Poslední dávka - přejít na Prevenar 13?

Ivi
1839
3.2.10 22:53

Poslední dávka - přejít na Prevenar 13?

Ahoj,

nevíte někdo, jaký účinek bude mít očkování Prevenarem 13, když to bude jen poslední dávka?

Malej byl očkovaný 2 dávkami Prevenaru a teď by měl jít na poslední přeočkování. Pokud mu nechám dát novější Prevenar 13, tak proti těm 6 doplněným sérotypům bude očkovaný vlastně jen 1 dávkou. Stojí to za to? Nebo by to chtělo ještě později přeočkovat 4. dávkou? Nebo se na to vykašlat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
báára
4.2.10 08:21

Ahoj,já zvažuji přesně to samé,asi zvolím Prevenar 13. Je to proti dalším serotypům a přeočkování nebude nutné,protože i kdyby jsi ho očkovala poprvé,tak ve 2letech přece stačí dávka jedna.

• Citovat
  • Upravit
báára
4.2.10 08:36

ještě jsem si zjistila jednu věc na internetu-nevím sice přesnou cenu Prevenaru 13,ale dle zprávy České lékarnické komory zatím max.cena není nijak regulovaná a asi skoro dvojnásobná ve srovnání s prevenarem/1740kč/,takže cca 3300Kč? Prevenar i synflorix šly s cenou dolů vzhledem k proplácení pojištovnami. Ta cena už taky může mít vliv na rozhodování,kterou vakcínu zvolit,ještě mrknu na ty sérotypy navíc,jestli to nejsou jen kmeny,které nedělají těžké onemocnění a jsou třeba jen na záněty ucha. I když musím uznat,že Ondra zatím zánět stř.ucha neměl a Terka/12let/na to trpěla dost často/ale je pravda,že jen do 2 let/,naočkovaná tenkrát nebyla. Prokonzultuji to ještě i s dětskou doktorkou. Jsem sice taky doktorka,ale gynekolog :-)

• Citovat
  • Upravit
Ivi
1839
4.2.10 20:38

Mému malému ještě nejsou 2 roky, takže kdybych teď s očkováním začínala, dostal by 2 vakcíny…

Dostala jsem mezitím ještě tento odkaz, ale taky z toho nevyplývá jednoznačně, jestli k vytvoření ochrany bude stačit 1 dávka.
 http://www.ema.europa.eu/…1104-cs1.pdf

S tou cenou je to tedy síla. Budu se muset jít radši poptat do lékárny. 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tuckova
9.2.10 23:07
báára píše:
max.cena není nijak regulovaná a asi skoro dvojnásobná ve srovnání s prevenarem/1740kč/,takže cca 3300Kč? Prevenar i synflorix šly s cenou dolů vzhledem k proplácení pojištovnami.

Nestojí tolik, mrkni na Zbozi.cz

http://www.zbozi.cz/items?…

Prý asi v polovině roku bude cena nižší až bude stanovená ta maximální cena státem

• Citovat
  • Upravit
154
10.2.10 09:33

ahoj, také mě čeká s malou 3. dávka a ta bude už prevenarem 13… a cenu jsem zjišťovala i u naší doktorky a říkala, že to je stejné jako u starého prevenaru… tak uvidíme…ale co se týká úvahy, že proti těm dalším 5i sérotypům bude pouze jedna dávka, tak to je celkem dobrý postřeh… ale co to sleduji, tak od začátku výrobce garantuje, že se doporučuje rozočkované děti přeočkovat novou vakcínou… u synflorixu to nejde, ty vakcíny nejsou komaptibilní… ale starý a nový prevenar je v pohodě. Ale celkem mě to zaujalo, takže se pokusím pohledat více…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
10.2.10 09:45

byl to fofr… trošku jsem nepřemýšlela… ono to v tom očkovacím schematu je jasné. Když očkujete od 7. měsíce, tak první 2 dávky jsou do jednoho roku a třetí dávka je ve 2 letech… a to už jedna dávka nových sérotypů určitě stačí, protože i když nechají rodiče naočkovat dítě až ve 2 letech, tak dostává jen jednu dávku… a u toho schemátu se začátkem do 6. měsíce, to také sedí…takže je to v pohodě… prostě u 2letého dítěte stačí jedna dávka a to poslední přeočkování je právě v druhém roce života… takže je to v pořádku… a když se dá první dávka starým prevenarem a ostatní novým, tak tím lépe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
249
10.2.10 15:00

I naše MUDr. říkala, že poslední dávka prevenarem 13 je účinná. Jo a u nás v lékárně je za necelý 2,000,–Kč, taže to nejni taková hrůza :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
10.2.10 20:43

Ahojky,

díky za reakce, ale dovolím si nesouhlasit. Zase jsem mezitím v bádání o něco dál.

V informaci od výrobce se píše, že děti rozočkované ve schématu 2+1 (2 vakcíny v 6-12 měsících a 1 vakcína v 2. roce života) se doporučuje očkovat 2 dávkami.
Děti, které dosud nedostali dvě dávky přípravku Prevenar 13 v rámci očkovací série u kojenců, mají dostat dvě dávky vakcíny (s intervalem nejméně 2 měsíce mezi dávkami) k dokončení imunizační série pro šest dodatečných sérotypů. (http://www.prevenar.cz/…nar%2013.pdf)

Navarko - očkovat v 2. roce života je mezi 12. a 24. měsícem. Jedna dávka stačí od věku 2 let, takže od 24. měsíce.

Cena - u nás v lékárně mají „starý“ Prevenar za cca 1150, „nový“ za cca 1900.

No ale suma sumárum pořád nevím co s tím. Možná počkám na ty 2. narozeniny. Nějakou dobu bude asi snížená ochrana proti těm pneumokokům … ale zase cpát do malého 2 vakcíny, to se mi taky nechce. Mno prostě nevím a nevím kdo mi poradí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
11.2.10 09:09

…tak to musím kontaktovat i naší pí doktorku… při poslední aplikaci mi řekla, že ve 2 letech… a že to už bude 13tka… teď jsem se dívala na doporučený očkovací kalendář na prevenar.cz a tam to aplikují zároveň z hexou a opravdu stejně jako hexa do 18ti měsíců.....ale starý prevenar nám doktorka dávala za 1850 a nový bude prý stejný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
11.2.10 09:14

ahoj dámy aby jste byly v obraze Prevenar by měl stát v lekárně již jenom 800-1200 kč ceny šly dolů po tom co je plošné očkování,ale nevim jaká ceny prevenaru 13.Prevena rjsem včera koupila za 1100kč :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
11.2.10 21:40
cinkxa píše:
Prevena rjsem včera koupila za 1100kč :-)

Mohu-li se zeptat - z jakého důvodu jsi kupovala Prevenar a ne Prevenar 13?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
12.2.10 10:13

no protože jsme byli očkovaní klasikou a tak proč přecházet na 13?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
12.2.10 10:15

jo a sama nejsem zastáncem moc experimentování s dětmi, prevenar mělamoje prvorozená a vše ok, bez reakcí, a za tři roky měla dvakrát rýmu jinak je zdravá,tak nemám důvod jít do novějšího :-) nakonec mi přijde že je beztak vše tahák od farmaceutických firem… ceny mají pěkně vyšvihnuté nahoru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
13.2.10 16:22

…já třeba nechám určitě přeočkovat 13tkou, obsahuje i kmen 19A, který je hodně nebezpečný a ve starém prevenaru není… akorát se přiznám, že teď pátrám po té správnosti toho přeočkování… aby to bylo ve vhodnou dobu…zase si říkám, že když už to dělám, tak ať využiju to nejlepší co se nabízí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek