Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím všechny, v 17 letech jsem prodělala trombózu celé levé nohy, operace byla neúspěšná, na což se přišlo ale pozdě, takže mám dodnes (je mi 20) úplně ucpanou levou nohu. Jsem na warfarinu a budu ho brát do konce života, pravidelně chodím k hematoložce. Podle genetických testů jsem v pořádku. Zajímá mě jedna konkrétní věc – myslíte, že je v mém případě vůbec možný přirozený porod? Nebo pacientky, které si píchají injekce na ředění krve automaticky rodí CŘ? Pokud máte někdo jakoukoliv zkušenost s trombózou přímo v době porodu, byla bych moc ráda, kdyby jste se se mnou o ní podělily. Moc vám děkuji, těhotenství je u mě ve fázi plánování, ale do budoucna mě celá tahle situace celkem děsí. ![]()
To bude záležet na tvém hematologovi a aktuálním stavu - ale myslím, že warfarin se v těhotenství nemůže - aspoň kamarádka ho musela změnit - na nějaké injekce
jojo, to vím, budu si píchat nízkomolekulární heparin, každopádně spíše mi šlo o ten samotný porod zkomplikovaný ředěním krve a nevyléčenou trombózou..
Moje sestra ma totez a taky se bojime, ze kdyby otehotnela, jaky to bude mit prubeh a jak to dopadne… kdybys prosim nasla nejake informace, dej prosim vedet.
Diky
Taky si píchám Fraxiparin na ředění krve, nemám naštěstí celoživotní Warfarinizaci, ale hematoložka mi řekla, že porod proběhne normálně. Tak doufám že to tak bude.
přeju, ať to zvládneš - úplně laicky si myslím že se upřednostňuje přirozný porod od císaře, kde je zátěž větší - usuzuju z toho, že u císaře navlékají automaticky kompresní punčochy nebo bandáž, u přirozeného je to spíš fakultativní a moc se na to nedbá
mám křečáky, proto mě to téma zaujalo..ale nejsem odborník, tak to neber rozhodně stopro
ahoj, já pri tretim tehotenstvi mela trombozu v trisle,pak mi delali testy a mam tu mutaci leidena,to mi zjistili asi v34tt nebo tak nejak,tak jsem lezela v nemocnici,pichali mi injekce,pak mi kontrolovali utz srazeninu a byla pryc,pak jsem si do porodu pichala injekce,rodila jsem normalne,az to prislo a vaginalne,pichli mi injekci a pak jsem prubezne prechazela na warfarin,pul roku po porodu jsem brala warfarin a pak mi to vysadili,ale asi to neprobihalo tak jako u tebe…
me nikdo o cisari nic nerikal…
Já jsem prodělala plícní embolii ve 20 letech .Půl roku jsem byla na warfarinu a v těhotenství jsem si píchala injekce.
Porod probíhal normálně.Mě ho vyvolávali měla jsem vysoký tlak a těhotenskou cukrovku.A císaře mi ani nedoporučili.
Zkusím oživit tuto diskuzi. Minulý týden mě hospitalizovali s hlubokou žilní trombózou v malé pánvi. Mutace test zatím nemám výsledky, ale ptý spíše utvořeno zvětšováním děělohy a útlakem žil. Zajímá mě, jak bude probíhat porod. U prvního dítěte jsem u porodu silně krvácela, tak mě zajímá, jestli nemáte někdo něco podobného a co bude kolem porodu s injekcema, jestli ho budou vyvolávat, nebo spíše císař? Syn rozen ve 42. týdnu - pro mě hraniční velikost 50 cm a 3555 g. Jsem užší v pánvi.
ahoj jsem ve 33 tt, mám Leidenskou mutaci, píchám si clexan, ptala jsem se dr. na omezení při porodu a říkala mi jen, že bych neměla přenášet a budou preferovat přirozený porod, protože CS je jen další komplikace a pak samozřejmě celé šestinedělí ještě clexan…víc mi k tomu neřekli, tak snad vše proběhne v pořádku
Ahoj, taky píchám Clexane až do porodu. Pak mám napsáno, že bych měla brát Warfarin.. Když jsem se ptala svěho gyn, co to pro mě u porodu znamená, tak mi řekl, že se to jen musí víc ohlídat…
Navíc mám polohu KP a nedokážu si představit přirozený porod
Ahojky, já měla trombozu před 5-ti lety po operaci. Před tou operací jsem porodila všechny tři naše děti normálně a těhu i porod bez komplikací. Po operaci jsem celý týden jen ležela - bez ztažených nohou a bez injekcí či prášků na ředění krve, no tak se mi udělala tromboza v levém lýtku. Doktorovi jsem to řekla až asi po víc jak třech týdnech že mě bolí noha a to až opravdu když jsem se na ní už ani nepostavila. Hned na internu a utz. Celá žíla úplně ucpaná. Dostala jsem hned injekce, stáhli nohu elasťákem a jela jsem zas domů, kde jsem si celý týden píchala Fraxipareine a půl roku brala Warfarin. Všechny hematologické testy ukázaly, že nemám žádnou poruchu srážlivosti a přisuzovali to opravdu té operaci.
Teď bych chtěla ještě jedno miminko, tak hledám taky různé info o tromboze, těhu a porodu. Můj gynekolog mi řekl, že bych byla od začátku na rizikovým a jezdila bych pravidelně na hematologii a samozřejmě injekce. Od jednoho dr. slyším, že bych si je musela píchat od začátku těhu, od dalšího dr., že stačí až od 20tt. Stejně si myslím, že to všechno bude záležet na hematologických vyšetření krve a doporučení hematologa od kdy píchat injekce. Samozřejmě mě to nedalo a volala jsem i na porodnici do hooodně vzdáleného města od nás a prosila o info o tromboze a těhu. Doktor mi řekl, že to bude probíhat úplně normálně, jen budu chodit na odběry na hematologii a že se nemám strachovat, že dnes je těhotných víc než polovina, co před otěhotněním měly trombozu a dovedlo se to do zdárného konce bez komplikací. To samé i potvrdila zase jiná paní doktorka - z jiné nemocnice. Ale víc Vám sem napíšu až v úterý večer, neb jdu na gyndu nechat vyndat Mirenu a dr. mi slíbil, že u něho všechno dopodrobna probereme. A hned od vyndání tělíska se budem pokoušet o čtvrté těhu
.
lusy81 píše:
Taky si píchám Fraxiparin na ředění krve, nemám naštěstí celoživotní Warfarinizaci, ale hematoložka mi řekla, že porod proběhne normálně. Tak doufám že to tak bude.
Jj, to mi taky můj dr. říkal, všechno bude probíhat úplně normálně, jen mezi tím si to budeme zpestřovat injekcemi a odběry na hematologii. Také doufám, že to jinak bude bez komplikací
.
Ahoj, mě můj gynekolog při testech po prvním porodu zjistil leidenskou mutaci(heter.), na hematologii to potvrdili, ale žádné léky jsem nebrala, teď jsem byla na kontrole ve 30tt s tím, že na konci těhotenství a v šestinedělí budu brát nízkomolekulární heparin, k porodu mi nic neřekla, takže snad vše proběhne přirozenou cestou
@Omii Ahoj mam stejny problem, můžu ze jenom zeptat mas s tou nohou nejake problemy, kdyz ji mas porad ucpanou, nebo se to za ty roky uz nejak zlepsilo? Mam stejny problem ucpanou celou levou nohu pres panev az do bricha, tak me zajima co me ceka
Jestli teda nevadi, ze se ptam mam to uz skoro 6 mesicu a jsem z toho takova vyjukana porad, mela jsem i embolii a z ty zanet na plicich, stalo se mi to dva tydny po porodu ![]()