Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, nevím, zda je to ještě aktuální, ale přidávám svou hrstku do mlýna. Taky jsem slyšela negativní názory na Pardubickou porodnici, ale nelámala jsem to přes koleno a šla tam, protože je nejbližší. Je to tam asi jako všude. Někdo je v pohodě, jiný děs a hrůza. MUDr. Minžák mi přišel arogantní svých chováním. Perfektní zkušenosti mám s MUDr. Krčmovou a MUDr. Brychem. Takový přístup jako mají oni dva by měl mít každý. Dětské sestřičky jsou převážně příjemné, ale najdou se tak dvě dost solidně nepříjemné.
Toť mé zkušenosti z června 2007, kdy byla pardubická porodnice absolutně přecpaná k prasknutí a maminky ležely na všech patrech. Dokonce byla na nějaký den porodnice uzavřena, stejně jako v Hradci, Chrudimi… a jezdilo se rodit do Vrchlabí, pokud nešlo o akutní porod. ![]()
anonyme, netýká se to vyloženě na chocholouška zralých hysterických záchvatů při porodu? K normální rodičce se snad takhle nikdo chovat nemůže…
N.
Ahoj, chci se optat, jestli některá rodila v pardub. porodnici (v průběhu minulého roku a nyní..), co tam s sebou- konkrétně by mě zajímalo oblečení pro mimi. Jestli si vzít svoje, nebo mi tam půjčí. A prosím vás, ty „poporodní“ vložky koupím v lékárně? Asi se ptám jak magor, ale rodím poprvé a nevím…
Díky za odpovědi. Míša
Ahoj,co se týče porodnice tak to ti neporadím,jsem z Vysočiny,ale ty vložky si kup v lékárně,řekni,že chceš porodnický vložky a oni už ví,a nebo ti nabídnou porodnický balíček a ten obsahuje vložky,jednorázové kalhotky,vložky do porodnice apod.,záleží na firmě,každá nabízí něco jiného.
Ahoj, já tam rodila v dubnu 2006 a spokojenost. Je to sice už dýl, ale snad se zas tak moc nezměnilo. Noční košile, vložky atd. všeho dostatek. Oblečení na mimi půjčí taky, ale zrovna tak můžeš dávat svoje. Záleží na tobě. Přeju fajnový porod a spokojené mimi. ![]()
fidluše: Díky. Uvidím, do čeho malou navlečou, ale myslím, že to nebude nijak horké
. Snad porod bude dobrý, včera pan doktor říkal, ať se rozmyslím s císařem, malá se pořád neotočila
. Tak děkuju, ahoj
Ahoj Mišutka,
ja som v Pardubiciach rodila pre 3 rokmi (ten posledný som tam nešla, ľudský prístup sa mi úplne nepáčil), ale asi sa toho veľa nezmenilo. Takže - nočné košele tam dajú, doporučujem využiť, pretože to človek dosť zamaže od krvi, tak je lepšie mať každý deň čistú erárnu. Uterák si prines, a radšej 2-3, pretože to sa tiež dosť špiní. Vložiek bolo dostatok. Určite si kúp aspoň troje sieťované kalhotky po porode (dostať v zdravotníckych potrebách a aj v lekárňach). S plienkami nebol tiež problém. (Ono s vložkami aj plienkami je to tak, že na nejaký prvý deń dva je všade, a potom ti prípadne povedia, že ti niekto má doniesť vlastné…)
Kozmetika na miminko tiež bola v porodnici.
Oblečenie ti tiež dajú, ale nie je úplne dobré (napr. nebolo to moje úplne celé bavlnené, bolo o dosť vačšie, a dupačky nemali rozopínanie medzi nožkami, takže som ich pri každom prebalovaní musela celé vyzliekať), takže tam by som ti radila použiť svoje.
Takže tak.
Gabika: Děkuju.. To bylo tak zlé? Já jsem četla i slyšela různý povídačky, ale každý to má jinak. Třeba že doktor Mindžák uvazuje rodičky, když není po jeho- to si myslím, že je silné kafe. Tento doktor mě vyšetřoval zatím 2×, poprvé, když jsem šla na pohotovost na Mikuláše s tuhnutím břicha a celkové nevolnosti, ano, byl nevrlý, protivný, arogantní (asi jsem ho vzbudila- přijela jsem něco před půlnocí), ale jsem mu řekla svoje, navíc jsem se rozeřvala, byla jsem nervózní. Tak se uklidnil a byl celkem v pohodě. Všecko mi vysvětlil, říkal mi, co dělá, když mě vyšetřoval a tak. A podruhé jsem se s ním setkala v rizik. poradně (abych se přiznala, chtěla jsem utéct
), ale překvapil mě. Opět vše vysvětlil, říkal, probral se mnou možnosti. Takže jsem spokojená. Oblečky na mimi uvidím, kdyžtak si nechám přivézt, však uvidíme
. Ale díky, si připravím i nervíky ![]()
misutka: hlavně neměj strach, těš se na mimi. Naše mladá se otočila až na poslední chvíli, ještě těsně před porodem mi dělala dr.UZ, jestli je otočená. Jinak každá mamina snáší jednání ostatních jinak. Někomu se jednání nelíbí, dalšímu to samé přijde normální apod. Je to hlavně o štěstí na jakou směnu při příjmu narazíš. To si nevybereš v žádné porodnici. A stavy maminek po porodu se taky liší. Já třeba vůbec nepotřebovala žádné síťované kalhotky z lékárny, stačily mi moje normální kalhotky, co jsem nosila do bokovek. Ručníky určitě tak 2 kusy. Plínky pro mimi jsem si vezla svoje, ty nejmenší Pampers, velikost tuším 2-5kg, takže ty jejich jsme ani nepoužili, ikdyž byly k dispozici. Držím pěsti ať máš dobrou směnu! ![]()
fidluše: já vím, jenže ono mi to nechce nějak „sejít“ z mysli. Ale třeba se „umoudří“ a půjde hlavinkou dolů. A taky, hlavně, aby byla zdravá.
Ahoj, já jsem v naší nemocnici rodila skoro před rokem a navíc jsem tam i na novorozencích pracovala. (teď doufám, že se na mě nesvalí lavina nadávek na sestřičky
). Se štestinedělím sice nemám až tak moc společného, ale co já vím,tak košile jsou k dispozici (i když někdy je jich celkem málo) a vložek je pořád dost. Já jsem si sice vezla i vlastní, ale nakonec jsem je nevyužila, nechala jsem si je až na doma. Oblečení na miminko dostaneš, ale je otázka, jestli chceš mít mimi v erár košilkách (co bývaly za dob, kdy jsme ještě my byli mimča) a dupačkách bez rozepínání, nebo si svého drobka oblečeš do vlastního.Je to jen na tobě. Hadrových plínek mají taky dost, ale musíš si o ně požádat, když ti dojdou. Co se týče kosmetiky,všechno je k dispozici na každém pokoji.
Dovolím si ještě napsat něco k porodnici jako takové. Musím říct, že jsem osobně poznala i mnohem lepší přístup (co se porodního sálu týče). Studovala jsem v Brně a tam je to úplně jiné. Ale to by bylo na úplně jinou a hlavně dlouhou debatu.V podstatě jde vždycky jen o to,s kým se člověk zrovna setká a jaké má nároky a očekávání. Já to nemůžu až tak objektivně hodnotit, co by zaměstnanec, ale když si vzpomenu na to,co jsem viděla u jiných rodiček, musím říct, že vždy se především zachovává profesionalita a VŽDY je na prvnímmístě miminko! Nejčastější kritiky se většinou týkají nástřihu hráze, dirupce vaku blan, rozhodnutí o SC atp., ale věř, že to lékaři nedělají je tak, ale mají k tomu důvod. Tím nechci tuto nemocnici vychvalovat, to jsou prostě jen fakta. Slyšela jsem, že v Chrudimi je to prý lepší, můžeš jet rodit tam…
PetiteFillette: Děkuju, myslím, že zůstanu v Pardubicích, nemám to zas tak daleko a navíc jsem taková „hysterka“, že se bojím, abych do té Chrudimi stihla. Taky jsem slyšela, že si ji vychvalují, ale doma je doma
. A mám si vzít i papírové pleny? Pořád nemám sbaleno, tašku mám nachystanou, mám tam pár věcí, jsem nějak pozadu..
No, snad to stihnu zabalit dřív, než se rozhodne mrňous ![]()
Ano, jednorázové plenky si určitě vezmi. Jestli je to pořád tak jako za mě, tak jich dostaneš od nemocnice pouze5, což nestačí ani na jeden den ![]()
Já zastávám názor, že žádná nemocnice nebo personál může být jen tak nevyhovující, jak to já sama dovolím. Prostě pokud nejsem spokojena se svým lékařem, v tomto případě porodníkem, popř.sestrou, požádám o výměnu. Na to má každý pacient ze zákona právo.
A kdy čekáte miminko? A víte co to bude?
Držím ti palce, ať všechno dobře dopadne.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.