Práce na ŽL - poradíte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce na ŽL - poradíte?
Ahoj,
dostala jsem nabídku pracovat na živnostenský list s fixním platem 18 000 Kč. Jako chronický zaměstnanec se v tomto vůbec neorientuju, takže prosím můžete mi poradit co všechno obnáší OSVČ? Vím, že si musím nechat udělat ŽL, sama si platit sociální a zdravotní - to jsou nějaké fixní měsíční částky? K tomu lze platit ještě nemocenskou pro případ, že budu v pracovní neschopnosti? Kolik? A pokud onemocní děti, vztahuje se toto pojištění i na paragraf na ně? A jak je to s daní?
Hledala jsem info na netu, ale já to potřebuju vysvětlit trochu víc „polopaticky“
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Záleží, co je to za OSVČ…u některých nepotřebuješ vyřizovat ŽL. Např. pokud to je pojišťovnictví, tak tam ŽL podle mě není. Jen se to někde hlásí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je nejlepší se optat přímo na finančním úřadě a oni ti určitě pomohou.
Já si myslím, že se i něco změnilo, co se týče OSVČ, tak do toho tak moc nevidím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, musí se pravidelně měsíčně platit zdravotní pojištění nyní nejnižší záloha činí 1670,–Kč. Potom sociální pojištění, to vzhledem k Vašemu platu bude záloha 1807,–Kč. Pak se jednou za rok musí zaplatit da%n z příjmu. Každý měsíc budete vystavovat fakturu. Založíte si živnostenský list, toto bude zřejmě ohlašovací živnost, takže stačí dojít na jakýkoliv živnostenksý úřad, zaplatit poplatek a od té chvíli můžete pracovat. Jednou ročně v březnu musíte podat daňové přiznání a zaplatit daň. Z té se dá odečíst fixní částka nákaldů, nebo si schovávat stvrzenky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
děkuju za info
a jak je to s nemocenskou? To se musím nechat pojistit u některé z pojišťoven, aby mi v případě nemoci šla částka alespoň minimální? A pokud budou nemocné děti? Paragraf jako u zaměstnavatele si asi brát nelze, že? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stačí zaslat do pojišťovny, u které jste nyní informace o zahájení podnikání. A oni Vám zašlou bližší informace. V případě nemoci dětí - vy jste svým vlastním zaměstnavatelem, nelze podle mne využívat ohledně dětí stejný paragraf jako zaměstnanec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odkaz
Podívejte se na tento odkaz, je tam spousta informací: http://www.jakpodnikat.cz/…odnikani.php
- Citovat
- Upravit
Ahoj všem,
manžel pracoval na ŽL, bohužel to nevynášelo tak jak bychom si přáli a hlavně potřebovali
,naskytla se práce nechal se zaměstnat, paní na sociálce nám sdělila nemilou věc, že sociální musí platit dál po dobu jednoho roku, že mu to pak nějak vyučtují a vrátí, ale kde na to máme brát že? ![]()
nevíte někdo kdyby živnost pozastavil, poté třeba chtěl znovu obnovit,
platí se něco?
zdravotní se také musí platit ikdyž je zaměstananý?
tohle mě fakt dostalo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hedabedna Ne, za pozastavení, ani za obnovení se neplatí a hlavně pokud je zaměstnaný, tak to má jako vedlejší činnost, tedy zálohy se stanovují podle předchozího výdělku, tedy by měly být menší, pokud příliš nevydělával.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@hedabedna Ne, za pozastavení, ani za obnovení se neplatí a hlavně pokud je zaměstnaný, tak to má jako vedlejší činnost, tedy zálohy se stanovují podle předchozího výdělku, tedy by měly být menší, pokud příliš nevydělával.
a jak toho docílí aby to bylo jako vedlejší činost?
ona mu jen řekla že mu sto sníží z 1800 na 1700
což mi přijde pořád nereálný
a to zdravotní se taky platí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hedabedna Doloží, že je zaměstnaný a má víc jak minimální mzdu. A zdravotní je potřeba řešit přímo s pojišťovnou… ale jestli na ten ŽL nepracuje, tak bych to neřešila a prostě ho pozastavila, a je to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tímto příjmem se to nevyplatí. Pokud by tato částka byla na HPP máte 14460 čistého. Jako podnikatel platíte povinné zálohy 1807+1670 a nemocenskou asi 115-zbyde Vám cca 14400.Bez jisoty-při nemocenské dostanete zhruba 3,5t měsíčně, ale až asi po 3 týdnech(to nevím přesně),mateřská asi tak 3000-pokud by jste chtěla dítě, rodičák povinně na 4 roky… Pokud máte děti a můžete si jako HPP odečítat jedno tak máte dokonce 15570 čistého. Vyplatilo by se Vám to teoreticky kolem 30000 na fakturu.
Možná jedině při rodičáku-tak není povinnost platit minimální zálohy, ale platí se pouze podle výše výdělku.
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 píše:
@hedabedna Doloží, že je zaměstnaný a má víc jak minimální mzdu. A zdravotní je potřeba řešit přímo s pojišťovnou… ale jestli na ten ŽL nepracuje, tak bych to neřešila a prostě ho pozastavila, a je to.
no jo tak mysleli jsem kdyby byl občas nějaký melouch
jenže to by jich zas muselo být kapánek víc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hedabedna S tou sociálkou záleží, jaké příjmy měl manžel jako OSVČ vloni, podle toho platí zálohy pro rok 2014. Mění se to vždy po podání daňového přiznání a přehledu o příjmech a výdajích.. V této situaci bych řekla, že záleží na vás, jestli bude podnikat dál, musí platit a když ty příjmy nebudou, příští rok po podání přehledu se to vše vyúčtuje a případný přeplatek vrátí..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit