Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chtěla bych vás poprosit o zkusenosti se zlinskou porodnici.Jde mi hlavně o to, zda dělají nastrih automaticky a jestli opravdu siti tak šíleně bolelo. Procetla jsem uz hodně diskuzi, a vyšlo mi z toho, že samotný porod není tak strašný, jako nasledne siti. Začínám mít z toho trochu obavy, tak snad mě některá uklidnite
Děkuji za každou zkušenost ![]()
Ja jsem rodila v Brne, ale nemyslim, ze ve Zline sijou nejak jinak nez tady
Jen k tomu siti - me sili hodne vevnitr i venku. Jo, citila jsem to, ale horsi nez porod to fakt neni
Kekonci uz vetsinou nepusobi ten umrtvovak, tak to proste citis, ale fakt neni ceho se bat. Ja jsem mela asi deset stehu, takze posledni dva, tri uz urcite byly „zaziva“ a teda vrtani zubu je mnohem horsi. Je to spis o tom, ze ten porod clovek tak nejak nevnima, pak to siti uz jo, tak to vsem prijde hruza. Neni.
Já jsemr odila ve Zlíně dvakrát. Poprvé mě nastřihli, ale to už jsem byla stejně natržená, dokonce i vevnitř. Šití příjemné nebylo, ale myslím, že mi to umrtvili, jenom ty poslední stehy byla takové citlivější. Ale po tom, co si člověk přestojí u porodu, už je to nic. Podruhé to byla taková rychlost, že mě ani nestihli nastřihnout, ale přišlo mi, že se k tomu PA ani nechystala. Šití bylo nepříjemné, ale to, když si do mě vždycky při kontrakci hrábla PA, aby zjistila, jak se otvírám, bylo mnohem horší.
Tak si řekni sama jak to chceš. Např, at nástrih dělají jen pokud to bez něj nepůjde nebo at používají nestipavou dezinfekci a lokální umrtvení na to síti. Já měla porod strašný, nástrih na asi 11 stehů a stopky me akorat poslední dva, ta kůže tam byla tak tenpucka, že už to nešlo umrtvit:-) neboj se zbytečně. Soustred se na štěstí s miminkem po porodu. Zbytečným strachem si akorat ublizis.
Příspěvek upraven 25.06.13 v 11:23
Já jsem rodila ve Zlíně a absolutní spokojenost. Porodní asistentka moc příjemná paní, vše mi vysvětlovala, dělala mi aormamasáže, pustila příjemnou hudbu, pořád mě tahala do vany, že to pro mě bude příjemnější. Jsem bez nástřihu i bez šití a to měla malá 3,40
I na pokoji byly všechny sestřičky výborné. Nosily mi jídlo celou dobu až na pokoj, vždy odnesly, ptaly se jestli něco nepotřebujeme v kantýně, atd. No prostě super, radily nám jak děti noit, když je bolí bříško, jak na kojení a kromě jedné sestry, která se tam jenom jednou mihla, jsem narazila na samé úžasné bytosti ![]()
No nastrih je ve vetsine pripadu docela zbytecny, ale vime jak to v CR chodi - casto strihaji zbytecne. Pokud ho nechces, musis se ozvat. Soucasne je ale dobre neco pro to udelat, neco zvladnes doma sama - muzes masirovat hraz, nebo si poridit Epino (hod si do googlu), konkretne to epino muzu vrele doporucit, nevim co je nastrih, ale ani siti a je to pocit k nezaplaceni, kdyz te dole nic neboli a muzes se plne venovat miminku. Nastrih byva casto i velky zasah do psychiky zeny ![]()
taky hraje roli vedeni porodu, tlaceni na koze proti gravitaci tomu tak moc neprospiva, jsou mnohem vriznivejsi polohy, treba na porodni stolicce, ve visu, podrepu, v klece, nebo aspon polosede, hlavne se nenechat polozit - to je poloha vyhodna pro porodnika - aby dobre videl a mohl strihat.
Já jsem ležela dobrovolně, PA mě spíš nutila do kleku. Jenomže pololeh byl pro mnohem příjemnější. Žádná koza nebyla, nohy mi držel manžel a PA. I přes natržení vevnitř a rpzsáhlejší šití u prvního, jsem hned druhý den v pohodě seděla. Každá žena to snáší jinak. A zásah do psychiky bylo spíš neustále řvoucí dítě a nevyspání, protože jsem neměla mlíko.
Suik - četla jsem o olejiccich na masáže hráze, tak se do toho ještě pustím a jdu mrknout na Epino, děkuju.
A ostatním - holky, moc děkuju za názory:-)
Taky jsem nerodila ve Zlíně, ale ve Valmezu. Nastřihávali mne a šití mne u prvního porodu nebolelo. U druhého to jen sem tam táhlo u posledních stehů. Bylo jich totiž dost, malá byla veliká a šla ven jako superman. To už to umrtvení tak nepůsobilo. Jinak, já bych se nástřihu nebála. U porodu ti to bude šumafuk, budeš mít jiné starosti. Já u druhého porodu ani nevěděla, kdy mne nastřihávali. Třeba švagrovou nenastřihávali a nešili u čtvrtého porodu vůbec a to měl malý 4,2 Kg. @alviola : přesně to zjišťování PA, jak jsi otevřená bolelo nejvíc.