Práce a roční dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
225
12.7.13 22:28

Práce a roční dítě

Ahoj Holky, chtěla bych se s vámi poradit, zda jsou tu někde pracující maminky, které měly našlápnutou karieru a brzo je chtěli stáhnout zpět do práce. Mám doma holčičku 10 měsíců a jelikož se u nás ted uvolnilo místo, manažerka prosila, zda bych nezvážila návrat. Na jednu stranu bych šla ráda (někdy mám pocit, že se z malé zblázním, je to fakt živel…a samozřejmě finance jsou věc druhá, co si budeme nalhávat v této době..), na druhou stranu..když si v hlavě promítnu, že ji nechám v jesličkách (i když vím, že jsou tam velmi kreativní tety a jak ji znám, bude nadšená), tak se mi nahrnou slzy do očí…nejhorší je, že manažerce jsem nakonec kývla a ted přemýšlím, jestli nedělám hloupost. Já vím, že doba pokorčila, že dnes se pracujích rodičů je spousta a nemusí to nutně znamenat, že se dítěti nevěnují nebo podobně…Proto prosím, jestli jste třeba některá takhle šla do práce a dala broučka do jeslí, jak jste to zvládaly? A jk to zvládly děti? Neovlivnilo to nějak váš vztah nebo výchovu nebo podobně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14856
12.7.13 22:37

Rok mi prijde jeste malo :nevim:…ale na jednu stranu to chapu, ja mela v roce ditete se vsim prastit a jit do prace.

ziju v nemecku kde je rodicak jen do roka ditete, pak jsou maminky doma zadarmo, vetsinou jde jeste otec na dva mesice na rodicak a pak jdou zpatky do prace, skolky beru od roka, 14 mesicu deti. V nasi skolce jsem zazila jednoho chlapecka a toho mi teda bylo desne lito, kdykoliv jsem tam s dcerou byla, tak brecel, hlavne venku. Tohle je ale silne individualni. Jako kdyby jsi mluvila o dvou letech, tak bych rekla na nic necekej a jdi, ale rok…neslo by ziskat cas jeste aspon na pul roku?

ale treba bude rada - hlavne ty si tim musis byt jista, jakoukoliv pochynost, nejistotu dite vyciti a zvyka si hur.

Příspěvek upraven 12.07.13 v 22:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
12.7.13 22:37

A nemůžeš jít třeba jen na částečný úvazek? Aby to nebyl takový šok pro tebe nebo i pro malou? Já nejsem zastánce toho, aby matka doma 3 roky seděla na zadku a žila jen pro dítě, ale nastoupit na plný úvazek při ročním dítěti, to je třeba na mě moc brzy. Opravdu ty peníze tak nutně potřebujete? Nebo to děláš kvůli udržení práce? Možná budeš jednou litovat…těžko říct, třeba ne, já jsem v dceřiných 10měs začala učit dva kurzy a bylo to akorát - byla na mě celkem závislá a kolikrát i brečela když jsem jí dávala dědovi na hlídání. Ale každé dítě je jiné, tohle je hodně těžké a budeš si to muset stejně rozhodnout sama, co na to partner?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
12.7.13 22:40

Za ten pul rok se dite jeste docela dost zmeni a pro zamestnatele by to mohlo byt jeste prijatelne…otazka je, co ty jesle, jestli by ji vzali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Wecernice2
12.7.13 22:41

Pracovat jsem nepřestala ani po porodu. Pracovala jsem z domu. A od doby co má syn rok chodím do práce 2× týdně. Ty dny ale hlídá tatínek :nevim:. Od listopadu bude chodit do školky.. Měla jsem to lehčí, že jsem ho doma nechávala chlapovi, ale já se už do práce těšila :hug: Byl to proti tomu stereotypu doma odpočinek. Malý to zvládal v pohodě. Tatínek taky. A myslím že to zvládne i ve školce a tvůj prcek v jeslích taky. U nás žádné nejsou takže takové možnosti jsme neměli.. :hug:

• Citovat
  • Upravit
35438
12.7.13 22:43

Začala jsem znovu pracovat, když měla malá 9 měsíců. Brala jsem si ji s sebou do práce a když jsem potřebovala někam jet, hlídali mi ji rodiče. I tak to byl pořádný zápřah. Asi bych zvolila částečný úvazek, jestli to jde a část práce z domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
12.7.13 22:43

@Andelisek Nemohl by na rodičovskou dovolenou partner? My to tak nějak máme v plánu, že bych šla do práce až bude synovi kolem roku a půl a manžel bude na rodičáku…Zatím pracuju po večerech z domu. Kdyby byly jedinou volbou jesličky, tak bych asi počkala do dvou nebo tří let, ale hodně záleží na dítěti. Žila jsem v zahraničí, kde jsou jesličky pro mladší než roční děti normální, a některé děti s tím neměly problém a chodily tam rády, ale měla jsem i kamarádku, která vždycky chodila ráno do práce pozdě, protože jí dcerka v jesličkách hodně plakala, a pak jí třeba i během dne volali, ať si pro dítě přijede, že hrozně pláče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4441
12.7.13 22:45

Známý dcera žije v Holandsku, a klučíka dává kvůli práci do jeslí od jeho 4m - že prý je to tam normální - já si to nedovedu představit ani teď, a to je našemu 15m.. Sice si říkám že na pár hodin týdně bych nějakou práci brala, i kvůli nějakým penízkům navíc, ale na druhou stranu když jsem bez něj dvě hodiny jsem jak bez ruky, na dýl si to nedovedu představit, jsem na něm fakt závislák :-D a nejde třeba jen částečný úvazek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21502
12.7.13 22:51

U dcery jsem se vracela na částečný úvazek v jejím roce, u mladšího syna dokonce v jeho osmi měsících. dcera nastoupila do jeslí, syn měl chůvu. ani u jednoho jsem nelitovala, i když jsem rok mezi dětmi chodila i na plný úvazek a dcera měla odpoledne chůvy.
pokud je dítě společenské, bude jesličky zvládat, tak v tom nevidím problém a určitě běž. jsou nabídky, které se prostě neodmítají. a ber to tak, že pokud to fakt nepůjde, tak se můžeš vrátit zpátky na rodičovskou dovolenou. jen počítej s vyšší nemocností, kor přes zimu. budeš pak s dítětem doma ty nebo manžel nebo babičky? a taky bych na tvém místě zkusila domluvit buď zkrácený úvazek nebo některé dny práci doma. teda pokud to tvoje práce umožňuje.
hlavní je, aby sis to srovnala v hlavě ty a byla přesvědčená o tom, že je to dobré pro vás obě. budeš klidnější a i dítě přijme změnu lépe. podle mě je v roce malinko brzo, ale není to už žádná tragédie - jak již bylo napsáno, v jiných státech evropy to mají děti a matky podstatně „tvrdší“. my jsme strašně zmlsané…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35323
12.7.13 22:56

Ja pracuju od dcerinych 15 mesicu, zacala jsem jednim dnem, zahy pak pridala dalsi dva. V jejich dvou letech ctvrty a ve trech jsem zacala na temer plny. Tak mi to uplne vyhovuje.
Se starsi dcerou jsem chodila do prace od jejich dvou let, na tri dny a sluzby, coz dohromady dalo asi 1,25 uvazku. To byl masakr a tak jsem se zarekla, ze tak uz nikdy, slouzit uz nebudu, dokud to nebude nevyhnutelne nutne.
Na plny bych asi tak brzy nesla, na castecny urcite, ja bych doma jinak uplne zblbla( s prominutim).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
12.7.13 22:58

Vím, že to není stejné, ale dala jsem mladšího ve 2 letech do jeslí, na dopoledne (on skoro nejí a dát ho tam na celý den ani nemůžu..). před rokem věku bych to asi nedokázala (nenapadlo mě to, on byl hrozně hodnej, a práce se dala zvládat s ním..) a pak to nešlo, byl pořád nemocný. kdyby nebyl, dala bych ho tak v 18m. asi by to snášel lépe, než v těch dvou letech. čím mladší dítě tím to snáší lépe, to aspoň tvrdí v našich jeslích. vím, že jsem udělala dobře, že to, že tam chodí, je dobře pro nás oba. i když jsem si leccos vyslechla, že dítě do tří let k mámě a tak, ale oni s ním nejsou, že :)

podle mého hrozně moc záleží na tom, jakou budeš mít pracovní dobu, jak dlouho v těch jeslích bude, a jestli tě nebude stresovat, že s ní nejsi.. protože některé z nás prostě max. potřebují ještě jinou činnost než dítě a pak se k němu vrací úžasně uvolněné a doslova natěšené. a pokud jsou jen doma, jsou nervozní a podrážděné.. věř, tohle znám..

pro mě, i když to bylo výrazně později, byly jesle tím nejlepším, co jsem mohla udělat. jesle jsou to soukromé, jsou skvělé, tety jsou bezvadné a i mi pomáhají s výchovou, on je teď dost nezvladatelný, a ony mají fakt dobré „triky“ :)
u nás v jeslích většinou pláčou jen ty děti, co začaly ve 2letech. ty co tam chodí od roku, jsou úplně v klídku.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2476
12.7.13 23:02

Ahoj,

ja sem neprestala pracovat ani u jednoho z nasich deti. S Nelcou ted pracuju 3 dny v tydnu z domu a 2 dny sem v kancelari a to je potom s pani na hlidani, ktera nam hlidala i Vitecka. Urcite toho nelituju, ale musi se to dobre zorganizovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.13 23:12

Prosím anonymně

Napíšu svojí zkušenost. Samozřejmě to není všude stejné, ale já se mohla vrátit do práce, malou jsem chtěla dát do jeslí, ale pak jsem si to rozmyslela. Někdy mi z toho všeho hrabalo a říkala jsem si, jestli by mi v práci vážně nebylo lépe, ale když si vezmu o co všechno bych přišla… :nevim:. Pak jsem shodou okolností měla jít pracovat do jesliček, kam jsem chtěla malou dát. Jeden den mi stačil, abych byla šťastná, že jsem jí tam tenkrát nedala. Ono to z pohledu rodiče vypadá někdy „lépe“. Možná pokud by šlo pracovat na částečný úvazek, tak bych to ještě občas zkousla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.13 23:12

První dítě šlo do jeslí ve dvou letech. Druhé jsem vozila na hlídání už do třech měsíců na dva dny v týdnu a od roka na každý den. Třetí také tak. Máme úžasnou chůvu, takže vím, že byly a jsou holky v dobrých rukou, proto mi to nedělá žádný problém. Kdyby mi nešla skloubit práce s dětma a musela jsem sedět doma 3 a více let, tak mám dítě jen jedno. Matky na pískovišti se hroutily už při představě, když jsem dávala holku ve dvou letech do jeslí. Když jsem řekla, že druhou odkládám už ve třech měsících, jedna se mě zeptala, proč si ty děti dělám, když je odkládám. Od té doby na pískoviště nechodím. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Já jednoznačně radím do práce jít a vykašlat se na tu většinu, která má pocit, že děti bez nich nepřežijou. V jeslích se začneš potkávat s rodičema, pro který je toto uspořádání normální a hodně tě to osvěží a ubezpečí v tom, že neděláš nic strašného.
Samozřejmě nějaký částečný úvazek by byl pro začátek než se zaběhnete lepší, o tom žádná. ;) ;) ;) ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.13 23:15
@Anonymní píše:
Napíšu svojí zkušenost. Samozřejmě to není všude stejné, ale já se mohla vrátit do práce, malou jsem chtěla dát do jeslí, ale pak jsem si to rozmyslela. Někdy mi z toho všeho hrabalo a říkala jsem si, jestli by mi v práci vážně nebylo lépe, ale když si vezmu o co všechno bych přišla… :nevim:. Pak jsem shodou okolností měla jít pracovat do jesliček, kam jsem chtěla malou dát. Jeden den mi stačil, abych byla šťastná, že jsem jí tam tenkrát nedala. Ono to z pohledu rodiče vypadá někdy „lépe“. Možná pokud by šlo pracovat na částečný úvazek, tak bych to ještě občas zkousla.

to jsou strašný řeči tohleto. Já byla v jeslích od dvou let, můj chlap od roku a že se ty jesle asi nedají srovnávat s dnešníma a nezanechalo to na nás žádné stopy. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Tyhle řeči fakt miluju.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat