Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, chtěla jsem se zeptat jestli si tím někdo prošel nebo je ve stejné situaci
Žiji s přítelem v zahraničí a jsem teď v 1. trimestru těhotenství a přemýšlím že bych šla rodit do ČR ale přítel semnou letět nemůže. Myslím že tu bude lepší péče před i po porodu ale zároveň mám i strach a nevím jestli to sama zvládnu, rodiče v Česku mám ale hodně pracujou takže si budu muset většinu zařídit sama, jinak kamarády budu mít daleko. Zajímali by mě vaše zkušenosti jak jste to zvládli
potřebovala bych trochu uklidnit ![]()
Úplně bez problémů to zvládneš. Úplně nevím, k čemu by ti měl být. Akorát si musíš zajistit odvoz do porodnice.
Manžel se mnou k lékaři nechodil, teď v době kovidu se to stejně nehodí, aby s tebou coural doprovod. A u posledního porodu manžel taky nebyl. Všechno jsme zvládli se synem a porodní asistentkou ![]()
Jasne, uplne v pohode. Nemela jsem manzela u zadneho ze 4 porodu, k lekari se mnou take nechodil. Ani zadne navstevy v porodnici jsem nemela a nepotrebovala.
Dokonce kdyz u prvniho porodu PA zjistila, ze nebudu mit doprovod, tak se vice uvolnila, bylo videt, ze nekdy jim doprovod zpusobuje zbytecne stresy. Vzdy se ke mne chovali hezky. Ale musim podotknout, ze jsem si k nim taky chovala hezky, nemela jsem zadny porodni plan, vse, co mi nabizeli, jsem s nimi v klidu prodiskutovala.
Do porodnice si pri nejhorsim muzes zavolat sanitku. Taky jsem to vyuzila. Spis si musis zajistit odvoz z porodnice. Asi ti nedovoli prijet rodit s autosedackou s tim, ze na odvoz si zavolas taxika.
Zvládneš to. Ale me by teda bylo líto, že u těch začátků otec dítěte nebude.
@Janča6 píše:
Jasne, uplne v pohode. Nemela jsem manzela u zadneho ze 4 porodu, k lekari se mnou take nechodil. Ani zadne navstevy v porodnici jsem nemela a nepotrebovala.Dokonce kdyz u prvniho porodu PA zjistila, ze nebudu mit doprovod, tak se vice uvolnila, bylo videt, ze nekdy jim doprovod zpusobuje zbytecne stresy. Vzdy se ke mne chovali hezky. Ale musim podotknout, ze jsem si k nim taky chovala hezky, nemela jsem zadny porodni plan, vse, co mi nabizeli, jsem s nimi v klidu prodiskutovala.
Do porodnice si pri nejhorsim muzes zavolat sanitku. Taky jsem to vyuzila. Spis si musis zajistit odvoz z porodnice. Asi ti nedovoli prijet rodit s autosedackou s tim, ze na odvoz si zavolas taxika.
I taxiky se daji objednat s autosedackou, kdyby nahodou ![]()
Sama bych to zvladla taky, u prvniho jsem mela manzela, u druheho mamu. Ale na poprve bych prece jen zkusila nekoho splasit. Pokud by se prechazelo, aspon se ten druhy postara o veci nebo muze nekoho zavolat nebo podat kyblik na bliti apod.
Jsem teda presvedcena, ze kdyz prijede maminka sama, tak ji maji vic pod kontrolou, urcite ji nenechaji celou dobu samotnou ponechanou svemu osudu
Ja bych sama v porodnici byt nechtela. PA na tebe muze a taky nemusi mit dost casu, muzes narazit na uzasnou sestru, ale take na vyhorelou megeru a ty se chovají sakra jinak, kdyz tam mas někoho, kohokoliv, na zastani
Najdi si na fb skupinu recenze porodnic, holky tam davaji pozitivni i negativni recenze a clovek si na tom dobre utribi, co je pro nej ok a co ne.
Verim, ze treba ve Sternberku bys porodila fajn i sama a takovych porodnic par po republice je. Ale u zbytku záleží na stesti, na jakou smenu kapnes. Takze pokud fakt sama, tak dobre vybirej porodnici, at nemas zbytecne trauma. Protože jo, medicina a prevence jsou u nas na ohromne urovni, ale chování k rodicce obcas dost pokulhává.
Mimochodem, rodila jsem dvakrat, pokazde pres 15 hodin, a vsem rikam, ze bez muze u sebe bych neporodila, byt tam jen stal, drzel me za ruku a otiral mi celo. Kdybych mela rodit zas a chlap by nemohl, sla by mama nebo kamaradka.
@JancaS84 to mě je taky líto no…ještě nad tím přemýšlím ale chlap říkal že tady je ta péče jiná a poporodní péče tu není vůbec takže v ČR to bude asi lepší ale bude me to hodně mrzet když u toho nebude no ![]()
@Villanelle píše:
Ja bych sama v porodnici byt nechtela. PA na tebe muze a taky nemusi mit dost casu, muzes narazit na uzasnou sestru, ale take na vyhorelou megeru a ty se chovají sakra jinak, kdyz tam mas někoho, kohokoliv, na zastaniNajdi si na fb skupinu recenze porodnic, holky tam davaji pozitivni i negativni recenze a clovek si na tom dobre utribi, co je pro nej ok a co ne.
Verim, ze treba ve Sternberku bys porodila fajn i sama a takovych porodnic par po republice je. Ale u zbytku záleží na stesti, na jakou smenu kapnes. Takze pokud fakt sama, tak dobre vybirej porodnici, at nemas zbytecne trauma. Protože jo, medicina a prevence jsou u nas na ohromne urovni, ale chování k rodicce obcas dost pokulhává.
Mimochodem, rodila jsem dvakrat, pokazde pres 15 hodin, a vsem rikam, ze bez muze u sebe bych neporodila, byt tam jen stal, drzel me za ruku a otiral mi celo. Kdybych mela rodit zas a chlap by nemohl, sla by mama nebo kamaradka.
Jo z porodnice mám větší strach než z porodu jelikož jsem našla víc negativních než pozitivních recenzí
a hlavně já jsem hrozná citlivka a teď v těhu ještě víc takže jestli na mě někdo jen zvýší hlas tak končím ![]()
@Moni776 píše:
@JancaS84 to mě je taky líto no…ještě nad tím přemýšlím ale chlap říkal že tady je ta péče jiná a poporodní péče tu není vůbec takže v ČR to bude asi lepší ale bude me to hodně mrzet když u toho nebude no
A kde jste? Taky ale počítej, že se pár měsíců neuvidíte, protože letět po porodu hned možné není a musíš mít doklady pro dítě.
Já rodila ve Španělsku a Německu ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
I taxiky se daji objednat s autosedackou, kdyby nahodou![]()
Sama bych to zvladla taky, u prvniho jsem mela manzela, u druheho mamu. Ale na poprve bych prece jen zkusila nekoho splasit. Pokud by se prechazelo, aspon se ten druhy postara o veci nebo muze nekoho zavolat nebo podat kyblik na bliti apod.
Jsem teda presvedcena, ze kdyz prijede maminka sama, tak ji maji vic pod kontrolou, urcite ji nenechaji celou dobu samotnou ponechanou svemu osudu
No jako je fakt, ze jeden z porodu jsem mela tak, ze se jim na pravidelne kontrole nelibil monitor, tak me rovnou nechali v porodnici s tim, ze mi nekdo ma privezt veci. Takze manzel se s detmi najedl
a pak mi privezl veci. To bylo taky jedinkrat, kdy videl porodni sal (a skoro mu bylo lito, ze tam nezustane
). Takze v takovem pripade nevim, jak by to zakladatelka resila. Nebo kdyby ji to chytlo nekde venku na prochazce a lidi by ji zavolali sanitku…
U dvou ze tří porodů jsem manžela neměla a taky to bylo fajn. Personál byl úžasnej, neměla jsem jedinej problém a to byl pokaždý porod nějak komplikovanej… Pokaždé jiná porodnice. Vůbec bych se toho nebála a hlavně tady nečetla ty hloupý názory, že se ti personál nebude tak věnovat, když tam budeš sama nebo na tebe budou nějak ošklivý. Je to nesmysl.
Jen dodam, ze prvni porod mi trval 41 hodin a ja byla rada, ze u toho manzel nebyl. Co by tam celou tu dobu delal
A navic bych fakt nechtela, aby me videl v takovych silenych bolestech. Ale kazda tohle bere jinak.
@Janli píše:
U dvou ze tří porodů jsem manžela neměla a taky to bylo fajn. Personál byl úžasnej, neměla jsem jedinej problém a to byl pokaždý porod nějak komplikovanej… Pokaždé jiná porodnice. Vůbec bych se toho nebála a hlavně tady nečetla ty hloupý názory, že se ti personál nebude tak věnovat, když tam budeš sama nebo na tebe budou nějak ošklivý. Je to nesmysl.
Presne tak. Jeste bych dodala, ze PA zrejme nebude pritomna celemu porodu, protoze vetsinou ma na starosti vice porodnich salu najednou. Proto bych doporucila zaskrtnout, ze rodicka souhlasi s pritomnosti studentu. U jednoho porodu (pouze 9hodinoveho) se mnou byla nepretrzite posledni cca 4 hodiny jedna moc mila studentka, PA chodila jen obcas. Ale to chodi i kdyz ma rodicka doprovod.
@Moni776 píše:
Zdravím, chtěla jsem se zeptat jestli si tím někdo prošel nebo je ve stejné situaciŽiji s přítelem v zahraničí a jsem teď v 1. trimestru těhotenství a přemýšlím že bych šla rodit do ČR ale přítel semnou letět nemůže. Myslím že tu bude lepší péče před i po porodu ale zároveň mám i strach a nevím jestli to sama zvládnu, rodiče v Česku mám ale hodně pracujou takže si budu muset většinu zařídit sama, jinak kamarády budu mít daleko. Zajímali by mě vaše zkušenosti jak jste to zvládli
potřebovala bych trochu uklidnit
Rodila jsem tenkrat bez manzela z vlastni vule, byla jsem tam sama a prezila v poho..tak jsem uz velka holka ze.
Rodila jsem sama a všichni byli na mně příjemní a hodní, také jsem se snažila být vstřícná - věnovali se mi určitě víc, než kdyby tam se mnou někdo byl, a misku na blinkání ti podá každá sestra, na to tam fakt chlap být nemusí