Práce programátora (nevím jak to nazvat)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
291
27.9.25 11:52
@LucyK11 píše: Více

Ted jsem hledala práci (nejsem programátor, dělám něco jiného v IT) a požadavek na VŠ v IT oboru jsem ani u inzerátů ve státním sektoru u IT pozic neviděla. Případně tam byl bod, že mít VŠ je plus (ale ne nutnost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
27.9.25 12:20

Ještě jedna věc tu asi nepadla a tou je zodpovědnost. Něco jiného je programovat nějaké jednoduché věci a pak je třeba vedle toho administrátor nějakého eshopu. Přijde zadání navýšit ceny… Většino ty zadání nejsou nijak jednoduchá, zadavatel si navymýšlí různé podmínky, bla bla bla… A pak je z toho aféra jako u Reeboku. Samozřejmě za to pak někdo nese odpovědnost se všemi důsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.11.25 11:40

Taky souhlasím, dneska už většina firem VŠ nevyžaduje, spíš koukají na to, co člověk umí a jestli má chuť se učit. Já jsem se dívala na kurzy od Czechitas i ITnetwork, nakonec jsem vybrala Python od Engeta. Kurz mi hodně pomohl pochopit základy a udělat si přehled, jak to v IT funguje v praxi…neříkám, že po jednom kurzu je z tebe hned junior, ale jako start to bylo fakt dobrý. Navíc spolupracují s firmami, takže ví, co se zrovna hledá, a umí poradit, kam se posunout dál.

A jo, s tou zodpovědností souhlasím. O to víc má smysl se dál vzdělávat, třeba i v AI. Spousta rutinní práce mizí, ale zase je víc prostoru na kreativní věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
4.11.25 21:05
@andrea_jonson píše: Více

No, třeba ten python… V životě jsem s ním nepracoval, ale teď jsem prostě potřeboval. Učit se mi to od základů nechtělo, tak co s tím. Použil jsem AI, v podstatě jsem nenaprogramoval ani řádek. A dělá to přesně to co chci. Umím ten kód ale přečíst - na to nepotřebuji nějakou zvláštní dovednost, programovací jazyky jsou v základech velmi podobné. Takže jsem ten vygenerovaný kód jen prošel, lehce upravil, doladil a pustil. Tím neříkám, že se blíží soumrak programátorů. To je ještě hodně vzdálená budoucnost, ale pro jednodušší věci AI funguje hodně dobře a na co brát juniora na jednoduché věci, když mi je může vygenerovat právě AI.
Na trhu práce je prostě potřeba něco nabídnout a pokud práci daného člověk vyřeším AI automatizací, proč tam takového člověka vlastně mít? Dneska se hodně tlačí na to, aby bylo fakt dobré zadání, podle kterého to AI dokáže přibližně naprogramovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7886
5.11.25 09:54
@Petr-33 píše: Více

Velká výhoda je, že AI se na rozdíl od juniora nevzteká, když ji 5× po sobě nařídíš, ať to pořádně zkontroluje, jestli tam nemá chyby :) Hlavně 99% programování v dnešní době je práce pro lopaty, skutečně tvůrčí činnosti zbývá minimum. Dovedu si představit, že časem programování projde vývojem, jakým prošlo navrhování tištěných spojů, nebo návrhů čipů. Pamatuji si, jak jsme s vyplazenými jazyky čmárali cesty podle rozmístěných součástek :) Potom přišel program Eagle no a dnes, na kolika procentech cest na deskách se podílí člověk?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat