Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Prosím Vás o zkušenosti a rady. Za chvíli mě čeká porod. Jsem druhorodička a dítě je KP. Gynekolog mě poslal do porodnice ať si domluvím termín CS a tam se mi divili, že proč CS, že lepší je zkusit porod KP. Dost mě nahlodali. Máte některá prosím zkušenosti s takovým porodem? Jak to probíhalo? Byl to velký rozdíl oproti tomu kfyž jde hlava první? Podotýkám, že mi nejde o mě, nemám strach z bolesti, spíš se bojím rizik pro dítě. Moc Vám děkuji.
Mi hrozil cisar u tretiho porodu, protoze maly byl umineny a nechtel se mi otocit.
Nikdo mi ve Zline porod KP nenutil a cisare nerozmlouval. A pripravovali me na cisare.
Nas pacholek se teda otocil. Musel se otocit posledni tyden pred porodem. Takze jsem rodila prirozene.
Kdyby mi rozmlouvali cisare, at rodim KP, tak jdu do jine porodnice.
Zkousela jsem kocici hrbety. Babska rada na otoceni.
@Kelsey taky zkouším kde jaké babské babské rady, jsem teď už 38tt a na sekci bych šla příští středu. Malá se vždy otočí maximálně do příčné polohy a pak se hned vrací zpět. Porodu KP se nejvíc bojím kvůli hypoxii plodu, to není sranda, ale chápu, že jinak je přirozený porod ve všech směrech lepší.
Mám skoro ročního syna, který se narodil KP. U nás v porodnici se tak rodí normálně a i já jsem byla nějak vnitřně proti císaři, chtěla jsem to zkusit normálně. Rodila jsem po necelých 2 letech, první dcera šla hlavičkou. Hlavní rozdíl pro mě byl v tom, že porod byl vyvolávaný týden před termínem, jednak aby malý neprerostl, měl odhad 3300g, no a aby byl přítomen primář a nemuseli ho v noci volat k případnému porodu, kapecko neumí rodit zdaleka všichni lékaři. Co se týká tlačení, tak mi to šlo rozhodně líp než poprvé, měla jsem natrenovano s aniballem a věděla jsem jak tlačit, takže malej vyletěl ven během jedné kontrakce. Žádné následky syn neměl, po porodu měl krásnou kulatou hlavičku, měl jenom modřinu a skrabanecek od někoho na prdelce
Kyčle měl ukázkové, psychomotorický vývoj taky v normě, cvičit jsme nic nemuseli ![]()
@Pluschball možná má krátkou nebo zauzlovanou pupeční šňůru, když se „chce“ otočit a nejde to
@Pluschball já zkušenost nemám, ale ve skupině Naše říjňátka 2016 máme holku, která rodila druhou dceru KP přirozeně, nebála se toho a šla do toho s optimismem. Byl to prý masakr, tahali ji zvonem, takže intimní partie má zrasované maminka i miminko, to prý na tom bylo nejtěžší, když viděla jak je malá zmasakrovaná - teď už jsou v pohodě, bylo to v březnu
@stinga no doktor mi tvrdil, že šňůru má prý dlouhou dost, já mám vadu dělohy, proto je tam asi seknutá, má už málo místa, asi prošvihla správný čas.
@Pluschball aha, tak to jo, třeba se ještě přetočí, ale asi moc pravděpodobné to už není, že. Já neporadím, jen ti přeju, ať se rozhodneš správně.
@Pluschball píše:
@stinga no doktor mi tvrdil, že šňůru má prý dlouhou dost, já mám vadu dělohy, proto je tam asi seknutá, má už málo místa, asi prošvihla správný čas.
Tak s vadou delohy bych našla jinou porodnici, kde jim CS nebude narušovat statistiku.
Taky jsem mela jedno dítě dlouho KP, ale otočilo se. Nevidím žádné pozitivum v tom, že budeme rodit KP vaginalne, ne přirozeně, protože porod vyvolame dřív a to s přirozeností nemá nic společného.
Me by teda rodit vaginalne nenechali, nesmím synteticky oxitocin, který se dává vzdy u techto porodů, aby se nezasekl ve chvíli, kdy je telo venku a hlava ještě ne.
@Pluschball Jak může vědět, ze je šňůra dlouhá
Mám ze svých těhotenství dost nacteno. Toto utz nepozná. Stejně tak případné uzly na pupeční šňůře.
Taky preji, at se rozhodneš správně.
@Jana206
Opravdu žádné pozitivum? Třeba jako vyhnout se velké břišní operaci, lepší poporodní adaptace, větší šance na bezproblémovou laktaci, o výhodách pro dítě ani nemluvím. Doslova přirozený porod si můžeš strihnout třeba doma s dulou, ale to bych nikomu nedoporučila ani normálně natož KP. Mně lékaři v porodnici říkali, že porod KP je úplně normální porod a na komplikace typu že se dítěti zasekne hlavička jsou různé hmaty. To můžu potvrdit, když jsem rodila, tak jak vyklouzlo tělíčko, Dr hned nějakým hmatem uvolnil hlavicku, aby šla hned, sama od sebe by tak rychle nevylezla. Samozřejmě může se stát cokoliv, ale to i u porodu záhlavím. Já bych si rozhodně nechala poradit od lékařů, ono je nutné zvážit průběh předchozího porodu, velikost plodu, názor rodičky…
@Jana206 no mě tvrdil, že se koukal na utz, ale měl ho na mě asi vteřinu, tak se mi to nezdálo, ale jinak doktor byl milý a sympatický a přišlo mi, že se snaží mi dodat odvahu pro porod KP, proto mě tak nahlodal, protože já šla do porodnice s tím, že je to jasný císař, ale teď to ve mě bojuje. Pro mě osobně je hrozný strašák hypoxie plodu, což je prý u porodu KP častější.
@Jana206 nemít tu vadu, tak bych asi neváhala tolik a KP zkusila, ale s tou vadou mi to přijde jako zbytečný risk, jinak oni mi CS udělají, doktor řekl, že volba je na mě, ale já si furt nejsem jistá co by pro dítě bylo lepší ![]()
Mam dvě děti a obě jsem rodila v poloze KP a tedy nemůžu si nějak stěžovat, asi tím, že jsem nikdy nerodila hlavičkou napřed, tak srovnávat nemohu. Ale deti po porodu zcela v pořádku, já téměř bez poranění a nebála bych se do toho jít znova. Jinak můj gynekolog říkal, že v žádném případě nemám nijak nutit dítě přetáčet a ani si ho nechávat přetočit doktorama, že miminko ví, proč je otočeno v té poloze, ve které je.
V únoru jsem porodila druhého kluka KP (první šel hlavičkou). Když už to vypadalo, že se nepřetočí, byla jsem rozhodnutá to nechat na doktorech: když řeknou, že jsou ideální podmínky (odhad váhy, poloha dítěte), tak to zkusíme přirozeně. První porod jsem měla rychlý, bez komplikací a bez poranění. Porodu jsem se nebála, věřila jsem, že to zvládneme. Rozdíl mezi porody asi jen ten, že u KP jsem musela v bolestech déle čekat až sestoupí níž, jinak samotné tlačení bylo u KP rychlejší, jedno zatlačení tělíčko, druhé hlavička, a že mě u KP pro jistotu nastřihli. Rozhodnutí nelituji, oba jsme v pořádku. Pro porod KP jsem si vybrala jinou porodnici než u prvního, kde jsem očekávala větší zkušenosti s porodem KP.