Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Gabčulinda nejhorší scénář je třeba ten, že vám můžou mezitím dítě odebrat, než se to zjistí… asi bych to úplně nepodceňovala…
Pokud bys ho měla zapsaného v pase, tak by to bylo v pohodě, jinak by měl mít svůj pas, do Německa může svoji občanku. Do Marienbergu možná pojedeme taky - příští sobotu, je to tam super!!! ![]()
@romype píše:
ale tohle není pravda, nikdy se nemohlo s dítětem cestovat, pokud nebyl zapsaný v pase, v občance to neplatí.
Ježíši, vždyť o tom mluvím
Asi jsem se nevyjádřila dostatečně přesně, ale primárně mi nešlo o to, zda musí být dítě zapsané v mé občance, či v mém pasu - to není téma této diskuze.
Měla jsem na mysli, že dnes musí mít nikoli můj cestovní doklad, ale svůj vlastní cestovní doklad, a to už od narození. To je ten podstatný rozdíl od letošního června a platí i pro EU - jinými slovy, když s si budeme chtít vyrazit z chalupy do Německa na nákupy - musím mít jeho vlastní občanku.. Když někam poletíme na dovču, je možné, že občanka stačit nebude, že bude muset mít svůj vlastní pas.
Proto v televizi doporučovali nechat mu udělat obojí.
@Gabčulinda píše:
No a když nebudu mít ani pas ani tu dětskou občanku,tak nás tam budou držet navěky,nebo jak to pak funguje?
Já bych se ani tak nebála pokuty jako toho, že jim může hrábnout a budou si ověřovat identitu dítěte - takže vás klíďo můžou na nějakou dobu zadržet..
@romype píše:
vyjímku tvoří Śvýcarsko, které sice není v unii, ale dá se tam cestovat pouze na občanku, děti klasika občanka, nebo pas.
No jo, ale to se týká asi pouze letadla, ne? Když pojedu např. autem, tak projíždím různými státy, tudíž stejnak musí mít prcek svůj vlastní cestovní doklad ![]()
@Amber_1977 píše:
Proto v televizi doporučovali nechat mu udělat obojí.
Nějak nechápu proč dělat obojí, všude, kde může na OP může i na pas, takže ta občanka mi přijde zbytečná… a pokud je potřeba doklad tady, tak i tady lze použít pas.
On to ten chlap vysvětloval - jenomže to jsem neslyšela
Slyšela jsem právě až ten závěr, kdy řekl: „proto doporučuji nechat vystavit dětem pas i občanský průkaz. stojí každé 100,– Kč, tak to se dá zaplatit.“ NEbo tak nějak - bylo to v Sama doma.
Ono je to stejnak asi celkem jedno, když to jak tydíti budeme min. každý rok nechávat dělat znova kvůli neaktuální fotce
![]()
Ale chpápu to a jsem za to moc ráda - aspoň se nějak omezí přeshraniční únosy dětí..
@Amber_1977 Já bych to s tou fotkou neviděla tak tragicky, pokud to tedy nebude měsíční mimčo, tak ti starší si sou podobní celkem dlouho…
@Amber_1977 píše:
On to ten chlap vysvětloval - jenomže to jsem neslyšelaSlyšela jsem právě až ten závěr, kdy řekl: „proto doporučuji nechat vystavit dětem pas i občanský průkaz. stojí každé 100,– Kč, tak to se dá zaplatit.“ NEbo tak nějak - bylo to v Sama doma.
No tak to je pěkná blbost… pokud děláš dítěti pas, tak je občanka zbytečná, pas stojí stovku, občanka padesátku… ale nechápu, proč dělat oboje… chápu, že jsou státy, kam občanka jako cestovní doklad nestačí, ale tam stačí jen pas a u nás dítě občanku nepotřebuje… a když bude cestovat, tak stačí pas…
@j.a.n.i1 píše:
@Amber_1977 Já bych to s tou fotkou neviděla tak tragicky, pokud to tedy nebude měsíční mimčo, tak ti starší si sou podobní celkem dlouho…
Dělali jsme malé pas v prosinci, měla tři měsíce… a kupodivu dnes si je pořád podobná, i když se mi zdá, že je každou chvilku jiná a že se její podoba tak nějak výrazně změnila… takže myslím, že klidně ten rok v pohodě na svůj pas může vycestovat a za rok (nebo později) dáme další stovku za nový a bude to… ta starší na fotce vypadá tak na šest sedm let, takže té na těch pět let pas určitě vydrží ![]()
@j.a.n.i1 OP je dobrá, že je malá a můžeš jí mít v peněžence, pak odpadá problém při náhodném překročení hranic např. na cyklovýletě. Nebo když si v Železné Rudě chci dojít ráno pro rohlíky do Bavorské Rudy s dítětem, že jo ![]()
@mag píše:
@j.a.n.i1 OP je dobrá, že je malá a můžeš jí mít v peněžence, pak odpadá problém při náhodném překročení hranic např. na cyklovýletě. Nebo když si v Železné Rudě chci dojít ráno pro rohlíky do Bavorské Rudy s dítětem, že jo
Jo, tak v tomhle případě asi ano…
@Regina Hero píše:
No tak to je pěkná blbost… pokud děláš dítěti pas, tak je občanka zbytečná, pas stojí stovku, občanka padesátku… ale nechápu, proč dělat oboje… chápu, že jsou státy, kam občanka jako cestovní doklad nestačí, ale tam stačí jen pas a u nás dítě občanku nepotřebuje… a když bude cestovat, tak stačí pas…
Pro ty co např. bydlí u hranic je naopak OP dobrá.
@mag píše:
Pro ty co např. bydlí u hranic je naopak OP dobrá.
Ano, pro tyhle lidi jo, z tohohle pohledu jsem na to nemyslela… ale jinak, když jedeme někam poblíž hranic, tak si pasy sebou bereme automaticky, máme je vražené v tašce u foťáku a ten vláčíme sebou všude… hm… a já si říkám, co tam pořád taháme, že je to tak těžké… už vím… to jsou ty pasy
![]()
@mag píše:
@j.a.n.i1 OP je dobrá, že je malá a můžeš jí mít v peněžence, pak odpadá problém při náhodném překročení hranic např. na cyklovýletě. Nebo když si v Železné Rudě chci dojít ráno pro rohlíky do Bavorské Rudy s dítětem, že jo
Tak to pak jo
i když já tedy peněženku nemám, jen pouzdro na doklady a tam se zas vleze ten pas… nicméně v Praze to stejně nevyužijem ![]()