Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenost u dítěte s alergií na bílkovinu kravského mléka, či jinou potravinovou intoleranci a jak řešíte stravování dítěte ve školce? Mám alergickou dceru, teď se znovu potvrdila silná alergie na BKM a musím to řešit se školní jídelnou. Na dietní stravování zařízeni nejsou. Bohužel jsem až pozdě zjistila, že mají v předpisech „rvát“ mlíko do všeho, takže minimálně jednou denně je v nějakém jídle… od omáček, polévek,jogurtů ke svačině apod. Rvou to vážně všude, zatímco já najížděla na mléko postupně a pak měla ve školce takovouhle „bobu“. Nahlásila jsem původně jen ať jí nedávají pít mléko, kakao, jíst jogurty, ale teď jsem zjistila, že to dávají i do jídel, která normálně vařím bez mléka a ani mě to nenapadlo do čeho všeho to dávají.
Jak to řešíte vy, vaříte dětem a nosíte kastrůlky do školky, nebo jedí děti doma? Přizpůsobila se školka vám, nebo máte nějakou speciální soukromou? Je v Praze či okolí nějaká taková školka se stravou pro alergiky?
Díky za reakce.
Kamarádky malá má bezlepkovou dietu a přizpůsobila se jim jídelna. Ale samozřejmě ne všude jsou takhle ochotní, obešli pár školek. Dvě jim nabídly, že vypomůžou, jsou ty holčičky ve třídě dvě.
Myslím, že na předpisy to svádět nejde. Syn má alergii na BKM, pšenici, sóju, vejce + pár dalších a normálně do školky chodí už třetí rok a vaří mu. Není to žádná mini soukromá školka s individuálním programem, ale „obyčejná“ státní s cca 130 dětmi. Bohužel teda není v Praze ani okolí. Takže tady vidíš, že když vedení chce, jde integrovat dítě i s mnohem horšími alergiemi. Za celou tu dobu, co tam syn chodí, se mi stalo asi 3×, že měl na něco alergickou reakci, že dietu neuhlídali. Takže jsou tam fakt úžasní a já jsem jim strašně vděčná, že syna přijali a já mohla jít do práce.
u nás do školky dováží ze školní jídelny „z krajského města“
Dceři jsme před téměř 2roky zjistili nesnášenlivost lepku - celiakii. Protože s jídelnou nebyla domluva, zda by se to dalo nějak řešit, vařila jsem kompletní jídla do školky já. Ve školce s tím problém neměli
V současné době dcera chodí do školy. Tam vaří školní jídelna místní. Už pár takových dětí mají, probíráme jídelníčky a domlouváme, co může (v případě omáček odeberou před huštěním), co nemůže (přílohy vozím, jinak celá jídla, zakázala jsem polévky). Tak pořád mi to ulevilo od práce, no ![]()
Do školky, co chodila dcera, nyní chodí další celiak, tam už si ten jídelníček nějak kombinují, že někdy mohou a někdy ne. Možná by to tehdy šlo, ale v začátku a při neochotě té jídelny to bylo jednodušší nastolit doma. Se školou pak problémy na kontrolních odběrech nejsou
Ovšem u mlíka to je asi krapet horší, no
V naší školce se to zatím řeší donášením jídla z domu. Ve školce je 6 dětí s různým stravovacím opatřením, nosí si svoje jídlo. Rodiče se snaží, aby nosili alespoň podobné jídlo, jako je na jídelníčku ve školce, aby neměli děti jídlo úplně jiné. Od příštího roku by měla být školková jídelna schopná jim jídlo připravit.
Tak u nás mu nedávají pomazánky(rvou to tam taky všude),ale já jim nosím Zajíce a pokud je hlavní chod z mléka,tak mu z něj uvaří a dokonce mu udělají i kakao.A taky klasika státní školka cca o sto dětech
Kamarádka má ve školce sestřičku právě s alergií na mléčnou bílkovinu, její maminka nakupuje pro školku potraviny, které její dcerka může jíst, a krom toho školku údajně sponzoruje… Můj syn má zatím od doktorky doporučeno nejíst ryby, citrusy, mléko omezeně, takže když je rybí pomazánka, namažou mu chleba něčím jiným, když je ryba na oběd, tak jsem jednou nesla kuře z domova, podruhé nevím, co jedl, protože měli rybí karbanátek v pondělí a já to dopředu nevěděla. Pokud jde o ovoce, tak toho maj vždy na výběr několik, takže slíbily dohlédnout, aby si Robíno nebral citrusy a kiwi. Až budeme mít v ruce výsledky testů a potvrdí-li se alergie na ryby, tak to prý pak budeme řešit se školkovou jídelnou, abych mu nemusela nosit maso z domova.
Ahoj.
kamarádka to v jižních Čechách řešila tak, že jednou za 14 dní projela s vedoucí kuchyně jídelníček a pokud bylo jídlo takové, které nemohl, dostal své z domova. (Přiznám se, že už si nepamatuju na co měl malej alergii.)
No a co se týče speciální školky, tak vím o jedné na Praze 8, ale zápis byl již na začátku února…
Díky moc všem za reakce
. Nakonec je malá nemocná, tak to nemusím řešit tak narychlo jak jsem myslela. Holt mi asi přibude vaření a starosti.
Taky jsem si říkala, že budu muset předem probrat jídelníček s kuchyní a pak se podle toho zařídit. Zatím tam přinesu aspoň floru a sušené rýžové Zajíce
, že by z toho mohli vařit a mazat místo pomazánek. S náhražkami jako je sója je to u nás blbé, protože na to kdysi měla reakci a už to nechci zkoušet, nehledě na to, že jsou v tom hormony a plísně, zdaleka se tomu vyhýbám. Takže místo mléčného jogurtu sójový nelze, pudink z rýžového se mi ještě nepodařilo udělat tak aby držel
. Jo a ještě je alergická na vejce a arašídy.
Dík za info o školkách. Právě se mi ji měnit nechce, protože ji máme 50m od domu
.
Taky jsem si sepsala se školkou smlouvu,že za jídlo přinesené mnou si odpovídám..jde o hygienu
.A není problém.Když už není vyhnutí oběd donesu sama,jinak když může přizpůsobit paní kuchařka(rýžový zajíc,flora)tak udělá ona.
Pudink z rýžového zajíce..musíš dát jenom 400ml vody ![]()
Měla jsem z toho taky obavy,ale jde to!!!!
Tak mi odepsali ze školky, že se mnou proberou jídelníček a když bude něco mléčného, že si budu muset nosit jídlo z domova sama
. Nejsou ochotni udělat jednu porci s rýžovým mlékem. Tak to jsem na to zvědavá, kolik s tím budu mít práce.Bude zázrak, když jí budou dělat kakao ze zajíce
a mazat chleba ramou.
Neboj…oni taky na to přijdou,že to zase taková hrůza není a pomalu si budou zvykat a taky poleví.To víš i pro ně je to zvláštní…teda my jsme byli první případ ve školce a tak píšu svoji zkušenost.
Dcera pije rýžové mléko,krabicové z DM drogerie a tak ji ho do školky dávám)mají ho tam v ledničce) a když mají mléko,nebo kakao tak ji nalijí její vlastní a jinak čaj.
Dík
. Nejhorší na tom je, že už byla malá dobrá, tedy aspoň zvenku nebylo nic vidět, žádný ekzém nic, dávali jsme normálně pribiňáky, jenže asi jak ve školce dostávala hodně ml. bílkoviny v jídle, tak toho bylo moc a pak se to objevilo ve výsledcích. A teď jedem odznova úplně bez mlíka, občas jí dám kousek eidamu, jednou za týden jogurt.
Jinak taky kupujem rýžové v DMku
. Taky jsme ve školce první ![]()
aha,tak my to máme naopak.Dcera od mléka neměla nikdy nic a ted ji pomalu začínám zavádět sem tam mléčné věci,ale myslím jenom třeba buchty tvarohové a zadělávané s mlékem a pod.jogurt zatím ne,to by bylo ještě moc
.máme taky ekzém.Teda ted už jenom dvě malé ložiska,před odmi měsíci jsme ho mělo na 80% těla a až ted si pomalu troufnu ji něco zkoušet dávat z mléka!!!Tak snad budeme taky jednou v pohodě ![]()