevyhýbám sacharidům, snažím se navýšit bílkoviny…snažím se cvičit, kolo, běh, to mě i baví. Například ráno k snídani mám toust se šunkou a sýrem, trochu zeleniny. Ke svacině tvaroh, borůvky, oříšky, kousek zdravé buchty bez cukru. K obědu krutí maso s troškou brambor a pečenou zeleninou. No a měla jsem hlad, takže ke svačine jsem si dala 2 menší plátky chleba, jeden s žervé a rajče a druhý jsem zhřešila s marmeládou. Mám rezervy, pečivo bych mohla vyměnit za celozrnne a podobně. Ráda si peču zdravé buchty slazené jen ovocem a pod. Někdo nejakou radu prosím? Pít se snažím dost, ale mám tam také rezervy, mohla bych pít víc. Ale piju jen vodu.
Prosím nechte mi anonym, vím, že to tu někoho pohoršuje, ale i toto je pro mě citlivé téma. Moc se s tím nechlubím. Nemám ráda, když mi okolí komentuje postavu a pod…díky
Dokud jsem si nezapisovala jídlo do kalorických tabulek, jezdila jsem na kole, na koni, stepper, chodící pás…horko těžko jsem dala dolů kilo a nic. Když jsem zapisovala, zjistila jsem, že jeden den jsem v příliš nízkém příjmu, druhý den zase až moc vysokém. Začala jsem to hlídat a teď mám dole od začátku března dole přes devět kg. A hlad nemám. Též je hodně důležité hlídat poměr živin, hlavně bílkoviny.
Jinak ty buchty slazené ovocem jsou možná zdravé, ale nehodí se, pokud potřebuješ redukovat váhu. Taková buchta ti kousek zaplní místo pro jídlo kdy si obložíš celozrnnou bulku šunkou - ale dá ti jen sacharidy. Takže když budeš zapisovat, uvidíš sama, co je lepší jíst, abys neměla hlad, chutě a přitom něco shodila.
@Anonymní píše:
S těmi kalorickymi tabulkami jsem to už zkoušela, ale mě to proste nejde. Například, udělám si palačinku, a vůbec netuším, jak to zapsat. Udělám prostě těsto pro všechny, z toho sním jednu a netuším, kolik jsem čeho snědla. To samé oběd, když si nandám porci, kterou jsem navařila pro rodinu na 2 dny, tak proste nevím. Takové počítání by mě asi položilo
Jinak ještě k otázce, mám 168cm a 74kg. Je mi přes 30. Spánek pokulhává, malé děti. S tím moc neudělám
Prosím tě, dáš si v aplikaci vyhledat, ty jídla tam jsou, najdeš si to svoje, nebo přibližné a zapíšeš. Orientačně to stačí.
@Anonymní píše:
S těmi kalorickymi tabulkami jsem to už zkoušela, ale mě to proste nejde. Například, udělám si palačinku, a vůbec netuším, jak to zapsat. Udělám prostě těsto pro všechny, z toho sním jednu a netuším, kolik jsem čeho snědla. To samé oběd, když si nandám porci, kterou jsem navařila pro rodinu na 2 dny, tak proste nevím. Takové počítání by mě asi položilo
Jinak ještě k otázce, mám 168cm a 74kg. Je mi přes 30. Spánek pokulhává, malé děti. S tím moc neudělám
Je tam moznost vytvorit vlastni jidlo, proste sepises co a kolik jsi toho do jidla dala, pak bud rozpocitas na pocet porci, nebo ponechas hmosnost a svou porci si odvazis.
@Anonymní píše:
Hele nemáš moc vysokou nadváhu, takže se vykašli na diety, jen se především opravdu hejbej. Jídlo jez, hlídej si aby v každém byli nějaké bíkoviny (maso, vejce, tvaroh, tofu, tempeh, luštěniny, jogurt - vždycky alespoň 100 g ), ke každému jídlu si dej alepsoň 200 g zeleniny a sněz pár kousků ovoce přes den. A bílkoviny a zeleninu chceš i na svačiny.
Ale zkrátka chceš spálit dostatek kalorií pohybem - kup s nějaký chytrý náramek či hodinky, co ti bude měřit fyzickou námahu a chceš spálit navíc, kromě bazálního metabolismus tak 300 kcal a zároveň tedy tak třikrát týdně si dát do těla tak za 500 kcal. Běžným fungováním splálíš okolo 1600 kcal a potřebuješ to o těhc 300- 500 prostě zdvihnout.
Jinak s těmi kalorickými tabulkami se to dělá tak, že si prostě jídlo vážíš. A zrovna palačinky tam jsou, tam dodáš jen tu váhu.
Říká se tomu moje jídlo, to si v tabulkách vytvoříš. Ve zkratce, zvazis každou surovinu a zapisuje se to vlastně jako recept, zvazis výsledný produkt.. tzn všechny palačinky (jde to i postupně nebo odhadem když si zvazis jednu) a zapíše se to jako počet porcí.. tzn palačinky vážily 780g, zapises jako 780 porcí.. to si ulozis.. pak si dáš svoji porci, třeba 150g palačinek, v jídle najdeš palačinky dle názvu jak sis to uložila a zapises že sis nabrala 150 porcí a máš t kalorie naprosto přesně…
Nestezuj si, že nehubnes, když nic nejde ![]()
@Anonymní píše:
Určitě si zvládneš zvážit palačinku samotnou, pak s marmeládou a případně s tvarohem. Všechno se dá odvážit. To samé vařené těstoviny, rýže, omáčka s masem, zelenina… Nemusí to být přesně na gram. Akorát si musíš zapsat, kolik čeho bylo.
Najde se tam hromada jídel a když nenajdeš to svoje, tak zkusíš najít něco podobného.
Já kalorické tabulky používám a fakt to není žádná věda. Vše koupené, co má čárový kod se dá načíst a zadám už jen množství a když mám vařené jídlo, tak si ho dám vyhledat a použiju už zadané. Pokud třeba dělám salát, tak vyhledám jednotlivé ingredience. Je to fakt chvilka, je tam toho zadaného hodně.
Podle toho jsem třeba zjistila, že ani tak nejím hodně na kalorie, jako že mám hodně tuků a sacharidů a málo vlákniny a bílkovin, takže se snažím soustředit na toto.
Vlákninu jsem už dokázala vychytat, stačí správné pečivo a pak taky jsem začala používat čekankový sirup s vlákninou a denní dávka vlákniny je hned. S ostatním pořád pokulhávám.
Ale chodím tedy k nutriční poradkyni, takže zapisuju a ona mi pak na to koukne a poradí.
@Anonymní píše:
Tak chceš zhubou nebo ne? Jestli chceš poctivě zapisuj, buď si to tam vyhledej nebo je tan sekce „moje jidlo“ tam si zapíšeš ingredience a pak si jen zvážíš porci. Jak můžeš říct, že si dáš jen porci testovin? Pro někoho je to 250g pro jineho 100g. Další věc jen blbá houska kolik má kcal. Prostě to chce ze začátku poctivě zapisovat, pak budeš vědět orientačně a buď si zvyknes nebo prestaneš.
@Anonymní píše:
Ahoj, můžete mi poradit prosím? Snažím se zhubnout, ale nějak se mi nedaří. Ani kilo, ani cm. Mívám hlad, a to se zas tak nevyhýbám sacharidům, snažím se navýšit bílkoviny…snažím se cvičit, kolo, běh, to mě i baví. Například ráno k snídani mám toust se šunkou a sýrem, trochu zeleniny. Ke svacině tvaroh, borůvky, oříšky, kousek zdravé buchty bez cukru. K obědu krutí maso s troškou brambor a pečenou zeleninou. No a měla jsem hlad, takže ke svačine jsem si dala 2 menší plátky chleba, jeden s žervé a rajče a druhý jsem zhřešila s marmeládou. Mám rezervy, pečivo bych mohla vyměnit za celozrnne a podobně. Ráda si peču zdravé buchty slazené jen ovocem a pod. Někdo nejakou radu prosím? Pít se snažím dost, ale mám tam také rezervy, mohla bych pít víc. Ale piju jen vodu.
Prosím nechte mi anonym, vím, že to tu někoho pohoršuje, ale i toto je pro mě citlivé téma. Moc se s tím nechlubím. Nemám ráda, když mi okolí komentuje postavu a pod…díky
Máš pořád moc sacharidů, to neznamená vynechat cukr jako takový, ale i to pečivo, buchty, ovoce, i když to tváří zdraveji. Nepíšeš velikosti porcí, třeba toho masa to chce víc, zelenina je hladová, tak když sníš talíř zeleniny a kousíček masa, tak hlad budeš mít no. Pití je taky celkem klíčové, při hubnutí to chce pít hodně. Ale když to nechces zapisovat do tabulek, tak aspoň nastudovat skladbu toho jídelníčku, bílkovin tam zas tak moc není, ale všude jsou ty sacharidy.
@Anonymní píše:
Uprimne s takovym jidelnickem bych mela 100 kilo a neubehla bych ani prd
Nejim pecivo jen vyjimecne ani mlecne vyrobky
Obiloviny, zelenina, lusteniny
Tofu, tempeh, atd
Vse zdrava vyziva
Orisky taky ale decentne spis seminka
Sladke nejim az na nugety z orisku a ovoce
Denne beham kolem 12 km odpo rychla chuze, sem tam kolo, pas, spinning, trenazer
6 deti, 173cm 55 kilo
Mam apple hodinky a vse merim dle dne spalim 1000-2000 kcal