Poraďte - mrkvová šťáva

948
14.10.05 18:09

Poraďte - mrkvová šťáva

Ahojky,

potřebuju poradit, ráda bych malé dala poprvé mrkvovou šťávu, kupovat ji nebudu, mám doma mrkve dost, jen nevím jestli ji mám podat smíchanou s kojo vodou, nebo se to nemusí ředit? Právě jsem nastrouhala mrkev a chystám se ji přes sítko protlačit, jen teda nevím - naředit? A kolik jí napoprvé dát? Asi jen pár lžiček, ne? Jo a zacpává? Plís, písněte, jestli máte zkušenost. Jo holt u toho prvního dítka se všechno táááááááák řeší. :wink: :lol:

Dík
sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
464
14.10.05 18:22

Ahoj, já myslím, že to ředit nemusíš, zkus dát tak 4 lžičky. Nevím jak šťáva, ale mrkev vařená určitě staví…alespoň moje malá začala mít po příkrmech s mrkví zácpu, protože nechce pít nic jiného než MM a jí to zjevně co do množství tekutin nestačí. Měj se, pa, Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
14.10.05 18:36

Ahoj sanynko,

jsi si jistá s tou mrkvovou šťávou? Já někde četla, že syrová šťáva z kupované mrkve se nedoporučuje kvůli dusičnanům.. Něco jiného by bylo kdybys ji měla zahrádky - což možná máš..
Jinak já šťávu z mrkve nedávám, protože Ondra dostává spoustu vařené mrkve při poledních příkrmech, takže další už mi přijde zbytečná..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
14.10.05 18:52

Ja jsem nekde cetla, ze po mrkvove stave se detickam barvi nosanky do oranzova… je to pravda?

Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
14.10.05 19:00

Pajino - mám ze zahrádky. Já nabyla dojmu, že hodně maminek ji dítkům dává, že je to dobré a chutné, jo a zdravé. No nějak začít musím :)
Jinak, dala jsem jí cca 5 lžiček neředěné a jen jsem jí pak utřela pusu do bryndáku a jsou tam fleky jako prase :evil: Tak už mě zase ten elán do přilepšení k MM nějak přešel :wink: :lol: Každopádně jí to moooooooooc chutnalo a ikdyž lžičku „nezná“, už okoulala od nás, co a jak a způsobně otevírala pusinu, nic nevycmrndala.

pa sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1164
14.10.05 20:39

Nos od mrkve

Ahoj, moje kamarádka měla jako dítě oranžový nos od mrkve, ale jedla ji opravdu hodně. Takže když se jí mrkve přiměřeně, tak to snad nehrozí:-) Gyta a Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
15.10.05 21:24

Moje teta po mrkvi zoranžověla i jako padesátiletá :lol: … ale když normalizovala spotřebu, zase se dostala k normální barvě, takže i kdyby dítku nosánek zoranžověl, neboj, navěky to nebude. :wink:
jinak, jo, i šťávička staví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.10.05 21:31

mrkev barví

Ahoj, já mám s mrkví obdobnou zkušenost- barví děti do oranžova..
Dcera jednu dobu nechtěla nic moc jiného než mrkev s rýží od hami a pak byla taková pěkně " opálená"- jak začala jíst i něco jiného zmizelo to…
Není to nic nebezpečného, ale co je moc to je moc… jinak štáva ze syrové mrkve se podle některých knížek doporučuje až v 8?? měsíci.
Jinak mrkev a zvlášť ta z skleničkových příkrmů dělá děsné a těžce vypratelné fleky..
 SARA

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
15.10.05 23:14

Ahoj mamky,

píši vlastní zkušenost s mrkví. Pochybovačné maminky proto prosím, aby to brali jako fakt a neodpovídaly, že to není možné. My skončili až v gastro poradně dětské kliniky.
Jí-li dítě opravdu hodně mrkve, event. pije mrkvovou šťávu, hrozí předávkování vitaminem A. Lékařka to pojmenovala jako karotenoidu. Tento stav, trvá-li dlouhou dobu, je nebezpečný pro játra - vitamin A je přetěžuje.
Náš kluk tím prošel. Není moc velký jedlík, ale moc mu chutnala mixovaná mrkev a mrkvové šťávy. Zkrátka jistou dobu byl ochoten jíst pouze „mrkev s mrkví“.
V tomto směru pozor na mrkvové Kubíky. Před těmi nás lékaři moc varovali.

Evča

• Citovat
  • Upravit
300
16.10.05 10:02

Ahoj Evčo,
mám od své dr. stejné informace ohledně mrkve. U prvních příkrmů, kdy mimi nejí velké množství je to vpohodě. Ale asi by mrkev neměla být víc jak jednou denně a přiměřené množství a to oranžové zabarvení kůže je určitě signál, že tělíčko už nestačí betakaroten odbourávat, takže souhlasím a Jupíky myslím, nejsou vůbec potřeba..... :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
16.10.05 10:53

Ahoj Evčo,
jsem ráda, že tady Tvůj příspěvek zazněl. Oranžové zbarvení kůže (nejvíc je to vidět na nosíčku a ploskách dlaní a chodidel) není banalita, kterou lze přejít. Organismus si už nedokáže poradit s tak velkým množstvím karotenoidů a předávkování je nasnadě. Áčko je zrovna vitamín, u kterého je předávkování možné a celkem snadno ho lze dosáhnout. Takže bacha na to, mrkev přiměřeně, klidně denně, ale ne jen ji a o mrkvových Kubíkách jsi to napsala taky moc dobře, dětem spíš škodí, než prospívají, protože jim chutnají a vyžadují je a problém může být raz dva.
Doufám, že Tvoje mimčo je už v pořádku.
 Jendys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
16.10.05 13:35

Jsem moc rada, ze jste „napsaly“ pro i proti mrkvicce. Ja prave nechtela malovat certa na zed, ale kamaradky chlapecek mel po JUPIKu strasne oranzovy nosanek a nakonec dostala vynadano od detske MUDr., ze mu hrozi predavkovani vitaminy. Mrkev doporucovala opravdu jen v malych davkach (to same plati i o mrkvove stave) a uz vubec ne JUPIKa!!!
Tak at vam mimi neoranzovi :)))

Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
16.10.05 18:18

Mno tak my nemohli do roka čerstvou zeleninu žádnou kvůli hypoalergenní výživě = šťávy nehrozily.

Jinak šťáva z ovoce/zeleniny se může dítěti podat až teprve poté, že je vysledované, že alergicky nereaguje na to ovoce/zeleninu ve stavu povařeném, poté syrovém. Testovat několik dní.
Alergie na mrkve není zas až tak ojedinělá.
Takže s testováním šťávy bych počkala až se zjsití, že povařená a čerstvá je fakt OK…
V 5 měsících mi na šťávy přijdete dost malí… mno ale to je můj názor…

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
16.10.05 18:55

Jasně, beru Efino, já jen, že spousta stejně starých dítek už ty šťávy popíjí, stejně už do toho v nejbližší době nepůjdu :) , kdyžtak asi zakoupím v obchodě, tam je uvedeno od 4 měsíců.

Mrkvi zdar

sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
16.10.05 21:10

taky davame prikrmy, zacali jsme pred 3 tydny,zatim davam jen kupovane , ale doktorka me taky upozornovala na mnozstvi mrkve. Snazim se to stridat , treba kukurice-brambor-kruti maso, mrkev vubec neobsahuje.
Chystam se varit nejake prikrmy doma, ale nevim jestli treba to kupovane kureci maso a zelenina, neni spis plna skodlivin nez vyzivy.
Napiste prosim vase zkusenosti . Je mozne navarit vetsi mnozstvi a zamrazit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí