Povinnost jíst příborem ve školce?

jessamin
5.9.14 11:47

Povinnost jíst příborem ve školce?

Syn nastoupil druhým rokem do školky, je mu 4 a půl, vždycky se do školky moc těšil, dnes vstával s pláčem, že tam nechce jít. Vytáhla jsem z něho, že mu včera paní učitelka nadávala, že musí jíst oběd příborem, ne lžičkou. Tak jsem si s ní ráno chtěla o tom promluvit, že ačkoliv je strašně šikovný, krásně mluví, obléká se, úkoly plní s nadšením mezi prvníma, tohle mu prostě moc nejde.., jestli opravdu tedy musí jíst příborem. Paní učitelka byla asi trochu překvapená, že nesdílím její názor.. Už je prý dost velký a příborem by rozhodně jíst měl. Když jsem namítla, že když není předškolák, má ještě čas a netlačila bych na něj, odpověděla mi No jak chcete… a rozhovor ukončila.
Opravdu bych ho měla nutit??? (Doma příbor dostane automaticky, ale většinou ho nechce a nají se lžičkou nebo jen vidličkou..)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5088
5.9.14 11:51

Nemyslím, že by jej měla nutit.. já mám předškoláka / je mu pět.. ale bude mít odklad… mám jen jedny nervy :D / a zrovna včera se mě paní učitelka vyloženě ptala, zda mu může zkusit dát příbor… řekla jsem, že klidně… ale že si myslím, že to bude boj :D.. tak se usmála a řekla.. jasně, prostě uvidíme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4621
5.9.14 11:52

Mám stejně starého syna a ve školce jí normálně lžičkou. To by se mi teda vůbec nelíbilo a učitelce bych určitě něco řekla. Nutit ho nemůžou a nepřijde mi dost velký na příbor. Když mu to nejde a pak se do školky bojí, je to fakt blbost ho nutit. To by mělo dojít i té učitelce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
5.9.14 11:55

@jessamin Asi mu nenadávala jak si to představíme pod tím pojmem, ale umím si představit tu konverzaci. Mám doma stejně starého syna a já jsem tedy neskonale vděčná, že se snaží ve školce a nemusím já. Moc mu to s příborem nejde, ale naučit se to musí a proč to nezkusit teď?
Nevím, jak to tady mají ve školce, ale matky mají neskutečně blbou vlastnost - kecat do všeho a radit ženským s letitou praxí, neříkám, že všechny učitelky jsou světice, ale zkusme jim dát šanci a věřit jim ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4135
5.9.14 11:55

Ahoj, já jsem ve školce učila a příborem jedly jen děti předškolní a většinou to ani nebylo hned od září, prostě postupně na to jídlo příborem přecházely. Některé jedly hned, jiné až časem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
5.9.14 11:57
@Terlas píše:
Mám stejně starého syna a ve školce jí normálně lžičkou. To by se mi teda vůbec nelíbilo a učitelce bych určitě něco řekla. Nutit ho nemůžou a nepřijde mi dost velký na příbor. Když mu to nejde a pak se do školky bojí, je to fakt blbost ho nutit. To by mělo dojít i té učitelce…

Neučíte příborem? já ano, už svou malou dceru učím jíst lžičkou i vidličkou? nevidím na tom nic špatného a čtyřleté dítě už to chápu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35366
5.9.14 11:57

No ja teda pujdu proti proudu, ale 4,5 lete dite by uy mělo pribor aspoň trochu ovládat. U nas ve skolce se ji lzici jen první rok(tedy deti 3-4 lete) a s priborem se uz seznamuji.
Kvuli tomu ti ho nevylouci ani ti ho nenchaji o hladu, ale zacala bych ho to doma rozhodne ucit.
Moje dite ji priborem uz relativne dlouho( pravda, nuz ovlada hur a jidlo jim ve skolce loni ještě krajeli - letos uz jim asi budou pomáhat mene).

Příspěvek upraven 05.09.14 v 11:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
5.9.14 11:58

Povinnost to určitě není, ale pokud je syn šikovný je třeba to zkoušet. Mělo by to samozřejmě probíhat v poklidu a ne aby z toho měl stres. Domluvit se s učitelkami, že to budete zkoušet i doma a ve školce mu pomůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
5.9.14 11:58

Jednu dobu jsem pracovala ve školce než jsem nastoupila na základní školu..a malé děti v pohodě jedli lžičkou nenutily jsme je jíst příborem ;)
Učili se to až předškoláci, myslím že je zbytečné takle malé děti tím zatěžovat.

Je dobře že si to narovinu učitelce řekla, taky by se mě to nelíbilo :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4621
5.9.14 12:00

@kozisek když kluk kvůli tomu brečí v pohodě to není… Podle mě zbytečný stres pro dítě a je hodně velká šance, že by se mu školka zošklivila. Můj syn je hrozně tvrdohlavý, když ho do něčeho nutí natruc se zasekne. U nás by to určitě neprošlo… Např. ho pořád nutily zdravit až ve 4 letech přestal zdravit skoro úplně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
5.9.14 12:01

U nás se příbor povinně dává předškolákům, mladší si ho mohou brát, když chtějí. Ale v tvém případě bych si asi nekazila začátek školního roku, zašla bych za učitelkou znovu a poprosila bych ji, jestli by ho zatím nenutili, že to začnete doma trénovat, ať mu dají do Vánoc čas, natrénujete to doma v klidu, že se toho syn ve školce obává a nechceš ho zbytečně stresovat. Myslím, že když takhle ukážeš svou dobrou vůli a spolupráci, mohlo by se to obejít bez zbytečných „nepochopení“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50186
5.9.14 12:03

Zkoušela bych to s ním doma, ale nenutila bych. Náš čtyřleták tím nožem akorát pižlá a moc toho neukrojí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
5.9.14 12:14
@Terlas píše:
@kozisek když kluk kvůli tomu brečí v pohodě to není… Podle mě zbytečný stres pro dítě a je hodně velká šance, že by se mu školka zošklivila. Můj syn je hrozně tvrdohlavý, když ho do něčeho nutí natruc se zasekne. U nás by to určitě neprošlo… Např. ho pořád nutily zdravit až ve 4 letech přestal zdravit skoro úplně…

Ale zakladatelka nepíše, že by brečel :think: :nevim:

Tohle je věčné a nekonečné kolo, kdy začít, mému to nevyhovuje, ale ty učitelky tam nemají jednoho, mají jich tam dvacet. Neříkám, že všechny školky jsou hitparáda, ale opravdu jim zkusme věřit a dát na ně. Znám našeho syna, to je občas takový…, že bych nevěřila, kdyby nebyl náš, co ten zkouší a jak to zkouší :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jessamin
5.9.14 12:15

Jak jsem psala, příbor dostává vždy, i to zkouší, ale nakonec popadne tu lžičku. Tak jsem to učitelce i řekla, že zkoušíme a tak. No mě je spíš úzko z toho, že to dítě sedí u oběda, se staženým žaludkem, ve stresu, místo aby bylo v klidu.. Tak snad mu dnes lžičku dovolí a my budem trénovat trochu víc. Díky moc za všechny názory.

• Citovat
  • Upravit
jessamin
5.9.14 12:16

A ano, sama mi potvrdila, že včera kvůli tomu u oběda brečel

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení