Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Marcam Doporučuji ti jedno. PROČTI SI PROSÍM CELOU DISKUSI, OD PRVNÍ STRANY, nastuduj si něco o důvodech rodiček a podmínkách domácího porodu a potom pod´ do mně ![]()
Taky hlavne ty rutinnni nastrihy…proc si hrat z hrazi a trpelive pomaloucku cekat…kdyz se da smiknout a je to.Tady by me taky zajimala statistika, svetova.
@KackaDoup píše:
Taky hlavne ty rutinnni nastrihy…proc si hrat z hrazi a trpelive pomaloucku cekat…kdyz se da smiknout a je to.Tady by me taky zajimala statistika, svetova.
Teď narychlo jsem našla jen pár údajů: v ČR je míra nástřihů 45% (údaj z 2012), v USA 25% (údaj z 2004 - klesá, dneska to bude zřejmě míň), Austrálie tak 8%, WHO doporučuje do 10%.
@J_Doe jsme tady proste machri v porodnictvi…ale ja se nedivim s takovymi arogantnimi doktory…jak byl ten v tom dokumentu se to nikam vyvyjet nebude.
@J_Doe ani nechci vidět procenta provedených SC u nás a jinde ve světě. My budeme mít zcela jistě prvenství ![]()
@berry4 popis zni desive ale koukam, ze mas pomerne stare deti, takze jestli popisujes neco co se stalo pred 15ti ci vice lety, tak se to neda srovnavat.
@quinny otazka je pokud neni zarizeni na vyber, jestli si alespon mohu privest nekoho sveho (pr PA), kdo mi porod povede, do zarizeni, ktere k dispozici je. Kazdopadne 250km do nejblizsi porodnice mi prijde prehnany, to jako bliz zadna lepsi neni? To je skoro pul republiky. Podle meho to neni jen o spolupraci ale i vybaveni a praxi. Nakolik ma PA, kterou si vezmu k domacimu porodu vhodne vybaveni a praxi resit krizove situace. To je to ceho se vetsina rodicek u domaciho porodu nejvic boji.
@bubli píše:
@berry4 popis zni desive ale koukam, ze mas pomerne stare deti, takze jestli popisujes neco co se stalo pred 15ti ci vice lety, tak se to neda srovnavat.@quinny otazka je pokud neni zarizeni na vyber, jestli si alespon mohu privest nekoho sveho (pr PA), kdo mi porod povede, do zarizeni, ktere k dispozici je. Kazdopadne 250km do nejblizsi porodnice mi prijde prehnany, to jako bliz zadna lepsi neni? To je skoro pul republiky. Podle meho to neni jen o spolupraci ale i vybaveni a praxi. Nakolik ma PA, kterou si vezmu k domacimu porodu vhodne vybaveni a praxi resit krizove situace. To je to ceho se vetsina rodicek u domaciho porodu nejvic boji.
omyl ma miminko ![]()
@berry4 tak to nebudeme…to si nemyslim, tak budou na tom jine staty lepe. treba USA
@bubli máš úplně jedno, jestli 15 let zpětně, nebo dnes. Plno porodnic, plno porodníků jede v mnoha směrech ve stále stejně zažitých scénářích, bez ohledu na dobu. Omyl, mám i malé dítko, takže možnost srovnání právě v průřezu času ![]()
Jinak se zeptám-kde jsi prosím přišla k blábolu, že rodička rozhodnutá rodit doma se bojí doma rodit kvůli absenci vhodného vybavení? ![]()
@berry4 nemam na mysli jen vybaveni ale zkuseneho zdravotnika a pod. Vetsina tech co tu psala proti domacimu porodu, argumentuje tim, jak resit krizove situace at uz u matky nebo novorozence. Pokud se neco podela tak vzdy neni cas zavolat sanitku a dojet do nemocnice a doma proste PA takove situace neporesi.
@bubli nevím,jestli jsi četla pořádně, za jakých okolností volí ženy porod doma? Nejspíš ne. A kdy volí PA odvoz do porodnice? Asi také ne. Ke krizovým situacím, jaké se dějí v porodnicích trotiž u domaparodů nedochází, zkušená PA dokáže zhodnotit situaci tak, byl čas řešit komplikaci odvozem do nemocnice. Ovšem takové případy jsou u domaporodů ojedinělé, spíš se jedná o zakalenou pl. vodu, kdy je nutnost rodit v porodnici kvůli riziku infekce apod.
Ty, co sem píší své obavy o tom neví zhola nic. Jen vymýšlí důvody a dělají z komára velblouda.
Já ti doporučuji si zjistit, PROČ se v porodnicích tak často a na poslední chvíli zasahuje ve jménu "záchrany života " ![]()
Mě pořád překvapuje, že se do problematiky domácí vs. nemocniční porod nezapojili psychologové (ne proto, že by jedna nebo druhá skupina patřila do péče
) - to co jsem při porodu (klepám na dřevo) při kontrakcích zažila, mi prostě přesně sedí na změněný stav vědomí = pustit to naše vědomí někam do pytle. Vždyť to už stavy, jsou už někde popsané dostatečně srozumitelně i pro naši tradičně logickou-technickou společnost - tak nechápu, proč zkušenosti neaplikují při tak důležitém momentu, jakým porod je?
Příspěvek upraven 05.10.14 v 14:36
@bubli píše:
@berry4 nemam na mysli jen vybaveni ale zkuseneho zdravotnika a pod. Vetsina tech co tu psala proti domacimu porodu, argumentuje tim, jak resit krizove situace at uz u matky nebo novorozence. Pokud se neco podela tak vzdy neni cas zavolat sanitku a dojet do nemocnice a doma proste PA takove situace neporesi.
zkusena por. asistentka pozna co se deje, uz vcas.
@KackaDoup jasne nosi si sebou vesteckou kouli, ne? Ja sama videla, jak se veci muzou zmenit z minuty na minutu. Ja mela malyho na brise, kdyz ho vytahli byl OK, nechali mi ho na brise, uz bylo nejmin x min po porodu a najednou zacal modrat, to mi rekni, jak by mohla tohle predvidat. Jedne mamince co byla se mnou na pokoji zacal malej kolabovat pul hodiny po porodu. Nemyslim, ze tyhle situace nastavaji jen vinou lekaru a doma by se to nestalo.