Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte, my jsme bydleli na okraji města, v klidné čtvrti v přízemí, před barákem plac s trávou a klučinu jsem pouštěla od cca 4,5let ale s tím, že jsem byla věčně vylepená v okně, měl otevřený barák aby mohl domů a já otevřené okno abych byla v obraze, nesměl z dohledu.. vše jsme si prvně vysvětlili a byl na něj dost spoleh.. ted jsme v domku, takže u baráku na zahradě běhá normálně, jednou jsem ho pustila obejít blok, kdy nesměl na cestu ale jinak i když mu bude za půl roku sedm, bych ho nikam jinam nepustila.. děti jsou důvěřivé i přes neustálé vysvětlování a já ho prostě muaím vidět.. jak vidím ty menší děti se tu potulovat, prostě mluvit a dělat bordel tak to nechápu, že rodiče je neřeší a je jim to fuk.. ale uvázat děcko tak, aby mi třeba ani v osmi nemohlo před barák samo, tak to mi přijde tak divný pokud na něj jde vidět a má stanovené určité pravidla
K pripadu, ktery uvadi zakladatelka se vyjadrovat nechci, neznam tu rodinu ani okolnosti. Ale za sebe chci rict jen to, ze udelam vse proto, aby maly byl samostatny a zodpovedny sam za sebe cim driv tim lip. Ucim ho to od mala. Bavime se o provozu, o tom jak se prechazi silnice, o nakupovani, o tom jak se bavit s cizimi a co delat kdyz se ztrati. Je jeste maly, ale napriklad uz vi jak se chovat u silnice, jezdi na odrazedle po chodniku cca 100m vepredu a ja vim, ze mi do silnice nevjede a ze na krizovatce zastavi a pocka. Obcas samozrejmne trnu hruzou(asi jako kazda matka), ale verim mu a on je na sebe pysny, ze dela veci sam a nepotrebuje vodit za rucicku. Stejne tak s prechodem pres ulici. Zastavime se, drepnu si k nemu a koukame spolu na obe strany, pak prechazime, spolu, ale nedrzim ho. V krame chodi sam, pomaha s nakupem. Nikdy se mi neztratil ani nemel tendenci. Ja mu tu svobodu proste chci dat, a on je za to rad, citi se zodpovedny sam za sebe a veci co ci, proste dela, a vi proc to dela.
Co se tyce pousteni ven, tak to zatim nemuzu rict, je maly. Ale stehujeme se na male mesto, kde doufam bude mit dost svobody tak jak jsme to meli my. Pustim ho samotneho ven az budu vedet, ze vi vse potrebne a bezpecnosti a ze to umi pouzit. Ze se neztrati. Bude mit samozrejme hranice. Ale proti tomu nic nemam. Samozrejme, ze mam strach, ale chci tu jeho svobodu respektovat a chci mu verit. Premyslim o naramku s GPS. To myslim, ze je super vynalez, ktery da diteti svobodu a matce aspon trochu klidu.
Co se tyce uchylu a kriminality… Uchylu je stejne a kriminalita je stejna. Driv se to nesmelo rikat a nepsalo se o tom, ale uchyly byli i za nas. Nasi matky to ale nevedely. Cizinci? Nechapu… Co to je za diskriminaci!?
Tak a ted se do me pustte ![]()
susacek tak tvůj názor se mi moc líbí, podle mě takový zdravý kompromis
otázka jak to bude až bude prcek větší, já mám obavy i z agresivnějších dětí které potkáváme třeba ale tu samostatnost se snaží taky podporovat, kluka necháme lecos vyřídit, koupit, zeptat se..
Holky, víte, co by mě zajímalo?
Kde berete jistotu, že úchyláků je stejně? Jak tohle můžete někdo jistojistě říct? Že to jsou vaše myšlenkové pochody nebo nějaké závěry z rozumu? To jste někde vyčetly? Nebo JPP (jedna paní povídala)?
Nic, já se jenom ptám. …
Jen mě to zajímá, z jakých „zaručených“ pramenů tohle máte.
Já vím, že úchyláci byli i za totáče, ale přece jenom...... ![]()
Když se tak dívám na Zdivočelou zemi, mám pocit, že hodně se jich „zašilo“ na postech policajtů, bachařů atd.....Ale třeba se pletu.....
To jsou zas moje myšlenkové pochody…
Ale ne, nejsem jedna z těch přehnaně úzkostlivých matek, i když mám taky strach.
A všimly jste si, že víc se úchyláků bojí matky dcer než matky synů?
@radúna píše:
Holky, víte, co by mě zajímalo?Kde berete jistotu, že úchyláků je stejně? Jak tohle můžete někdo jistojistě říct? Že to jsou vaše myšlenkové pochody nebo nějaké závěry z rozumu? To jste někde vyčetly? Nebo JPP (jedna paní povídala)?
Nic, já se jenom ptám. …
Jen mě to zajímá, z jakých „zaručených“ pramenů tohle máte.
Já vím, že úchyláci byli i za totáče, ale přece jenom......
Když se tak dívám na Zdivočelou zemi, mám pocit, že hodně se jich „zašilo“ na postech policajtů, bachařů atd.....Ale třeba se pletu.....To jsou zas moje myšlenkové pochody…
Ale ne, nejsem jedna z těch přehnaně úzkostlivých matek, i když mám taky strach.
A všimly jste si, že víc se úchyláků bojí matky dcer než matky synů?
no je celkem lhostejno, jestli je uchylaku vic, nebo min, protoze vetsinu sexualnich zlocinu na detech pry pachaji sexualne normalne orientovani. To je informace z medii.
Ze kriminalita na detech nestoupa je taky informace z medii. Zadne uvedene zdroje nebyly.
Cili na jednu stranu se tomu verit neda, protoze media lzou, na stranu druhou zadneho kriminologa osobne neznam, abych se zeptala. Media, kdyz uz zlou, tak obvykle spise v tom ohledu, aby se panika zvysovala (zvysuje jim to prodejnost, lidi chtej cist spatne zpravy a nadavat), takze tohle spis asi bude pravda.
já teda neví, ale mně je srdečně jedno, jestli kriminalita stoupla, klesla, nebo je stejná
Protože stačí jen JEDEN úchylák, nemusí jich být tisíc. A že se tady většině maminek v dětství nic nestalo, přece neznamená, že se stát nemohlo a nemůže ani jejich dětem. Ale úchylák je opravdu to poslední, čeho se tady na vesnici bojím.
Jak už jsem psala, jezdí hodně aut. Tak malé dítě špatně vyhodnocuje situaci. Někam se najednou vydá třeba po silnici, zamyslí se, upadne, poběží za míčem, kamarádem… To že se chová spořádaně pod dohledem neznamená, že se tak bude chovat když půjde samo a překvapí ho nečekaná situace. U nás ve vsi protéká řeka, což je další důvod proč se bát.
A spoléhat na starší děti se nedá. Ty se zapovídají, zaberou do hry a prcka nesledují tak pečlivě jak by sledovala matka.
Jak rozumné je čtyřleté dítě, netuším. Malé ještě nejsou ani tři a rozhodně si neuvědomuje co všechno se může stát. Ano, ví že po silnici musí jít po straně, ví že by ji mohlo přejet auto, ale pochybuju, že má přesnou představu o tom, co znamená když někoho srazí auto. A nemyslím si, že za rok bude moudřejší
Pak je to pro ty děti jen další z příkazů typu nedloubej se v nose. A spolehněte se na to, že to dodrží.
Synovi je 4,5 a až teď občas na malou chvilku ven před barák může, než mi usne mladší dcera. Bydlíme na vsi, silnice tu je až dál. Vidím ho z okna a po chvíli jdu pak za ním ven, protože se samozřejmě bojím, takže jen tak otužujeme semtam po chvilkách. On ví, že musí být jen u domu, ale 100% bych za to ruku do ohně nedala, že by třeba pozapomněl a nadšeně s dětma neběžel někam dál.
A co se týče té kriminality, tak někde se myslím dají statistiky najít, už jednou jsem to hledala. Po revoluci sice kriminalita stoupla, částečně kvůli velkorysé amnestii, otevřeným hranicím a svobodě, ale jak jsme na tom teď, tak to nevím. Já si myslím, že o něco vyšší asi je, uzavřené totalitní státy jsou v tomhle ohledu na tom líp, ale za jakou cenu.
A co se týče těch sexuálních útoků, tak většina se děje v rodině, popř od blízkých známých a ti lidé nemusí být vůbec pedofilního zaměření.
tak já třeba jako malá měla tu čest narazit na dva úchyláky, díky mě tehdá jednoho chytili jak obtěžoval děti.. mě ale mohlo být tak osm
no každopádně si myslím, že to je na zvážení každého, at je to prostředí a nebo jak je to dítě schopné poslechnout nebo dodržet domluvu a jak rychle je matka schopna reagovat .. co píše zakladatelka tak je každopádně drsný a nepochopitelný, to je asi jasný bych řekla
Tak pro mě jsou 4 roky na to být samotný venku taky málo. Ale třeba v 6 mi už přijde naprosto normální běhat sám kolem baráku. Mě strašně mrzí, že už to není jako dřív, kdy jsme se venku sešly všechny věkové kategorie. Starší se o mladší vždy nějak „postarali“ - společně jsme hráli hry…když někdo něco chtěl po rodičích stoupl pod okno a řval na celé sídliště „mamíííííí“ - mamka hodila potřebnou věc z okna a pokračovalo se v hraní.
Teď na tom stejném sídlišti je pusto prázdno. Jediné co je tu k vidění jsou psí hovna.
Tak 4 roky jsou málo, nedokážu si představit, že bych syna pustila samotnýho ven, už tedy ví,že musí před silnicí za stavit, podívá se jestli něco nejdede a pak jde ale…taky vím, že je poplašenej a klidně by se nerozhlídl. Nepustila bych ho ani samotnýho na hřiště u baráku, je hrozně důvěřivej, s každým si povídá a myslím, že by i klidně s někým cizím odešel. Takže za mě ne, nevím i v 6 letech bych ho asi nepustila.
My jako děcka sme taky kolem 4 let byly venku sami, ale jen před barákem na hřišti, maminka měla otevřený okno a kdykoliv jsme něco potřebovaly tak jsme zavolaly a hned vykoukla.
Jinak když sme u těch úchyláků, myslím, že jich bylo dost i za komančů. Minimálně 2 nás obtěžovali. Jeden rovnou na pískovišti nás lákal na sladký, druhý vlezl přímo do baráku, svezl se s námi výtahem, koukal nám do bytu,jestli máme doma rodiče, pak nás začal lákat do sklepa. Já poseroutka nejvetší, jsem okamžitě začala řvát, běžela jsem ven a žalovala cizí pani, pán vzal nohy na ramena a utíkal pryč. A to mně bylo kolem 6, sestře o 2 roky víc. Takže už jen z těchto zkušeností, bych svoje děti venku samotné nenechala ani za nic, svoboda, nesvoboda.
ahoj, tak ja obcas vidam 3leta ditka samotna,nebo se sourozencem o par roku starsim a taky bych se bala. Je teda fakt, ze syn byl vyjimecne jednou nebo dvakrat u kamarada sam venku, kdyz mu byli 4, bylo tam nekolik deti, ale taky jsem kontrolovala, doma teda ne. Ted uz na chvilku muze, ale po par minutach chodim kontrolovat a zustava na jednom miste, kde nejezdi auta a hrajou tam fotbal. Je mu 5,5. Myslim, ze kolem 6 roku ho budu poustet vic, ale musim vedet, ze tam ma kamarady a neblouma nekde sam. Taky chodi na plavani, tak se musi naucit plavat, kdyby neco. Tady uz se par deti utopilo.
Uchylaka jsem taky jako dite potkala, ale to mi bylo uz tak 10 nebo 11 a chodili jsme nekolik let pres park do skoly. Driv ale byla jina doba, chodilo se ve skupinkach a bylo to normalni. Stejne tak, ze se kocarky nechavali pred obchodama, protoze s kocarkem se dovnitr nesmelo. Ted by to nikdo nerisknul..
já úchyla taky potkala, a nejednou, sice „jen“ exibicionistu co si prej nic nedovolej, ale bála jsem se taky dost, byly jsme s víc holkama…Myslím, že jsou tak nějak pořád stejně, spočítat to asi nejde:) Jinak co se týká ztraceného dítěte - jednou jsem se probudila a on nebyl v postýlce! Tak koukám jestli nespí u nás - ne, budim manžela, letíme po bytě a byl až v posledním pokoji - stál ve tmě a koukal. Tu noc měl horečku, tak asi blouznil, ale pocit to byl hrozný, už jsem ho viděla rozpláclýho pod schodama…
@Vera111 píše:
já teda neví, ale mně je srdečně jedno, jestli kriminalita stoupla, klesla, nebo je stejnáProtože stačí jen JEDEN úchylák, nemusí jich být tisíc. A že se tady většině maminek v dětství nic nestalo, přece neznamená, že se stát nemohlo a nemůže ani jejich dětem.
to je tvrzeni emotivni, ale nelogicke
obecne receno menit sve chovanikvuli raritnimu nebezpeci je nesmysl, nemohla bys pak vystrcit nos z domu
priklad: slysela jsem o pripadu, kdy pri houpani praskla destka houpacka a ta zelezna tyc spojujici konstrukci nahore zabila houpajici se dite - uz nikdy nepustit dite na jakoukoli houpacku?
menit sve chpvani bychom meli realne situaci, jinak bychom museli mit decko zavrene doma furt, neumoznit mu ani fyzicky kontakt s jinymi lidmi, protoze co kdyby prenaseli nemoc a ani tak by to nebylo bezpecne, protoze co kdyby zemetreseni
@Pudloslava píše:
to je tvrzeni emotivni, ale nelogicke
obecne receno menit sve chovanikvuli raritnimu nebezpeci je nesmysl, nemohla bys pak vystrcit nos z domu
priklad: slysela jsem o pripadu, kdy pri houpani praskla destka houpacka a ta zelezna tyc spojujici konstrukci nahore zabila houpajici se dite - uz nikdy nepustit dite na jakoukoli houpacku?menit sve chpvani bychom meli realne situaci, jinak bychom museli mit decko zavrene doma furt, neumoznit mu ani fyzicky kontakt s jinymi lidmi, protoze co kdyby prenaseli nemoc a ani tak by to nebylo bezpecne, protoze co kdyby zemetreseni
tak takhle do extrému to neberu
Jen jsem chtěla naznačit, že na to, aby dítěti ublížil, stačí jen jeden. A jak jsem psala, úchylák je to poslední čeho se tady bojím…