Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
potřebuju poradit, ráda bych malé dala poprvé mrkvovou šťávu, kupovat ji nebudu, mám doma mrkve dost, jen nevím jestli ji mám podat smíchanou s kojo vodou, nebo se to nemusí ředit? Právě jsem nastrouhala mrkev a chystám se ji přes sítko protlačit, jen teda nevím - naředit? A kolik jí napoprvé dát? Asi jen pár lžiček, ne? Jo a zacpává? Plís, písněte, jestli máte zkušenost. Jo holt u toho prvního dítka se všechno táááááááák řeší.
![]()
Dík
sanynka
Ahoj, já myslím, že to ředit nemusíš, zkus dát tak 4 lžičky. Nevím jak šťáva, ale mrkev vařená určitě staví…alespoň moje malá začala mít po příkrmech s mrkví zácpu, protože nechce pít nic jiného než MM a jí to zjevně co do množství tekutin nestačí. Měj se, pa, Ziza.
Ahoj sanynko,
jsi si jistá s tou mrkvovou šťávou? Já někde četla, že syrová šťáva z kupované mrkve se nedoporučuje kvůli dusičnanům.. Něco jiného by bylo kdybys ji měla zahrádky - což možná máš..
Jinak já šťávu z mrkve nedávám, protože Ondra dostává spoustu vařené mrkve při poledních příkrmech, takže další už mi přijde zbytečná..
Ja jsem nekde cetla, ze po mrkvove stave se detickam barvi nosanky do oranzova… je to pravda?
Marka
Pajino - mám ze zahrádky. Já nabyla dojmu, že hodně maminek ji dítkům dává, že je to dobré a chutné, jo a zdravé. No nějak začít musím ![]()
Jinak, dala jsem jí cca 5 lžiček neředěné a jen jsem jí pak utřela pusu do bryndáku a jsou tam fleky jako prase
Tak už mě zase ten elán do přilepšení k MM nějak přešel
Každopádně jí to moooooooooc chutnalo a ikdyž lžičku „nezná“, už okoulala od nás, co a jak a způsobně otevírala pusinu, nic nevycmrndala.
pa sanynka
Ahoj, moje kamarádka měla jako dítě oranžový nos od mrkve, ale jedla ji opravdu hodně. Takže když se jí mrkve přiměřeně, tak to snad nehrozí:-) Gyta a Bára
Moje teta po mrkvi zoranžověla i jako padesátiletá
… ale když normalizovala spotřebu, zase se dostala k normální barvě, takže i kdyby dítku nosánek zoranžověl, neboj, navěky to nebude. ![]()
jinak, jo, i šťávička staví.
Ahoj, já mám s mrkví obdobnou zkušenost- barví děti do oranžova..
Dcera jednu dobu nechtěla nic moc jiného než mrkev s rýží od hami a pak byla taková pěkně " opálená"- jak začala jíst i něco jiného zmizelo to…
Není to nic nebezpečného, ale co je moc to je moc… jinak štáva ze syrové mrkve se podle některých knížek doporučuje až v 8?? měsíci.
Jinak mrkev a zvlášť ta z skleničkových příkrmů dělá děsné a těžce vypratelné fleky..
SARA
Ahoj mamky,
píši vlastní zkušenost s mrkví. Pochybovačné maminky proto prosím, aby to brali jako fakt a neodpovídaly, že to není možné. My skončili až v gastro poradně dětské kliniky.
Jí-li dítě opravdu hodně mrkve, event. pije mrkvovou šťávu, hrozí předávkování vitaminem A. Lékařka to pojmenovala jako karotenoidu. Tento stav, trvá-li dlouhou dobu, je nebezpečný pro játra - vitamin A je přetěžuje.
Náš kluk tím prošel. Není moc velký jedlík, ale moc mu chutnala mixovaná mrkev a mrkvové šťávy. Zkrátka jistou dobu byl ochoten jíst pouze „mrkev s mrkví“.
V tomto směru pozor na mrkvové Kubíky. Před těmi nás lékaři moc varovali.
Evča
Ahoj Evčo,
mám od své dr. stejné informace ohledně mrkve. U prvních příkrmů, kdy mimi nejí velké množství je to vpohodě. Ale asi by mrkev neměla být víc jak jednou denně a přiměřené množství a to oranžové zabarvení kůže je určitě signál, že tělíčko už nestačí betakaroten odbourávat, takže souhlasím a Jupíky myslím, nejsou vůbec potřeba..... ![]()
Ahoj Evčo,
jsem ráda, že tady Tvůj příspěvek zazněl. Oranžové zbarvení kůže (nejvíc je to vidět na nosíčku a ploskách dlaní a chodidel) není banalita, kterou lze přejít. Organismus si už nedokáže poradit s tak velkým množstvím karotenoidů a předávkování je nasnadě. Áčko je zrovna vitamín, u kterého je předávkování možné a celkem snadno ho lze dosáhnout. Takže bacha na to, mrkev přiměřeně, klidně denně, ale ne jen ji a o mrkvových Kubíkách jsi to napsala taky moc dobře, dětem spíš škodí, než prospívají, protože jim chutnají a vyžadují je a problém může být raz dva.
Doufám, že Tvoje mimčo je už v pořádku.
Jendys
Jsem moc rada, ze jste „napsaly“ pro i proti mrkvicce. Ja prave nechtela malovat certa na zed, ale kamaradky chlapecek mel po JUPIKu strasne oranzovy nosanek a nakonec dostala vynadano od detske MUDr., ze mu hrozi predavkovani vitaminy. Mrkev doporucovala opravdu jen v malych davkach (to same plati i o mrkvove stave) a uz vubec ne JUPIKa!!!
Tak at vam mimi neoranzovi ![]()
Marka
Mno tak my nemohli do roka čerstvou zeleninu žádnou kvůli hypoalergenní výživě = šťávy nehrozily.
Jinak šťáva z ovoce/zeleniny se může dítěti podat až teprve poté, že je vysledované, že alergicky nereaguje na to ovoce/zeleninu ve stavu povařeném, poté syrovém. Testovat několik dní.
Alergie na mrkve není zas až tak ojedinělá.
Takže s testováním šťávy bych počkala až se zjsití, že povařená a čerstvá je fakt OK…
V 5 měsících mi na šťávy přijdete dost malí… mno ale to je můj názor…
E.
Jasně, beru Efino, já jen, že spousta stejně starých dítek už ty šťávy popíjí, stejně už do toho v nejbližší době nepůjdu
, kdyžtak asi zakoupím v obchodě, tam je uvedeno od 4 měsíců.
Mrkvi zdar
sanynka
taky davame prikrmy, zacali jsme pred 3 tydny,zatim davam jen kupovane , ale doktorka me taky upozornovala na mnozstvi mrkve. Snazim se to stridat , treba kukurice-brambor-kruti maso, mrkev vubec neobsahuje.
Chystam se varit nejake prikrmy doma, ale nevim jestli treba to kupovane kureci maso a zelenina, neni spis plna skodlivin nez vyzivy.
Napiste prosim vase zkusenosti . Je mozne navarit vetsi mnozstvi a zamrazit?