Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@TýnkaK píše:
a doma jsem se taky sprchovala a vyprazdňovala bez asistence u dětí a činím tak dosud…
no to jo
ale víš jak, první mimino…
a teda i doma sem si první týdny sprchu s odchlupováním a dalšími delšími procedurami dávala až když byl chlap doma z práce ![]()
@Kamča.dalmatinka tak nám chodily návštěvy v průběhu celého dne
, sestřičky vyháněly jen při vizitách a kontrolách, jinak tam mohl kdokoliv přijít dle potřeby - rozumně samozřejmě…
můj chlap třeba pracuje tak, že se tam jednou dostal až v sedm večer a v pohodě, jen sme pak šli na chvíli na chodbu, protože sem nechtěla otravovat spoluležící.
Ahoj, já byla 2 dny na normálním pokoji a 3 na nadstandardu.. vyhovoval mi klid, moje plačící miminko nikoho nerušilo ( a že řval v noci dost
) a když už spal a já mohla taky, tak nás zase nerušil nikdo jiný, návštěvy kdykoliv a jakkoliv dlouho jsem vítala, popř. jsem si je vyhodila sama
Na standardním pokoji jsem neměla ani ten zvonek na sestry a z obou stran okna, byla jsem v prostředku, takže na průvanu.. no byla jsem ráda, když jsem šla do samostatného. Návštěvy byly i na standardu i mimo návštěvní hodiny, nikdo nikoho nevyhazoval, ale mě nešlo moc kojení a docela mi bylo nepříjemné, že tam byl cizí chlap, i když zády
(dneska už se tomu tedy směju, protože se „vykozuju“ všude, když má malej hlad
)
Co se porodu týče, tak mě rodila ne moc příjemná PA, vodu přišla píchnout milá doktorka, pak malej ztratil ozvy, do minuty tam bylo asi 10 lidí i se zkušeným fajn doktorem a jelo se na sál.
@ixule píše:
Ahoj, já byla 2 dny na normálním pokoji a 3 na nadstandardu.. vyhovoval mi klid, moje plačící miminko nikoho nerušilo ( a že řval v noci dost) a když už spal a já mohla taky, tak nás zase nerušil nikdo jiný, návštěvy kdykoliv a jakkoliv dlouho jsem vítala, popř. jsem si je vyhodila sama
Na standardním pokoji jsem neměla ani ten zvonek na sestry a z obou stran okna, byla jsem v prostředku, takže na průvanu.. no byla jsem ráda, když jsem šla do samostatného. Návštěvy byly i na standardu i mimo návštěvní hodiny, nikdo nikoho nevyhazoval, ale mě nešlo moc kojení a docela mi bylo nepříjemné, že tam byl cizí chlap, i když zády
(dneska už se tomu tedy směju, protože se „vykozuju“ všude, když má malej hlad
)Co se porodu týče, tak mě rodila ne moc příjemná PA, vodu přišla píchnout milá doktorka, pak malej ztratil ozvy, do minuty tam bylo asi 10 lidí i se zkušeným fajn doktorem a jelo se na sál.
a to je „krásný“ příklad nadbytečného zásahu. Vodu píchat není nutné, naopak je to pro dítě dost rizikové, což se stalo právě u tebe. I u mě.
@heli111 píše:
Díky holky za odpovědi. Ted teda nevím. Po klidu na nadstandartu toužím, ale zároven vím, že budu děsně vyplašená a možná je dobré mít zdroj informací přímo na vedlejší posteli( viz Týnka). No budu dal zvažovat…
Locháč je suprová porodnice se skvělým personálem, ale už NIKDY bych tam nešla rodit pokud bych neměla nadstandart. Díky „cizím“ miminkům a chrápající mamince jsem se 4 noci nevyspala, takže jsem se jaksi sesypala a hrabala se z toho ještě doma. Navíc ne každá návštěva respektuje návštěvní hodiny, co je teda fakt šílený
Díky doktorovi vzpomínám na porod ráda, ale pobyt v porodnici byl horor. Kdybych si já kráva vzala nadstandart tak jsem si mohla odpočinout a užít si miminko, který mi spalo 20 hod. denně.
@fiali každá to máme jinak, chrápající spolunocležnice je teda velkej vopruz, nicméně sis o ten nadstandard mohla říct i v průběhu toho, co si byla na normálním pokoji, pokud by byl volný, tak by tě přešoupli…
pro tebe už je to passé, píšu to jen jako radu pro ty, který to maj ještě před sebou ![]()
Ahoj holky, jsem tu úplně nová, tak se omlouvám, že Vám vstupuju do diskuze. Ve FN jsem rodila před 3 měsíci. Rodila mě úžasná porodní asistentka, doktor přišel právě jen na píchnutí vody a na šití a už ho nikdy nechci vidět, šití bylo 100× horší než celý porod! Jinak jsem rodila v noci, takže mě pak převezli na standard a v 11 dopo jsem se stěhovala na nadstandard a byla jsem šťastná, že mám klid. Malá přišla do styku poze s rodinou a jen s omezeným počtem lidí, který na standardu podle mně nejde úplně korigovat. Nadstandardy mají určitě tak 4, takže si myslím, že v prosinci bude volno. Kamarádka rodila loni koncem prosince a údajně byla porodnice poloprázdná. Mě při přijmu přivítali se slovy „Ty vole, další!“ a s tím nadstandardem jsem měla štěstí. Jediná nevýhoda je fakt ta společná sociálka, ale to se dá ty 3 dny přežít. JInak já se z té druhé strany zamykala. Každopádně já hlasuju pro nadstandard, můžeš si kupříkladu schrupnout kdy chceš a nikdo tě neruší. Péče sester byla super, v noci, když maličká plakala a byla k neutišení jsem ze zoufalství zazvonila na sestru a ochotně mi poradila triky na uklidnění, stejné to bylo i s kojením, se kterým jsem měla problémy, kdykoliv jsem zazvonila na laktační poradkyni, hned přišla a poradila a nikdo nedal najevo, že obtěžuju, i když měly fofry. Je pravda, že na tom nadstandardu po porodu jsem žádala sestru, jestli mi může pomoc na záchod a ona že zavolá jinou a čekala jsem hodinu než sestra přišla, což bylo peklo.Na nadstandardu přišla sestra okamžitě.
TýnkaK: Proč je rizikové píchat tu vodu? To jsem vůbec nevěděla…
@beeerush Protože když se voda píchne a dítě není dorotované, spadne rychle do porodních cest ve špatné pozici a tím vyvolá produkci adrenalinu, ten blokuje oxytocin a tím zastavuje kontrakce- proto, aby se dítě se situací vyrovnalo a mohlo svoji pozici v porodních cestách upravit. A v tu chvíli (většinou) opět nastoupí dr. a narve syntetický oxitocin matce do žil, donutí dělohu opět kontrahovat a dítě se dostává do hypoxie- tedy nedostatek kyslíku a tím i špatné ozvy, pak se musí často na SC. Nebo se ozvy zhorší už jen z pouhého faktu, že dítě je v porodních cestách špatně a má z toho stres. Nebo si může přiskřípnout pupeční šňůru a opět způsobit hypoxii nebo obtočení kolem krku… A tak dále a tak dále. Tohle jen k dirrupci plodových obalů (píchnutí vody), které se v našich porodnících provádí naprosto rutinně, zbytečně a zvyšují se tím rizika. Já ho během sedmihodinového porodu musela 3× (!) odmítat a ještě to mezi kontrakcemi vysvětlovat… Paradoxně jsem si pak o něho na závěr sama řekla.
Dcera byla hodně drobná, plodové obaly velmi tuhé a poslední cm, abych mohla začít tlačit i přes moje veškeré přirozené snahy ne a ne se otevřít, protože se tam hlavičkou nemohla pořádně opřít (tak mi bylo sděleno). Zhodnotila jsem, že v poslední fázi otevírání, kdy už je dorotovaná a už jsme se obě dvě hodiny jen vysilovaly bez toho, aby to k něčemu bylo, do toho i přes původní přesvědčení, půjdu, že riziko už prakticky není. Dr. píchla vodu a v ten okamžik dcerku skoro nestačila chytit, jak už chtěla ven. Obě s PA měly co dělat to stihnout, nebyly na její velké finále vůbec připravené ![]()
Ahoj, všechno jsem nečetla, ale za mě rozhodně nadstandart, pokud to jde. Já rodila před 14 měsíci, ptali se mě, když jsme jeli ze sálu, zrovna se uvolnil. neměnila bych. ten klid, sprcha kdykoli jsem chtěla, dveře do druhého pokoje jsem si teda vždy zamkla… sama s mimčem a nikdo jiný mě nezajímal, ani na chodbu jsem nevycházela, když to nebylo nutné:)
Já budu chtít nadstandart ze dvou důvodů - zaprvé téměř neomezené návštěvy a zadruhé se bojím těch, které dostanu k sobě. Nemám nic proti např. cikánkám nebo vietnamkám, ale když vidím, jak to vypadá před Mulačovkou (jedna rodina má snad 20 členů) a představa, že mi tam budou chodit den co den, to bych fakt nedala.
Na Lochotíně jsem ležela před 4 měsíci. Dostala jsem nadstandart, protože jiný volný pokoj nebyl a bylo to super. Kromě lepšího vybavení a koupelny sice pro dva pokoje, ale i tak to bylo lepší jak klasický pokoj. Nevím, jestli péče sester byla lepší kvůli tomu, že jsem byla na oddělení jediná těhule, ale jejich chování bylo o trochu lepší jak na ostatní maminky.
Ahoj,
tak já porodila 11. v noci. Doktorka mi vodu píchla a porodila jsem holku během 2 minut, klukovi ji píchla taky a je 6 minut po ségře. Měla jsem štěstí na personál u porodu.
Jinak co jsem tam byla, ležela jsem ve 2.patře na gyndě, miminka mám na JIPce, tak abychom nezabíraly místo na 6nedělí maminkám s dětma. Na šestinedělí mají kapacitu 38 lůžek a bylo tam 41 maminek, prý byla bouřka tak se rodilo jak o život
tak dostat nadstandart bude asi veliký štěstí.
A mně docela vyhovoval normal pokoj, aspon sme si mohly popovídat, když to na nás dolehlo. I moje spolubydlící měla miminka na JIPce.
A s tou koupelnou- zamykaly sme jen dvere do druheho pokoje, nikdy ne oboje. Spolubydlící ví, že tam jsem, tak tam nevejde. A kdybych omdlela, dostanou se ke mně.
@TýnkaK nejsem doktor, ale mě se kontrakce rozhodně nezastavily, k tomu, že malý ztratil ozvy došlo až dýl, vlastně těsně před druhou dobou porodní, prý měl šnůru kolem krku, asi nějak blbě, jak šel dolů, tak si jí u tahoval
ale možná máš pravdu, to se stejně už asi nikdy nedozvím
Jinak voda možná i praskla sama, doktorka se tam dle jejích slov vůbec nedostala a že to bude muset zkusit znova a po chvíli to najednou teklo, tak kdo ví..
Navíc píšeš, že se to dělá rutinně, takže je jedno, kde bych rodila, udělali by to všude
Omluva zakladatelce, to se netýká dotazu ![]()
@TýnkaK Já se taky omlouvám zakladatelce, že se to netýká původního dotazu. Jen mě zarazilo, že o píchnutí plodové vody jsem ještě nikdy neslyšela, že by to mělo vedlejší účinky. A kde ses to dozvědětla, že se tak hloupě ptám? Já se v tom teda vůbec nevyznam, ale jak řikáš, že ti píchli vodu a hned bylo mimčo na světě, tak jestli by se třeba nenarodilo dřív, kdyby ti jí i dřív napíchli. Mě jí píchli a malá byla taky hned venku…
@Mar__tanka1983 píše:
@fiali každá to máme jinak, chrápající spolunocležnice je teda velkej vopruz, nicméně sis o ten nadstandard mohla říct i v průběhu toho, co si byla na normálním pokoji, pokud by byl volný, tak by tě přešoupli…
pro tebe už je to passé, píšu to jen jako radu pro ty, který to maj ještě před sebou
já byla tak hotová, že mě to vůbec nenapadlo
všechno mi doteklo až doma.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.