Je triple test nějak nezbytný?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
LLLL
15.7.10 13:07

dotaz

Dobrý den,chci se zeptat,v 11tt mně objevilni zvíšenou funkci štítné žlazy s kterou se léčím,endokrinoložka i obvodní mi řekly že dítě muže být postižené. V 16tt jsem podstoupila triple test a vyšel negativne.Tak se chci zeptat jěstly to malé nemuže být třeba mentálně postižené,nebo i toto triple test zahrnuje ve vyšetření.Děkuji za odpoved L

• Citovat
  • Upravit
27.7.10 16:05

Tripl testy a stitna zlaza

Ahojte,
ja mam prave za sebou take testy na stitnou zlazu plus tripl test. Stitnou zlazu mam nejak divne usazenou, ale hodnoty mi vysly dobre. A tripl testy mi vysly hodnoty vyssi, ale po zjistovani co to znamena mi bylo receno, ze to je tim, ze cekam dvojcata :lol:
Takze jsem si uzila krusnou pulhodinu, nez jsem se dopatrala vysvetleni.
Pravda je, ze mi doktori delaji ze zivota peklo, na tripl testech jsem byla podruhe, poprve mi misto nich udelali vysetreni z 1ho trimestru. A to jsem si myslela, ze kdyz jsem v Praze, ze budu mit prikladnou peci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kacakacakaca
13.9.11 22:50

No, ten naber v 16.tydnu je prave ten triple test…

• Citovat
  • Upravit
Liduska lili
12.1.12 15:15

Tak já jsem triple test odmítla, a to zduvodu že bych na potrat nešla. Je to už přeci jenom človíček. A když jsem si vyslechla dva přiběhy, tak možna se to někoho dotkne nebo to někdo odsoudi.
Jedna maminka šla na testy a zjistili DS a musela na obděr plodové vody, tam zjistili že je opravdu plod poškozeny, po potratu dali udělat pitvu, nedalo jim to a zjistilo se ze lekaři poškodili ten plod jak dělali odběr plodové vody a tim ho poškodili. Takže většiná plodu jsou právě tim odběrem poškozené. Na to bych si dala pozor. Ne vždy se odběr provede uvědom me si že to ditě to už vníma a kope kolem sebe, a chce to pryč co tam nemá bít.

Druha maminka šla taky na testy po pozitivnim vysledku šla na odber plodové vody a znovu potrvzena diagnóza. Měli 14 dni na rozmyšlenou. po14 dnech šli na kontrolu a řekli že si miminko nechaji. Rodina byla proti, ale oni to zvládnou si řekli. Koupili si spoustu knižek o DS, přečetly články na netu o této nemoci, přispusobili bydlení. Nastal den porodu a narodila se jim holčička, čekali jak bude vypadat a nakonec byla uplně zdravá skore měla 10 10 10 a po včech testech vyšlo že nic nemá a je to normalní zdravé miminko.

Takže asi tak, záleži na každé mamince jak se rozhodné. Ano po 35 letech je to na uvazenou, ale kdo si muže vybrat tak at otěhotni do 30 let. Každy misly na karieru aby mohl zabespečit, ale pak se muže stat že jeho kariéra je na ukor zdravého ditěte. Když jsem se zeptala gynekologa, kdy je lepé otěhotnět a kdo se lepe rodi, tak jednoznačná odpověd byla že nejlepe otěhotnět je kolem 23 -27 roku možno do 30 let, a nejlip se odrodi maminky co maji tech mezi 24-26 let ty se odrodi rychle a bez problemu nejhořší rodičky jsou kolem toho 30 roku protože jsou moc citlyve a misto aby tlačili tak se hádaji s dr, že oni ví nejlepe co maji dělat a dr je blbec ze ani neví jak to boli. Mluvím jen o prvorodičkách. Druho a více to je něco jiného tak už se to bere uplně jinak.

To je muj názor a ty přiběhy maminek je od mé kamarádky ty maminky patří kní do rodiny. Není to vymyšlené.

• Citovat
  • Upravit
kacakacakaca
12.1.12 16:18

obavam se, ze ty pribehy jsou nesmysl...

Dobry den,
omlouvam se ze komentar, ale tak, jak to pisete, se ty pribehy rozhodne nemohly stat. Krome toho, ze jsem matka, jsem i lekarka a proste to tak asi nebude… Jestli v tom prvnim pripade vyslo, ze je plod s Downovym syndromem, tak to proste zadny lekar svym odberem zpusobit nemohl, bud to tak bylo, nebo nebylo, vysetruje se pocet chromozomu a to se odberem neovlivni.
Ten druhy pripad je teoreticky mozny, ale velmi nepravdepodobny. Obdobne, pokud vysel podle poctu chromozomu Downuv syndrom, napadaji me 2 mozna vysvetleni, aby pak bylo dite v poradku. 1) zamena vzorku, cili ze vysledek byl od jine tehotne(mozne, ale velmi nepravdepodobne), 2) nemuseji byt postizeny vsechny bunky plodu, ale jen nektere, je to malo caste, a raritne muze dojit k postizeni jen obalu plodu a ne plodu samotneho, slysela jsem o takovemhle pripade 1× a byla to opravdu rarita i pro lekare.
Jinak pochopitelne, kdyz ma nekdo zcela jasno, ze je pro nej pripadny potrat nemyslitelny, neni duvod na odber plodove vody chodit. A taky neni automatickym resenim v pripade genetickeho postizeni tehotenstvi ukoncovat, povazuju to za velmi tezke rozhodovani. Ale je pomerne naivni ocekavat, ze kdyz z plodove vody vysel DS, ze se narodi dite bez DS…

• Citovat
  • Upravit
Liduska lili
12.1.12 16:43

Tak já to takhle slyšela je to dobrá kamarádka, a v jeji rodině se to stalo připad druhé maminky je to jeji švagrová a má zdravou holčičku a to měla špatné odběry plodové vody. A co vím tak jejího manžela sestřenice měla špatné testy krvé a šla na odber PV a špatně odebrali vodu dotklise plodu a dodnes je chlapeček postiženy tak jaka je to pak zpravedlivost když nosite zdraví plod a lekař vám ho během vyšetření vlastně zkoro zabije. A co vím máme taky blízkou dr a ta nam říkala že z krve triple testy jsou tak 70 procentní a ze každé x mamince vyjdou test neuplně a pak se akorád maminky stresuji.

• Citovat
  • Upravit
kacakacakaca
12.1.12 16:59

Z krve jsou testy hodne citlive, malo specificke, zvlast kdyz se rozhoduje jen podle naberu v 16.tydnu (triple test). Tj. vyjde „spatny vysledek“ z krve u spousty zen, ktere pak maji vysetreni plodove vody v poradku. Proto je tendence vysetrovat vice veci a hodnotit je komplexne, dohromady - krev a ultrazvuk ve 12.tydnu, to hlavne, a pak krome krve v 16.tydnu (coz se zrejme v nekterych zemich uz nedela, prave pro velmi casty falesne „spatny“ vysledek), a pak jeste dobry ultrazvuk ve 20.tydnu.
Jestli u toho prvniho pripadu doslo k poskozeni plodu odberem, je to fakt raritni, na druhou stranu, nikdo nerika, ze odber plodove vody je zcela bez rizika, kvuli tomu dava vetsina zarizeni, kde to provadeji, podepsat dost podrobny informovany souhlas. V kazdem pripade by ale nebylo mozne, aby z odberu plod.vody zjistili, ze, jak pisete, „je opravdu plod poškozeny“, kdyz by to poskozeni bylo nasledkem az toho odberu… A taky by rozhodne z toho nebyl Downuv syndrom…

• Citovat
  • Upravit
Liduska lili
12.1.12 17:25

Je možné že to nemuselo byt DS ale neco jiného a kamarádka si to mohla splést bylo to ve chvili kdy sama čekala miminko a rozhodovali se i oni jestli jit na odběr nebo né. Ale i tak se mi to nelibi a nešla bych na to, už jenom proto, že same by se mi to nelibilo, kdyby mi někdo v mém bazenku dál jehlu pro mě by to byla velka trubka a vytahoval vodu. Musí to byt zbytečny stres pro to ditě. Vím jak jsem byla na zakroku kdy mi davali stend mezi ledvinu a močový měchyř a jak se to ditěti nelibilo, museli jsem ji sklidnovat aby se to doktorovi povedlo. Pak jsem měla problem z pohybami a trvdlo mi břicho. takže asi tak.

• Citovat
  • Upravit
235
19.5.12 14:03

ahoj holky, chtela bych se optat, v pondeli mi brali krev na biochemicky screening+pohlavni choroby, RH faktor atd. Sestricka mi pri odberu rikala, ze to neni klasicky triple test, ale kombinace dvou hormonu. Nevite na ktere hormony to tedy muze byt? Pravdepodobne asi na ten down. syndrom + rozstepy ne? dekuju :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kacakacakaca
19.5.12 14:56

Asi AFP (alfa-fetoprotein) a betaHCG?

• Citovat
  • Upravit
697
19.5.12 15:16
@Liduska lili píše:
Tak já jsem triple test odmítla, a to zduvodu že bych na potrat nešla. Je to už přeci jenom človíček. A když jsem si vyslechla dva přiběhy, tak možna se to někoho dotkne nebo to někdo odsoudi.
Jedna maminka šla na testy a zjistili DS a musela na obděr plodové vody, tam zjistili že je opravdu plod poškozeny, po potratu dali udělat pitvu, nedalo jim to a zjistilo se ze lekaři poškodili ten plod jak dělali odběr plodové vody a tim ho poškodili. Takže většiná plodu jsou právě tim odběrem poškozené. Na to bych si dala pozor. Ne vždy se odběr provede uvědom me si že to ditě to už vníma a kope kolem sebe, a chce to pryč co tam nemá bít.

Druha maminka šla taky na testy po pozitivnim vysledku šla na odber plodové vody a znovu potrvzena diagnóza. Měli 14 dni na rozmyšlenou. po14 dnech šli na kontrolu a řekli že si miminko nechaji. Rodina byla proti, ale oni to zvládnou si řekli. Koupili si spoustu knižek o DS, přečetly články na netu o této nemoci, přispusobili bydlení. Nastal den porodu a narodila se jim holčička, čekali jak bude vypadat a nakonec byla uplně zdravá skore měla 10 10 10 a po včech testech vyšlo že nic nemá a je to normalní zdravé miminko.

Takže asi tak, záleži na každé mamince jak se rozhodné. Ano po 35 letech je to na uvazenou, ale kdo si muže vybrat tak at otěhotni do 30 let. Každy misly na karieru aby mohl zabespečit, ale pak se muže stat že jeho kariéra je na ukor zdravého ditěte. Když jsem se zeptala gynekologa, kdy je lepé otěhotnět a kdo se lepe rodi, tak jednoznačná odpověd byla že nejlepe otěhotnět je kolem 23 -27 roku možno do 30 let, a nejlip se odrodi maminky co maji tech mezi 24-26 let ty se odrodi rychle a bez problemu nejhořší rodičky jsou kolem toho 30 roku protože jsou moc citlyve a misto aby tlačili tak se hádaji s dr, že oni ví nejlepe co maji dělat a dr je blbec ze ani neví jak to boli. Mluvím jen o prvorodičkách. Druho a více to je něco jiného tak už se to bere uplně jinak.

To je muj názor a ty přiběhy maminek je od mé kamarádky ty maminky patří kní do rodiny. Není to vymyšlené.

Mě se líbí tyhle úvahy, kdy má ženská mít dítě a kdy porodit..jako že nejlepší je rodit mezi tím a tím rokem a blablabla…to jsou takový názory jako z pomocný školy..když halt toho pravýho najdu později a pár let se snažíme, tak těžko můžu porodit tehdy kdy to doktorovi připadá nejvhodnější..za druhý si nemyslím, že by matky třicítky nebo po do toho doktorům nějak zvlášť kecaly, ale fakt je, že už mají lecos odžito a zažito a prostě si prosazují svůj názor než leckteré mládě, tím se rozhodně nechci dotknout mladých matek, protože tohle srovnání mladá stará osobně nesnáším..možná by to chtělo zapojit trošku rozum, než začnu psát moudra o nejvhodnější chvíle rodit a mít děti, protože leckdy to s žádnou kariérou nesouvisí, jen asi většina žen, chce přivést dítě do fungujícího a milujícího prostředí 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21924
19.5.12 15:53

@kucerat a v jakém jsi týdnu? pokud v prvním trimestru, tak brali krev na NT screening.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
19.5.12 16:23

jsem v 18tt krev mi brali v 17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21924
19.5.12 22:30

tak to netuším. to se asi budeš muset zeptat přímo v ordinaci až tam příště půjdeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
19.5.12 23:22
@Karku píše:
Mě se líbí tyhle úvahy, kdy má ženská mít dítě a kdy porodit..jako že nejlepší je rodit mezi tím a tím rokem a blablabla…to jsou takový názory jako z pomocný školy..když halt toho pravýho najdu později a pár let se snažíme, tak těžko můžu porodit tehdy kdy to doktorovi připadá nejvhodnější..za druhý si nemyslím, že by matky třicítky nebo po do toho doktorům nějak zvlášť kecaly, ale fakt je, že už mají lecos odžito a zažito a prostě si prosazují svůj názor než leckteré mládě, tím se rozhodně nechci dotknout mladých matek, protože tohle srovnání mladá stará osobně nesnáším..možná by to chtělo zapojit trošku rozum, než začnu psát moudra o nejvhodnější chvíle rodit a mít děti, protože leckdy to s žádnou kariérou nesouvisí, jen asi většina žen, chce přivést dítě do fungujícího a milujícího prostředí 8)

mě to taky přišlo takové jinak (a podle mě dost hanlivě) řečeno že jako že do 26ti jsou ty rodičky ještě telátka, co neví, co chtějí nebo jak probíhá přirozený porod, tak si to radši nechají nadiktovat a ty kolem 30ti už jsou si sebou víc jisté a zjišťují si, do čeho jdou a pak mají pocit (a podle mě právem), že ví líp než doktor, kdy tlačit apod.

já budu asi mimo tyhle tabulky, je mi 24 a o co nejpřirozenější porod se budu drát jako lev, doktor nedoktor. už mi jednou vstoupila nemocnice do života a děkuji pěkně, stačilo. taky všechno v rámci „my víme nejlíp co s vámi, tak nám do toho nekecejte“…

jinak máš pravdu, že porod přece není jako nákup v supermarketu, abych se jednoho dne rozhodla mít dítě a druhej den se mi válelo škvrně v postýlce :nevim: a je toho potřeba sjednotit až moc na to, aby se to dalo nějak rozumně naplánovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí