Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
nevim jak v rakousku, ale v nemecku se tento test v podstate nedela. (uz jsem si i vyslechla komentare, ze ceske zdravotnictvi ma neustale hromady penez) myslim, ze se jedna o tzv. gen. screening (posuzuji se hladiny 3 hormonu v krvi proto triple test) - jestlize je neco spatne, udela se bud podrobne uz. vysetreni nebo amniocenteza. napr. v nemecku, kde se tento test nedela, proste provedou rovnou odber plodove vody v pripade, ze se v rodine vyskytlo dite s ment. postizenim, nebo, jestlize je rodicce nad 35 let. v cechach, kde je tento test v 16tt povinny, se potvrdi zhruba 1 z 250 pozitivnich diagnoz (screening z krve je pozitivni ale z vysetreni pl. vody se zjisti, ze je vse OK u 249 z 250 pripadu)uf doufam, ze je to srozumitelne. drzim palce at to roste a zadny strachy a hlavne stresy!!!
Myslim, ze cesky se tomu testu rika AFP test (nebo tak nejak) a je to krevni test. Je velmi nepresny a je u neho velke riziko tzv. falesne pozitivniho vysledku. Ja osobne jsem ho odmitla, protoze pokud vysledky vyjdou pozitivni, doporucuje se amnio i kdyz je velka sance, ze je vsechno v poradku.
Pokud Ti vysel test nuchalniho projasneni dobre a mas navic jeste vysledky velkeho ultrazvuku z 20tt kdy je vetsina vad jasne viditelna, tak by nemel byt zadny problem - naopak Ti zrejme lekar usetril mozne zbytecne starosti.
Ceske zdravotnictvi - co si budem povidat
- hodne doufam, ze se nam druhe dite podari jeste za naseho pobytu za hranicemi.
Kimmy
Ja si tento test delat nechavam,jsem v 15 tydnu a pozitri na nej jdu.Ziji v Canade ,je mi 22 let a jak mi zdelil muj lekar,vetsinou se tento test provadi u zen nad 35 let.Jelikoz u nich je mozne riziko postizeneho ditete.Ja si o nej rekla sama.Tento test ti muze vijit i pozitivne,ale protoze jeste neni tak dobre overeny,dela se pak odber plodove vody,ktera je zretelnejsi.
Děkuju vám za odpovědi, to víte, těhotenství=lehká permanentní hysterie. aky doufám, že je prcek O.K.
Ahojky!
Možná se budu opakovat,ale …
Triple test je vlastně vyšetření hladin 3 hormonů.AFP(alfafetoprotein),HCG(choriogonadotropin) a estriol3.Důležitý je poměr těchto 3 hormonů v krvi.Na žádanku musí setřička ještě vyplnit důležité údaje - nejdůležitější je týden těhotenství,pokud je datum špatné,může vycházet test falešně pozitivně.Pak se tam ještě vypisuje stáří matky v den předpokládaného data porodu.
Pokud ještě lékař provede UZ test nuchálního projasnění a zkombinuje s výsledky triple testu,zjistí rizikové faktory pro možné vady(Downův syndrom,rozštěp páteře,…).
Zkrátka pokud jsou UZ a triple test v pořádku,máš věk pod 35,je pravděpodobnost vrozené vady minimální.
Jen tak pro zajímavost:já měla UZ v pořádku,triple test vycházel dobře,bylo mi 28 let a pravděpodobnost těchto vad byla 1:2500.
A s tím nervováním jsem na tom byla podobně,nejvíc mě strašil právě tenhle krevní test a orgánový UZ ve 20.týdnu.Všechno dopadlo dobře a máme krásnou zdravou holčičku.
Zdraví Hanka ![]()
Ahoj všem!Já jsem měla také pozitivní Triple test a proto jsem podstoupila amniocentézu.Bohužel byl prokázán Down syndrom a já jsem podstoupila ve 22.týdnu přerušení těhotenství!
Nebylo to vůůůůbec nic příjemného psychicky i fyzicky!Hrozné! Tím vás nechci strašit,ale jen upozornit na to,aby jste tyto testy v žádném případě nepodceňovali!!
Hodně štěstí všem Dada
ahoj,
chcem pridat len 1 vec k hanezane. dr. urcuje vek podla utz. co nemusi byt presne. mne vysla nizka hladina hcg. ale nic si z toho nerobim.
danka
Ahoj,
taky bych nepodceňovala tripl testy. Vyšly mi pozitivně a z amniocentézy byl prokázán Downův syndrom.
A.
AHOJ,připojuji se k názoru Dady a Adelinky rozhodně tyhlety testy nepodceňovat!Jsme oba zdraví,v rodině žádné závažné onemocnění nemáme,bylo mi 25 let a přesto mi vyšly tyto testy pozitivně.Šla jsem amniocentézu a doufala,že jsem jedna z těch které vyšel „falešně pozitivní výsledek“.Bohužel…na den,kdy mi lékař volal výsledek AMC do smrti nezapomenu.Ve 21.tt jsem musela podstoupit ukončení těhotenství vyvoláním porodu.Nepřála bych to nikomu!!!!Nyní jsem znovu těhotná a i když triple testy dopadly dobře,podstoupila jsem znovu i AMC.Za tu jistotu to stojí.I tak jsem pořád ve strachu,aby bylo malé v pořádku.Nechci nikoho strašit,ale oni lékaři vědí,proč se tyhlety testy dělají.Držím vám všem palečky,aby jste měly bezproblémové těhulkovství a zdravá miminka!E.
Ahoj E.,
prosím tě nemohla bys mi napsat za jak dlouhou dobu jsi otěhotněla? Nám se teď nedaří. Možná je to psychického rázu. Nevím. Asi ti nemusím vysvětlovat, že z takové zkušenosti se člověk už nikdy nevzpamatuje. Taky jsem byla ve 21.t.t. A je mi 24 let.
Moc děkuji.
triple test se dá říct, že je zastaralý test. Test v prvním trimestru - v 11-13. týdnu je citlivější, takže když se v tom 12. týdnu nic nenašlo, tak je to dokonce jistější než kdyby se triple testem nic nenašlo. Výhody jsou ty, že je to dřív (víc prostoru pro řešení problémů) a je to přesnější.
Takže to, že jste neměla triple test, vůbec nevadí, ba naopak. Patříte mezi ty ženy, které měly kvalitnější screening:)
Jak píše Tereza, triple testy jsou zastaralé, doporučuji nechat si udělat kompletní screening v prvním trimestru. Většina gynekologů u nás to běžně nedělá, ani těhotné o této možnosti neinformuje, je to placené. Zahrnuje to UTZ měření projasnění šíje a kůstek, biochemické vyšetření krve a věk matky a vypočítává se pravděpodobnost. Tyto testy jsou mnohem přesnější než triple test, který je vlastně jen z krve a UTZ délka těhotenství. Triple testy často vykazují falešnou pozitivitu a zbytečně pak těhotná podstupuje amnio, které sebou nese taky svá rizika. Po provedení kompletního screeningu v 1. trimestru, je pak triple test už zbytečný. A hlavně, když se prokáže pak závažná genetická vada a matka se rozhodne ukončit těhotenství, není to tak pozdě.
tak já na tripltest vůbec nepůjdu. zaplatila jsem si NT screening v 1. trimestru (krev+UTZ), to vyšlo úplně ukázkově v pořádku. ještě se k tomu dodá vyšetření krve v 16tt a bude z toho kompletní obrázek.
takže pokud jsi měla ten NT screening, tak bych se nezatěžovala s tripltestem, kor když to v Rakousku nedělají…
Som ve 17tt, a triple test mi vysel pozitivni, ale vysetrenie 12tt bolo negativne. Ako to je mozne? Pripada to mi nelogicki. Zajtra idem na geneticku konzultaciu, a mam dost chaos ve hlave.
Ahojte holky,
mám jeden dotaz. Všude se dočítám, že v 16tt se dělá tzv. triple test, který může odhalit různé vady plodu. Mně ale v Rakousku, kde žiju, dělali jen ve 12tt tzv. combined test, mezitím UTZ a taky testy na pohl. nemoci, Rh, apod...... Teď jsem ve 22tt, po UTZ kontrole mi lékař řekl, že je vše vpořádku. Také mimískovi ve 12tt měřili tloušťku zátylku, podle čehož vyhodnocují roziko Down-syndromu. Nevíte někdo, jestli je triple test nějak nezbytný, pokud jiné testy na nic podezřelého nepoukazují?
Díky moc!