Práce, selhání?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9117
13.7.26 21:40

Změň obor. V práci máme spoustu lidí, kteří studovali úplně jiný obor než ve kterém pracujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
13.7.26 21:54
@Anonymní píše: Více

Neni to selhání. Někdy se to tak různě semele.
Ja treba vždy chtěla pracovat ve zdravotnictví, ale skrz vrozenou vadu to nešlo, abych tuhle SŠ studovala.
Ja jsem vyučena kadeřnice, ale nejak mi to uplne asi neslo, uz na škole jsem tušila, že to nebude dobre…
A tlaky okolí byly velké.
Většina uz se viděla, jak u me sedí v salonu a ja nic… nakonec jsem přihodila maturitu a dostudovala i VŠ, někteří to nechápou dosud, proč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10284
14.7.26 09:40

Pokud jsi zjistila, že se při té práci necítíš spokojená, tak si prostě najdi jinou. Trávit pět dnů ze sedmi něčím, co tě nebaví ti zkazí celou existenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
230
14.7.26 10:42

Než začít řešit výpověď nebo změnu školy, hledala bych předně, co skutečně chci a baví mě, v čem vidím smysl a těším se na to, a současně si ujasnila, co přesně mi vadí na současném zaměření.

Kreativní, různorodá práce? Práce podle jasně daných postupů? Samostatná? Pod vedením podle přesných pokynů? Nevadí mi monotónní úkony? Netíží mě příliš odpovědnosti? Komunikace s lidmi? V týmu? Neobtěžuje mě příliš administrativa?…

Až s jasnou představou, co hledám, jít za přátelsky nakloněnými kolegy, probrat s nimi reálnost očekávání. A pak za zaměstnavatelem, jestli by uměl vyjít vstříc a měl pro mě místo podle mých představ. Jestli ne, výpověď, a o dům dál. A příští rok jiný studijní obor.

Pokud není snadné vyznat se v sobě, je možné objednat se na kariérní poradenství. Slušný psychoterapeut by měl být schopný člověka při hledání nasměrovat.

Už to tu ostatní psali - je to poznat, když práce člověka netěší. Když vlezu do ordinace za spruzenou sestrou, jsem z toho jako pacient nervózní a často to má dohru - krev při odběru neteče, tlak je potřeba měřit natřikrát. Sama přepnu do negativního nebo ostražitého nastavení a prudíme se navzájem.

Hodně štěstí a víc radosti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.26 11:42

Vím, že mě baví práce s dětmi. Vypomáhám na kroužkách, jezdím na tábory, a chodila jsem pomáhat i do školní družiny. Takže bych ráda zkusila práci s dětma, ale mimo zdravotnictví.

• Citovat
  • Upravit
230
14.7.26 13:02

To jsou jasná slova 👍 Jestli je v tom ještě nějaká nejistota, nechala bych to klidně chvíli zrát. Ona zkušenost ze zdravotnictví se neztratí. Na VŠ je běžné, že po prvním roce studenti mění obor - vyzkoušeli a zjistili, že není pro ně. Rozhodně to není selhání, řekla bych, že hledat se v době nástupu na VŠ je normální a změnit, co mi nevyhovuje, je dospělé rozhodnutí.

Je ta představa konkrétnější - učitel MŠ/ZŠ/speckař/instruktor volnočasových aktivit/asistent pedagoga…? Je na to potřeba specifický vystudovaný obor? Pokud je to jednoznačné rozhodnutí, přihlášky do 2. kola některých oborů na VŠ jsou ještě otevřené.

Bude potřeba přesvědčovat rodiče a žádat je o podporu a pomoc, nebo stojíš na vlastních nohách a zvládneš si to uspořádat sama? Pokud jsou otevření diskusi, mohli by pomoct v rozhodování, co teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat