Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rodila jsem u Miloušů dvakrát a vždy super. Porodní asistentky skvělé, šestinedělí a novorozenecké taky. Porodní boxy i pokoje nové, po dvou maminkách, krásné, čísté s koupelnou a záchodem na pokoji. Šla bych tam klidně zase. ![]()
Taky jsem rodila u Milosrdných 2 x. Poprvé 2017, podruhé 2019, šla bych tam klidně zas. Rodila jsem se stejnou porodní asistentkou a s tou bych šla i do pekla.
poprvé jsem narazila na obávaného MUDr. Nagye, na kterého byly stížnosti, že je morous. A víte co, mě je u zádele, že se tváří jak kakabus a servítky si nebere, hlavně, že to co dělá, dělá dobře. Záleží na přecitlivělosti maminky, pokud ji rozhodí každá prkotina, nebude spokojená nikde. Mě šlo o to, porodit zdravé dítě. Kdybych měla rizikové těhotenství, nebo vážné kopmlikace, šla bych rodit kvůli JIP na Obilňák, jinak jsem byla s Milosrdnýma spokojená. Přístup super, všude čisto, respektovali mé přání a požadavky, nenutili mě ležet jenom na zádech, vše se mnou probírali.
Já jsem u Miloušů rodila třikrát a za mě naprostá pohoda - já jsem chtěla menší porodnici, nesnáším nemocniční prostory typu Bohunice (pro mě je to tam jak „výroba na pásu“, navíc tam krátce před mým prvním porodem měla velké problémy bratrancova manželka, které nechali v děloze zbyteček placenty, takže mě to tam nelákalo). U Miloušů měli pro mě výborný přístup, hodně brali v potaz moje přání, do ničeho mě netlačili. Jen když se mi u prvního porodu vyskytl problém, došel MUDr. Nagy (který některé maminky odrazuje, že je morous, ale fakt ví, co dělá) a říká: „Já vím, že vy jste chtěla tohle a tohle, jenže nám to nefunguje. Já bych poradil tohle a tohle, co myslíte, půjdeme to zkusit?“ Já kývla a ejhle, ono to vážně pomohlo
Vyhovovaly mně i porodní boxy, byly dostatečně velké (já potřebovala courat a houpat se na míči), porodní asistentky byly taky v pohodě, milý a pomáhaly. I na šestinedělí jsem byla spokojená, neměla jsem problém s tím, že by mně sestry třeba nechtěly pomoct s kojením.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Recenze maminek na NMB jsou v posledních 2/3 letech velmi příznivé. Je sice pravda, že odd. 6N nemá úplně vyborné hodnocení, ale která porodnice má? Vše se odvíjí dle připravenosti, znalosti, přůstupu, přání, komunikace maminky a tak stejně u samotného personálu.
Já sama jsem u nich absolvovala kurz, jelikož jsem primárně chtěla vidět sály. PA byly velmi sympatické a milé, zodpověděly ochotně veškeré dotazy. Vybavení i prostory nemocnice jsou velmi příjemné, nevypadá to tam jako z hororu.
Mám opravdu několik známých, kteří s touto porodnicí byli velmi spokojení. PA vás nenutí rodit na zádech, což je zcela nepřirozené, naopak vám hledá co nejlepší pozici.
Nevýhoda je rozhodně v tom, že v případě problému, povedou mimi jinam. Na druhou stranu máte rodinnou a menší porodnici. Pokud je žena nastavena tak, že myslí pozitivně, těší se a věří, že bude miminko v pořádku, zdá se mi, že to u ni nehraje takovou roli. Alespoň u mě a mé kamarádky ne, na tom jsem se shodly. Něco jiného bude rizikové těhotenství. Komplikace mohou nastat kdykoliv a kdekoliv.
Věřím, že když jde do jakekoliv porodnice zcela nepřipravená maminka, může se stát cokoliv a stěžovat si nebude nikdy na svou nepřipravenost a neznalost, které mohla v daném momentě odporovat. Samozřejmě jiné jsou případy, kdy je chyba opravdu na straně zdravotníků.
Na vašem místě bych navštívila nemocnice, ze kterých si vybíráte, zeptala se na všechno co (ne)preferujete u porodu a rozhodla bych se na základě jejich zpětné vazby. Sama ucítíte, kde se budete cítit nejlépe už teď.
Pokud máte Facebook, koukněte na skupinu Recenze porodnic. Pokud, ale máte z porodu obavy, či se lehce vyděsíte, raději to nedělejte.
Najdete tam několik pozitivních i zcela negativních recenzí s příběhy (jsou dosti subjektivní, tak jako každá recenze porodnice, že ano..) rodiček ze všech nemocnic v Brně i v celé ČR.
Tak hodně štěstí!