Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@ihextra píše:
To je pravda ale v takovém případě jde o minuty takže kdo ví jestli bysme to stihli.. Ale to jsou všechno jen dohady
Teď to jsou opravdu jen dohady, ale hypoteticky, kdyby ses rozhodla rodit doma (jako bezproblémová těhotná), porod by se doma přirozeně rozběhl, PA by tě NEUSTÁLE sledovala (ne jednou za dvě hodiny, jak je tomu v porodnici), pomáhala hledat vhodné polohy, které by posouvaly dítě dolů… opravdu tam nevidíš ani minutku času, kdy už by PA bylo zřejmé, že porod přestal postupovat? Vždyť jsi psala, žes měla kontrakce po 1 minutě „takovou dobu“…? Nevím, jak zasahovali do tvého porodu v nemocnici, nepíšeš, jestli byl úplně bez medikace, tak předpokládám, že byl. Tak jak v porodnici přišli na to, že porod nepostupuje jak by měl, stejně tak, ale s větší časovou rezervou by na to přišla i PA doma. Takže šup do porodnice, a zbytek by se dořešil tam.
Byl bez medikace proti bolesti. Jinak mě dávali kapacky dvakrát na zvětšení kontrakci aby měli otevírací efekt. Ale kontrolovali mě často protože mě pomalu při každé kontrakci vyšetrovali. Seděla jsem na WC skakala na míči a stejně hlavička nepostupovala. Problém byl v tom ze se miminku seknula hlavička v nezasle brance a pak už musel být do pár minut venku takže to zkusili přirozeně ale jinak hrozil císař. Takže bych to do porodnice nestihla šlo tak o pět minut. Jinak to samozřejmě neznamená že se porod doma nemůže povest. Pokud je někde poblíž porodnice ![]()
@ihextra takže do tebe cpali oxytocin, to se pak nedivím, že to dopadlo, tak jak to dopadlo
Tohle je bohužel porod s medikaci, jak běžné v našich porodnicích
Miminko melo málo času na dorotovani v porodních cestách diky kapackam, což může být důvod, že branka úplně nezasla, tudíž se tam dítě zaseklo ![]()
@Ivaneska píše:
@ihextra takže do tebe cpali oxytocin, to se pak nedivím, že to dopadlo, tak jak to dopadloTohle je bohužel porod s medikaci, jak běžné v našich porodnicích
![]()
Miminko melo málo času na dorotovani v porodních cestách diky kapackam, což může být důvod, že branka úplně nezasla, tudíž se tam dítě zaseklo
Tak tak, dost casty zasah do porodu. Pak to konci akutnim cisarem a rodicky jsou vdecne, ze rodily v nemocnici, pritom maloktera se dozvi, ze to mohlo probehnout uplne jinak.. Samozrejme pokud by se nevyskytla jina komplikace..
@ihextra píše:
Byl bez medikace proti bolesti. Jinak mě dávali kapacky dvakrát na zvětšení kontrakci aby měli otevírací efekt. Ale kontrolovali mě často protože mě pomalu při každé kontrakci vyšetrovali. Seděla jsem na WC skakala na míči a stejně hlavička nepostupovala. Problém byl v tom ze se miminku seknula hlavička v nezasle brance a pak už musel být do pár minut venku takže to zkusili přirozeně ale jinak hrozil císař. Takže bych to do porodnice nestihla šlo tak o pět minut. Jinak to samozřejmě neznamená že se porod doma nemůže povest. Pokud je někde poblíž porodnice
Takže urychlování porodu oxytocinem… Myslíš, že by tahle situace nastala, kdyby tebe/ tvé tělo nechali, aby se na porod připravilo samo? Někdo je prostě rychlejší, jiný pomalší… Když tvůj pomalejší porod (a u prvorodičky je proces otevírání často pomalejší) nasilu takhle urychlí, tak se opravdu často stává, že děloha kontrahuje „jak blbá“, až se tělo úplně vyčerpá, ale „spodek“ prostě jede svým tempem. ![]()
To, jak vypadal tvůj porod, není chyba tvého těla, je to chyba toho oxytocinu.
@ihextra píše:
To je pravda ale v takovém případě jde o minuty takže kdo ví jestli bysme to stihli.. Ale to jsou všechno jen dohady
Ano dohady. Nepíšeš, v jakém stavu jsi dojela do porodnice, co přesně tam s tebou dělali, píšeš jen, že do tebe cpali oxytocin, stále tě vyšetřovali, to už samo o sobě je dost kontraproduktivní k tomu, aby tělo normálně fungovalo, jak potřebuje a plod klesal tak, jak on sám potřebuje, neměl čas dorotovat, nejspíš proto jsi zažila, co jsi zažila. Jak tu bylo psáno, PA při domaporodu nedokončuje komplikovaný porod doma, ale jede s rodičkou do porodnice.
@ihextra píše:
Byl bez medikace proti bolesti. Jinak mě dávali kapacky dvakrát na zvětšení kontrakci aby měli otevírací efekt.Ale kontrolovali mě často protože mě pomalu při každé kontrakci vyšetrovali. Seděla jsem na WC skakala na míči a stejně hlavička nepostupovala. Problém byl v tom ze se miminku seknula hlavička v nezasle brance a pak už musel být do pár minut venku takže to zkusili přirozeně ale jinak hrozil císař. Takže bych to do porodnice nestihla šlo tak o pět minut. Jinak to samozřejmě neznamená že se porod doma nemůže povest. Pokud je někde poblíž porodnice
No ještě aby tě po těch kapačkách nesledovali…! Oni věděli, že to pak bude vypadat takhle…
Já lékaře nevinim. Už jsem pátý den přenášela a bolesti měla 17 hodin tak jsem byla ráda že se snaží to ke konci urychlit. Možná mít při porodu doma k ruce i lékaře ale oni s porody doma nechtějí mít nic společného což je škoda protože by to rázem dostalo úplně jiný bezpečnější směr. Třeba v Chrudimi je to skoro jako doma. Tatínek tam se mnou byl celých 17 hodin na sále. Na sále jsme měli sprchu, vanu, míč, rychlovarku, rádio, sedací pytle atd takže bych řekla že to není jako dříve ale snaží se o domácí prostředí ![]()
@berry4 mluvíš mi z duše pod všechny tvoje příspěvky a pár dalších tady bych se směle podepsala… nejvtipnější je když rodičky tvrdí jak by to doma nepřežily ani ony ani děti přitom neví jak jejich porod byl ovlivněn léky a „péčí“ doktorů
jsem přesvědčena o tom, že tělo ví samo jak dítě porodit…
„Už pátý den“
![]()
Jinak já se obávám, že lékař by doma nezmohl víc než PA, v případě komplikací by převoz do nemocnice musel následovat stejně. Co se týče domácího prostředí, myslím, že většině kritiků porodnic je úplně volný, jestli jsou v porodním pokoji bílé dlaždičky nebo pastelovými barvami vymalované zdi… Ale jestli jsi byla s porodem spokojená, tak je to samozřejmě fajn.
@ihextra píše:
Ahojky, neodsuzuji nikoho pro jeho rozhodnutí ale doma bych nerodila nikdy. Mam za sebou jeden porod. Vše bylo v pořádku, dokonce jsem přenášela. Co ovšem přišlo v porodnici bych nepřála nikomu. Neklesalo mi břicho, přestala jsem se otevírat i když jsem měla kontrakce po 1 minutě takovou dobu. Už jsem byla z tech kontrakci tak vyřízena ze jsem šla rodit s břichem nahoře a otevřen s bídou na 7 cm.co přišlo pak byl fakt mazec a dvě doktorky, dvě porodní asistentky a primář měli co dělat aby ze mě do miminko dostali ven. Takže i když bylo nejdříve vše v pořádku za poslední hodinu se to natolik zkomplikovalo ze rodit doma tak nevím jak by to dopadlo protože jedna porodní asistentka by nezvladla skákat mi na břicho, nastrihnout mě tak aby mi mohli miminko vyloženě vytáhnout za hlavičku atd.
co na to rict.. Tve zkusenosti je mi lito. Ale treba prave v domacim prostredi by porod krasne postupoval. Je to totiz hodne o psychice ![]()
@Ivaneska píše:
@ihextra takže do tebe cpali oxytocin, to se pak nedivím, že to dopadlo, tak jak to dopadloTohle je bohužel porod s medikaci, jak běžné v našich porodnicích
![]()
Miminko melo málo času na dorotovani v porodních cestách diky kapackam, což může být důvod, že branka úplně nezasla, tudíž se tam dítě zaseklo
Souhlas.. Jinak me trosku pobavilo(samozrejme doufam ze se nikoho nedotknu) bez medikace, jen kapacku na zvetseni kontrakci ![]()
@blobfish Mě by tedy zajímalo co vede ženy k domácím porodům? V dnešních nemocnicích jsou opravdu ty porodní pokoje úplně luxusní a člověk tam má soukromí. V porodnici je možnost mít svůj vlastní porodní plán a pokud nejsou komplikace, tak to lékaři respektují. Já byla hlavně ráda, když jsem potom byla na oddělení šestinedělí a čtyři dny jsem se nemusela o nic starat. Dostala jsem najíst třikrát denně a byla jsem i s dítětem pod kontrolou. Každá žena přece může vyvolávání porodu odmítnout a jet do porodnice opravdu v době, kdy už rodí. Takže když jsou ženy takové hrdinky, že rodí doma, proč nejsou hrdinky v odmítání třeba indikovaného porodu?
@kačule.j píše:bylas spokojena a to je dulezite, ale kazda ke spokojenosti potrebuje neco jinyho
@blobfish Mě by tedy zajímalo co vede ženy k domácím porodům? V dnešních nemocnicích jsou opravdu ty porodní pokoje úplně luxusní a člověk tam má soukromí. V porodnici je možnost mít svůj vlastní porodní plán a pokud nejsou komplikace, tak to lékaři respektují. Já byla hlavně ráda, když jsem potom byla na oddělení šestinedělí a čtyři dny jsem se nemusela o nic starat. Dostala jsem najíst třikrát denně a byla jsem i s dítětem pod kontrolou. Každá žena přece může vyvolávání porodu odmítnout a jet do porodnice opravdu v době, kdy už rodí. Takže když jsou ženy takové hrdinky, že rodí doma, proč nejsou hrdinky v odmítání třeba indikovaného porodu?
@kačule.j píše:
nj, ale ono to není o vybavení porodního pokoje. Je to o tom, že někde ten přirozený porod prostě neudělají, viz ten poslední popis s oxytocinem.
A jak jsi přišla na to, že ženy, které rodí doma neodmítají indikovaný porod? Nějak mi nedochází, jak se to dostalo do jedné věty…