Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@subsomi
ještě vidím že píšeš porod vyvolávaný v 38kt, můžu se zeptat proč? nebo jestli je to osobní tak promiň a ignoruj, nechci být vlezlá
@kjhui
protože mám dbojčata
a navíc jsem měla těh. cukrovku
38tt je pro dvojčata termín a málokdy nechají lékaři déle, plánované císaře (u dvojčat bohužel často) jsou 38+0
já chtěla přirozeně byli oba hlavičkou dolů, tak s tím v porodnici souhlasili, že to zkusíme, jenže jim se ven nechtělo, tak 38+0 ráno začali vyvolávat přirozný porod, no bohužel se objevily komplikace a skončilo to akutním císařem (v mezičase trvání to byl už druhý den ráno)
@subsomi
Aha, díky
nevšimla jsem si že šlo o dvojčata, jen mě zarazilo to vyvolávání před 40tým týdnem. Tak už chápu. Takže nešlo o oficiální předčasný porod když je 38kt obvyklý..
Vojtik se mi narodil ve 33+3, mel 2280/45cm. domu jsme sli za 20 dni, to mel 2450g. kontrolovali mu pred propustenim oci, sluch a mozek, vse v poradku.
po porodu dychal sam, jen byl 5 h na CPAPu (kortikoidy mi stihli pichnout). lezel na intermedialu, ja k nemu dochazela po 3h. k nemu na rooming (Rodila jsem v Motole) me propustili az 5den (vzali by si me k nemu i driv, ale mela jsem dvoje atb do zily. rano mi vytahli kanylu, zajela jsem domu obmenit obleceni a veci s sebou, a behem 3 hodin jsem byla zpatky. rodila jsem predcasne kvuli zanetu ledvin (39,6, crp 218).
Vojtik nemel 1-2 dny saci reflex, potize s prisatim trvalymesic, odstrikavala jsem a po mesici jsem teprve zacala kojit, trvalo mu to ale strasne dlouho (hodinu i dyl). mel lehkou hypotonii, ta mu dosud pretrvava v oblasti pazniho pletence. poznat to neni, jen treba nevydrzi ve visu za ruce.
mel 3 mesice lehkou zloutenku z materskeho mleka. od malicka je drazdivejsi miminko, uplakanejsi, trapilo ho dost brisko i zuby.
chodili jsme na kontroly na neurologii a na rhb, byl linejsi, ale vse dohnal uz ve 12m. sam chodit zacal ve 14m.
chodime k psycholozce, protoze je citove a socialne nezraly(vzteka se jak malej), nema rad zmeny. inteligencne je nad prumerem (121-129).
ma hodne vyvinuty smysl pro logiku. chodime na logopedii.
bude mit odklad skolni dochazky… vsechnu tuhle nezralost ma pry (uplne nebo z velke casti) na svedomi jeho predcasne vylodeni.
Příspěvek upraven 16.01.15 v 21:46
@subsomi Ono to neni o velikosti. Ale ty holky byvaji dravejsi. A opravdu to tak byva. Ja to tady nechci rozepisovat kvuli zakladatelce. ![]()
@kjhui
myslím, že po 37tt se dítě považuje za donošené ![]()
nebyl to předčasný porod
o asi 10 dnů dříve mi dr. v porodnici na kontrole říkal, že pokud se ještě jednou uvidíme 3v1, tak se začneme bavit o termínu vyvolání
na další kontrole 37+4 si mě už nechali v porodnici „pro jistotu“ váhové odhady jsem měla 2,7kg na každého (taky jsem vypadala jak tank
) tak chtěli, ať už raději porodím, ale dali šanci přirozenému porodu, ať si to děti rozmyslí samy, že chtějí ven ![]()
jenže to malí chytráci věděli, že takové all-inclusive jako uvnitř už nikdy mít nebudou, tak se jim nechtělo a proto to vyvolávání ![]()
@Verča1985 první dceru jsem rodila v 33 týdnu, taky jsem ležela dlouho dopředu v nemocnici, byla úplně v pořádku, sama dýchala, ale byla malinka - 1490g. V inkubátoru byla asi 14 dní, potom týden na postýlce, jak se dotala na 2100g, šly jsme domů. Po necelých 4 týdnech. Vojtovku jsme necvičily vůbec, všechno hned dohnala. Syn se narodil v 36. týdnu a s ním jsem Vojtovku asi 4 měsíce cvičila, takže to asi není o týdnech… ![]()
VÍM, ŽE Je to asi mimo mísu, ale třeba tu zakladatelku potěší, udajně už je předem rozhodnuté zda se stane předčasný porod nebo nestane. A nedá se to ovlivnit i když lékaři, dnes už dokáži všemocné ![]()
tím nechci stresovat, tím chci říct, že si to nemáme brát za vinu
i když já denně mluvím na téma kolik nám zbývá dnů a manžel dodal už po 3× v tomto týdnu, že to tak mělo být ![]()
držím palce ![]()
Verčo věř mi dopadme to muj muž už bude ze mně na prasky uz sem mu zas reportovala zda se prdolky dockam ale je to zlaticko 1 rok i bez sexu mame prisny zakaz mohl by vest k predcasnzmu porodu aniz bzch mela problemy uz at je pdola v postylce ![]()
@Verča1985 píše:
Ahoj holky,
ležím v nemocnici od 26+6 tt pro předčasný porod…každý mě strašil, že nevydržíme do 30tt…dnes jsem 33+2 a porod už je na spadnutí. Mám napíchané kortikoidy ve 26+6 a teď opět ve 32+5.
Jsem otevřená na 2-3 cm, mám vyhřezlý vak blan do pochvy, hlenová zátka před týdnem odešla, tvrdnuti mám už tak 3× za hodinu…tak už jen čekám, kdy to přijdeJsem šťastná i za tento týden, ani jsem v něj nedoufala, ale chci se zeptat, kdo z vás rodil ve 33 tt…jak na tom byla vaše miminka, jak dlouho jste byli v nemocnici, jak dlouho a kolikrat denně jste cvičili Vojtovku atd atd atd…veřím, že Vaše zkušenosti pomohou nejen mě, ale i ostatním maminkám, které mají strach
děkuji
Verčo, už je to více než měsíc od Tvého dotazu, v kolikátém týdnu jsi nakonec porodila? Já rodila ve 33+4 t. t., syn měl 2200 g, prý byl na svůj věk veliký, říkali všichni zdravotníci. Nepotřeboval pomoc s dýcháním, jen mu do inkubátoru vháněli kyslík. Na JIP byl jen 1 den, 2 dny na intermediálu a 4. den jsem ho už měla v inkubátoru na pokoji a mohla si ho konečně poprvé přiložit k prsu a kojit. Do té doby jsem mu nosila ručně odstříkané mlíčko, které mu dávali stříkačkou do pusinky nebo pil z kádinky. Jenže 2. den začalo mlíčka ubývat, takže jsem začala propadat panice, že o mlíko přijdu. Naštěstí jsem syna mohla 4. den po porodu přiložit k prsu a laktace se znovu nastartovala a to také díky dvoufázové odsavačce Medela, kterou mi na neonatologii zapůjčili, bohužel až ten 4. den, protože jich měli nedostatek, proto doporučuji mít v případě předčasného porodu odsavačku svojí a to dvoufázovou elektrickou Medelu! Nejlepší je ta stojánková, ale ta je pro použití v nemocnici. Je to téma na dlouhé vyprávění, ptej se na co potřebuješ ![]()