Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj tterka,
chci Tě trošku uklidnit.Sice jsem během těhu nestudovala,takže jsem byla ušetřena problémů s učením a zkouškama,ale i tak toho bylo dost.
Otěhotněla jsem po 13 letech manželství a cca 10-ti letech snažení se o mimi na 5-tý cyklus IVF.Jelikož jsem předtím potratila,byl tenhle zázrak 9 měsíců nervů.Ve 2 měsíci jsem se nepohodla se svou rodinou-otec těžký alkoholik,nevyléčitelný s jiným názorem na život než jaký mám já.Ve 3m.nešťastnou náhodou zemřel manželův nej.kamarád,z manži se stala troska,která ztratil na pár dní smysl života,zpět ho vrátilo naše nenarozené mimi a výsledek amio-jsme zdravý.V 25tt.jsem se začala otevírat-verdikt,do vánoc předčasně porodíte,připravte se na nejhorší.Z nemocnice mě pustili po čase-otevírání se zastavilo,domu,ale musela jsem ležet,takže o vše se staral manža.Je super zvládl to,přesto,že nám jeho máma házela klacky pod nohy (bydlí 50km daleko a on jí musel jezdit nakupovat,pomáhat s domem-tchán odjel do lázní).Ona mu ani jednou nenabídla třeba,že mu než nakoupí uvaří,vyžehlí.Prostě nic,jen nás zásobovala případama z černé kroniky,nejlepší je seriál Ordinace.....,když jim tam umřelo mimi,někdo potratil,byla na koni.
No a utekly vánoce,leden a blížil se termín porodu…,který jsme profrčeli.Přenášela jsem o 16 dní,ke konci jsem už podnikala to,nad čím teď kroutím hlavou-tůry,lezla jsrm v 5-tém patře po oknech,tahala nákupy.
Máme krásnou a zdravou dceru,která se má čile k světu.
Shrnutí:myslím si,že nervy nevedou zákonitě k předčasnému porodu.
PS:už teď vím,že do toho chci jít znova-6-stý cyklus IVF,i když mám teď nervy,kde na to vezmem,když už tohle mimčo máme „na půjčku“ a nevím jak to budem za pár měsíců,až mi skončí mateřská.Život je jenom o nervech a záleží na člověku,jak se s tím popere.....
Držim pěsti,ať Ti to vyjde
Helena2 - pokud tě to aspoň trochu uklidní, tak příčiny autismu jsou zatím neznámé, jsou jisté hypotézy, ale nic prokázaného. Že klučina ve 2 letech nemluví a chová se autisticky nemusí ještě nic znamenat. Slyší dobře?
Nemá cenu si cokoli vyčítat nebo řešit, ani ten stres v těhu nemusí být automaticky příčinou kdejakých potíží. Uvidíš u té psycholožky. E.
Ahoj Tterko,
také si myslím, že stres a nervy nevedou k předčasnému porodu, jelikož zrovná já jsem hrozný nervák, v prvním těhu jsem se bála aby vše bylo OK aby se Kubík narodil v termínu, jelikož mi hrozili předčasným porodem, do toho vysoký tlak a cukrovka. Navíc jsem se bála o mimčo aby se mu v bříšku něco nestalo. Teď čekám druhé miminko, sice jsem celkově klidnější, ale hrozba předčasného porodu tu byla znovu a po dobu 4 týdnů, kdy jsem musela být v klidu, nemohla se starat o našeho broučka, jsem se docela slušně nervovala vším na co jsem myslela. Ted jsem 38 tt a Dr. se díví, že ještě nerodím ..... tak těžko říct, co hraje a nehraje roli