Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky!
Chci se zeptat na Vaše zkušenosti s porodem v Podolí. Pročetla jsem všechny možné články (včetně vysvědčení tady na emiminu).
Chtěla bych ale podrobnější informace a postřehy z poslední doby. Zajímá mě úplně všechno. Jsem teď na konci 33.tt a chtěla bych tam porodit. Chtěla bych vědět, jestli jsem si vybrala dobře.
Díky za každou odpověď.
Lucka
Lucko,
ja rodila v Podoli temer pred rokem a nedam na tuto porodnici dopustit. Porodni saly pekne, vybavene sprchou, WC, micem, magnetakem, barevnym zavesem … a mozna i necim jinym (uz si nepamatuju, ale kazdy salek je trochu jiny). Hlavne ma clovek v sale sve soukromi, cehoz si urcite budou pochvalovat nejenom pary, opravdu jsem neslysela zadne hekoty a ani hlasy z jinych salu. Zdravotnicky personal je vetsinou mlady (na porodnim sale jsem narazila jenom na mladochy), ale absolutne profesionalni a navic velice prijemny, i jsme se zasmali:-)))
Oddeleni sestinedeli uz je trochu jine, zdravotni personal profesionalni, ale samozrejme narazis i na sestry neprijemne, jsou to jenom lidi … jeden den super, druhy den s blbou poznamkou … i kdyz si myslim, ze zeny po porodu jsou prilis citlive na jakekoliv blbejsi slovo, tak to k tomu taky prispiva, ze vse vnimas jinak nez normalne. Byly tam ovsem i sestry milionove a byla jich vetsina. Detske sestry jsou taky namixovane, nektere jsou perfektni, nektere trochu chladne … to je vsak myslim vsude. Ja tech sestricek mohla porovnavat vice, byla jsem v porodnici 12 dni kvuli mym teplotam a nepribyvani malicke princeznicky.
Pokoje jsou takove … no zaden luxus (pokud nebudes mit stesti na nadstandard), ale da se to a nakonec jsem byla rada, ze jsem byla na normalnim pokoji a seznamila se s holkami a navazala i skvele pratelstvi s jednou maminkou, dneska uz jednou z mych nejlepsich kamaradek, to by se na nadstandardu nepovedlo…
Sprchy a WC taky zaden luxus, ale fronty jsem tam nezazila a bylo mi to celkem sumafuk, navic jsem na to byla pripravena z vypraveni.
Nejdulezitejsi pro mne byl porod a pece o mne a me miminko a s tim jsem byla moc spokojena … a priste jdu rodit zase do Podoli (nebo kdyz se zadari, tak do Vrchlabi kvuli CAPu).
Hodne stesti u porodu a nadherne zdrave miminko … a pokud narazis na MUDr. Wernera, meho porodnika, tak ze zdravime!
Sulanek+Verunka (za 11 dni 1 ROK)
Díky moc za odpověď. Víš, já nehledám žádný luxus nebo tak něco, ale záleží mi přesně na tom, co jsi napsala. Jde mi hlavně o porod, protože si myslím, že je to dost soukromá a intimní chvíle a nechtěla bych někde ležet za plentou a poslouchat hekot někoho jiného. O nadstandartní pokoj ani žádat nechci…lepší bude, když si budu moct s někým popovídat a eventuelně si navzájem pomoct (jsou to myslím vyhozený peníze, který člověk radši vrazí do mimča).
Takže ještě jednou dík!
A mějte se obě moc krásně!
Lucka (33+0)
Ahoj Lucko,
já rodila v Podolí před měsícem, už jsem to tady někde psala - úžasné, úžasné, úžasné.
Určitě si zajdi za paní Mrkvičkovou na takový předporodní pokec, odpoví i na ty nejkonkrétnější otázky a hlavně ti ukáže porodní sály. Já rodila takovým fofrem, že bych to odrodila i ve výtahu
)
U porodů bývají často spolu s PA i PA-žákynky. Možná se tě budou ptát, jestli souhlasíš s jejich přítomností u porodu. Já měla takové sluníčko, hodně se mi věnovala, všechno mi vysvětlovala.
Po porodu mi přiložili maličkého hned na bříško. Poté přišla dětská sestřička a ptala se jestli si může odnést dítě na změřění a zvážení. Byla jsem v šoku, že se mě tak hezky ptá, pořád jsem opakovla, ať dělají co musí a hlavně co je dobré pro toho malého. Po chvilce mi jej přinesla nazpět, přiložili k prsu a znova se pěkně zeptali, jestli si ho můžou odvést, protože se narodil asi o 3 týdny dřív a potřebovali ho zahřát.
Co mi přišlo docela podstatné byl fakt, že když prcka přinesli po změření, byl zabalen, ale určitě nebyl umytý. Bylo vidět, že mu tělíčko pokrývá mázek ještě z bříška. Vypadal naprosto spokojeně. Umyly ho až sestry na šestinedělí.
Další dost důležitá informace je, že pokud sestry musí dokrmovat, tak tak činí mateřským mlékem z „mlékobanky“
)) a hlavně aplikují ho stříkačkou nebo takovou malou zkumavkou - ne z lahvičky s dudlíkem.
Na pokoji jsem byla moc spokojená, mě vyhovovaly úplně všechny sestřičky. Každá z nich je osobnost a nikdy se nemůžou chovat podle jednoho mustru. Z každé jsem si odnesla nějaký postřeh, radu, manipulaci - hlavně měj oči pořád otevřené, od každé z nich se určitě naučíš něco jiného, a to ti doma strašně pomůže.
Ještě chtě nechtě musím pochválit to jídlo. Nekecám, mě tam opravdu chutnalo - nebyla jsem jediná. Co mě taky mile překvapilo byl čaj, který je tam k dispozici 24 hodin denně. Byl výborný. Ovocný, mírně oslazený, ale opravdu moc chutný. ![]()
Tak snad jsem ti s popisem porodnice trošičku dopomohla k rozhodnutí a doufím, že taky zjistíš, rodit v Podolí je nesmírně hezký zážitek.
Držím palečky, aby se všechno vydařilo, abyste ty i miminko byli v pořádku a abys byla spokojená.
Ahoj
Míša a Martínek
Ahojky Míšo!
Musím říct, že mě Tvůj příspěvek dost potěšil (Sulánka samozřejmě taky
)). Přece jen jsou to čerstvé informace. Je mi jasný, že všechny sestřičky nemůžou být stejné…ale jak už jsem psala, nejsem moc náročná…spíš ve mě hlodají všechny možný obavy (což je určitě normální - budu rodit poprvé), jestli to zvládnu a jestli bych nemohla špatným výběrem porodnice něco zkazit. Takže jsem ráda, že jste tam byly spokojené a já budu určitě taky.
Díky moc - ještě, že to emimino máme!!!
Opatrujte se a přeju hodně štěstí!
Lucka
Lucko,
Misa vypichla dalsi zkusenosti … pozitivni zkusenosti … na ktere jsem malem zapomela… taky mi tam mooooc chutnalo, hlad jsem rozhodne nemela, pravda nemela jsem nejakou dobu po porodu nejaky velky apetit, ale co mi v Podoli predlozili, to mi fakt chutnalo. Krome toho skveleho caje je tam k dispozici taky mleko, eventualne bila kava ci kakao ze snidane, rohliky ci chleba, takze hladovejsi osubky se mohou klido dojist i timto. Taky tam chodi rehabilitacni sestra, pouze v tydnu, ale chodi a ukazuje jak cvicit po porodu, myslim ze je to moc dulezite a zajimave.
Sestricku pani Mrkvickovou si taky nemohu vynachvalit, uzasna zenska, ktera ma 3 syny (nejstarsi myslim kolem 16ti let) a vypada tak mlade a srsi z ni takovy optimismus a pohoda, ze se budes na porod nesmirne tesit:-))) Predporodni kurz doporucuju, je to vlastne takove povidani o vsem kolem porodu a mimiska a muzes se opravdu zeptat na cokoliv a kdyz mas stesti, dostanes se i juknout na porodni sal.
A s temi sestrickami je to tak, od kazde se naucis neco, nekdy te mozna budou trochu mast, ale je dulezite zkusit co radi a pak si vybrat to co ti vyhovuje, nam trvalo nez jsme se naucily pit z prsicek, Verunka byla sileny spavec a nejake jidlo ji mohlo byt ukradene, klido by vydrzela i 6h bez papani a kdyz se pricucla, behem chvile usla a nesla probudit, i sestricky kroutily hlavinkami … kazda neco poradila a vsechno fungovalo chvili, takze kazda rada dobra!
Myslim ze jsi si vybrala dobrou porodnici a preju at si porod uzijes tak nadherne jako ja a spousta jinych stastnych maminek!
A navic … pokud naaaaahodou nastanou komplikace, Podoli je porodnice na to zarizena, takze zaden strach. TAky to mi pomohlo se rozhodnout pro Podoli.
Papa
Sulanek+Verunka
Ahoj holčiny,
teď mě ještě napadla jedna věc, která je v Podolí, a to jsou k dispozici ty sexy síťované kalhotky :-] a to v neomezeném množství podle potřeby,
Je fakt, že si bez nich a bez těch jejich vložek nedovedu poporodní očistu ani představit, byly sterilní a krásně větraly.
Luci, ještě malá rada, pokud budeš po porodu šitá, určitě si po každém osprchování omyj ledovou vodou - krásně prokrví a urychlí hojení. Já si už druhý den po porodu sedla, sice to bolelo, ale dalo se to vydržet. Nešlo mi kojení v leže, tak jsem musela sedět.
A že tam jsou hnusné záchody a sprchy - to jsou pomluvy, jsou úplně normální. Věřím, že polovina starších pražských bytů má mnohem horší ![]()
TAK PA
MIŚA
Ahoj holky, taky jsem váhala mezi porodnicema, ale z toho co píšete o Podolí, už asi není co řešit
Chtěla bych se vás ale zeptat, jak se v Podolí věnují kojení. Jestli se pokouší rozkojit každou maminku a ukazují techniky kojení. Díky
Silvie
Ahoj Silvi,
měla jsem pocit, že kojení bylo pro sestry prioritou. Z počátku byly u každého kojení, povzbuzovaly nás i miminka. A to to s něma neměly lehké, protože ti prcínci bývají leniví a téměř po každém nasátí usnou ![]()
Později nás chodily kontrolovat, zda je vše v pořádku.
Byla jsem na pokoji s holčinou, jejíž chlapeček se vždy bolestivě zakousl do bradavky a nechtěl sát. Sestry asistovaly a pomáhaly každé kojení i v noci (ta holčina za nima zašla a vždycky přišly). Nakonec se malý umoudřil a pěkně se rozpapal.
Musím říct, že to asi neměly lehké s některýma maminkama, které musely utěšovat a povzbuzovat, neboť je kojení hodně bolelo :-[
Myslím, že nejdůležitější je si sama říct, co potřebuješ, zda máš problém. Na čele to nikdo nemá napsané a ty sestry to taky nepoznají. Ale jakmile za něma s něčím příjdeš, nestalo se mi, že by mě vypoklonkovaly.
Co se týče technik kojení, nám tam pouštěli video o kojení. Samo, že mi to nestačilo a měla jsem asi 1000 otázek. Chudák sestřička tam se mnou dřepěla asi 20 minut a na všechno mi odpověděla.
Tak to je asi všechno. Jestli máš ještě nějaké dotazy, klidně se na mě obrať. Jenom musíš očekávat, že ti nedám žádné negativní nebo pesimistické odpovědi
Ale to je asi dobře, že.
Tak pá a ještě si užívej těhotenství, protože pak si budeš užívat mateřství a je to nááádherné
Míša a Martínek (1 měsíc) ![]()
Silvie má naprostou pravdu - není co řešit.
Takže ještě jednou díky, díky, díky
.
Musím říct, že by si Vás mělo Podolí platit
, protože takovou reklamu hned tak někde neseženou.
Jsem teď o 100% klidnější a už nemám takovej strach. Určitě dám vědět, jak to všechno dopadlo.
Silvie, za jak dlouho budeš rodit? Třeba se tam potkáme
.
Ahoj,
Podolí také vřele doporučuji. Souhlasím se vším co zde bylo řečeno. Od perfektního přístupu personálu na sále až po erotické kalhotky na oddělení šestinedělí.:-)
Jen s jednou věcí nesouhlasím a to je dokrmování mateřským mlékem, jak psala Míša. Moje malá nechtěla sát a tak přišel na řadu dokrm, protože ubývala víc než bylo žádoucí. Poprvé mi řekla sestra, že ji dokrmují jen mateřským mlékem z kádinky, ale časem vyšlo najevo, že dostává Bebu a Nutrilon. Je to pochopitelné, protože MM není tolik a navíc tam byla nedonošená miminka, která ho potřebovala víc. Nutrilon i Bebu prskala, tak přišla na řadu láhev s dudlíkem o které jsem se dozvěděla náhodou. Když jsem chtěla vidět jak ji dokrmují, nepustily mne na dětský pokoj. Přestože se nám sestry věnovaly a snažily se podpořit naše kojení (byly jsme tam celkem 11 dní a až na jednu noc byla Lucinka místo u mě na svícení a nosily mi ji pouze na kojení), nakonec jsme skončily s lahví. Naštěstí jsem dokázala odstříkávat dost mlíčka, aby tak akorát vyšlo na denní spotřebu s tím, že cca 1× za 3 dny dostala porci Nutrilonu a to do půl roku. Bebu nesnesla. Ale vinu jim nekladu. Byl to těžký klešťový porod a Lucinka je navíc trochu pohodlnější a taky měla žloutenku. Jen tím chci říct, abyste si pohlídaly, čím Vám, miminko dokrmí, pokud nepůjde kojení od začátku samo, a nespoléhaly se na to, že to bude MM. Teď se mi to hezky říká, ale po porodu jsem byla ráda, že jsem ráda a na dohadování jsem opravdu neměla. ![]()
Každopádně bych tam šla znovu, jen o něco chytřejší. Hodně štěstí pro Vaše bříška.
Ariana
Ahojte holky, myslím, že už u mě taky není o čem dál uvažovat. Dost mě to povzbudilo, že se až na ten porod v Podolí začínám těšit ![]()
Lucko, předpokládaný termín porodu mám 4.5. Potkáme se tam?
Mějte se krásně
Silvie
Silvi, tak to se asi nepotkáme. Já mám termín 2.3.
Ještě mám jeden dotaz…jak je to s košilema? Já jsem zvyklá spát jen v tričku, takže doma žádnou noční košili nemám. Dají mi tam tu jejich? Nebo bude lepší, když si koupím svojí?
Ještě jsem si všimla, že s Míšou jsme asi skoro sousedky. Já bydlím ve Strašnicích ![]()
Ahojky, to je skoda, ze se v Podolí nepotkáme. Nemohla bys miminko si podržet v bříšku ještě 2 měsíce? ![]()
Přidáš pak ještě i svoji zkušenost porodu v Podolí?
Silvie
Určitě dám vědět, jak se mi tam líbilo. Ale podle příspěvků tady, se mi tam bude líbit určitě moc ![]()
Docela už se těšim.