Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A co si představuješ pod pojmem “péče po porodu”? Krom tří dnů v porodnici a prohlídky u gynekologa v sestinedeli nemá rodicka nárok na nic dalšího
to mne osobně třeba jako dostatečné nepřijde. Naopak před porodem bych ocenila všeho méně a ve finále jsem proto dost věci poodmítala. I tak jsem se ale necítila úplně komfortně v tom přebytku, obtezoval mne už ten samotný tlak na neustálá vyšetření, která jsem pokládala za zbytečná a musela jsem se s nimi neustále dohadovat, ze to nechci a vysvětlovat, proč. Ale každý má svoje nároky no ![]()
Příspěvek upraven 06.07.21 v 11:27
@pikola píše:
A kde jste? Taky ale počítej, že se pár měsíců neuvidíte, protože letět po porodu hned možné není a musíš mít doklady pro dítě.
Já rodila ve Španělsku a Německu
V Egyptě, mám úžasnou paní gynekolozku ale v nemocnici je to pak jiné
a taky tu dělají jen základní vyšetření. Vím že hned letět nemůžu a taky tu budu muset být aspoň měsíc před
ještě o tom přemýšlím no…
@Semtex píše:
A co si představuješ pod pojmem “péče po porodu”? Krom tří dnů v porodnici a prohlídky u gynekologa v sestinedeli nemá rodicka nárok na nic dalšíhoto mne osobně třeba jako dostatečné nepřijde. Naopak před porodem bych ocenila všeho méně a ve finále jsem proto dost věci poodmítala. I tak jsem se ale necítila úplně komfortně v tom přebytku, obtezoval mne už ten samotný tlak na neustálá vyšetření, která jsem pokládala za zbytečná. Ale každý má svoje nároky no
Tak bude to můj první porod ale slyšela jsem že pak sestřičky ukážou jak kojit, prebalovat, koupat a tak. Tady nic takového není, po porodu rovnou domů, když jsou tedy komplikace tak si tě tam nechají ale o mimčo se musí někdo postarat. A kdyby byli nějaké horší komplikace tak je asi lepší jít pod kudlu v Čechách ale zase nechci strašit sama sebe ![]()
@Moni776 píše:
Tak bude to můj první porod ale slyšela jsem že pak sestřičky ukážou jak kojit, prebalovat, koupat a tak. Tady nic takového není, po porodu rovnou domů, když jsou tedy komplikace tak si tě tam nechají ale o mimčo se musí někdo postarat. A kdyby byli nějaké horší komplikace tak je asi lepší jít pod kudlu v Čechách ale zase nechci strašit sama sebe
Ale prd prosimtě. Sestřičky že ti ukazi jak kojit?
Jo, proto drtivá většina žen v ČR nekoji…
nevim jak v Egyptě, ale jinde v cizině existují porodní asistentky co se o tebe doma postarají. Prave ty mají za úkol ukázat ženě jak kojit, a dopřát nějakou lepší poporodní péči. Sama jsem šla po druhém porodu za 6h domu, žádná specialni péče tu fakt není. Akorát teror na šestinedělí v podobě rozsvíceného světla v noci, kojení mimin po třech hodinách, nespani ve společné posteli, zbytečne vážení dítěte. A jak koupat dítě? Prostě ho vezmeš a položis do vany…já nevím, ale copak je člověk nesvéprávný? Děti jsou gumový, hlavně držet hlavičku, zbytek je opravdu jak panenka.
Taky moc nerozumím jak si to představuješ.. vždyť tu musíš být nějaký čas před porodem, a hlavně po porodu. To dítě musí někdo kontrolovat, nemůžeš podle mě pendlovat s pár denním novorozencem mezi světadíly. To tu budeš tři měsíce sama bez otce? ![]()
@Semtex píše:
A co si představuješ pod pojmem “péče po porodu”? Krom tří dnů v porodnici a prohlídky u gynekologa v sestinedeli nemá rodicka nárok na nic dalšíhoto mne osobně třeba jako dostatečné nepřijde. Naopak před porodem bych ocenila všeho méně a ve finále jsem proto dost věci poodmítala. I tak jsem se ale necítila úplně komfortně v tom přebytku, obtezoval mne už ten samotný tlak na neustálá vyšetření, která jsem pokládala za zbytečná a musela jsem se s nimi neustále dohadovat, ze to nechci a vysvětlovat, proč. Ale každý má svoje nároky no
Příspěvek upraven 06.07.21 v 11:27
Za tohle fandím cizine. ČR mi v tomhle přijde opravdu sto let za opicema. Nikdo snad netráví v porodnici takovou nesmyslnou dobu, úplně zbytečně. Kdyby se radši podpořily porodní asistentky. Nejvíc mě dostávají slova starších žen (50+) kterým přijde pobyt v porodnici hrozně krátký. ![]()
@Moni776 já taky jela do ČR rodit bez pojištění ze zahraničí.
I když tedy, já sebou zapakovala taky chlapa a domů jsme to pak měli mnohem blíž autem.
Jestli máš ke komu pak jít s mimi, tak bych do toho šla. Jenom si vyber dobrou porodnici.
Já byla v Krnově a mohu vřele doporučit. Nebyl žáden problém, že jsem byla samoplátce. Sestřičky moc milé a s kojením taky uřčitě pomůžou. Já měla problém se spuštěním mlíčka a pak zase naopak, prsa horké a nalité, tak mi to jedna sestřička snad hodinu pomáhala rozmasírovat a moc to pomohlo
. Vše kolem prcka ukazovali ochotně několik krát. S poporodní péči jsem taky byla spokojena, udělali prcku všechny vyšetření, skríningy a všechno tak, jako by byl čech. Já byla před přepuštěním taky prohlédnutá. Měla jsem komplikace a skončilo to císařem, ale cítila jsem se celý čas v kompetentních rukou. Moc se mi líbilo, že bylo vše nastaveno na přirozený porod a maminkina přání, ale při komplikacích nikdo neváhal s císařem
.
Příspěvek upraven 06.07.21 v 12:09
@mackA159 jo, jo, záleží kde v cizině. U nás v PL ženu i po císaři vyprdnou po 48 hodinách (někdy klidně i se zápalem a teplotama) a po vyšetřeních se pak lítá s několikadenním miminkem ještě raz po různých místech, kde mají laskavě volní termín. Jestli se ukáže žloutenka, tak prcek zpátky do nemocnice, ale už BEZ mámy. Jestli ta chce kojit, může se hádat a spát několik dní na chodbě, jestli to vyhádá. Po císaři, jestli nemá pomoc, tak ji nikdo neomyje a leží ve vlastní krvi až do propuštění. Takže doceňte, péči, kterou máte. Zlatá ČR
.
@mackA159 píše:
Za tohle fandím cizine. ČR mi v tomhle přijde opravdu sto let za opicema. Nikdo snad netráví v porodnici takovou nesmyslnou dobu, úplně zbytečně. Kdyby se radši podpořily porodní asistentky. Nejvíc mě dostávají slova starších žen (50+) kterým přijde pobyt v porodnici hrozně krátký.
Ja jsem zase rada za ten pobyt v porodnici. Uz pro ten pocit, ze kdyby neco, tak mi ma kdo poradit, pomoct. A to me tam ani nenaucili prebalovat a kojit (ale to je na delsi vypraveni).
Navic u nas je moznost ambulantniho porodu, pripadne lze podepsat revers.
@Capelucia píše:
@mackA159 jo, jo, záleží kde v cizině. U nás v PL ženu i po císaři vyprdnou po 48 hodinách (někdy klidně i se zápalem a teplotama) a po vyšetřeních se pak lítá s několikadenním miminkem ještě raz po různých místech, kde mají laskavě volní termín. Jestli se ukáže žloutenka, tak prcek zpátky do nemocnice, ale už BEZ mámy. Jestli ta chce kojit, může se hádat a spát několik dní na chodbě, jestli to vyhádá. Po císaři, jestli nemá pomoc, tak ji nikdo neomyje a leží ve vlastní krvi až do propuštění. Takže doceňte, péči, kterou máte. Zlatá ČR.
To je strasny
Me by nikdy nenapadlo si stezovat na system zdravotni pece v CR.
@Janča6 píše:
Ja jsem zase rada za ten pobyt v porodnici. Uz pro ten pocit, ze kdyby neco, tak mi ma kdo poradit, pomoct. A to me tam ani nenaucili prebalovat a kojit (ale to je na delsi vypraveni).Navic u nas je moznost ambulantniho porodu, pripadne lze podepsat revers.
Já šla ve druhém těhotenstvi za 6h po porodu domu. A jestli myslíš že v cr je běžný ambulantní porod, i na revers, tak jsi bohužel na omylu. Spousta porodnic je schopna vyhrožovat PČR při dřívějším odchodu než za 72h…ne každá žena dokáže po porodu ustat psychicky nátlak ze strany doktoru. O lhani že novorozenec je nemocný, proto tam musí zůstat stanovenou dobu ani nemluvim. ![]()
@Capelucia píše:
@mackA159 jo, jo, záleží kde v cizině. U nás v PL ženu i po císaři vyprdnou po 48 hodinách (někdy klidně i se zápalem a teplotama) a po vyšetřeních se pak lítá s několikadenním miminkem ještě raz po různých místech, kde mají laskavě volní termín. Jestli se ukáže žloutenka, tak prcek zpátky do nemocnice, ale už BEZ mámy. Jestli ta chce kojit, může se hádat a spát několik dní na chodbě, jestli to vyhádá. Po císaři, jestli nemá pomoc, tak ji nikdo neomyje a leží ve vlastní krvi až do propuštění. Takže doceňte, péči, kterou máte. Zlatá ČR.
Jenže ani v Česku není taková uzasna pece. Netvrdím že to je všude strašné. Já si na svoji porodnici nemuzu stěžovat, ale i rodičkam co právě chtějí vyuzit dřívějšího odchodu se tady hází klacky pod nohy. Viz můj komentář výše. O zpackaných porodech, zbytečných zásahu do přirozeného porodu asi nemusím psát… To je v ČR prostě rutina. Ale já chápu žensky co si nechají poradit od lékaře, protože nemají přehled, nezajímají se, nečtou jak by měl porod vypadat, vlastně se vůbec nepřipravují. Protože lékař je pro ně momentální bůh, který to přece myslí dobře. ![]()
@mackA159 píše:
Já šla ve druhém těhotenstvi za 6h po porodu domu. A jestli myslíš že v cr je běžný ambulantní porod, i na revers, tak jsi bohužel na omylu. Spousta porodnic je schopna vyhrožovat PČR při dřívějším odchodu než za 72h…ne každá žena dokáže po porodu ustat psychicky nátlak ze strany doktoru. O lhani že novorozenec je nemocný, proto tam musí zůstat stanovenou dobu ani nemluvim.
Tak to lhani a vyhrozovani PCR je sila
Na ambulantni porod je potreba si predem vybrat porodnici. Ovsem nevim, jak by se pripadne resilo, kdyby zrovna meli plno. Revers jsem zazila v Podoli (nezadala jsem ho ja, ale spolubydlici) a nemeli s nim zadny problem.
Jakou ocekavas poporodní péči?