Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky. Chci se zeptat na porod císařským řezem ve 36tt. Mám nějaké problémy a dr mi oznámil, že budeme muset naplánovat císařský řez kolem 36tt. Chtěla jsem se zeptat, jak je na tom ve 36tt miminko? Podle ultrazvuku by měl mít 2800 gramů, má vše „hotové“? Ráda bych dítě po porodu měla okamžitě u sebe a aby nemuselo být v inkubátoru. Samozřejmě pokud bude vše v pořádku. Nebo zkusit dr přemluvit a vydržet alespoň o týden dyl? Děkuji za názory. ????
Ahoj. Ve 36 tt bych se už nebála. Sice každý den dobrý, ale 36 tt je fajn. Já rodila dvojčata 32 tt a teď jsou to naprosto zdravé triapul léte holčičky. Jestli budeš mít miminko u sebe ti nikdo neřekne. To budou lékaři vědět až po porodu, jaký je stav miminka. A ani to nebudeš mít zaručene, když porodís o týden později. Ničeho se neboj, miminko to zvládne a ostatní nech na lékařich. Držím palce ![]()
@pajinkapajinka děkuji, já vím, že takhle dopředu to nikdo nedokáže říct, jen jsem chtěla zkušenosti, kdo rozdíl v 36 týdnu, jak na tom jejich prcci byli. 😊
Tak asi to, ze budeš mít CR má nějaký důvod. Sama píšeš, ze mas zrdravotni problémy a čekat další týden? Třeba bys ohrosila sebe i miminko
Jestli ho budeš mít u sebe to se uvidí jak na tom bude miminko po zdravotní stránce, ale 36. týdne bych se nebála.
Sice normalni porod, ale rodila jsem ve 36+1. Maly byl mensi nez tvuj odhad, mel 2.38kg a v inkubatoru 2 dny byl, nicmene mel i zvysene CRP a musel byt na antibiotikach. Vyvinute uz deti mivaji vsechno, ale muzou mit kvuli nizke porodni vaze problem drzet teplotu. Syn byl taky slabsi a nevladal dostatecne pit, takze jsme museli prikrmovat asi 14 dni. Nicmene pak uz to bylo vse jak „normalni,“ nemel zadne „nedonosenecke“ problemy.
@Monika1995 Kamarádce se přirozeně narodila holčička o víc než tři neděle před termínem. Ani nebyla v inkubátoru, byla úplně „dopečená“. A kamarádka byla ráda
, protože na první pokus rodila tříkilové dítě - další tři už měly přes čtyři kila (jsou s mužem oba vysocí).
Já rodila sekcí 37+2,malá měla odhad 3600g a narodila se s 2700g. Byla jen ve vyhřívané postýlce, ale slaboučká a spavá. Díky tomu si nebyla schopna vytáhnout mléko a nekojím. Ale přešla jsme dobrovolně po týdnu, nervovat se s odsávačkou není nic pro mě.
Ahoj! Každé miminko a maminka je originál, ale já třeba rodila přirozeně prvního 36+0tt a mládě bylo úplně v pořádku, 3100g, apgar 10 10 10. Tudíž ho dali na chvíli v noci na vyhřívanou dečku a pak už byl celou dobu se mnou. U nás tedy bez jakýchkoliv problémů. I dnes (bude mu 2 a půl roku) ho tipují spíš na staršího, jak fyzicky tak psychicky.
Pokud má tvoje miminko odhadovanou váhu aspoň přes dvě kila, mělo by to být dobré
Držím palce ať všechno dobře dopadne!
Hele predne vsechno bude ok, dulezite je aby ty jsi mela psychiku v poradku, dite to urcite zvladne a doktori vedi co delaji, proste je to nutne tak to bude lepsi. Ver sobe a svemu diteti ze to zvladnete… ja rodila akutne v 35tt a malej dopecenej nebyl, dalsi dva mesice jsme si pobyli v nemocnici-tady aspon vidis jak je vazne kazdy kousek original-ale ted je to naprosto normalni zdrave dite(skolka atd nepocitam) a nikdo nerekne ze je nedonosenej…a mel 2760 takze docela kus chlapika i kdyz malinkej-ted se mi narodila holka v 38tt a mela 3500.a taky je malinka
ona i prvni v 41tt byla pro me malinka pri 3660
proste rodime individuality, jen se tes a uzijete si to vsechno ![]()
Mě čeká to samé na konci října ve 36tt. Předchozí dítě se narodilo ve 27+1 alutní sekcí, takže jsem si prošla něčím opravdu hrozným… Syn to ale zvládl a dost jsem toho viděla během tří měsíců na JIPce s ním. Počítám s tím, že bude problém s termoregulací, tudíž inkubátor nebo vyhřívané lůžko. Ale nevadí mi to, jediné, na čem mi záleží je, ať se dostane šťastně na svět… Neboj, zvládnete to!
Ještě bych chtěla říct, že pokud dr doporučuje císař tak brzy, má pro to jistě vážný důvod a já bych to respektovala. Jen tak by tě nikdo tak brzy rodit nenechal.
Akut cs 36+0, byl asi 24h na kysliku, ale jen do ikubatoru, ne vylozene na ventilaci. Apgar nic moc. Ale jinak mu nic neni. Kvuli memu zdravotnímu stavu jsem přikládala az 6.den po porodu, do te dob odstrikavala, v pohode plne kojene dite. Ale ja tvrdim, ze je to o dítěti.
Zadne nasledky, ani cviceni nic. Jen jsme byl sledovani
Já rodila jedno dítě v 36+2 (2300g) a jedno dítě 36+1, to mělo dokonce jenom 2120 g. Obě jsem měla u sebe od druhého dne, stejně jako všechny matky po sekci v té porodnici. Kojení úplně bez problému, jenom ze začátku dostávaly příkrm kvůli váze, aby tolik nehubly, než se mi udělá mlíko. A znám i donosene děti, které naopak problém s adaptací měly. Dopředu ti to nikdo neřekne. Nicméně pokud je nějaká indikace k porodu v 36. týdnu, já osobně bych se nedohadovala. Jak říkal jeden doktor, v tomhle týdnu už pár dní v břiše nebo venku nehraje roli.
Jo, porod jsem měla 36+1, všechno bez problémů, ani vyhřívané lůžko nebylo potřeba. Jen bylo třeba začít hned dokrmovat, aby nedocházelo k úbytku na váze.
Holky všem vám moc děkuji za zprávy… Nebudu se s lékařem dohadovat, samozřejmě, že pokud mi řekne je nutné to udělat, uděláme to. 😊 Je mi z toho trošku smutno, prvního syna jsem nosila až do 42tt a nakonec To skončilo akutním císařem po 15 hodinách trápení. Teď jsem si vysnila vše přirozeně a hele… 🙈 Každopádně v pátek jdu na kontrolu a poslechnu dr jak řekne. Držte nám palce, ať nám vše půjde samo. Kojit bych si přála moc, u prvního byl problém po 5 měsících s alergiemi. 😊