Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem rodila v Ostravě-Porubě 16.3.14 a byla jsem nadmíru spokojená!!! První porod jsem měla ve Vítkovicích, tam mě zklamalo celkem dost věcí, nebyla jsem tam spokojená, chápu, že někteří lidé prostě občas nemají náladu, ale tam jsem se setkala s více negativníma věcma… to nebudu raději ani komentovat, první porod byl císařem, myslela jsem, že druhý bude to samé, nakonec jsem rodila přirozeně a jsem šťastná jak blecha, že jsem si to mohla vyzkoušet ![]()
Po minulé zkušenosti ve Vítkovicích jsem se tedy rozhodla jít do Poruby, říkala jsem si, že sice lidi někteří nadávají, ale co jsem slyšela, jsou tam ti nejlepší doktoři, neonatologické oddělení pro nedonošené miminka apod. Přece jde hlavně o zdraví prcka, takže nějaké protivné obličeje už vydržím
Nakonec jsem nenarazila na nikoho, kdo by mi vadil, doktora-pana primáře Ondřeje Šimetku jsem měla u porodu, naprosto skvělý a příjemný člověk, který i po porodu se zajímal o to, jak se cítím a chodil za mnou na pokoj, porodní asistentka taky perfektní, ta mi pomáhala, jak mohla, na šestinedělí sestřičky strašně příjemné, ochotné, všechno vysvětlily, poradily, opravdu, byla jsem maximálně spokojená a kdybych měla rodit ještě jednou, neváhám a valím do Poruby
Má u mě 1 s hvězdičkou ![]()
Může mi tu někdo napsat nějaké aktuální info o FNO? Hlavně by mě zajímalo, jak se staví k porodnímu plánu, zda byly nějaké problémy? Nechci žádné extrabuřty a mám tam rovnou uvedené, že v případ ohrožení miminka souhlasím se vším. Tak jestli respektují přání rodičky. Díky moc.
@Maiiia Mám tam tři porody. 2011 - hrůza. 2012 - mnohem lepší, ale přesto občas tlačení, aby bylo po jejich. 08/2016 - naprosto skvělé a nejen, že jsem cítila respekt, ale dokonce mi PA po porodu řekla, že si taky myslí, že je zbytečně preventivně dávat oxytocin (nechtěla jsem oxytocin po porodu). Takže ten přístup se tam změnil velmi. Poprvé hrozný, podruhé se snažili respektovat, ale přesto si prosadili. A nyní mě v mých přáních dokonce podpořili. Myslím, že když s nimi člověk jedná slušně, pokorně a je rozumný, tak vycházejí vstříc a jsou super. Ale už nemohu říkat slova chvály na novorozenecké. Takže porod super, ale pokud ti záleží i na tom, co se bude dít s miminkem dál, tak je to tam na ostré lokty ![]()
@aquawoman Tak o je fajn, že je ten přístup lepší. Bohužel už sem zažila jeden porod, kde se se mnou vůbec nebavili, vše muselo být po jejich (naprosto pohodový, bezproblémový porod). O šestinedělí sem slyšela dost, ale prý druhorodičky nechávají na pokoji, to mi vyhovuje.
Jako požadavky pro mě nejdůležitější jsou vybrat si sama polohu při porodu a bonding. Zbytek mám spíš prosby, ale nechám to až na dané situaci. Snad si napodruhé vyberu porodnici správně.
Díky za odpověď.
@Maiiia tak asi ti nenapíšu přesně co tě zajímá, ale ráda přispěju. My tam vloni rodili dvojčata a byli tak vstřícní, až mi to vadilo
super přístup, vstřícnost, všichni milí a na pokoji jsme byli cca6hod. papírování, vyšetřování a pořád žádné bolesi, nic, tak mi pořád dávali čas se rozhodnout jak to chci a mě to bylo fuk. Potom nám to bylo blbé
,tak jsme to rozsekli a řekli, že císařem. Všechno v pohodě i na šesti nedělí a na neonatologii.
Akorát mi neřekli takovou banalitu, že jsou tam matky tři dny a hurá domů, takže jsem nevěděla, že si mám domluvit pokoj na neonatologii, ale jinak žádnou výtku jsem nenašla ani od ostatních maminek co tam byly se mnou.
Myslím, že je to přístupu, jak vidí rodiče v pohodě, tak jsou taky v poho.Chce to milé jednání na obou stranách. Byli tam i takoví co to snad chtěli rodit sami
a to se potom nedivím těm doktorům a sestrám, když je někdo poučuje.
Tak já tam rodila letos v červenci a za mne naprostá spokojenost. Měla jsem taky porodní plán, ale nic extra a se vším mi vyšli vstříc. Během mého porodu (přijali mě s kontrakcemi v 8 ráno a porod až ve 20:15) se střídaly i směny a vše v pohodě. Takže za mě doporučuji a příště bych šla zase rodit tam ![]()
Rodila jsem na fakultce v září r. 2015. Přístup byl neutrální - pro mě OK. Cítila jsem se vcelku dobře. Za sebe bych nešla do jiné nemocnice, kvůli miminku, protože jsme měli po porodu komplikace v podobě nějaké infekce a mohla jsem u něj často být a pak jsme byli i spolu na pokoji. Jinak moc nedoporučuju k porodu si brát studentku, protože v mém případě to znamenalo, když rodíte v noci, že Vám tam bude vesměs chodit jen ona. Vzhledem k tomu, že jsem byla prvorodička a ona tam byla taky poprvé, to bylo trochu tragikomické
… Nicméně přežili jsme
. Porod byl přirozený, nikdo mi nic netlačil, nechali mě se otevřít bez umělých injekcí apod. Nikdo mi netlačil na břicho ani mě preventivně nestříhal, jak se to děje jinde. Myslím , že vcelku přirozený, normální porod. Šestinedělí -asi jak která sestra. Některé byly trochu protivné,ale nedělám si iluze, že jsou sluníčkáři všude.
Každopádně přístup neurální a pro mimi udělali jen to nej. Takže z tohoto důvodu se zde teď v září budu vracet. Člověk nikdy neví, co nastane. Ať se Vám všem daří hezky.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
3 maminky na pokoji neni mlada pani nic zvlastniho, pokud jste chtela byt sama, mela jste si priplatit za nadstandart.
To je ma reakce na Vami podany prispevek.