Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A co by Ti měl říct? Můj chlap jen řekl, že u porodu chce být a tečka, ještě teda že šňůru střihat fakt nechce
a tím bylo vyřešeno. Nejvíc mi pomohlo když mi měřil čas mezi kontrakcemi a pomáhal mi z vany a do vany a u druhého že zabavil syna než jsem zavelela k odjezdu do porodnice a tam to byla taková rychlovka že jsem mu musla říct ať jde malou aspoň vyfotit.
Se strachem bych se radši svěřila kamarádce ta to rozhodně pochopí vic než chlap. Buď ráda ze tam vůbec chce být ![]()
Ahoj, neboj, to jsou hormony, kdyby něco podobného řekl na Tvojí jinou obavu v jiném čase než v těhotenství, asi bys to vůbec neřešila. Myslím, že to vůbec nebagatelizuje, jen prostě porod je pro některé chlapy něco tak vzdáleného, že prostě neumí v tu chvíli říct nic co by Tě mohlo uklidnit. A přestože to tak myslel, jako aby ses nebála, že to prostě zvládly všichni, Tobě se to nelíbí. Je to úplně normální. Drž se
Tvůj chlap ma pravdu a já jsem jak chlap. Taky jsem to tak brala, že to nějak dopadne a porodilo už miliony žen.
@Martha03 píše:
Nechci nijak snižovat, ale předporodní kurz tě nepřipraví vůbec na nic… Samotný porod je úplně a naprosto individuální a nejde se na něj nijak připravit. To se prostě musí zažít
No, mě třeba kurz něco dal, fajn je mluvit s porodní asistentkou, která pracuje v té porodnici, kam se žena chystá…
@kvetanak tak spíš jde o to ze je předporodní kurz a předporodní kurz, u nás v porodnici je to spíš „výsměch“ a fakt by mi to nic nedalo, ale ono je zase rozdíl jestli jdeš „jen porodit“ nebo víš co chceš - pak si najdeš soukromou PA nebo aspoň dulu.
Já jsem jednou slyšela chlapský pohled, který by tu jeho reakci možná vysvětlil. Chlap kdyby se bál nějaké bolesti, tak by se prý utěšoval tak, že by na to prostě nemyslel. Proto i ženě řekne, aby na to nemyslela, jenomže nechápe, že ženě právě pomůže se vypovídat, pitvat se v tom a tím se uklidňuje. A chlap si přitom myslí, že právě tím tě uklidní. Nemyslím si, že je laxní, ale naopak si myslí, že tě podpoří tím, že ti poví, že se nemáš čeho bát a není to nic hroznýho.
@kvetanak píše:
No, mě třeba kurz něco dal, fajn je mluvit s porodní asistentkou, která pracuje v té porodnici, kam se žena chystá…
Faktem ale zůstává, že chlap nemá šanci nikdy pochopit pocity v těhotenství ani při porodu či po něm. Dokud nevysere meloun nikdy mu nevysvětlíš. Stejně jako tu někdo psal, že žena nepochopí jaké to je když chlap dostane do kouli…
@Anonymní píše:
Ahojky. Prosím vás, jak jste to měly doma vy? Já jsem se příteli svěřila, že mám strach z porodu a popravdě jsem čekala nějaký uklidnění a snahu, ale místo toho jsem slyšela jen takové „to neřeš, to nějak dopadne, snad bude vše v pořádku, nejsi jediná co rodila, ta a ta to taky zvládla, pořád to řešíš zbytečně apod“. a porod mě čeká za 4 týdny dle prvního termínu. Vůbec mě nevyslechl.vlastně chtěl jít k porodu, ale takovým přístupem by mi tam asi byl k ničemu. Jsem mu řekla, že komu jinýmu se mám svěřit, když ne svému příteli, že kamarádce to fakt vyprávět nebudu. Mlčel. Pritom jsme vždycky všechno normálně spolu řešili, když má on nějaký problém pořád to se mnou rozebírá, proto mě tímhle zklamal.
Prijde mi ze nevi co ma rict jak reagovat. Kazdy chlap k tomu ma jiny pristup. Kazda zena se boji porodu je to logické
silena bolest atd. Mozna by stacilo pokud by te obejmul a rekl ze to zvladnete.
@Martha03 No pokud bude do koulí dostavat treba 7hodin v kuse pak to chapat budu…
![]()
Má pravdu, já se nebála, možná podruhý trochu, už člověk vedel, do čeho jde. Dovnitř může, ven musí. Zvládly do miliardy žen před tebou, chlapi to tak prostě neprozivaji. To přece neznamená, že tam ti nebude oporou.
@Martha03 píše:
Nechci nijak snižovat, ale předporodní kurz tě nepřipraví vůbec na nic… Samotný porod je úplně a naprosto individuální a nejde se na něj nijak připravit. To se prostě musí zažít
Tak zalezi, me treba strachu zbavil, byla jsem vybavena informacemi, jak to probiha, co se muze stat, jake mam moznosti tlumeni bolesti, videla jsem prostredi, kde budu rodit atd
@Annabela11 píše:
Prijde mi ze nevi co ma rict jak reagovat. Kazdy chlap k tomu ma jiny pristup. Kazda zena se boji porodu je to logickésilena bolest atd. Mozna by stacilo pokud by te obejmul a rekl ze to zvladnete.
Já se chlapovi svěřila, že mám z porodu strach. Chci, aby to věděl, jsem jen člověk. Poprvé mi řekl, že to zvládla i ta a ta, takže to. urcite zvládnu taky. Ale řekl to hezky. I tak jsem ho poprosila, aby mi tohle neříkal. Já vím dobře, že to zvládla každá a i já, prostě člověk nemá na výběr. Ale od něj mi to slyšet nepomůže. Chci slyšet jen že tam bude se mnou a pomůže mi to zvládnout. Tak mi od té doby vždy řekne, že to. spolu zvládneme, že se mi pokusí pomáhat a bude u mě.. A to je přesně co já potřebuju slyšet a pomáhá mi to..