Pozitivní streptokok a očkování

783
9.6.16 09:59

Pozitivní streptokok a očkování

Prosím o zkušenosti: aktuálně řeším možnosti povinného očkování, Hexavakcína vs. Hexacima (Pediacel zřejmě není na trhu) + Prevenar 13. Ráda bych očkovací schéma 2+1 - všude čtu, že toto schéma se dává až od 7.měsíce - máte zkušenost i dříve?
Naše situace: 3letá dcera měla povinné očkování 3+1 + Prevenar13 (současně), reakce teploty, spavost, protivnost + až teď mi zpětně dochází, že možná i další problémy měly souvislost (opožděnější vývoj, rehabky, vojtovka, neurolog, hypertonik) + každý podzim opakované zápaly plic a virózy (vím, že je pneumokoků spousta, ale ten Prevenar jí teda moc nepomohl). Od září má jít do školky a já teď přemýšlím, jak naočkovat druhou dceru (6 týdnů) - neočkovat si netroufnu, ale ráda bych začátek odložila alespoň na 4.měsíc (víc asi u Mudr neukecám), tzn. začít v srpnu a 2.posilující dávku by tedy měla mít v říjnu. Samozřejmě se bojím školkových nemocí, aby si to holky nepředávaly, ale současně se obávám dát očko už teď kvůli nežádoucím účinkům a náporu na malý organismus.
Současně jsem nikde nenašla, jak je to s riziky u dětí s pozitivním streptokokem, u kterých se nestihlo dát před porodem ATB. Jaká jsou pro a proti vůči očkování - u streptokoka může být vážná reakce organismu do 48h po porodu, ale také do několik měsíců. A nikdo už mi neřekl, zda u těchto dětí je lepší očkovat co nejdříve nebo naopak chvíli počkat, aby byl organismus silnější…
U 1. dcery se očko začínalo ve 3.měsících a Mudr mě pak docela tlačila do 2.dávky (byla pořád nemocná), takže ji dostala po 2 měsících a to už škaredě koukala (až teď vidím, že nás takhle tlačit nemusela a mohla i doporučit schéma 2+1 což tehdy asi ještě nešlo). Chápu, že jsou tlačeni farmakol. firmama, naše Mudr je starší ročník, já bych měla spoustu dotazů a s ní se diskutovat nedá, tehdy mě označili za „moderní matku co se moc zajímá“ + je vždy narvaná ordinace a ona spěchá.. jsou zvyklí asi na to, že se člověk neptá a jen slepě poslouchá…
Nikde pořádně nemůžu najít všechny varianty - tzn. odkdy/dokdy se dá začít, jaké minim./maxim. rozestupy, dokdy nejpozději očkovat. Líbí se mi schéma 2+1, tzn. 0-2-8 (ale nejsem si jistá, zda těch 8 je myšleno od začátku očkování nebo od 2.dávky).
Omlouvám se za délku, ale jsou to věci, které mě zajímají. U první dcery jsem slepě následovala doktorku a teď už bych ráda měla trochu kontrolu nad tím, co se děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6525
9.6.16 10:04

@kittysha Zkus kontaktovat očkovací centrum, tam ti určitě s tvým dotazem poradí fundovaně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
9.6.16 10:13

Nevím jak se streptokokem, ale počkala bych s očkováním min do půl roka, vůbec bych se s ní nebavila, prostě dám až v půl roce a nashle, je to tvoje dítě…
a teda moje dr. mi doporučila, že až budu chtít očkovat malou, mám staršího nechat 14dní doma ze školky, aby byli oba fit a 100% zdraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
9.6.16 11:55

@kittysha
myslis tim GBS pozitivitu matky, kde nestihla dostat penicilin, ale ditko bylo ok? Tak tam nic, zadne omezeni. :nevim:
prevenar proti str. agalactiae nechrani, chrani proti str. pneumoniae… neni mi jasne, jestli chapes rozdil.
ockovat od 4 mesicu ok, 2+1jde, jak to stihnes nacasovat s deckem ve skolce teda netusim. Tahat nemoci bude. Osobne bych skolkacka k mimcu nechtela (aby te mimojine skolkovy mor nesvadelo vydavat za reakce na ockovani 8) ), ja starsi dite nechala rok doma, slo az od 4 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
9.6.16 15:11

@BellinkaX Jj, chápu, že Prevenar je proti jinému viru. Prevenar zpětně zvažuju kvůli starší dceři - ta ho měla a nemocná byla ažaž (vím, že je spousta mutací, těžko říct, že kdyby ho neměla vůbec, jestli by byla ještě více/méně nemocná..). Co se týče GBS, jediné co mi v porodnici a u pediatra řekli bylo, více si ji sledujte, hlídejte, cokoli by bylo podezřelé, hlašte. A zahrnuli do toho problémy se spaním, jídlem, neprospíváním - no prostě co si člověk vzpomene:-) a když jsem se ptala, dokdy by se mohl streptokok projevit, tak kdykoli. Takže tak. To bych byla v ordinaci každý týden…
Mě to zajímalo z pohledu očkování, tak asi zkusím napsat do nějakého očkovacího centra, třeba mi odpoví.
Rozhodně nebudu tak hrr do očkování a když mě do toho bude nutit, tak se budu muset víc hádat. Se školkou se nedá nic dělat, ale už teď se s náma strašně nudí, zlobí a na každém rohu hledá kámoše (v obchodě, u doktorky) včetně dospělých:-) jasně, že nemoci budou - tak uvidíme no.. Teď do školky nechodí a nemocná byla každý podzim několik měsíců, opakované záněty průdušek a zápaly plic - z hřiště, koutku, MHD. A to nejsem matka, co celý den sedí v koutku u kafe. Prostě chytla co kolem ní prošlo… Teď bere dlouhodobější léky na imunitu (kterou jí nejspíš rozsekalo právě očkování) a držíme si palce:-) každopádně si budu víc všímat reakcí po očkování, protože už mám srovnání s tou starší a naopak si myslím, že jsme si toho měli víc všímat už tehdy, ale někdy lepší nevědět..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
25.6.16 22:28
@kittysha píše:
Rozhodně nebudu tak hrr do očkování a když mě do toho bude nutit, tak se budu muset víc hádat.

Nemusíš se hádat. Prostě řekneš „promiňte, ale očkovat chci, až jí bude - třeba - 6 měsíc“… „ne, opravdu to chci takto“… „fakt ne, chci to takto“… To zvládneš :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek