Porod po česku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10975
28.11.14 14:38

Já bych ráda viděla tu většinu, která si ve zdraví a plná elánu převezme ihned po porodu své zdravé dítě.
Sama jsem rodila 3× a s porodnicí jsem naprosto spokojená, co se vedení porodu a péče o novorozence týká. U prvních dvou porodů jsem se bez lékařů téměř obešla a u toho posledního jsem byla naopak vděčná, že jich tam bylo víc. Aniž tomu cokoli nasvědčovalo, tak se dítě narodilo v porodním vaku, takže potřebovalo okamžitou pomoc a já na tom kvůli neustálému krvácení také nebyla nejlépe. A kdo může s čistým svědomím přísahat na to, že se to nemůže stát každé z nás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
28.11.14 14:40

@quickyq Nástřihy jsou ve většině případu naprosto zbytečné zakroky, které zbytečně rodičce zpusobí větší zranění.
Na hamiltona se většina doktoru neptá prostě ho udělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
28.11.14 14:42

@Nimie Tak obě asi víme, že porod je poměrně dlouhá doba - přišla tedy s tím, že se jí chce tlačit a najednou měla hlavičku u kolen? Tak udělám scénu a ano, poté si stěžuji, a možná i žaluju, podle postupu nemocnice, za vědomé ohrožení života dítěte i matky. ALE nechápu, ona přijela už s tak pokročilým porodem, že rodila-tj. tlačila mezi dveřmi a oni nic? Případně začala rodit, jako že jí praskla voda? A poté začali oni činit? Případně měla kontrakce? V každém případě ji měli vyšetřit, jistě, proto bych postupovala stížností. Co víc chceš slyšet? Já tu neobhajuju lékaře a porodnice, ALE OPAKUJI - TVRDÍM, ŽE AČKOLI TADY SE SNAŽÍ UDĚLAT OBRÁZEK, ŽE ČESKÉ PORODNICTVÍ JE MÉNĚ SCHOPNÉ, JE BĚŽNÉ RODIČKY SKORO AŽ TÝRAT APOD., ŽE TOTO PRAVDA NENÍ A JE TO POUZE SMŮLA, ŽE ZROVNA PÁR RODIČEK NARAZILO NA DEBILA, COŽ SE MŮŽE STÁT KDYKOLI A KDEKOLI, NEJEN U PORODU. A pak ale nemá brečet taková žena na internetu, ale stěžovat si. Tím zmůže víc, než zbytečným plkáním kamarádkám na kafi a na internetu.

Btw ono je taky dobré nevěřit kamarádkám každé slovo, každá má totiž mnohem intenzivnější pocit hrůzy, než to tak objektivně bylo. A z podstaty člověka je přehánění ve vyprávění zážitků normální ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
28.11.14 14:45
@annaei píše:
@quickyq Nástřihy jsou ve většině případu naprosto zbytečné zakroky, které zbytečně rodičce zpusobí větší zranění.
Na hamiltona se většina doktoru neptá prostě ho udělá

Mě se ptali - při dvou těhotenství se mě vždy zeptali. A co vím od kamarádek, taky říkaly, že se ptali. Některé souhlasily, jiné ne. A nástřih? Hele, já mám 158cm, kluka jsem rodila 53cm a 3930g, nemohla ho vytlačit, fakt to nešlo, hlavička se mi při tlačení zasekla a dál prostě nešla (on měl ale fakt velkou hlavu, nechápu ani z fotek, jak to bylo možné), takže mě dr. nástřih udělal. (a teď nevím, jestli jsem to někde v minulých příspěvcích zmiňovala, vzpomněla jsem si na to až teď, jak od Tebe o tom nástřihu čtu) Každopádně jsem za to ráda.

A zase - kolik z vás má lékařské vzdělání, že opravdu pozná, že nástřih nebyl potřeba? Hm? Na základě čeho to víte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.11.14 14:46

@quickyq Nevím jak ostatní, ale já v otázce českého porodnictví nebojuji za tyhlety podle tebe náhody, ale za rutinní postupy, které jsou ve zbytku vyspělého světa dávno překonány a řešeny ve větší prospěch a pohodu(!) ženy a dítěte. A jelikož vím, co se učí na medicíně dnes, tak je nějaký posun v nedohlednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
28.11.14 14:47

No nic, já už fakt řekla naprosto všechno, co jsem chtěla před hodnou chvílí, teď už jen opakuji. Takže se loučím, frčím uklohnit něco k večeři a pak ven. Mějte se tu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
28.11.14 14:47

@quickyq Myslím, že jsi mě vůbec nepochopila. Mluvím o dokumentech typu Ústavy ČR, ty skutečně závazné jsou. O porodním plánu jsem neřekla ani půl slova.
Pokud máš problém pochopit psaný text, chápu, proč se právě angažuješ v úsilí o potlačení lidských práv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
28.11.14 14:48

@quickyq Tak já třeba při druhém porodu dorazila s kontrakcemi po 3 min. Při vyšetření jsem ještě nebyla úplně otevřená, tak se řeklo, pomalu dojdeme na porodní sál. A malá se sice narodila na porodním sále, ale ve dřepu vedle porodního křesla, protože tam už jsem prostě nestihla vylézt. Na dvě zatlačení byla venku. Manžel si z toho dodnes dělá srandu, že měl strach, aby ji vůbec stihli chytit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
28.11.14 14:48
@Gehenna píše:
@quickyq Nezlob se na mě, ale jako právník musíš vidět, že valná většina porodních přání není ani tak medicínských, jako právních. Měla bys vědět, že před každým zákrokem je třeba podepsat informovaný souhlas, nelze akceptovat bianco souhlas podepsaný před (nebo v některých porodnicích dokonce až PO) porodu.
Stavět jako primární volbu odnášení fyziologického novorozence je rovněž protiprávní, matka je zákonným zástupcem, a pokud nestačí listina základních lidských práv a svobod, je zde ještě charta práv hospitalizovaných dětí, ve které je výslovně napsáno, že dítě má nárok na neustálou přítomnost svého zákonného zástupce. Tyto smlouvy jsou základem celého našeho právního systému a nemohou být porušovány žádnými vnitřními směrnicemi nemocnic.

Stejně jako svým klientům dáváš možnost plně si vyžrat důsledky vlastních rozhodnutí, měly by mít (a právně vzato i mají) tuto možnost matky, rozhodující o svém těle (a duši) a jako zákonní zástupci i o tomtéž u svého dítěte.
Je úplně lhostejné, jaká je rutina na porodním sále a šestinedělí, v právním státě právo musí platit za všech okolností, dokonce i když je někdo v práci, jinak to fakt můžeme zabalit.

Nikdo neříká, že nejsou skvělí porodníci, skvělé porodnice a skvělé porody. Ale spoléhat na náhodu nebo za kontrakcí usilovat o něco, co by mělo být PRIMÁRNÍ volbou (resp. ze strany personálu nabídkou), je prostě špatné.

Nakonec netuším, co se komu z vás na vašich porodech zhorší, pokud tato iniciativa dosáhne toho, že bude matce ponecháno její zdravé novorozeně nebo dáno právo informovaně se rozhodnout (a nést si důsledky svých rozhodnutí).
Nikdo vám nebrání založit si protichůdnou iniciativu a zvěstovat své dobré zážitky z porodů stejným způsobem.

Ale jsem ráda, že zde vidím několik adeptek, které by skvěle zapadly do Hnutí pro nepřirozený porod.

Příspěvek upraven 28.11.14 v 14:33

Hele jdi si agitovat k lesním ženám „domů“. Jestli budeš v těch bludech pokračovat tak tě napráším adminům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
28.11.14 14:50

@BaraF Co přesně jsem provedla, hm?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31993
28.11.14 14:52
@quickyq píše:
@majki.r To ne, vyplývá to tu z celé diskuse. Já to taky nepsala, že to řekla Nimie… ;)

@Gehenna Jako počkej, že já si přinesu porodní plán, že nechci nástřih a chci dítě na sebe, a je to právní dokument, kterým je nutné se beze zbytku řídit, až kdyby šlo o život, je možné to porušit? No to snad neeeeeeeee 8o Na základě čeho je to právní úkon? A LZPS - jak se tomuto tématu věnuje, kde? Na základě čeho usuzuješ, že je to právní dokument? Hele, ale joo, můžete to zkusit - sepsat porodní plán, a pokud nebude plněn, tak to dát k soudu, no, to bych se snad šla osobně podívat na jednání. :think:

@Nimie No, tak pokud mám správné info, tak např. Hamilton není zakázaný, ale nedoporučovaný, což je rozdíl. ;) A u mně to probíhalo tak, že se mne lékař zeptal, zda chci provést Hamiltona - odmítla jsme a vesele se jelo dál. Ten lékař, který se nezeptá a udělá, to je na stížnost, což též opakuji po několikáté - pokud je lékař vůl, tak si stěžovat, příp. ho chtít vyměnit.

Nenarážela jsem na Hamiltona, ale konkrétně třeba na „tlačení na břicho“ v průběhu porodu. Tam se tě většinou nezeptají ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
28.11.14 14:54

@Gehenna Tak ještě naposledy - psala jsi o porodních přáních rodičky, což JE porodní plán. A ten opravdu právně závazný není. Prosím, ocituj mi LZPS, na základě čeho tvrdíš, že pokud je novorozenec po porodu odnesen na ošetření, tak to je proti lidským právům :think: Potlačování lidských práv? Bože, holka, prober se, fakt.

Ad informovaný souhlas - viděla jsi ho někdy? Já jen, že pak bys věděla, že ten opravdu neřeší, zda může být novorozenec odnesen, zda může být proveden nástřih apod. :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1446
28.11.14 14:55

@Litta neprijde mi ze bych ji zahrala tak pekne :think:…kazdopadne to mezi nami neprohloubilo nejak extra nas vztah takze si myslim, ze kdyby ji odnesli ihned a ja si na ni treba ani nesahla bylo by to stejne. v jine diskusi to resili jestli jejich deti jsou mazlive a vic pritulne nebo vic lpi na matce atd..kdyz byli prilozeny po porodu a je to stejne a jen povahou ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31993
28.11.14 14:56
@quickyq píše:
@Nimie Tak obě asi víme, že porod je poměrně dlouhá doba - přišla tedy s tím, že se jí chce tlačit a najednou měla hlavičku u kolen? Tak udělám scénu a ano, poté si stěžuji, a možná i žaluju, podle postupu nemocnice, za vědomé ohrožení života dítěte i matky. ALE nechápu, ona přijela už s tak pokročilým porodem, že rodila-tj. tlačila mezi dveřmi a oni nic? Případně začala rodit, jako že jí praskla voda? A poté začali oni činit? Případně měla kontrakce? V každém případě ji měli vyšetřit, jistě, proto bych postupovala stížností. Co víc chceš slyšet? Já tu neobhajuju lékaře a porodnice, ALE OPAKUJI - TVRDÍM, ŽE AČKOLI TADY SE SNAŽÍ UDĚLAT OBRÁZEK, ŽE ČESKÉ PORODNICTVÍ JE MÉNĚ SCHOPNÉ, JE BĚŽNÉ RODIČKY SKORO AŽ TÝRAT APOD., ŽE TOTO PRAVDA NENÍ A JE TO POUZE SMŮLA, ŽE ZROVNA PÁR RODIČEK NARAZILO NA DEBILA, COŽ SE MŮŽE STÁT KDYKOLI A KDEKOLI, NEJEN U PORODU. A pak ale nemá brečet taková žena na internetu, ale stěžovat si. Tím zmůže víc, než zbytečným plkáním kamarádkám na kafi a na internetu.Btw ono je taky dobré nevěřit kamarádkám každé slovo, každá má totiž mnohem intenzivnější pocit hrůzy, než to tak objektivně bylo. A z podstaty člověka je přehánění ve vyprávění zážitků normální ;-)

A co tě vede k tomu, že si myslíš, že si nestěźovaly? Ač je pravda, že ne všechny vědí, že mohou a že by to mělo význam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
28.11.14 14:56

@kr.marue Naprosto souhlasím. První dvě děti jsem měla ihned po porodu na sobě, třetí hned odnesli a nejmazlivější je právě to třetí. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí