Práce se zvířaty
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Podívej, buď ráda, že jsi učitelka, kup si barák, velký pozemek, pořiď si zvířat kolik chceš a realizuj se spíš v mimopracovních aktivitách ![]()
Já jsem vystudovala veterinu, praxi na klinice jsem dělala rok a něco. Po první RD učím na zemědělské SŠ odborné veterinární předměty a nemůžu si to vynachválit. Děti 3, na částečný úvazek jsem vždycky nastupovala kolem 1 roku dětí (třeba 3 x týdně 3-4h, aspoň jsem se dostala mezi lidi a něco vydělala…), nemusím řešit hlídání o prázdninách, covidprázdninách, nekončím (při plném úvazku) později než v 16h, děti stíhám ráno rozvozit a odpoledne stáhnout…
Na veterině: práce od nevidím do nevidím, noci/víkendy, plat jsem jako absolvent měla nižší než jako začínající učitelka, teď navíc platy za poslední roky celkem výrazně vzrostly.
Pokud budeš dělat nekvalifikovanou práci - jako ošetřovatelka, dojička tak se dost nadřeš a nic pořádně nevyděláš (jako dojička teda jo, ale je to fakt vydřený). Pokud by sis doplnila odborné vzdělání (teď se třeba nově otevírá na dvou školách na VOŠ veterinární obor - diplomovaný vet. technik. s titulem DiS), vezmou tě třeba někam na veterinu jako sestřičku, jsou i místa na vet. správě. Sestřičku můžeš dělat i bez vet. vzdělání, pokud tě vezmou, ale zase měla bys mít aspoň nějaké chovatelské zkušenosti. A plat mizérie
Kolegyně sháněla na kliniku vet. sestřičky, že ať se zeptám maturantů, jestli by neměli zájem - plat 14 tis. hrubého (Praha!) Je to asi 4 roky zpět.
Ještě doplním možnosti kurzů - kdybys na tom fakt trvala
Je kurz kosmetiky zvířat, byla bys něco jako kadeřnice psů, naučí tě tam základy, rutinu musíš získat praxí - napřed stříháš psy kamarádek, pak si otevřeš salon. Nebo kurz inseminace zvířat - jezdíš po kravínech a inseminuješ krávy. Je i pár ženských, co to dělají, je to dost fyzicky náročné, vydělat se dá…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Tak zakladatelka nepíše, jestli má zkušenosti s výcvikem psů a tím nemyslím to, že má psa na procházky a na valeni na gauči. K tomu je potřeba mít fakt už nějaký zkušenosti, nemůže si to dělat kde kdo
tak ze dne na den to nemůže začít (jako práci) dělat asi skoro nikdo. Je to specifický obor, ani kynolog tohle nebude všechno znát. Proto i myslím, že ty spolupráce se tam navazují postupně, než to někdo začne dělat jako svoji hlavní a výdělečnou činnost.
Ta kamarádka kdysi ani svého psa neměla. Napřed si pořídila psa, pak odchovala nějaký vrh/y a pak postupně tohle.
Ale tak je to se vším a já ten zakladatelky dotaz tak pochopila…jakože kam se má směřovat, aby později následně mohla pracovat se zvířaty. Ne že chce zítra mít práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vulpes píše:
tak ze dne na den to nemůže začít (jako práci) dělat asi skoro nikdo. Je to specifický obor, ani kynolog tohle nebude všechno znát. Proto i myslím, že ty spolupráce se tam navazují postupně, než to někdo začne dělat jako svoji hlavní a výdělečnou činnost.
Ta kamarádka kdysi ani svého psa neměla. Napřed si pořídila psa, pak odchovala nějaký vrh/y a pak postupně tohle.Ale tak je to se vším a já ten zakladatelky dotaz tak pochopila…jakože kam se má směřovat, aby později následně mohla pracovat se zvířaty. Ne že chce zítra mít práci.
Jo jasný, každá jsme zakladatelku pochopila jinak. Já to pochopila tak, že by to chtěla dělat co nejdřív, respektive po řidičáku. A to tahle konkrétní práce nejde, to je fakt běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.
- Citovat
- Upravit
@Cenarius píše:
No to zijes asi v jine zemi nebo nevimmam znamy veterinare a nikdo nema sestru a ani nikdo z jejich kolegu je nema, leda ty velky kliniky.
Já navštěvuji dva veterináře a oba sestry normálně mají. A ani jeden z nich není žádná velká klinika. Normální veterinární ordinace ve městě. Takže je to asi individuální a záleží na každém zvlášť. Určitě to není tak, že vy o nikom nevíte a automaticky to neexistuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Být tebou, zkusím vymyslet něco „děti + zvířata“. Kroužky, semináře, farmaškolku, oddíl, tábory, co já vím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tím ošetřovatelstvím v zoo to moc nevidím… Jednak to jsou buď fakt odborníci se střední veterinou, mnohdy mají i univerzitní nástavby, druhak to zaplňují studenti na praxích. A pak ze západu jde trend, že o takové ty pomocné práce se poperou dobrovolníci, hodně lidí za to i platí, že mají relax u manuální práce a pomáhají zvířatům. To nabízí i Zoo Praha, teď nevím, kolik to stojí (relativně dost, protože u tebe musí být imrvere dohled), a můžeš strávit den v zoo - vyvezeš hnůj, vyčistíš klec, připravíš jídlo, nakrmíš želvu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina píše:
Hele fakt hodně záleží co chceš dělat za pozici, někde prodávat ve zverimexu můžeš se zakladkou, na jiný pozice nebude stačit kurz, zrovna k ošetřovatelce v zoo te asi hned tak nepustí. Taky ber v potaz, ze tyhle místa bývají mizerne placená a většina těch lidi to dela z té lásky, ne pro peníze. Plus samozřejmě musíš pracovat porad, zvířata pak nezavres na 2 měsíce prázdnin, budeš pracovat o víkendech, svatkach, prázdninách…
No zverimex. Byla jsem tam na pohovoru, celém byly 4 výběrová kola. První bylo v pohodě, bylo běžné jako všude jinde. V tom druhém se mne ptali věci, že jsem zírala. Zkoušeli mne tam z počtu z hlavy - to jsem dala dobře, ale pak…jaké lepší granule poznám a proč jsou lepší, věci ohledně akvaristiky, neco o hlodavcech…prostě nováček nevi a to jsem doma měla 2 psy a kdysi chovala morčata. Takže z 2.kola jsem nepostoupila. Myslím, že do ZOO by to nebylo tak těžké se dostat, ono je to hezké dělat se zvířátky, ale patří tam většinou uklízení po zvířatech, čištění kleci a výběhu a plat bude spíš na přilepšení. Já bych asi zůstala na místě učitelky a přes víkend a ve volném čase chodila občas dobrovolnicit do útulku. Tam si můžete práci nanečisto osahat a uvidíte. Odejít můžete vždycky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se za anonymitu.
Ráda bych našla prostřednictvím vašich případných nápadů a nových pohledů na věc řešení mého problému, který se týká hledání vhodného zaměstnání
Jsem vystudovaná učitelka SŠ čeština, dějepis. Na střední jsem nikdy neučila, pouze čtyři roky na ZŠ (mix všeho možného, od velkých, po malé, přes třídnictví, opravdu vše). Teď jsem na rodičáku.
Jde o to, že ačkoliv mám děcka ráda a zažila jsem ve školství spoustu krásných chvil s těma dětma, tak i těch špatných. A tak celkově mi nějak vnitřně vychází, že to není to, co chci dělat po zbytek života.
Nebylo třeba dlouho přemýšlet a to, co mě táhne, tak je práce se zvířaty…i když je to zase práce s lidma, žeNemám ale konkrétní představu, co přesně… celoživotně mám fakt ráda zvířata, napříč druhy. Asi nejvíc kočky, psy, hlodavce
Ne, vážně, kromě pavouků a podobné havěti, mám ráda opravdu vše.
Přemýšlela jsem, jestli je možný třeba nějaký „kurz“ třeba na veterinární sestru..? Vezmou tam takhle někoho „zvenku“?..
Vůbec se neorientuju, co vše na trhu se vlastně nabízí…o co se vlastně může člověk ucházet…? Vím, že je to naprosto pitomá otázka, když nevím, co chci, tak co vlastně hledám, že…ale to je právě ono..Něco chci a nevím, co a kde začít…
Co takhle v ZOO? Ošetřovatel zvířat? Čistit papouškům klec a krmit opice…klidně…
Jsem ochotná udělat si rekvalifikační kurzy nebo nějaké studium..jen nevím, kde vlastně hledat?
Budu ráda za tipy, pomoc, informace.
Díky.
Já o práci na veterině sním už minimálně 7 let. Přítel mě od toho neustále odrazuje, protože mám vysokou školu a peníze na veterinách jsou fakt těžká bída (ne, že by státní správa, kam mě tlačí, byla na tom lépe, ale jsou tam jistoty a benefity).
Sama jsem absolvovala na veterinách pár pohovorů (v Praze) a každá klinika mi řekla prostě minimální mzdu a že víc nabídnout nemohou.
Lépe platí veterinární nemocnice, tam veterinární asistentky jsou schopné si vydělat 20-21 000, ale jen díky příplatkům za víkendy a noční, s nějakými benefity ani nepočítej. Také mě to láká, pořád po té práci pokukuji, ale nějak se bojím, že by mě to neuživilo s dnešním zdražováním všeho. Na druhou stranu spoustu klinik je fakt zoufalých, že za tyhle peníze nikdo pracovat nechce, takže berou opravdu lidi bez škol i praxe, vše tě naučí. Doporučuji sledovat stránky https://www.vetkom.cz/, kde jsou inzeráty právě těchto klinik.
Co se týče práce v zoo - v Praze jsem tam dělala brigádně 2 roky při škole, chovatelé ve zkušebce brali okolo 9000 čistého a ani po zkušebce to nebyl žádný zázrak (platové tabulky), bonusovou odměnu dostali jednou za rok 10 000.
Jedna věc je láska ke zvířatům a že by tě to třeba opravdu bavilo, ale druhá je ta, že se musíš v dnešní době fakt uživit. Taky pokud má člověk děti, tak asi úplně nechce chodit do práce víkendy/noční a zrovna u těhle profesí to tak prostě je a nedej bože když je nějaký porod nebo jiné zvláštní případy, tak tam klidně jedeš ve 3 ráno, ani nemrkneš.
- Citovat
- Upravit
Nedoporučuji zakladatelce zverimex. Není to o práci se zvířaty, ale s lidmi. Pracovala jsem ve 2. řetězcích, plat celkem ok, ale za cenu víkendů, svátků atd., ale jednání s lidma hrůza. Zvířata tam personál v podstatě jen nakrmí, obstará, ale že by měl čas a příležitost se jim nějak víc věnovat (např. ručně dokrmeným papouškům, fretkám, apod., který potřebujou víc, než jen nakrmit a podestlat a jsou to zvířata, který se neprodávají jak na běžícím pásu a většinou si nějakou dobu na prodejně pobydou), to fakt nemá, protože se musí orientovat na zákazníka, aby byly prodeje a tržby. Zvířata v zájmu kšeftu musí prodat i kdejakému blbovi, který o chovu toho co chce nemá ani ponětí a poradit si nenechá. Aby si zaměstnanec v prac. době hrál se zvířaty na prodejně je nemyslitelné, protože všude kamery a pořád je spousta jiné „práce“ než se věnovat živým zvířatům. U soukromníka jsem pracovala taky, co se týče přístupu ke zvířatům, možná trochu lepší, ale zase za horší peníz. Jinak nikde (z mé zkušenosti) se moc neřeší zdrav. stav zvířat, pokud některé onemocní, prostě se dá z očí zákazníka a zaměstnanci se musí postarat sami, když mu chtějí opravdu pomoct a ne ho nechat chcípnout nebo rovnou „utratit“ (prásknutím o zem nebo strčením do mrazáku) bez pokusu o léčení. Takže pro někoho, kdo zvířata opravdu miluje to ve zverimexu podle mě moc není. Jinak co se týče vzdělání, někdo tady psal, že do zverimexu se může se základkou - není úplně pravda. Pokud se chce takový zaměstnanec dostat ke zvířatům (i jim jen vykydat podestýlku), musí být vystudovaný nějaký obor, který má návaznost na zvířata (veterina, chovatelská škola, zemědělka…) nebo chovatelský kurz nebo praxe. Jinak může jen makat na prodejně a na zvíře nesmí ani sáhnout.
- Citovat
- Upravit
Kamarádka studovala veterinu, udělala bakaláře a dál nepokracovala. V Praze si hledala práci jako sestřička nebo asistentka na ambulanci a nabídli ji maximálně 18000 hrubyho. V Praze!! Tak jasně, že to nevzala a sla pracovat mimo obor, kde to ma lepší. Ve zverimaxu to opravdu ne i o zvířatech, ale o lidech a lidé jsou různí. Navíc často práce o víkendu a o svátcích a plat? Záleží jak kde, na pohovoru mi to přišlo celkem málo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak zakladatelka nepíše, jestli má zkušenosti s výcvikem psů a tím nemyslím to, že má psa na procházky a na valeni na gauči. K tomu je potřeba mít fakt už nějaký zkušenosti, nemůže si to dělat kde kdo
Jinak teda ještě zkus psí hotely, tam tě taky vezmou bez nějakých extra zkušeností, ale teda peníze mizérie. Dělala jsem v jednom za 130 hrubého. Denní, noční, víkendy, svátky, furt pryč. Naštěstí jsem to měla jen jako práci ke škole. Na pořád bych to dělat nechtěla, ač mě to bavilo.