Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@acimedaca píše:
@řeřicha tak zkus jestli by nezabralo řešit ty „zákazové“ situace trochu jinak. U nás třeba pomáhá mluvit bez záporu místo „netahej to“ říct „pusť šňůru“ a nebo říct „vysavač je na luxování, tahat můžeš…kočárek (ted mě nic nenapadá co se dá tahat)“.
Případně když to tahá zareagovat „ted mluvim s babičkou, dořekneme si to a já pak s tebou vyndám tu šňůru ze zásuvky“. Třeba potřebovala jen pomoct tu šňůru vytáhnout. Nebo prostě říct „budeme ještě luxovat, šňůru potřebujeme mít zastrčenou v zásuvce“
Tohle se mi opravdu libi, u nas taky nefunguji moc zakazy, ale spis tohle vysvetlovani a popisovani situace.
Kdyz reknu „nedelej neco“, vetsinou to dela, nebo se vztekne. Ale presne ten zpusob, ktery popisujes, zabira. Myslim, ze i u zakladatelky by to mohlo vyrazne snizit pocet konfliktu.
@Paralenka červená píše:
A v kolika letech to tak pochopí, že to nemá smysl. Šest je ještě brzy?
Ale mala uz to zacina chapat ted. Ja nerikam, ze bude vse bez mracku, hlavne v obdobi vzdoru, ale pomuze to…uz s druhym vubec neznam nejake sceny v obchodech, dupani nohou…prvni byl tvrdohlavy, na nem jsem si ten kamenny vyraz dobre natrenovala. ![]()
@Limi123 píše:
Tohle se mi opravdu libi, u nas taky nefunguji moc zakazy, ale spis tohle vysvetlovani a popisovani situace.Kdyz reknu „nedelej neco“, vetsinou to dela, nebo se vztekne. Ale presne ten zpusob, ktery popisujes, zabira. Myslim, ze i u zakladatelky by to mohlo vyrazne snizit pocet konfliktu.
Jojo, tohle je hodne dobry pristup. Ja kdysi pomahala ve skolce (americke -deti ve veku kolem tech tri let), a takhle tam pristupuji k detem vsechny ucitelky. Jeste podekuji za snahu… ![]()
@Lenka_Hal píše:
Mam tri deti a u vsech delam to stejne. To treti ted bude mit teprve 14mesicu a uz ted, kdyz ji neco vezmu nebo nedovolim a ona to opravdu chce, spusti rev, jako by ji nekdo strasne ublizoval…no a v techto chvilich, nezavisle na veku nahodim tvrdy vyraz a se slovy tohle na me neplati…to proste nedovolim/nedam a basta…a musim rict, ze tohle proste funguje nejlip, at deti bojuji s jakkoliv silnou emoci, brzo vedi, ze to nema smysl, ze ten boj je jen ztrata casu. Ale nesmi se opravdu ustupovat a v obdobi vzdoru uz to maji dost „zazite“ a hodne to pomuze.
Ano, takto to delal muj tata. Je pravda, ze jsme ho jako deti poslouchaly jak hodinky. Ale ten vztah je pak naruseny az do dospelosti, sveho tatu respektuji, chovam se k nemu hezky. Ale domu jezdim hlavne za mamkou. Ono je dulezite, aby dite vedelo, PROC to nejde, nebo navrhnout alternativu a nemusi se u toho clovek tvarit neustupne.
@Anonymní píše:
Ano, takto to delal muj tata. Je pravda, ze jsme ho jako deti poslouchaly jak hodinky. Ale ten vztah je pak naruseny az do dospelosti, sveho tatu respektuji, chovam se k nemu hezky. Ale domu jezdim hlavne za mamkou. Ono je dulezite, aby dite vedelo, PROC to nejde, nebo navrhnout alternativu a nemusi se u toho clovek tvarit neustupne.
Ja nejsem zadny necita, kdyz povyrostou prijde k tomu i vysvetleni. Ja mam s detma velmi vrely vztah, lepsi nez manzel. I ted kdyz jsou vetsi, rikaji mi vsechno i to, jak me maji radi. Jde samozrejme o tu aktualni situaci.
@Limi123 píše:
Tohle se mi opravdu libi, u nas taky nefunguji moc zakazy, ale spis tohle vysvetlovani a popisovani situace.Kdyz reknu „nedelej neco“, vetsinou to dela, nebo se vztekne. Ale presne ten zpusob, ktery popisujes, zabira. Myslim, ze i u zakladatelky by to mohlo vyrazne snizit pocet konfliktu.
Tohle jsem používala hodně, ale myslím, že v těch 3 letech už toho chápe hodně a mohla by poslechnout i přímý zákaz. Možná jsem naivní, nevím. Ona mi normálně hodně argumentuje, diskutuje, mluví od roku a půl, chápe hodně… Jako znám to, používala jsem, jen mi přijde dostatečně vyspělá na to, aby v některých situacích poslechla - zrovna na návštěvě, když na mě mluví 80-tiletá babička, se mi nechce jít tímto způsobem (přeruším tím komunikaci s babičkou, pozornost se věnuje opět dítěti a neskončí to většinou po první větě).
@Anonymní píše:
Hm, stejne mi ten vas prispevek neni moc jasny. Opravdu si myslite, ze mate s tatou spatny vztah JEN proto, ze odmital reagovat, kdyz jste se vztekala ![]()
A proc u ni stojis, kdyz na tebe prska? Dcera to taky parkrat zkusila, proste jsem odesla a nevsimala si ji. Hodne rychle ji to preslo.
@Lenca27 Stojím u ní, protože na ni mluvím a koukám ji při tom do obličeje. ![]()
@řeřicha píše:
@Lenca27 Stojím u ní, protože na ni mluvím a koukám ji při tom do obličeje.
Z 10 centimetrů? To normální člověk ani nezaostří!
@Paralenka červená
ok, tak tedy z 15 cm, prostě si k ní čapnu a mluvím na ni, takže když prskne, tak to mám na obličeji. A nemyslím si, že je to moje chyba - že jsem u ní, přece nebudu stát preventivně při každém zákazu metr od ní ![]()
Ale asi máš pravdu, kdybych tomu na začátku nevěnovala pozornost, třeba by to nedělala. Jenže už se stalo, ví, že mi to vadí, dělá to už min. měsíc, možná i dva…
@řeřicha píše:
@Paralenka červenáok, tak tedy z 15 cm, prostě si k ní čapnu a mluvím na ni, takže když prskne, tak to mám na obličeji. A nemyslím si, že je to moje chyba - že jsem u ní, přece nebudu stát preventivně při každém zákazu metr od ní
Ale asi máš pravdu, kdybych tomu na začátku nevěnovala pozornost, třeba by to nedělala. Jenže už se stalo, ví, že mi to vadí, dělá to už min. měsíc, možná i dva…
Asi bych opravdu prskla take a zeptala bych se ji, zda se ji to takto libi a zda ji to prijde spravne. A jestli to mam opravdu delat pokazde, kdyz prskne ona.
Pokud rekne, ze ne, pri dalsim jejim prsknuti uz bych neprskala a jen se zeptala, jestli to znamena, ze chce byt take poprskana.
Myslim, ze tim nepopres to, co uz mesic rikas. Proste ji jen ukazes duvod, proc to nedelat.
Je docela velka sance, ze si to pak rozmysli. A pokud ne, nic tim podle me nezkazis.
@řeřicha píše:
Tohle jsem používala hodně, ale myslím, že v těch 3 letech už toho chápe hodně a mohla by poslechnout i přímý zákaz. Možná jsem naivní, nevím. Ona mi normálně hodně argumentuje, diskutuje, mluví od roku a půl, chápe hodně… Jako znám to, používala jsem, jen mi přijde dostatečně vyspělá na to, aby v některých situacích poslechla - zrovna na návštěvě, když na mě mluví 80-tiletá babička, se mi nechce jít tímto způsobem (přeruším tím komunikaci s babičkou, pozornost se věnuje opět dítěti a neskončí to většinou po první větě).
Verim ze chape hodne, ale v tomhle obdobi priste je to revolta za kazdou cenu a mozek s tim moc nezmuze, i kdyz brzy mluvi, tak rozhodne neni zrala na to, aby se dokazala ovladnout. Spis tedy ucit, ze nema 100% pozornost porad, ze i mama mluvi s jinymi lidmi a potrebuje na to cas, ze nejde vsechno hned
@řeřicha píše:
@Paralenka červenáok, tak tedy z 15 cm, prostě si k ní čapnu a mluvím na ni, takže když prskne, tak to mám na obličeji. A nemyslím si, že je to moje chyba - že jsem u ní, přece nebudu stát preventivně při každém zákazu metr od ní
No, tak az to zase udela, domluv, zvedni se a odejdi. Nevsimej si ji, dokud to neprestane delat.