Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
tak dnes jde dcerka naposledy do školky, od září už bude školačka. Na mě to nějak dolehlo, jsem dojatá, nechci aby dcera plakala, ale sama s tím mám problém. Jak se uklidňujete vy? Nejsem hysterka, ale tohle mě opravdu dojímá, dcera školku i paní učitelky má strašně ráda. Jen takové aktuální téma. Vím, že né každý to takhle prožívá. Upřímně nevím, co budu dělat první školní den, když jsem naměkko už dnes.
![]()
Mám to taky tak, dneska mají pasování na školáky, budu ronit slzy ![]()
No a já si říkám, že jsem blázen já, malej chodí do soukromé školky a v září nastupuje u nás ve městě do státní. Dnes je naposledy v soukromé, má to tam moc rád, mají tam partičku dětí, má rád paní učitelky, ráno jsem ho tam vedla a bylo mi líto, že už tam jde naposledy… A to jsou mu 3 roky
Co budu dělat až půjde do školy, to tedy nevím ![]()
Taky jsem to dvakrát prožívala a za rok nás to čeká zase
Chapu Tě
Me dojímá take každá nová etapa. Myslím, ze je to normální. Vzdy se to snažíme odzit, uzavřít a jit dál, tesit se na další. Syn, patak, byl dnes poslední den ve škole, od září jde na gympl. Nebyt toho, ze lezim s nejmladší dcerkou v nemocnici, byla vytrhnout nosní mandli, ale je astmaticka a mela komplikace po narkoze, tak jeho poslední školní den obrecim taky. Ted ale doufam, ze se dcerka vrátí odpoledne z JIP.
Dcera byla ve školce naposledy včera. Také jde od září do školy. U nás je to navíc úplně uzavřená etapa. U první jsem si říkala, že tam ještě bude chodit druhá. Ráno jí tam naštěstí vedl manžel, když předávala květiny. Odpoledne jsem to tudíž dala v pohodě, ale musela jsem rychle sbalit věci a zmizet.:) Dcera se těší do školy, že bude chodit do školy jako starší ségra, takže jí se ten poslední den nijak nedotkl. A já raději o tom nemluvím a snažím se myslet na jiné věci.
@S_h_a_n_i_e no pobrečíš si, a budeš se radovat, že máš už velkou slečnu ![]()
@marin
Zkusím taky vše pobalit a zmizet. Nějak se nedokážu uklidnit, tak tohle bude nejlepší volba. Budu se snažit to směřovat na odměnu v podobě návštěvy cukrárny… ![]()
Přidávám se do klubu: rozloučení s předškoláky + program byl minulý čtvrtek, nejprve dobrý, jenže pak tam pustili fotky z celého roku a už jsem musela vyvinout velké úsilí jak zadržet slzy.
Dnes si to snažím nepřipouštět, že syn jde do školky naposledy, v září totiž nastoupí zase poprvé dcerka a on se jen posune o dveře vedle, budou tam mít třídu i družinu v areálu školky a stejná třída dětí. Na paní učitelku slyším chválu, tak se těším na tu novou etapu a snažím se nedojímat ![]()
A ráno jsem zase uvedla do stavu naměkko učitelku při předání dárku a pochvale a poděkování za celoroční péči ![]()
@S_h_a_n_i_e dcera jde také po prázdninách do školy. Když jsem dnes vedla dceru do školky, učitelka se se mnou loučila, já měla slzy v očích a to i přes to, že do školky bude chodit ještě 14 dní.
Ja byla take namekko. Rikala jsem.si,ze od zari uz bude velka a pujde do skoly.No a najednou fiiiiii a dnes prinesla sve prvni vysvedceni z prvni tridy.
Nehorazne to uteklo ![]()
@dedrichov
Přesně. U mně to dnes spustila ráno dojatá paní učitelka. Učila totiž ještě mě, když jsem byla malá. Od té chvíle jsem naměkko. Ještě mě teď čeká druhé kolo předávání dárečků a loučení po O. Uff…no, snad to nějak dám… ![]()
@S_h_a_n_i_e píše:
@stingaKdyž by to bylo pár slz, ale já když už, tak už![]()
![]()
Já brečím u všeho, včetně jakýchkoliv vystoupení. ![]()
@S_h_a_n_i_e píše:
@marin
Zkusím taky vše pobalit a zmizet. Nějak se nedokážu uklidnit, tak tohle bude nejlepší volba. Budu se snažit to směřovat na odměnu v podobě návštěvy cukrárny…
Oni to právě ty děti ten smutek, strach a nejistotu vycítí, takže není potřeba jim ještě přidávat naše obavy. Spíše je podpořit, aby potom mohly začít radostně další etapu.
To právě dělala moje mamka, že vždy o tom ještě mluvila a mně to rozlítostnilo ještě víc, takže se to snažím nedělat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.