Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
malé budou zítra 4 týdny a asi před 3 dny se jí na čele udělaly takové pupínky, občas i trošku zarudnuté. Nevíte náhodou, co by to mohlo být? Doma dost větráme a snažíme se, aby se nepřehřívala, i když občas, když přijdeme domů z venku, tak jí ještě necháme spát, a pak je pod čepicí trošku opocená. Tak fakt nevím. Mám s tím hned utíkat k doktorce?
Tezko rict, ale asi bych v sestinedeli radeji zitra zasla k mudr. a budes vedet hned. ![]()
To vypadá na potničky, taky jsme měli- v úrovni čepice. Ale je starší, takže td jak bylo hezky, dávám jenom kapucu, aby větrala. A proč jí doma čepičku nesundáš? Ve 4týdnech ještě mimčo spí docela tvrdě, tak by jí to nemuselo vzbudit.
No to neznáš naší potvůrku, vzbudí se snad i zavrzáním parket. Ale snad jí radši probudit, než pak tohle, i když mi ségra povídala, že potničky by byly i na bříšku a na zádech a tam to má čisté. Proto mě napadlo i to novorozenecké akné, vzhledem k tomu, že má ještě trošku zduřelá prsíčka - hold ještě hormony od maminky v ní kolují. Asi zítra alespoň doktorce zavolám, zda máme přijít, aby se na ní podívala.
Simaslo tak pak prosim napis, jak jsi dopadla
. My mame novorozenecky ekzem uz mesic, vypada to hodne podobne jako na Tvoji fotce
Od mudr jsme dostali 2 maticky namichane z lekarny, vse se zlepsilo, ale po ukonceni mazani se nam ekzemek uz dvakrat vratil zpet
Ted oplachujeme cernym cajem a mazeme Sudocremem ![]()
Jeste jsem zapomela, taky jsme zacali mene oblekat, aby se neprehrivala a pouzivame do koupele Oilatum a hypoalergenni bezparfemovane mydlo od Babylove ![]()
Ahoj tak nám bylo řečeno, že jsou to potničky. Máme do koupele přidat černý čaj, mýt mýdlem a v žádném případě neolejíčkovat (aby se to vysušilo) No a pak namazat Sudocremem. Tak uvidíme, zda to zabere. Protože i když spinká jen v bodýčku a má ponožky, přikrytá je jen slabou fleecovou dekou, tak každé ráno má na té straně hlavičky, na které leží,ty potničky strašné. A to větrám i v noci, až má studené ruce. Jo a mám prý při praní,dávat do posledního máchání trošku octu, hlavně na čepičky, když to máme takhle v hlavě.
Holky tak pozor změna, bohužel se jí to rozlezlo z čela i na tváře a pod bradu, takže jsme dneska jeli zase k Dr. a vypadá to na atopický ekzém. Chjo, za 14 dní na kontrolu a když to neustoupí ani s zinkovým olejem a Fenistil kapkami, tak prý nás čeká návštěva kožního, alergologa a nejspíš kortikoidové masti. ![]()
Simaslo ja bych to nevzdavala a mazala bych dal, nenech se vystresovat
. My jsme meli ekzemek po celem obliceji, na tvarich, na brade i na usich a byl to opravdu jenom ten kojenecky, takze to nevzdavej a maz, uprimne se divim, ze Te doktorka takhle dopredu stresuje ![]()
Holky díky za uklidnění, ono my se také nevzdáváme. Pořídila jsem na její radu Tanno-Hermal Lotio a budeme mazat a mazat a uvidíme, třeba se to zlepší. Chuděrka to má i v hlavě, navíc manžel atopák měl, když byl malý, tak trošku plaším - nějak mě to rozhodilo.
To je jasne, ze Te to rozhodi … ja jsem pri prvnim ekzemu bulela, ted uz ho mame pocrtvrte a ani to se mnou nehne
Ja porad mazu, treba i po kazdem krmeni a je to mnohem lepsi a doktorka mi rikala, ze tenhle ekzem se muze objevovat klidne i cele prvni 4 mesice a nic to neznamena ![]()
lukretia
Ahoj, no dopadly jsme tak, že to byl pouze novorozenecký ekzém, který byl nejspíš způsoben nízkou teplotou venku. Bylo to takové mokvavé (proto jsem původně myslela, že jsou to potničky), takže na radu Dr. jsme vysušovali - tím Tanno Hermal Lotio a dostali jsme ještě na předpis zinkový olej. Byl to boj, protože malá byla celá bílá - jak jsem jí neustále mazala - z vlasů to nešlo hodně dlouho dolů, ale nakonec se to všechno krásně vyčistilo -čemuž dopomohla i teplota nad nulou. Teď jak byly ty mrazy - tak jsme byli také párkrát venku a zase se jí to objevilo - v trošku jiné formě - suché plochy kolem uší a na tvářích, takže tentokrát jsme nevysušovali, ale promazávali hodně mastičkou Infadolan a opět, teplota venku šla nad nulu a nám se to krásně vyčistilo, už má jen malinká suchá místečka u uší. Takže držím palečky, ať se Vám to brzy ztratí a není to nic vážného, rozhodně si k Dr. zajděte a kdyby chtěla strašit, tak na to nedej, protože je moc brzy hodnotit, co z toho bude.
lukretia
ještě jsem chtěla napsat, že nám hodně pomohla koupel z ovesných vloček.
3 hrsti vloček na 1 litr vody - společně svařit, pak přecedit - měla jsem to na 2× do koupele. Ve vaničce jsme jí umyly a na závěr jsme přidali tenthle blevajz (ono to tak vypadá). Pak už neoplachovat, jen osušit. Kůže, kde nebyl ekzémek byla pak extrémně jemná a ekzém se také zlepšil. Prý stejné je to jako odvar ze Solamylu - ale ten jsem nezkoušela, i když by to nemělo asi tak podivnou konzistenci.
Fen-fire píše:
Simaslo tak pak prosim napis, jak jsi dopadla. My mame novorozenecky ekzem uz mesic, vypada to hodne podobne jako na Tvoji fotce
Od mudr jsme dostali 2 maticky namichane z lekarny, vse se zlepsilo, ale po ukonceni mazani se nam ekzemek uz dvakrat vratil zpet
Ted oplachujeme cernym cajem a mazeme Sudocremem
Ahojky a netrpi mimco na atopicky ekzem??? ![]()