Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj vím, že podobná témata tu již jsou, ale zajímaly by mě Vaše příběhy a zkušenosti. O miminko jsme se snažili rok přirozenou cestou. Pak jsme šly co CAR v Plzni, kdy mi zjistili PCO a myomy na děloze, přítel byl v pořádku. Dopručili nám zkusit několik pokusů IUI a případně pak IVF. Po druhém pokusu IUI jsem otěhotněla. Žádné větší problémy než nevolnosti a v prvním trimestru cca týden špinění jsem neměla. Bohužel o miminko jsem přišla začátkem října ve 20tt. Začaly mi bolesti a následně odtekla plodová voda a musela jsem na vyvolávaný porod. Příčina se nezjistila, miminko bylo v pořádku a srdíčko mu tlouklo ještě 4 dny po odtoku vody a pak jsem musela na vyvolávaný porod. Zajímalo by mě jestli jste to některá měla podobně, zda Vám dělali před dalším snažením nějaká vyšetření (genetika, imunologie atd.) jak dlouho jste museli s dalšími pokusy počkat a jestli jste se dočkali vytouženého miminka.
Taky výsledky pitvy nevím, kdy bývají, ale pokud na ultrazvuku nic neviděli a screeningové testy vyšly, asi bylo v pořádku. Myslím, že se můžete začít snažit prakticky po skončení šestinedělí, jen nevím, kdy budeš připravena psychicky. Pokud tedy příčinou odtoku nebyla nějaká infekce, at už na rodidlech nebo vnitřní (třeba toxoplasmoza).
Jinak slyšela jsem, že na nějakém pracovišti vodu po odtoku doplnují nebo se snaží zacelit dírku, kudy odtekla…Ale podrobnosti nevím a Tobě už toto stejně nepomůže. Tak hodně štěstí ![]()
Moc me mrzi čim jsi si musela projit. Vim o čem mluvis. Též se mi to stalo. Rok snažení přirozenou cestou. Pak návštěva car. Museli jsme jit rovnou do ivf. Manžel mel spatny spermio. Otěhotněla jsem na druhy pokus. Těhotenství naprosto pohodové. Ale ve 38 týdnu těhotenství přestalo miminku byt srdicko
Moc me mrzi čim jsi si musela projit. Vim o čem mluvis. Též se mi to stalo. Rok snažení přirozenou cestou. Pak návštěva car. Museli jsme jit rovnou do ivf. Manžel mel spatny spermio. Otěhotněla jsem na druhy pokus. Těhotenství naprosto pohodové. Ale ve 38 týdnu těhotenství přestalo miminku byt srdicko
@pe-terka Děkuji. My výsledky pitvy dostali, miminko i placenta v pořádku. Na vidinu dalšího těhotenství jsem se upnula, doufám že nám v CARu povolí další pokus co nejdříve. Plodová voda mi odtekla skoro všechna, nedalo se s tím prý již nic dělat bohužel.
@majda11111 anonym snad pochopitelný. Mimino narozené 23 tt, přežilo jen pár dní. Příčina odtoku plodovky nezjištěna. Žádná genetika ani nic se nedělalo, jen sledování v rizikové poradně přímo v porodnici od začátku zjištění těhotenství. Co se týče pauzy - jen šestinedělí, pak dovoleno.
@vila222 Je mi líto, že jsi si tím taky prošla a ještě na konci těhotenství. To je snad ještě horší. Musela jsi mít pro miminko již všechno připravené. Já měla zatím jen pár věcí. A co teď? Plánujete další pokus?
@majda11111 píše:
@pe-terka Děkuji. My výsledky pitvy dostali, miminko i placenta v pořádku. Na vidinu dalšího těhotenství jsem se upnula, doufám že nám v CARu povolí další pokus co nejdříve. Plodová voda mi odtekla skoro všechna, nedalo se s tím prý již nic dělat bohužel.
a nějaký infekt jsi neměla? Někdy jsou zasaženy třeba plodové obaly, nebo něco celkového? Jak různě pročítám, tak řada nitroděložních úmrtí zůstává neobjasněna, zjevná příčina se nenajde. Pak lze spoléhat na tragickou náhodu s tím, že už se to nebude opakovat. Tak hodně štěstí a ať se brzy zadaří. Pokud jste oba zdrávi, není důvod vám snažení zakazovat ![]()
@pe-terka Právě ani žádná infekce se neprokázala. Tak budeme věřit v nešťastou náhodu a doufat, že už se to nebude opakovat. Děkujeme ![]()
@Anonymní píše:
@majda11111 anonym snad pochopitelný. Mimino narozené 23 tt, přežilo jen pár dní. Příčina odtoku plodovky nezjištěna. Žádná genetika ani nic se nedělalo, jen sledování v rizikové poradně přímo v porodnici od začátku zjištění těhotenství. Co se týče pauzy - jen šestinedělí, pak dovoleno.
Děkuji za příspěvek.
Nesla mi nacist cela zprava.. Miminko bylo tak nešťastne zamotany do pupeční šňůry, že se na ni uskrtilo. Ten den se mi zhroutil svět. Trvalo mi rok než jsem se z toho dostavala. Další návštěva car a za další rok jsem znovu otěhotněla. Nyní mám 10 měsíčního syna kterého nadevše miluji. je to takova moje terapie. Moc ti preju at co nejdříve otěhotnís a narodi se ti zdrave miminko.
@vila222 Děkuji, snad se také dočkáme drobečka. Moc gratuluju, a ať vám malý dělá jen samou radost.
@majda11111 píše:Děkuji a neboj i když to ted vypada, že uz je vse ztraceno a je ti ouvej, tak ver, že se dočkáš miminka. Otěhotněla jsi jednou otěhotnětnis podruhe a to uz dopadne dobře. Taky jsem tomu nechtela verit. Je blbe co mi rekl muj gynekolog, kdyz jsem podruhe otehotnela, ale je v tom trochu pravdy. Říkal, že ja jsem si to naštěstí vybrala a bohuzel to nestesti si sedne nekde jinde o 1000km daleko. Cim vic čtu tyto diskuze tim zajišťuji kolik je takto nestasnych holek.
@vila222 Děkuji, snad se také dočkáme drobečka. Moc gratuluju, a ať vám malý dělá jen samou radost.
@vila222 Přesně jak píšeš. Taky jsem nevěděla, že se to stává (po prvním trimestru, když jsem si bláhově myslela, že to největší riziko je za mnou) tak často, ale je nás spousta.
Taky jsem si to myslela, že az překročim první trimestr, že mam vyhrano, ale osud se mnou mel bohužel jiny plány. O to to druhe těhotenství bylo těžší. Člověk vedel, že se i na konci těhotenství muže stát nějaka hruza. Oddechla jsem si az když jsem porodila a miminko melo vse co ma mit.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.