Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@kitty123 píše:
Souhlas.. Jinak me trosku pobavilo(samozrejme doufam ze se nikoho nedotknu) bez medikace, jen kapacku na zvetseni kontrakci
To mě právě taky ![]()
@kačule.j píše:
@blobfish Mě by tedy zajímalo co vede ženy k domácím porodům? V dnešních nemocnicích jsou opravdu ty porodní pokoje úplně luxusní a člověk tam má soukromí. V porodnici je možnost mít svůj vlastní porodní plán a pokud nejsou komplikace, tak to lékaři respektují. Já byla hlavně ráda, když jsem potom byla na oddělení šestinedělí a čtyři dny jsem se nemusela o nic starat. Dostala jsem najíst třikrát denně a byla jsem i s dítětem pod kontrolou. Každá žena přece může vyvolávání porodu odmítnout a jet do porodnice opravdu v době, kdy už rodí. Takže když jsou ženy takové hrdinky, že rodí doma, proč nejsou hrdinky v odmítání třeba indikovaného porodu?
Ty jsi byla na odd. šestinedělí spokojená a já 2× žádala o ambulantní porod. Po prvním porodu mě na něm šestinedělí nedostanou ani párem volů. Arogance sestřiček a doktorů nezná mezí. Doma nám bylo dobře, žádné buzerovani kdy, kde a jak mám rodit, dítě spalo semnou v posteli. Sourozenci měli s bráchou kontakt par hodin po porodu. Jídlo a sprcha kdy se mi zamanulo a ten klid a pohoda ![]()
@J_Doe myslím to tak, že žena vyvolání porodu může samozřejmě odmítnout. O0×ytocin nedávají všem automaticky a opakuji, že můžeš odmítnout.
@kačule.j píše:
@J_Doe myslím to tak, že žena vyvolání porodu může samozřejmě odmítnout. O0×ytocin nedávají všem automaticky a opakuji, že můžeš odmítnout.
Ale to já samozřejmě vím, a taky jsem to odmítla. Jenomže kolik prvorodiček si dovolí odmítnout zásah po tom, co jí nejdřív vyděsí, že tím zabije své dítě? Ale to je otázky spíš na @ihextra proč to neodmítla…
Ale jinak ano, oxytocin dávají všem automaticky - po porodu.
@kačule.j taky nejsem náročná, ale aby mě sestra servala za to, že jí poprosím o ukazani koupání u prvního dítěte a řekla mi, že jsem matka, tak yto snad musím umět a pod. no to opravdu ne ![]()
@kačule.j píše:
ja teda 2× hrdinka byla. Poprve jsem odmitla dirupci vaku blan. pan doktor urazil a rek ze nikdy neporodim. do hodky byl malej na svete. ty lekarovo obliceje, zalozene ruce a neustale krouceni hlavou mi jinak krasny porod trochu zkazili. Podruhe jsem rodila v jine porodnici, tam pristup byl podobny.. Takze jo, umim si otevrit pusu, obhajit si sve, ale je to unavujici ![]()
@quinny píše:
http://video.aktualne.cz/…02590604f2e/Taky stoji za par minut vaseho casu
Tak to je síla, pokud tito pánové budou mít vliv na to, jak budeme rodit, nic se nezmění. Jsem se ujistila, že jde jen o peníze. Absolutně rozumím, o co ženám rodícím doma jde a jsem ráda, že se nenechaly umlčet systémem a jsou i PA, které usilují o změnu. Od kamarádky soukromé PA vím, že ve Vyškovské porodnici může vést porod sama, je to nějakým způsobem ošetřeno smluvně. Takže pokud by se porod zkomplikoval, může lékař zasáhnout, ale ona vede porod, je ženě nablízku, podporuje ji a do ničeho nezasahuje. Jen ještě prosadit, aby si to žena mohla zaplatit ze svého zdravotního pojištění ![]()
Když si vzpomenu, jak při posledním porodu manžela nechali na chodbě, nechtěli ho pustit dovnitř, mě se pořád vyptávali, co mi je, nakonec jsem byla ráda, že jsem došla na sál a na poslední chvíli si lehla, aby malý nespadl na zem, po vysilující debatě, že ve svislé poloze v této porodnici nelze ![]()
@kačule.j souhlasim. V dnesni dobe existuje moznost si vybrat zarizeni, kde budu rodit. A stejne tak odmitnout zasah lekare ci PA, vetsina ceskych porodnic akceptuje porodni plan.
@J_Doe píše:
Ale to já samozřejmě vím, a taky jsem to odmítla. Jenomže kolik prvorodiček si dovolí odmítnout zásah po tom, co jí nejdřív vyděsí, že tím zabije své dítě?
Pokud jsem prvorodicka a nemam tuseni co delat, tak nevim jaky rozdil je prijmout zasah PA ci lekare v nemocnici a PA v domacim prostredi. Oba budou radit a snazit se pomoct, nebo snad snaha lekare je automaticky spatna, protoze je to lekar? ![]()
Hani se tu podani oxytocinu, me ho nikdo automaticky necpal i presto ze porod nepostupoval a po 20 hodinach kontrakci jsem ztracela sily. Rekla jsem si sama, jestli nejde porod nejak urychlit. Bala jsem se, ze uz nebudu mit silu tlacit. Nabidli mi tedy oxytocin. Az teprve po nem jsem se zacala otevirat a mohla jsem zacit konecne tlacit.
U druheho porodu jsem oxytocin dostala az po porodu ditete, jelikoz mam problem s prirostlou placentou. Opet se me pred podanim ptali zda souhlasim. jeste dodam, ze placentu mi nikdo nerval, cekali a pak nabidli zkusit oxytocin, bohuzel ani ten nezabral a opet jsem musela na revizi.
Zajimalo by me jak by PA resila prirostlou placentu v domacim prostredi? Predstava, ze mi v tele nekdo necha placentu jeste dalsich 24 hodin se mi teda fakt nelibi.
@bubli píše:
@kačule.j souhlasim. V dnesni dobe existuje moznost si vybrat zarizeni, kde budu rodit. A stejne tak odmitnout zasah lekare ci PA, vetsina ceskych porodnic akceptuje porodni plan.Pokud jsem prvorodicka a nemam tuseni co delat, tak nevim jaky rozdil je prijmout zasah PA ci lekare v nemocnici a PA v domacim prostredi. Oba budou radit a snazit se pomoct, nebo snad snaha lekare je automaticky spatna, protoze je to lekar?
Hani se tu podani oxytocinu, me ho nikdo automaticky necpal i presto ze porod nepostupoval a po 20 hodinach kontrakci jsem ztracela sily. Rekla jsem si sama, jestli nejde porod nejak urychlit. Bala jsem se, ze uz nebudu mit silu tlacit. Nabidli mi tedy oxytocin. Az teprve po nem jsem se zacala otevirat a mohla jsem zacit konecne tlacit.
Zajimalo by me jak by PA resila prirostlou placentu v domacim prostredi? Predstava, ze mi v tele nekdo necha placentu jeste dalsich 24 hodin se mi teda fakt nelibi.
U druheho porodu jsem oxytocin dostala az po porodu ditete, jelikoz mam problem s prirostlou placentou. Opet se me pred podanim ptali zda souhlasim. jeste dodam, ze placentu mi nikdo nerval, cekali a pak nabidli zkusit oxytocin, bohuzel ani ten nezabral a opet jsem musela na revizi.
Toje pořád o tom, že sytý hladnému nevěří. Tobě nikdo proti tvé vůli nedával, tak si těžko dokážeš představit, že jiným ano. ![]()
Rozdíl v radách a postupech u lékaře v porodnici a PA doma je hlavně v tom, že zatímco jedna strana se bude snažit o přirozený porod, druhá se spíš snaží o medikovaný porod. Budu hodná, a tak řeknu, že všem jde v první řadě o zdravého novorozence. Rodička si sama může vybrat, který porod jí je bližší.
No a co by PA dělala doma s přirostlou placentou? No co asi - taky má oxytocin, a taky ho může píchnout. A když nezabere, tak se jede do porodnice, snad před ní nezamknou dveře…
@bubli píše:
@kačule.j souhlasim. V dnesni dobe existuje moznost si vybrat zarizeni, kde budu rodit. A stejne tak odmitnout zasah lekare ci PA, vetsina ceskych porodnic akceptuje porodni plan.Pokud jsem prvorodicka a nemam tuseni co delat, tak nevim jaky rozdil je prijmout zasah PA ci lekare v nemocnici a PA v domacim prostredi. Oba budou radit a snazit se pomoct, nebo snad snaha lekare je automaticky spatna, protoze je to lekar?
Jaké zásahy potřebuje prvorodička (a vícerodička by je nepotřebovala)?
Je super, že jste narazila na porodnici, kde vám nikdo nic nenutil a mohla jste rodit podle svých představ. Ale na základě zkušenosti své vlastní i zkušenosti mnoha jiných žen si troufám tvrdit, že se buď se vaše představy shodovaly s představami zdravotníků, nebo jste měla štěstí na nemocnici i na personál.
Pokud by vám po porodu dítěte doma nešla porodit placenta, PA by zajistila převoz do nemocnice.
@bubli
pokud by te zajimalo jak by to delala PA, neni nic jednodusiho nez nejakou kontaktovat a zeptat se ji ![]()
@J_Doe
Personal nebyl az tak OK, PA, kterou jsem chytla u prvniho porodu po stridani smen nebyla dvakrat prijemna (asi mela blbej den) ale na celkovy pristup personalu si stezovat nemuzu. Kazdopadne porad je tu pro kazdou rodicku moznost vyberu. Kdyz budu planovat rodit doma, taky neskocim po prvni PA, ktera se namane ale budu vybirat.
S oxytocinem to byla spis recnicka otazka, porad se tu cituje jako velke zlo ale tak spatne jeho pouziti neni.
@blobfish zasahy u prvorodicky ci vicerodicky mohou byt stejne, ale vicerodicka uz ma preci jen lepsi predstavu o tom, jak porod probiha. Ja jsem toho pred prvnim porodem nacetla dost, ale prozit si to na vlastni kuzi je zkusenost, ktera se vycist neda, a pomohlo mi to ujasnit si jake zasahy mi pri porodu vadi a jake naopak uprednostnuji.
@bubli Možnost výběru porodnice je častokrát jenom teoretická. Co když si vyberu porodnici, která by mi vyhovovala (svého času řekněme Vrchlabí), ale bydlím v jižních čechách? Mohu si naplánovat, že se tam kolem termínu porodu nastěhuji do penziónu, ale co v případě, že budu rodi o blbý den dřív? Nebo tam odjedu, a jako napotvoru budu přenášet, kolik domácností si může dovolit zaplatit tisíce za pobyt?
A o tom oxytocinu bychom se mohly přít, já tam opravdu nevidím význam, ale naopak dost velké riziko profylaktického podání.