Potraviny pro 10měsíčního mrňouse

409
4.9.13 12:55

potraviny pro 10ti měsíční mrňouse

Ahoj všem, můj synek (10,5 měsíců) se začíná sápat po jídle, který mám v plánu sníst já sama a tak si častějc a častějc začínám pokládat otázku, co bych mu mohla dát ochutnat a co ne. Je mi jasný, že slaný nesmí, „vo tom žádná“ :-) ALe řekněte, podle svých zkušeností, jestli už můžu synkovi dávat třeba :
Eidam 30%, 40%
kvalitní šunka
tvaroh
ovocné jogurty ( zatím dlabe jen bílé s piškotama)
celozrnné pečivo
vločky
domácí ovocná marmeláda
tuňák ve vl. šťávě
filety z lososa
zeleninu už může asi všechnu, že?

možná vám to příjde jako divnej dotaz, ale jsem máma poprvé v životě, tak možná všechno moc řeším :P Kdyby vás napadla další „dospělácká“ potravina, sem s ní :-)
Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
742
4.9.13 12:59

Ahoj, z toho tvého seznamu bych nedávala tuňáka z konzervy, ale třeba už do příkrmu jako čerstvou rybu, to jo. I lososa. S tvarohem opatrně, ten se má dávat až po roce kvůli ledvinám, ale troška mu asi neublíží. Celozrnné pečivo se má dávat taky až později, ale víš jak to je, pokud mu toho nebudeš dávat hodně, ale jen ochutnat od sebe a nemá žádné zdravotní omezení, tak proč ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
4.9.13 12:59

Jé tak to si počkám na odpověď, taky mě to zajímá. :D

Řekla bych, že šunku ne, i v té kvalitní je dost soli, nebo ne? :nevim: Taky jsem prvomatka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
4.9.13 13:00

Já jsem se řídila tím, že všeho moc škodí, tudíž. ochutnávat jsem dávala ale necpala jsem jí tím pořád.
jako berličku jsem měla tuto tabulku, ale hlavně jsem se řídila svým vlastním rozumen a citem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
4.9.13 13:03

@Lussye tahle tabulka mi přijde docela striktní, jsou tam potraviny, co se normálně zařazují dřív.

Tabulku z kojeni.net předpokládám znáte, ta se mi líbí víc… Ale jak píšeš, na ochutnávání nic špatného taky nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
4.9.13 13:05

Já ochutnat dávám, pokud to není nic závadného ve smyslu guláš s feferonkama. Třeba podle té tabulky jsem se dopustila kolosálního hříchu - můj roční syn měl k obědu vepřový na žampionech. Po šunce by se utloukl, když máme, kousíček na ochutnání dostane. Sice jsem také „prvomatka“, ale zas tak to nehrotím.

• Citovat
  • Upravit
3406
4.9.13 13:06

Myslim si že v 10 měsících už sem dávala všechno z toho :oops: :mrgreen: asi krom toho celozrnýho pečiva, a místo tvarohu nějakej klasicnej bílej jogurt..hlavně hodně ovoce a zeleniny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
4.9.13 13:06

@Siisule tak náš baští z tvého seznamu vše krom tuňáka a celozr. pečiva i když zase mám trochu chaos v tom kolik by toho měl sníst, já mám pocit že celý den nedělá nic jiného než jí ale na váze nepřibívá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
4.9.13 13:11
@Madel píše:
@Lussye tahle tabulka mi přijde docela striktní, jsou tam potraviny, co se normálně zařazují dřív.Tabulku z kojeni.net předpokládám znáte, ta se mi líbí víc… Ale jak píšeš, na ochutnávání nic špatného taky nevidím.

Však říkám, že jsem to měla jen jako berličku, nejsem tabulkový typ. :lol:
Podle mě se maminky moc podcenují, i běžné věci na co běžně vědí, si musí utvrdit na internetu či na diskusích, přitom to je zcela zbytečné.

Tato tabulka mi příjde opravdu přehledná, ale není tam vše. Ale já jsem jí za celou dobu otevřela asi jen 4×, neměla jsem potřebu, něco hledat, pač používám svojí hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
4.9.13 13:11

Každý kraj jiný mrav.

V té tabulce jsou ryby od 1,5 roka, ve Francii se doporučují od 7. měsíců, v Belgii dokonce od začátku jako maso (maso nebo ryba). Já dávám rybu od 8. měsíců pravidelně 2× týdně.

Celozrné pečivo určitě ne - ta semínka se jim špatně tráví a dráždí střeva, raději čistý kváskový chleba, nejlepší je bio špaldový bez semínek.

Tvaroh až do roka, má příliš bílkovin.

Nedáváme marmelády, obsahují příliš cukru a teď v létě žádný extra přínos pro mimčo.

Tuňáka v konzervě bych nedávala, ale čerstvýho vařenýho klidně.

Naše dítě se taktéž sápá, takže mám vždy po ruce připravenou něakou lehkou verzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
4.9.13 13:15

Až na ryby je ta tabulka dobrá. A ještě bych měla výhradu k soje a medu, ty bych zařadila později…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
4.9.13 13:22

V tomto věku jsem už dávala většinu, až na klasický tvaroh, ten jsem dávala opravdu až po tom roce. Do té doby jsem z tvarohu dávala jen Lučinu. A pak určitě né celozrnné pečivo, to dětem do pusy nepatří. Respektive né často a né ve větším množství kvůli vysokému obsahu vlákniny, s kterýma si jejich střeva nejsou schopny poradit. Tuňáka ve šťávě jsem nedala taky, toho měl poprvé až v podstatě teď ve 2 letech, kdy jsem z toho dělala pomazánku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.13 13:25

Tak ja se radím hodně s naší doktorkou a ta mi zase řekla že tvaroh jo a jsou nám 10 měsíců.. a u nás ve vesnici bydlí pani která má 6 měsíční holčičku a ta jí cpe vším, rajskou s kolínkama, bramborovej knedlík se špenátem, a dokonce i míchaná vajíčka.. a kdo ví co ještě.. to bych malému asi ještě nedala..

• Citovat
  • Upravit
820
4.9.13 13:57
@Anonymní píše:
Tak ja se radím hodně s naší doktorkou a ta mi zase řekla že tvaroh jo a jsou nám 10 měsíců.. a u nás ve vesnici bydlí pani která má 6 měsíční holčičku a ta jí cpe vším, rajskou s kolínkama, bramborovej knedlík se špenátem, a dokonce i míchaná vajíčka.. a kdo ví co ještě.. to bych malému asi ještě nedala..

No, jo, vesnice, tam ty informace pronikají pomaleji, plus často to lidé ani nejsou schopni zpracovat. Argument, že dřív se s jídlem dětí nedělali takové cavyky nelze brát v úvahu, protože tenkráte byly potraviny kvalitnější, a pak také Češi jsou šampiony v rakovině tlustého střeva, jejíž začátky je možné hledat právě v tomto období. Ale každý svého štěstí a štěstí svých dětí je strůjcem sám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.13 14:04

Tak my máme 9,5 a kvalitni šunku uz parkrat měl. Tmave pečivo se nema dávat proto ze je pribarvene barvivem, ted manžel koupil nejaký chleba se seminky v Lidlu a malému chutná. Jinak lucinu dávám často a marmeládu bych dala klidne do bílého jogurtu zda se mi to lepší než kupovat ovocné. Ryby dávat ještě nebudu a tvaroh taky ne. Kdyz jsem viděla skleničky v obchode tak uz jsou i s veprovym masem a rybami. Těstoviny mají byt bezvajecne ( kvůli bílou
) a stejne dávám domácí ve kterem to vejce je.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí

3 batolecí mléko