Porod po česku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
30
27.11.14 22:00

Porod po česku

Chtěla bych upozornit na projekt
http://www.porodpocesku.cz/pribehy/

• i vy se můžete přidat :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12550
27.11.14 22:08

Je to mazec, jak se někdy zdravotnický personál dokáže chovat k pacientovi. A nejen při porodu. Přesto ale nesouhlasím s porodem doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
27.11.14 22:12

A Pribehy pro Ivanu jste zaregistrovali? Tam je toho uz hafo, prijde mi to stejne, tak proc kopii projektu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
27.11.14 22:52

Ježiši Kriste, co to je za hroznou dobu? :roll: Zakládat si takovéhle fb profily? 8o Místo, aby byl člověk štastný, že se mu narodilo zdravé dítě, tak ještě bude prudit doktory a sestry v porodnici. A když se to někomu nelíbí, at si jde přirozeně porodit třeba do lesa, jak se to dělávalo dřív. Já nechápu tohle věčné remcání a vymýšlení si. Tak at ty holky do těch porodnic prostě nechodí a at si rodí ve své režii, kde je libo. Většina o porodu neví vůbec nic a přinese si scénář, jak to má probíhat :roll: Mě to vyhovuje, tak jak to je a doufám, že to tak zůstane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25067
27.11.14 23:07

Já teda taky s některými věcmi nebyla úplně spokojená, ale vidím to boužel až zpětně… ale nevím, jestli bych v té bolesti nebyla ráda za vše. Ale strkání do břicha při krásně rozjetém porodu… to jsem nepochopila. Jestli bdue další dítě, asi se na to taky podívám jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
27.11.14 23:08

Na svuj porod v porodnici vzpominam rada. Nedopadl dle mych predstav (skoncil cs). Nicmene, pristup personalu byl uzasny, a to po vsech strankach (pristup, komunikace, jednani, vysvetleni polozenych dotazu…). Ano, verim, ze pokud bych rodila doma, pripadne na nejakem mnou vybranem miste-byla by tam asi prijemnejsi atmosfera. Nicmene, dnes bych si neuzivala sve holcicky, ptz bez zakroku dr bych porod neprezila.
Jsem presvedcena, ze je to vse o komunikaci, prolomeni strachu diskutovat s dr a taky o pochopeni, ze ne vzdy muzou byt ma prani a predstavy respektovany a vyslseny…
Zaverem- i kdyz me telo a jeho utroby videlo vic lidu, nez by se m libilo-porodila jsem a moje dite se narodilo s respektem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25067
27.11.14 23:10

@krtek7489 Mě spíš štve, že člověk nemá na výběr. Sama bych doma nerodila, ale legálně nemůžeš…
Já měla třeab první silně dráždivou z překotného porodu a u toho překotného krásně rozběhlého porodu mi píchali vodu, oxitocin a ještě lehli na břicho. Kvůli jejich pohodlí. Nejsem nijak extrémě alternativní, lae teď zpětně to vidím jako blbý jednání.
Jinak porodnice, kde jsem rodila je taková, podlě mě, dost přirozená, ale záleží, na koho tam trefíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
27.11.14 23:18
@krtek7489 píše:
Ježiši Kriste, co to je za hroznou dobu? :roll: Zakládat si takovéhle fb profily? 8o Místo, aby byl člověk štastný, že se mu narodilo zdravé dítě, tak ještě bude prudit doktory a sestry v porodnici. A když se to někomu nelíbí, at si jde přirozeně porodit třeba do lesa, jak se to dělávalo dřív. Já nechápu tohle věčné remcání a vymýšlení si. Tak at ty holky do těch porodnic prostě nechodí a at si rodí ve své režii, kde je libo. Většina o porodu neví vůbec nic a přinese si scénář, jak to má probíhat :roll: Mě to vyhovuje, tak jak to je a doufám, že to tak zůstane.

Haleluja :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
27.11.14 23:27

Krtkovi

Mít zdravé dítě je úžasný dar a všechny jsme za něj vděčné, to ale přece neznamená, že doktoři si mohou dovolit všechno. Třeba ve zmíněných Příbězích pro Ivanu najdeš hodně příběhů, kdy byly provedeny (neakutní) zákroky proti vůli rodičky nebo bez jejího souhlasu, což je mimochodem protiprávní. Přijde ti to v pořádku?
Stejně tak je bohužel v českých porodnicích používáno plno postupů, které jsou považovány třeba WHO za škodlivé a často porod komplikují, viz třeba zde http://normalniporod.cz/…rodu-WHO.pdf
nebo zde
http://www.iham.cz/…rmace/porod/
Každá žena může mít odlišný přístup k porodu a ten by měl být respektován. Jinak nikdo nezpochybňuje, že plno porodníků a sester je fajn a že plno žen je spokojených. Tvrdit ale, že v čském porodnictví je všechno v pořádku a skvělé je strkání hlavy do písku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
28.11.14 00:20

@Billi Rodila jsem 2×, oba porody s komplikacemi, první skončil akutním císařem v ca po 22 hodinách, druhý porod plánovaný s. c. ve spinálu. Musím se ted smát, kdybych jim tam tak do těch porodů začala kecat, že to chci tak a tak a ne jinak. :lol: Holky, přestante těm doktorům do toho kecat, oni dobře vědí co a proč dělají. A pokud chcete rodit ve své vlastní režii, podle svého vlastního scénáře, do těch porodnic prostě nechodte a zařidte se podle svého, když si myslíte, že to znáte a víte lépe, co by se mělo dělat, než ti lékaři. :nevim: Já jsem doktorům vděčná, i když si zpětně uvědomuji, že se mohlo udělat lecos jinak, zvlášt u toho prvního porodu. Třeba až po letech jsem si uvědomila, že to co mi udělal doktor vlastně 2O h před tím, než jsem začala rodit byl hamilton, vůbec mi to neřekl :mrgreen: Neřeším to a jsem ráda, že všechno dobře dopadlo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
28.11.14 00:38

@krtek7489 Zdravím :-) Já bych do toho taky doktorům nekecala, krom toho ještě s porodem zkušenosti nemám, ale na druhou stranu je někdy risk svěřit se do rukou lékaře. Já měla xkrát smůlu, že jsem natrefila na vola a to doslova. Jeden mě v 16ti tak zničil, že jsem 5 let doslova protrpěla a budu mít do konce života zdravotní následky. Taky jsem potkala spoustu arogantních blbců, např. když jsem měla alergický záchvat, tak to lékař, co přijel s rychlou nepoznal a chovali se ke mě jako ke smažce, doslova mě hodili na lehátko a sprostě mi nadávali. Nakonec mě za trest desetkrát vycévkovali :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
28.11.14 00:39
@krtek7489 píše:

8o 8o 8o
Máš samozřejmě naprostou pravdu, kam ten svět spěje. Ještě aby člověk mohl kecat do toho, co se s ním a s jeho dítětem děje, to by tak hrálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
28.11.14 00:51
Holky, přestante těm doktorům do toho kecat, oni dobře vědí co a proč dělají. A pokud chcete rodit ve své vlastní režii, podle svého vlastního scénáře, do těch porodnic prostě nechodte a zařidte se podle svého, když si myslíte, že to znáte a víte lépe, co by se mělo dělat, než ti lékaři.

Zajímavé, že v jiných zemích je často na první místě hlavně rodička ;) lékař tu je především od toho, aby pomáhal, ne aby se držel rutinních postupů a dával ti v průběhu najevo, že už chce jít domů, že ho vlastně obtěžuješ. Je to jeho práce, vybral si to a podle toho by se měl i chovat.

A pokud tak dobře vědí co dělají, proč si zcela evidentně usnadňují práci? Proč je vcelku běžné, že doktor přesvědčí rodičku, že potřebuje kvantum různých vyšetření a neuráčí se jí ani informovat o tom, že půlka z nich není spolehlivá a je navíc vcelku nebezpečná pro miminko? Stejně jako jak je možné, že si kdokoliv z personálu dneska dovolí bez svolení rodičky například skákat či jakkoliv jinak tlačit na břicho při porodu, když je to prokazatelně velmi nebezpečný zákrok? 8o nehledě na to, že když už je tu ta možnost porodních plánů, proč se jich nedrží i přesto, že tu byla ta možnost? Vím o maminkách, kterým byl píchnut oxytocin nebo epidurál nebo podobná látka proti jejich vůli a do té doby pohodový porod se zvrtnul a dítě pak mělo zbytečné potíže. Taková maminka se bude přirozeně bát.

A kde to jsme, že si v dnešní době doktoři dovolí na rodící ženu zakřičet „neřvěte tu!“???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
28.11.14 00:53

@majki.r Já nevím no :? Ne, že bych ti nevěřila, všude se najde nějaký pitomec, ale… Fakt nikdy jsem nezažila vyloženě arogantní a neprofesionální chování lékaře v takové míře, jak někteří popisují :nevim: Spíš naopak. Ano, každý pacient má nárok na sdělení diagnozy, vysvětlení co a proč se bude dít a jak hodlají danou situaci řešit. A ty se rozhodneš jestli souhlasíš nebo ne. Pokud nesouhlasíš, podepisuješ negativní reverz a odcházíš domů… což u rozjetého porodu nejde ;) Nebo ty ten NR snad podepíšeš a odejdeš dorodit domů? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
28.11.14 00:57

Mimochodem… chápu, že se doktoři snaží udělat vše nejlepší, ale předně by se mělo brát v potaz to, že například první momenty mezi matkou a dítětem jsou z psychologického hlediska velmi, velmi důležité. Když rodička řekne, že chce dítě u sebe, má ho dostat a nemělo by být na personálu, aby jí přikazoval, že musí spát sama bez dítěte, protože si přeci musí odpočinout.

Stejně jako když maminka chce s dítětem odejít relativně brzo a doktor jí sjede za to, že neumí kojit, koupat a nevím co všechno. Zvlášť pokud jde o chlapa… upřímně - přinejmenším by mě to urazilo, jsem si jistá, že mnohé maminky o tuto pomoc stojí, ale stejně tak se najde mnoho maminek, které to nepotřebují x dnů procvičovat pod dohledem.

Nevím no, zrovna porodnictví je co se týče výsledků možná supr, ale způsoby, jakými se toho dosahuje, už nebývají tak v pohodě… je to škoda, a nejhorší na tom je, že ti lidi si opravdu mnohdy neuvědomují, jak důležité jsou první chvíle maminky s dítětem, nebo alespoň tatínka s dítětem. A opravdu nerozumím tomu, proč nemůže dítě být u matky ve chvíli, kdy stejně leží a čeká třeba na doktora a nikdo ho nekontroluje pořádně - jen leží v jiné místnosti. Úplně stejně by mohlo ležet u matky a bylo by to mnohem, mnohem prospěšnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí