Pozitivní screening a genetika

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
82
10.11.22 19:23

Pozitivni screening a genetika

Ahoj holky, vim, ze toto tema tu plus minus bylo mnohokrat…vysel nam pozitivni 1.screening, riziko 1/52 ( uzv naprosto v poradku, nosni kustka pritomna, sijove projasneni 1.5, srdicko v poradku, jedine co nam snizilo „body“ je muj vek, 38let ( riziko v tomto veku je uz tak 1/161 a spatna hodnota PAPP-A a to 0.29 MoM)…14dni po screeningu nas objednali na genetiku, tyden nervu a cekani uz mame za sebou (nyni 14+4tt)…
Co na te genetice resi? Zohlednuji treba vice ten vek ktery ty cisla hodne shodi dolu, zohlednuji ten dobry uzv? Delaji jeste nejaky kontrolni uzv tam? Nebo proste automaticky posilaji na odber plodove vody ci Prescan?
Ja nevim proc nejak jsem vnitrne presvedcena ze odber plodove vody nechci :,(
Moc vsem co si prosli stejnym pribehem dekuji za prispevky!!!

Příspěvek upraven 10.11.22 v 19:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15995
10.11.22 19:28

Nevin, ale pokud nechces na plodovku, je tady jeste cesta NIPT (neinvazivni testy z krve). Jsou pomerne drahe a je to porad jen screening, ale o dost presnejsi nez klasicky. To byla moje volba v podobne situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
10.11.22 19:30
@beruska9 píše:
Nevin, ale pokud nechces na plodovku, je tady jeste cesta NIPT (neinvazivni testy z krve). Jsou pomerne drahe a je to porad jen screening, ale o dost presnejsi nez klasicky. To byla moje volba v podobne situaci.

Ja cetla, ze snad stoji kolem 12-14tis.?
Muzu se jen zeptat jak ten screening vysel vam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2904
10.11.22 19:39

My byli na genetice v den screeningu. Prosla s nama dotaznik o anamneze. Sdelila moznosti - plodovka, prenascan, triple testy. Js tam byla jen kvuli veku a i tak nas lehce tlacila k plodovce. Nechali jsme si pro “klid v dusi” udelat Prenascan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
10.11.22 19:40
@Luxi píše:
Ja cetla, ze snad stoji kolem 12-14tis.?
Muzu se jen zeptat jak ten screening vysel vam?

Ja to absolvovala v zahranici, takze cenu tady uplne nevim, ale tak nejak dle mistnich diskusi.
Ja mela Downa 1:60, vek 35, NIPT negativni, dite je zdrave.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
10.11.22 19:42
@beruska9 píše:
Ja to absolvovala v zahranici, takze cenu tady uplne nevim, ale tak nejak dle mistnich diskusi.
Ja mela Downa 1:60, vek 35, NIPT negativni, dite je zdrave.

To je krasne zakonceni. Moc gratuluji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
10.11.22 19:44
@Maggdallena píše:
My byli na genetice v den screeningu. Prosla s nama dotaznik o anamneze. Sdelila moznosti - plodovka, prenascan, triple testy. Js tam byla jen kvuli veku a i tak nas lehce tlacila k plodovce. Nechali jsme si pro “klid v dusi” udelat Prenascan.

Prave se trochu bojim toho natlaku, protoze kdyz jsem tu ty diskuze projizdela „tlaci“ do plodovky vsechny kdo ma neco nejak „nestandardni“…jako asi je to pochopitelne, snazi se predejit vsemu, ale…nejak se s tim nemuzu popasovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
10.11.22 19:51
@Luxi píše:
Prave se trochu bojim toho natlaku, protoze kdyz jsem tu ty diskuze projizdela „tlaci“ do plodovky vsechny kdo ma neco nejak „nestandardni“…jako asi je to pochopitelne, snazi se predejit vsemu, ale…nejak se s tim nemuzu popasovat…

Tak bez tveho souhlasu nemuzou nic, at tlaci jak chteji. Nech si ale poradne vysvetlit prinosy a rizika. Je pravda, ze NIPT je porad jen screening, takze je tam riziko, ze vadu neodhali. U plodovky je zase riziko potratu. Idealni si co nejvic precti, aby sis svym rozhodnutim mohla byt jista, idealni by byla i shoda s partnerem a jeho podpora. Je to narocne, musis akceptovat jedno nebo druhe riziko, pritom ani jedno neni nejak vyrazne vyssi nez druhe. Ja si vybrala NIPT ale priznam se, ze az do porodu jsem mirne bobky mela. Drzim palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2814
10.11.22 19:57

A kdyby bylo dítě postižené, zvládla bys to? Pokud ano, nech to plavat, ne - Prenascan, určitě ne - plodovka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
10.11.22 20:02
@Janee19 píše:
A kdyby bylo dítě postižené, zvládla bys to? Pokud ano, nech to plavat, ne - Prenascan, určitě ne - plodovka…

Shodli jsme se s manzelem (mame jiz dve deti), ze pokud by se Down potvrdil, malou bychom si nechali. Vim, ze to hodne lidi odsuzuje…
Jen se ted asi bojim toho strachu ci nejistoty jeste zbyvajicich 25tydnu. V cloveku se perou pocity nahoru dolu…chvili citim a vim, ze mala je zdrava, pak jsem na pokraji paniky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5373
10.11.22 20:56

Neboj, máš to v podstatě jako každa matka z dob, kdy nebyly diagnostické metody! Tenkrat se o případných vadách asi tolik nepřemýšlelo a maminky prožily těhotenství ve větším klidu! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3397
10.11.22 21:15

Se mnou na genetice prošli rodinnou anamnézu a probrali možnosti. Bylo mi 37 a riziko 1:200. Odběr plodovky mi nenutili, divil se spíš gynekolog, že jsem odmítla. Ale přece jen ten odběr je s rizikem následného potratu 1:100, to sem opravdu riskovat nechtěla a pro klid v duši jsem si zaplatila Prenascan. Spolehlivost 99%. Vše bylo v pořádku.
V jiném těhotenství mi odběrem klků DS potvrdili. Tenkrát byla krev v pořádku, ale na uz nebyla nosní kůstka, hodně vysoké šíjové projasnění a špatná srdeční akce. My se tenkrát rozhodli pro ukončení. Vaše rozhodnutí, že si necháte dítě s DS obdivuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1099
10.11.22 21:46

Na genetice se zadny cisla, dobry ultrazvuky neresi.. ani ti nedelaji zadny kontrolni utz.. je to genetika.. tam se te ptaji na nemoci v nejuzsi rodine.. tohle bys uz mela mit pripraveny a vedet to.. rodice/sourozenci/prarodice.. kolik jim je, kdy umreli ( jestli nekdo ), na co.. co mate v rodine za nemoci, at uz geneticky nebo treba cukrovka, vysoky tlak.. jestli se nekdo s necim leci.. podle toho oni vyhodnocuji geneticky riziko vvv nebo jak to nazvat.. a doporuci dalsi postup.. pri riziku 1/50 ti podle me budou nabizet odber plodovky.. ale rozhodnout se musis ty…
mne treba v r 2016 a 2019 delali v genetu ty krevni testy na pojistovnu.. ( kvuli riziku vvv ), ale urcite to nebyl prenascan..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2814
11.11.22 05:47
@Luxi píše:
Shodli jsme se s manzelem (mame jiz dve deti), ze pokud by se Down potvrdil, malou bychom si nechali. Vim, ze to hodne lidi odsuzuje…
Jen se ted asi bojim toho strachu ci nejistoty jeste zbyvajicich 25tydnu. V cloveku se perou pocity nahoru dolu…chvili citim a vim, ze mala je zdrava, pak jsem na pokraji paniky…

Pravděpodobnost, ze je nemocná, je malá. Ve vaši situaci bych na nic nesla a věřila, ze se narodí přesně taková, jaká má být :srdce: Vím ze ještě existují testy z krve na pojišťovnu, kde ti vyšetří snad jen ty tři základní syndromy. Mne osobně je nikdo nenabídl, ale určitě se poptej, až budeš na te konzultaci na genetice. Na te jsme my nebyli, riziko jsme měli malé a navíc jsme ji absolvovali již před IVF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
11.11.22 06:34
@Janee19 píše:
Pravděpodobnost, ze je nemocná, je malá. Ve vaši situaci bych na nic nesla a věřila, ze se narodí přesně taková, jaká má být :srdce: Vím ze ještě existují testy z krve na pojišťovnu, kde ti vyšetří snad jen ty tři základní syndromy. Mne osobně je nikdo nenabídl, ale určitě se poptej, až budeš na te konzultaci na genetice. Na te jsme my nebyli, riziko jsme měli malé a navíc jsme ji absolvovali již před IVF.

Zkusim se na ne poptat. Clovek aby zjistoval a shanel sam, jen proto, ze se doktorum hrazene testy nehodi?
Nevis nahodou jak je to s presnosti tech testu, popr. za jak dlouho jsou vysledky?
Moc dekuji u za podporu, male verime a modlime se :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky