Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nevím jestli to byl oxytocin. Proste se porod zasekl a primář mel už o miminko strach tak mě vše vysvětlil ze mi dá kapacky na to, abych se lépe otevírala a já souhlasila. Kapacky trochu pomohli aspoň na tech 7 jsem se díky nim otevřela jinak bych musela na císaře tak jsem zvolila raději tuhle cestu. Jinak byli na mě všichni milý i když šlo do tuhého tak mě nestresovali ale spíše uklidňovali. To samé na šestinedělí. Skvělý přístup! Chrudimská porodnice je vyhlášena. Doporučuji!!
@kačule.j píše:
@blobfish Mě by tedy zajímalo co vede ženy k domácím porodům? V dnešních nemocnicích jsou opravdu ty porodní pokoje úplně luxusní a člověk tam má soukromí. V porodnici je možnost mít svůj vlastní porodní plán a pokud nejsou komplikace, tak to lékaři respektují. Já byla hlavně ráda, když jsem potom byla na oddělení šestinedělí a čtyři dny jsem se nemusela o nic starat. Dostala jsem najíst třikrát denně a byla jsem i s dítětem pod kontrolou. Každá žena přece může vyvolávání porodu odmítnout a jet do porodnice opravdu v době, kdy už rodí. Takže když jsou ženy takové hrdinky, že rodí doma, proč nejsou hrdinky v odmítání třeba indikovaného porodu?
Já jsem doma nerodila, takže se jenom dohaduju, ale řekla bych, že doma rodí ty ženy, které porod doma (nejčastěji po předchozí zkušenosti) vyhodnotí jako bezpečnější než porod v porodnici.
To odmítnutí zákroků je většinou dost teoretický. Před porodem se dá ještě před lecčím utéct (když rodička odolá nátlaku - ale není jednoduché rozlišit, co je nátlak z pohodlnosti personálu a co je vážně míněné varování), při porodu už těžko. Jinak ženy, které rodí doma, toho zpravidla dokážou odmítnout spoustu ![]()
@kačule.j
o to, co píšeš, jsem se kdysi pokoušela. Zůstat doma co nejdéle, aby mi do porodu zbytečně nevrtali a přijet JEN odrodit.
A výsledek? Dohurvili mi i během těch 50 ti minut od příjezdu do vypuzení, co se dalo
![]()
Příjezd : 21 :00
Vyšetření a sepsání papírů cca 21:05 - 21:15
Uložení na převozové lůžko ( to úzké, co se navíc prohýbá pod zády),napojení na monitor s nemožností se pohnout, nebot´bych z toho vozíku spadla cca 21:20 až 21:45, posléze zjištění kolemjdoucí PA, že rodím!!!
Okamžité odpojení, přechod na porodní sál, odkud smykem přehodili z kozy předemnou rodící maminu, kterou právě došili, uložení mé osoby na kozu, upoutání noh do třmenů a rázný povel - matko tlačte!!! ( neměla jsem zatím vůbec potřebu tlačit, byla jsem nucená jednat na něčí povel, navíc jsem žádala otce k porodu, manžel čekal na chodbě, bylo mi řečeno, že ten to nestihne, že je pozdě)
Zahájení tlačení 21:48, porození dcerky 21:50. Mezitím mi doktorka stačila udělat i nástřih, dodnes nechápu PROČ
![]()
Kvíz pro zkušené - najděte 5 chyb
![]()
To je teda mazec takový porod!! V Chrudimi je vše v jednom. Proste jsem byla od prvních pravidelných kontrakci na jednom sále kde byla pohodlná postel, koza, sprcha atd. Poslední dvě hodiny jsem byla na monitoru už porad ale mohla jsem s ním chodit když jsem potřebovala na WC nebo rozchodit kontrakci. Melo by to tak být všude
Já myslím, že je jen třetina žen, které si mohou dovolit porodit doma, jso to ženy, které nemívají komplikace a rodí tzv.za bochník chleba, ale i tam je velké riziko, že se něco při domácím porodu přihodí. Já mám názor, že rodit doma, je velmi riskantní a na životě je ohroženo dítě i matka.
![]()
@bubli píše:
@kačule.j souhlasim. V dnesni dobe existuje moznost si vybrat zarizeni, kde budu rodit. A stejne tak odmitnout zasah lekare ci PA, vetsina ceskych porodnic akceptuje porodni plan.Pokud jsem prvorodicka a nemam tuseni co delat, tak nevim jaky rozdil je prijmout zasah PA ci lekare v nemocnici a PA v domacim prostredi. Oba budou radit a snazit se pomoct, nebo snad snaha lekare je automaticky spatna, protoze je to lekar?
Hani se tu podani oxytocinu, me ho nikdo automaticky necpal i presto ze porod nepostupoval a po 20 hodinach kontrakci jsem ztracela sily. Rekla jsem si sama, jestli nejde porod nejak urychlit. Bala jsem se, ze uz nebudu mit silu tlacit. Nabidli mi tedy oxytocin. Az teprve po nem jsem se zacala otevirat a mohla jsem zacit konecne tlacit.
Zajimalo by me jak by PA resila prirostlou placentu v domacim prostredi? Predstava, ze mi v tele nekdo necha placentu jeste dalsich 24 hodin se mi teda fakt nelibi.
U druheho porodu jsem oxytocin dostala az po porodu ditete, jelikoz mam problem s prirostlou placentou. Opet se me pred podanim ptali zda souhlasim. jeste dodam, ze placentu mi nikdo nerval, cekali a pak nabidli zkusit oxytocin, bohuzel ani ten nezabral a opet jsem musela na revizi.
ta moznost vybrat si zarizeni je jen hypoteticka, a hodne zalezi na miste kde bydlis. Nam tu ted treba jednu alternativu zrusili a dalsi je az treba 250km daleko a to uz je proste mimo ![]()
Prirostlou placentu by samozrejme Pa doma neresila a zenu transportovala do porodnice, to je jasna indikace k operaci. Nikdo by placentu 24hodin v tele nenechaval.
Ja nechapu proc porad nedokazete pochopit ze at v porodnici nebo doma porad to musi byt o spolupraci tech zdravotniku mezi sebou bez toho to nejde a ani po tom nikdo netouzi zavrit se doma a neco si tam kutat odriznute od sveta dej se co dej ![]()
@berry4 njn nekdy to tak proste je
u toho porodu je to zrovna ale velka smula ![]()
@Marcam píše:
Já mám názor, že rodit doma, je velmi riskantní a na životě je ohroženo dítě i matka.![]()
Tento názor vyvracejí četné studie. (tedy když odhlédneme od skutečnosti, že rodit samo o sobě je riskantní a ohrožující pro matku i dítě, a to jak doma, tak v porodnici)
@Marcam tak jistě, v porodnici máš za sebou celý ansábl kvalifikovaných zdravotníků, sterilní prostředí, moderní porodní kozy, operační sály, prostě VŠECHNO. To PA má u rodičky doma jen zlomek, vid´? Jak potom ten porod má vypadat bez oxytocinů, permanentního monitorování, vrtání se co chvilka v rodičce, urychlování porodu prasknutím pl. vody, podávání různých medikamentů na rozběhnutí, zastavení, následně zachrańování plodu nebo matky akutní sekcí, když se to halt díky těmhle zbytečným zásahům nepovede?
Co čekat u PA doma, která jen opatrně dohlíží, pomáhá rodičce jen slovem, nebo radou, nechává celý průběh na jejím svobodném pohybu, rozhodnutích, přáních, nezasahuje, neurychluje, rodí s rodičkami, co mají poporodní poranění jen v zanedbatelných případech, protože si také mohou zcela zvolit svoji porodní polohu, spíš kosmetické, absolutně podporuje bonding atd… To je vážně obrovské riziko rodit doma. Podstatně větší, než v porodnici ![]()
@berry4 takže kvůli svému pohodlí, vystavuje tato žena riziko pro dítě-sobecké chování. Zajímalo by mě jestli také ta porodní bába vyhodí manžela ven, jako kdysi
![]()
@Marcam píše:
@berry4 takže kvůli svému pohodlí, vystavuje tato žena riziko pro dítě-sobecké chování. Zajímalo by mě jestli také ta porodní bába vyhodí manžela ven, jako kdysi![]()
Kdepak v popisu od @berry4 vidíš uprřednostňování pohodlí rodičky před zdravím dítěte? ![]()